Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Livet är roligare med Gud”

​Louise Olofsson | 14 maj , 2015
Christoffer Runegrunds familj är missionärer i Thailand. – Jag har alltid sett det som något positivt att få vara uppväxt på missionsfältet. Gud har alltid varit levande i mitt liv, säger han.
2015_v20---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Christopher Runegrund är uppväxt i Thailand, där hans familj jobbar som missionärer. Hans föräldrar flyttade till Thailand första gången 1985 och åkte hem till Sverige under 1995, det år då Christopher föddes. När Christopher var tre år flyttade de tillbaka.
– Vi var utsända av Pingst, men har jobbat en del med baptisterna också, berättar Christopher.
De bodde mest i Chiang Mai, som ligger i norra delen av Thailand. Staden har ungefär en miljon invånare.
– Mina föräldrar var delaktiga i församlingsplanteringar. De tränade upp pionjärer som sedan åkte ut och startade upp församlingar runt om i Thailand. Vi var aldrig riktigt med och startade upp en församling från grunden. Men vi åkte alltid ut och hälsade på församlingar runt om i Thailand.
Under hans uppväxt flyttade familjen ofta. De bodde i Thailand några år, sedan i Sverige ett år och flyttade sedan tillbaka till Thailand. Totalt har de bott på 16 olika ställen och Christopher har som längst bott på samma ställe i tre år. Men han ser positivt på sin uppväxt.

En cool uppväxt

– Jag har aldrig sett det som en nackdel att vara ute på missionsfältet. Det har mer varit coolt i mina ögon. Mina föräldrar ville inte att det skulle påverka mitt och min systers liv för mycket. Vi har alltid delat på vad som är hemmaliv och inte. Mina föräldrar åkte ofta ut till olika församlingar och talade, då fick vi alltid välja om vi ville följa med eller inte.
Båda föräldrarna pratar thailändska i både skrift och tal. Christopher förstår det mesta och kan prata vardagsspråk.
– Vi har alltid bott i delar av Thailand hos folket vi ville nå. Så mina vänner är thailändare och jag visste knappt skillnad på svenskar och thailändare förrän jag var tio år.
När han var äldre åkte han och hans syster på läger med andra missionärsbarn.
– Det var ett läger som hölls en gång om året. Där fick vi träffa andra som var i liknande situationer som kunde relatera till vad vi kunde gå igenom. Var det något som var jobbigt, så var det ofta någon annan som gått igenom något liknande och då kunde man hjälpa varandra, berättar Christopher.

Buddismen stor

I Thailand är buddismen den största religionen.
– Jag umgicks med både kristna och buddister. Buddismen är stor och rätt mörk. Det finns ett tempel i varje by, även i de minsta byarna. Varje thailändare går inte dit, utan ofta skickar de en representant från familjen och då täcks hela familjen av det.
Varje gång familjen flyttade in på ett nytt ställe så fanns det en vrå med Buddha-statyetter för att skydda huset.
– Vi fick alltid be dem ta bort dem och säga att vi klarar oss utan dem. 
– Jag kan tycka det är konstigt hur svenska turister kommer till Thailand och tar del av buddismen. Den religionen är väldigt mörk och konstig.

”Roligare med Gud”

Christopher har alltid haft en gudstro, och Gud har alltid varit central.
– Under perioder i uppväxten så har vi haft väckelse. Vi har nått många som blivit kristna och helade. Gud har alltid varit levande i mitt liv, så frågan om Gud finns eller inte har aldrig varit aktuell. Frågan jag ställt mig var i så fall om jag ville ha med Gud att göra just nu, berättar Christopher och fortsätter:
– Men det svaret har alltid blivit ja. Livet med Gud är mycket roligare.
Ett av hans favoritminnen från Thailand var under de sista åren innan han flyttade till Sverige. Då bodde hans familj i Bangkok. 
Han jobbade ett tag i det största slumområdet som ligger i centrala Bangkok. Där lärde han ut Bibeln och engelska till barn. De flesta där är burmeser och kambodjaner så de har inga papper för att få vara i Thailand. Genom att ge dem utbildning så kan man ge dem en bättre framtid som kan leda dem ut ur slummen istället för att fastna i prostitution eller bli kriminella. De hjälpte även de äldre som bodde där med olika nödvändigheter som de kan tänkas behöva.
– Det var så häftigt att få se hur Gud förändrar deras liv! Jag kommer speciellt ihåg en åttaårig flicka vars föräldrar var fast i droger. Hon var så lycklig för att hon hade Gud. Genom Gud hittade hon sann glädje, trots att hennes omgivning såg mörk ut. Det var så mäktigt och coolt att få se.
I Thailand har han även fått vittna i kyrkor där ingen kan engelska.
– Vi höll gitarr, trumma och biblar, samtidigt som vi åkte tre personer på en motorcykel på motorvägen i åttio kilometer i timmen. Utan hjälm såklart, säger Christopher och skrattar åt minnet.

Framtiden

År 2013 flyttade Christopher tillbaka till Sverige. Men just nu läser han på Dream Center Leadership School i Los Angeles i USA och blir klar i augusti.
– Jag har sökt in till läkarutbildningen i Göteborg, så planen är att gå där. Jag trivs i Göteborg, det är enda staden i Sverige som känns som hemma.
Efter läkarutbildningen vill han flytta utomlands igen.
– Jag vill jobba med Gud i framtiden och vill bo utomlands. Jag tror absolut att jag alltid kommer att hålla på med någon form av missionsarbete.
Thailand finns definitivt med på kartan på ett eller annat sätt. Hans föräldrar kommer flytta till Sverige från Thailand under hösten, men har redan planer att åka tillbaka.
– Thailand känns mer hemma för mig än Sverige, så jag kommer alltid att besöka landet regelbundet.

​Louise Olofsson
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.