Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Clarence är fängelsepastor i Los Angeles

Louise Olofsson | 23 apr , 2015
Clarence Olsson predikar och delar ut tusentals biblar varje månad i olika fängelser i centrala Los Angeles. – Det är frukten av fångarna som blivit frälsta som gör allting värt. Att få se förvandlingar som bara Jesus kan göra!
2015_v17---LIVSBERÄTTELSE---STOR
 
Clarence Olsson åker varje vecka ut till fängelserna Men's Central Jail och Twin Towers Correctional Facility som båda ligger i centrala Los Angeles. Där bor det totalt 8 000 fångar.
Fängelser i USA är väldigt tuffa. De har inga fönster, så fångarna ser inget dagsljus.
– Om de sköter sig får de gå upp på taket en timme i månaden. Det blir tolv timmar dagsljus om året.
Varje vecka är det ett team som åker ut och har gudstjänster i fängelset med lovsång, bön och predikan. De besöker även isoleringscellerna, de står utanför varje cell och läser Bibeln för de intagna.
– Fångarna har ett väldigt litet utrymme, det är bara en säng och ett handfat och toa med begränsad fri yta, berättar Clarence.

Frälsta i fängelset

Kyrkan ordnar även bibelskola för de fångar som vill jobba inom kyrkan i framtiden. De får undervisning två timmar om dagen under fem dagar i veckan.
Väldigt många blir frälsta och tar emot Jesus under deras möten.
– Jag frågade en kille som blev frälst i fängelset och som kom till Dream Center efteråt, ifall de som tar emot Jesus i fängelset verkligen tar beslutet på allvar. Då svarade han att det är på ett väldigt allvar, för när de räcker upp handen så ser de andra fångarna det också. Det gör att de måste mena allvar med beslutet. Tar de emot Jesus så är det på riktigt.
– Det gjorde mig väldigt glad och man ser ju att arbetet inte är förgäves. Varje månad delar vi ut tusentals biblar och kristna böcker.
 

Hämtar upp fångar

Kyrkan Angelus Temple är sammankopplad med Dream Center, som gör väldigt många insatser för staden. På Dream Center erbjuder man även ett rehabiliteringsprogram för människor med brustna liv. Nittio procent av de som går programmet har en väldigt tuff bakgrund där droger och fängelsestraff är vanligt.
De senaste åren har man börjat berätta om programmet vid besök på fängelset.
– Varje gång vi har ett möte så berättar jag om programmet och jag får ofta dela ut ansökningsblanketter. Förra veckan fick vi in sju blanketter från folk som vill gå programmet.
I Kalifornien är det väldigt vanligt att man faller tillbaka i brott efter sitt fängelsestraff, många är tillbaka i kriminalitet bara tre-fyra dagar efter att de släppts.
– Vi erbjuder oss att hämta dem på fängelset och vi har till och med haft poliser som kört dem till Dream Center. De flesta vill ha en förändring, men de hamnar på gatan och tillbaka i samma gäng. Genom att de kommer direkt till programmet så undviker vi det, berättar Clarence.
Det senaste året har runt 50-60 stycken personer från fängelset ansökt till rehabiliteringsprogrammet.
 

Förvandlade liv

– Det är frukten som gör att jag fortsätter göra det jag gör. Det är så många som fått möta Jesus och fått sina liv förvandlade, konstaterar Clarence.
Det finns många exempel på vittnesbörd från fängelset och varje enskild person är ett mirakel i sig. En kille fick hela sitt liv förvandlat. Han växte upp med en ensamstående mamma. Hans mamma talade illa om hans pappa, men brydde sig ändå inte om sonen. Sonen började med droger när han var 13 år och han sålde även droger. Detta ledde till ett beroende som varade tills han var 35 år. 
Familjen ville inte ha något med honom att göra och han åkte in och ut från fängelset. I fängelset blev han frälst under en av gudstjänsterna och han sökte till rehabiliteringsprogrammet på Dream Center. I dag har hela hans liv vänt. Han har återfått kontakten med sin familj och älskar Jesus.
– Han är så lycklig i Jesus och nu vill han utbilda sig till pastor. Han går sitt andra år på programmet och är en helt annan människa. Det är denna frukt som gör allting värt! Att få se förvandlingar som bara Jesus kan göra.
Clarence beskriver att varje människa är ett mirakel och en seger för Guds rike.
– Jag tror verkligen att vi kommer få se en väckelse i fängelset! Från detta fängelse förflyttas fångarna ofta. De är där tills de får sin dom och sedan åker de till ett annat fängelse i USA, där de avtjänar sitt straff. Men det är fantastiskt när de får möta Jesus, för då tar de det med sig tron till nästa ställe.
 

”Prövningar stärker tron”

Clarence växte upp i Stockholm och gick till Filadelfiakyrkan. När han var 15 år tog han emot Jesus och fick en personlig relation.
– När jag var i tjugoårsåldern svalnade tron lite. Jag har alltid haft tron, men det var mycket som hamnade i vägen. Jag skaffade familj, hus och bil vilket ledde till att jag inte tjänade Gud på det sätt jag egentligen ville.
År 1981 flyttade Clarence med sin fru och två barn till USA, eftersom Clarence alltid haft landet i sina drömmar. Planen var att stanna i sex månader, men nu har de varit där i snart 35 år. När de flyttade till USA blev behovet av Gud större, vilket ledde till att hela familjen kom närmare Gud och tron växte.
– I USA blev vi beroende av Gud på ett helt annat sätt, vi behövde honom för att klara varje dag. Utan honom hade vi inte kunnat stanna kvar här, säger Clarence och fortsätter:
– Jag är väldigt tacksam för den prövotiden, för det är när vår tro blir prövad som den växer. Jag fick verkligen se att Gud tar hand om oss.
Clarence har gått till kyrkan Angelus Temple i runt 17 år, där hans dotter Caroline och hennes man Matthew Barnett är pastorer. Clarence och hans fru har varit anställda i 14 år.
– Det är otroligt vad tiden går fort. Varje dag är en gåva från Gud, säger han.

Louise Olofsson
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.