Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Gud helade Hilma från matallergi

​Angelica Victorin | 07 maj , 2015
När tioåriga Hilma Bryntesson var tre år blev hon helad från en svår matallergi som hade plågat henne sedan hon var några månader gammal. I dag kan hon äta vad hon vill utan att bli sjuk.
2015_v19---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Maria och Jerry Bryntesson berättar sin dotter Hilmas historia, eftersom hon var så liten när det hände. När hon var runt fyra månader och de började ge henne välling och vanlig mat märkte de att något var fel.
Hilma var vaken och skrek väldigt mycket på nätterna. Det var vanligt att Maria och Jerry var uppe sex till åtta gånger varje natt. 
– Vi började ana att något inte stämde och det verkade som att hon hade ont. Det är troligt att hon även reagerade på den mat jag åt medan jag enbart ammade henne, för Hilma skrek mycket från allra första början, berättar Maria.
Matsituationerna var ofta jobbiga och laddade. Det blev som en ond cirkel, säger de. 
– Vi hade svårt att tolka om hon hade ont eller bara var arg när hon skrek. I efterhand tror vi att det var en kombination, eftersom hon inte kunde göra sig förstådd och förklara att hon hade ont. 

Allergisk mot mjölk och säd

Från att de tog upp problemet med läkare på BVC dröjde det ett bra tag tills de fick komma till en barnläkare på sjukhuset. 
– Vi upplevde att vi inte blev tagna på allvar först eftersom symtomen var så diffusa. Vi fick vara lite påstridiga för att få en remiss och kom till barnläkaren första gången när Hilma var cirka ett och ett halvt år. Men där blev vi verkligen tagna på allvar från första början. På vår beskrivning misstänkte läkaren direkt mjölkallergi och skickade Hilma till allergitest. Det visade sig inte bara vara mjölk hon var allergisk mot, utan alla sorters sädesslag.

Blev sämre igen

Till en början togs bara mjölken bort från kosten, eftersom Hilma visade starkast reaktion mot det enligt testet. 
– Det var trots allt en lättnad att se att Hilma inte hade lika ont under en period. Hon blev bättre och gladare till en början, men bara några veckor senare fick hon mer ont i magen igen. Steg för steg plockades mer och mer bort från kosten. Till slut var mjölk, vete, havre, råg, korn, fisk, soja och ägg borttaget. Under den här perioden hade vi kontakt med en dietist på sjukhuset. Det gjordes även extra kontroller av hennes tillväxt.


Bad om helande

Maria och Jerry berättar att det värsta var maktlösheten i att se sitt barn ha ont och inte kunna göra något åt det. 
– Det var också tufft att förklara för Hilma varför hon inte kunde äta samma mat som andra barn. När hon blev sämre efter ett tag igen började vår läkare prata om att ta bort ännu mer från kosten. Då kände jag mig helt desperat, säger Maria. 
– Vi hade bett för Hilma under hela den här perioden, både själva och med stöd av vänner i församlingen, men utan att se någon förändring. Att Hilma fortsatte att ha ont trots förbönerna gjorde att vi pendlade mellan känslor av uppgivenhet, trötthet, frustration, besvikelse och till och med ilska mot Gud, medger Jerry och Maria.

Maten tog stor tid

Middag försökte de ofta laga så att alla kunde äta samma. Till frukost, mellanmål och kvällsmat åt Hilma sin egen specialmat. När det blev dags för dagis ville man placera henne på ett allergidagis, men efter samtal och träffar med dagispersonal, kökspersonal och dietist kunde Hilma och hennes storasyster Ella börja på samma dagis, vilket var familjens önskan. 
Det var mycket jobb med att baka och laga mat och att lära sig vad hon kunde äta, berättar de. 
– Min fru gjorde ett fantastiskt jobb under den här perioden, säger Jerry. Bara att åka och handla tog en evighet i början när man fick lusläsa alla innehållsförteckningar. Det var svårt att vara spontan och svårt när man blev hembjuden till bekanta. Det var hela tiden ett planerande så att vi hade mat med oss till Hilma, alternativt att vi fick se till att vara hemma i tid för Hilmas måltider.

Församlingen bad

Maria berättar att det var när läkaren hade pratat om att plocka bort ytterligare mat ur Hilmas kost som hon sade till Jerry att nu måste de be för Hilma i församlingen. Hon ringde deras pastor och bad att de skulle be för Hilma på gudstjänsten redan nästa dag och pastorn tog det på stort allvar. 
Vid den tiden var Hilma tre år gammal. Efter lovsången den söndagen samlades en grupp förebedjare framme i kyrkan och hela församlingen uppmanades att vara med och be för henne. Förebedjarna ställde sig i en ring och bad att Guds kraft skulle komma.
– Hilma var och är en livlig tjej, så när jag lyfte upp henne på armen tänkte jag ”kommer hon att vara still och sitta kvar på min arm?”, minns Jerry. Men när jag gick fram med Hilma och ställde mig i ringen av förebedjare blev hon helt lugn i min famn. Det kändes så starkt och tårarna bara forsade på mig. Vi är helt övertygade om att något hände där och då, säger han.

Kunde äta allt

De ville trots sin övertygelse vara försiktiga och prova att föra tillbaka ett födoämne i taget. Efter några veckors försiktigt testande provade Hilma på egen hand utan deras vetskap. 
– En dag kom hon till oss med choklad runt hela munnen, minns Jerry. När Maria frågade vad hon hade gjort svarade Hilma att: ”jag bara provade lite”. Hon fick ingen allergisk reaktion . Någon vecka senare hade vi inte med mat till Hilma och var iväg längre än planerat. Då frågade jag Maria om vi vågade prova med pizza. Hilma åt med god aptit och det blev ingen reaktion alls! 
– Några dagar senare åt vi korv och vanligt korvbröd. Hilma skippade korven och bara slukade korvbrödet och ville ha ett till. För att förstå detta behöver man ha smakat på de ofta sega och kompakta bröd Hilma var van vid. Tårarna rann på mig när jag satt bredvid och tittade på henne, berättar Jerry. Sedan dess har Hilma kunnat äta vad som helst utan att få en allergisk reaktion.

​Angelica Victorin
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019