Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Livet är roligare med Gud”

​Louise Olofsson | 14 maj , 2015
Christoffer Runegrunds familj är missionärer i Thailand. – Jag har alltid sett det som något positivt att få vara uppväxt på missionsfältet. Gud har alltid varit levande i mitt liv, säger han.
2015_v20---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Christopher Runegrund är uppväxt i Thailand, där hans familj jobbar som missionärer. Hans föräldrar flyttade till Thailand första gången 1985 och åkte hem till Sverige under 1995, det år då Christopher föddes. När Christopher var tre år flyttade de tillbaka.
– Vi var utsända av Pingst, men har jobbat en del med baptisterna också, berättar Christopher.
De bodde mest i Chiang Mai, som ligger i norra delen av Thailand. Staden har ungefär en miljon invånare.
– Mina föräldrar var delaktiga i församlingsplanteringar. De tränade upp pionjärer som sedan åkte ut och startade upp församlingar runt om i Thailand. Vi var aldrig riktigt med och startade upp en församling från grunden. Men vi åkte alltid ut och hälsade på församlingar runt om i Thailand.
Under hans uppväxt flyttade familjen ofta. De bodde i Thailand några år, sedan i Sverige ett år och flyttade sedan tillbaka till Thailand. Totalt har de bott på 16 olika ställen och Christopher har som längst bott på samma ställe i tre år. Men han ser positivt på sin uppväxt.

En cool uppväxt

– Jag har aldrig sett det som en nackdel att vara ute på missionsfältet. Det har mer varit coolt i mina ögon. Mina föräldrar ville inte att det skulle påverka mitt och min systers liv för mycket. Vi har alltid delat på vad som är hemmaliv och inte. Mina föräldrar åkte ofta ut till olika församlingar och talade, då fick vi alltid välja om vi ville följa med eller inte.
Båda föräldrarna pratar thailändska i både skrift och tal. Christopher förstår det mesta och kan prata vardagsspråk.
– Vi har alltid bott i delar av Thailand hos folket vi ville nå. Så mina vänner är thailändare och jag visste knappt skillnad på svenskar och thailändare förrän jag var tio år.
När han var äldre åkte han och hans syster på läger med andra missionärsbarn.
– Det var ett läger som hölls en gång om året. Där fick vi träffa andra som var i liknande situationer som kunde relatera till vad vi kunde gå igenom. Var det något som var jobbigt, så var det ofta någon annan som gått igenom något liknande och då kunde man hjälpa varandra, berättar Christopher.

Buddismen stor

I Thailand är buddismen den största religionen.
– Jag umgicks med både kristna och buddister. Buddismen är stor och rätt mörk. Det finns ett tempel i varje by, även i de minsta byarna. Varje thailändare går inte dit, utan ofta skickar de en representant från familjen och då täcks hela familjen av det.
Varje gång familjen flyttade in på ett nytt ställe så fanns det en vrå med Buddha-statyetter för att skydda huset.
– Vi fick alltid be dem ta bort dem och säga att vi klarar oss utan dem. 
– Jag kan tycka det är konstigt hur svenska turister kommer till Thailand och tar del av buddismen. Den religionen är väldigt mörk och konstig.

”Roligare med Gud”

Christopher har alltid haft en gudstro, och Gud har alltid varit central.
– Under perioder i uppväxten så har vi haft väckelse. Vi har nått många som blivit kristna och helade. Gud har alltid varit levande i mitt liv, så frågan om Gud finns eller inte har aldrig varit aktuell. Frågan jag ställt mig var i så fall om jag ville ha med Gud att göra just nu, berättar Christopher och fortsätter:
– Men det svaret har alltid blivit ja. Livet med Gud är mycket roligare.
Ett av hans favoritminnen från Thailand var under de sista åren innan han flyttade till Sverige. Då bodde hans familj i Bangkok. 
Han jobbade ett tag i det största slumområdet som ligger i centrala Bangkok. Där lärde han ut Bibeln och engelska till barn. De flesta där är burmeser och kambodjaner så de har inga papper för att få vara i Thailand. Genom att ge dem utbildning så kan man ge dem en bättre framtid som kan leda dem ut ur slummen istället för att fastna i prostitution eller bli kriminella. De hjälpte även de äldre som bodde där med olika nödvändigheter som de kan tänkas behöva.
– Det var så häftigt att få se hur Gud förändrar deras liv! Jag kommer speciellt ihåg en åttaårig flicka vars föräldrar var fast i droger. Hon var så lycklig för att hon hade Gud. Genom Gud hittade hon sann glädje, trots att hennes omgivning såg mörk ut. Det var så mäktigt och coolt att få se.
I Thailand har han även fått vittna i kyrkor där ingen kan engelska.
– Vi höll gitarr, trumma och biblar, samtidigt som vi åkte tre personer på en motorcykel på motorvägen i åttio kilometer i timmen. Utan hjälm såklart, säger Christopher och skrattar åt minnet.

Framtiden

År 2013 flyttade Christopher tillbaka till Sverige. Men just nu läser han på Dream Center Leadership School i Los Angeles i USA och blir klar i augusti.
– Jag har sökt in till läkarutbildningen i Göteborg, så planen är att gå där. Jag trivs i Göteborg, det är enda staden i Sverige som känns som hemma.
Efter läkarutbildningen vill han flytta utomlands igen.
– Jag vill jobba med Gud i framtiden och vill bo utomlands. Jag tror absolut att jag alltid kommer att hålla på med någon form av missionsarbete.
Thailand finns definitivt med på kartan på ett eller annat sätt. Hans föräldrar kommer flytta till Sverige från Thailand under hösten, men har redan planer att åka tillbaka.
– Thailand känns mer hemma för mig än Sverige, så jag kommer alltid att besöka landet regelbundet.

​Louise Olofsson
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019