Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jens blev helad från sin hjärnskada

Angelica Victorin | 28 maj , 2015
Fotbollsspelaren Jens Sjöström blev frälst när han var tjugo år. 2013 drabbades han av en hjärnskada och skulle aldrig mer kunna spela fotboll eller leva ett fullt normalt liv. Men när hans kamrater bad för Jens helade Gud honom från alla symptom.
2015_v22---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Som 20-åring var Jens Sjöström fotbollsspelare i Umeå FC, hade jobb, flickvän och på alla sätt ett bra liv, tyckte han. Kristen tro var inget som han funderade över. Tvärtom berättar han att han hade många fördomar och hade aldrig kommit i kontakt med någon troende. Det var först när Jens lärde känna en kristen kille på jobbet som han blev nyfiken på vad kristen tro egentligen handlar om.

Kristen kollega

– Mina fördomar försvann när jag fick veta att min vän var troende kristen. Han var allt som jag inte trodde kristna var, nämligen en skön kille som var sportintresserad, välklädd, trevlig och rolig, säger Jens. 
– Jag var en ganska dryg och ifrågasättande person som ville diskutera allt och började fråga min arbetskamrat en massa saker om hans tro. Han gav mig svar, men sa att jag egentligen bara kunde få svar genom att söka Gud i mitt hjärta. Han sa att Jesus lever i dag och ville möta mig, minns Jens. 
Sakta men säkert fick Jens upp ögonen för att Gud är verklig. Han hade tidigare trott att kristna läste Bibeln för att det var vad de förväntades göra. För honom hade den kristna tron tidigare handlat om personer som hoppades på ett liv efter döden, utan att veta om Gud fanns eller inte. 
– Nu fick jag veta att man kunde få svar på sina böner och ha en levande relation med Jesus. Till slut kom jag till en punkt då jag bad Gud att Han skulle visa sig för mig. Jag hade ingenting att förlora men allt att vinna på att söka sanningen. 
– Jag ville lära känna den Gud som skapat Universum, livet och mig själv. Mitt liv var väldigt bra innan jag tog emot Jesus, men killen jag lärde känna öppnade mina ögon för att det finns mer i livet och det berörde mig.

Tog emot Jesus

Första gången han var på en gudstjänst stod han ganska obekväm efter mötet. Då kom det fram en man och frågade om han fick be för honom. 
– Plötsligt började jag bara att gråta och förstod inte varför jag reagerade så. Det var en kamp som pågick inom mig. Tron blev en process, ungefär som när man lära känna en ny person. Jag började be och följde med till kyrkan fler gånger. Till slut kände jag att Gud inte bara existerade utan berörde mig och var viktig i mitt liv. Desto mer tid jag tillbringade med Gud, desto mer fick jag tillbaka. 
Jens döptes ungefär ett år efter att han hade tagit emot Jesus i sitt liv och är sedan dess med i en nystartad församling kopplad till Pingstkyrkan i Umeå.

Yrsel, värk och trötthet

2013 hade Jens haft problem med en ryggskada i tre och ett halvt år. Han hade kämpat hårt för att komma tillbaka i laget, men rivit upp skadan flera gånger. I april samma år, när han äntligen hade gjort comeback, var olyckan framme igen. Under en träning tacklade han en lagkamrat och killen landade på Jens huvud. 
– Jag hade fått hjärnskakning förut och trodde att det skulle gå över på några dagar eller veckor. Men månaderna gick och jag blev inte bättre. En extrem trötthet, huvudvärk och yrsel gjorde att jag varken kunde träna eller arbeta. Jag var oerhört ljud- och ljuskänslig och orkade knappt någonting. Jag klarade varken att umgås med vänner, lyssna på musik eller se på tv. Alla intryck gjorde mig utmattad. Ofta sov jag 16 timmar per natt eftersom hjärnan var helt slutkörd. Ändå tänkte jag hela tiden att om några veckor är jag återställd och kan spela match igen, berättar Jens.
 

Bestående hjärnskada

Tiden gick och efter fem månaders sjukskrivning fick Jens komma till neurorehab i Umeå och bli utredd av ett team som har hjärnskador som sin specialitet. Där konstaterades att han hade en hjärnskada som troligen skulle påverka honom resten av hans liv. Även om han kunde bli bättre skulle han aldrig mer kunna spela fotboll eller må helt normalt. 
– Det var ett tufft besked att få och en svår tid. Jag kunde inte påverka eller träna bort min hjärnskada.  Att jag aldrig mer skulle kunna spela var otänkbart för mig. Det kändes som om allt var över eftersom fotbollen hade varit min identitet. 
– Jag var en energisk person och nu kunde jag inte längre vara mig själv. Närminnet fungerade inte och jag hade svårt att minnas ny information. Efter fem minuters nya intryck slogs hjärnan ut och jag blev yr och behövde sova. 

Bad om helande

Under de svåra månaderna bad Jens att Gud skulle göra honom frisk. Skadan fick honom aldrig att ifrågasätta sin tro. Resultaten av de beslut vi människor tar, kan vi inte klandra Gud för, menar han.
Jens gjorde sitt yttersta för att fortsätta med fotbollen på något sätt efter att kontraktet brutits med Umeå FC och blev assisterande tränare åt Umeå IK:s damlag.  En söndag i februari 2014 åkte laget för att spela en träningsmatch i Luleå. Under resan fick Jens ett sms från en tjej han kände i sin församling. 
– Hon skrev att jag borde komma till kyrkan för de tänkte be för mig. Jag skulle bli frisk i Jesu namn. Idag är din dag, skrev hon. I efterhand känns det som en profetia. Men just då var jag bara fokuserad på matchen vi var på väg till och svarade att jag inte kunde komma till kyrkan idag. Då svarade hon att det inte var kyrkan som skulle göra mig frisk utan Gud som skulle göra det. De skulle be för mig ändå.

Helad mitt under matchen

Efter gudstjänsten bad några stycken för Jens som just då befann sig vid sidan av fotbollsplanen, helt ovetande om vad som var på väg att ske. 
– Mitt under andra halvlek släppte plötsligt alla mina symptom. Trots alla intryck under och efter matchen var jag varken trött, yr eller hade huvudvärk. Jag sov helt normalt den natten och vaknade inte upp med yrsel som jag hade gjort de senaste tio månaderna. Dagen därpå var jag på jobbet och åt sedan lunch ute utan att ha öronproppar som jag tidigare var tvungen att ha. Resten av dagen tränade jag tre träningspass. 
– Jag ville göra allting jag inte hade kunnat på grund av hjärnskadan. Nu blev jag inte sjuk av det och jag fattade ingenting. Fyra dagar i rad levde jag i en fart långt utöver vad en vanlig människa brukar orka med. 
På torsdagskvällen träffade Jens tjejen i kyrkan som hade sms:at honom och han frågade vad som hade hänt. Då berättade hon att de hade bett för honom vid exakt det klockslag då alla symtom hade försvunnit. 

Läkarna förundrade

– På söndagen samlade jag alla mina vänner, lagkamrater, kollegor och familj för att berätta om det under Gud hade gjort. Senare åkte jag till min läkare och berättade att jag var frisk. ”Det funkar inte så”, sa hon misstroget. Men när jag berättade om förbönen och allt jag kunde göra nu utan att få minsta symptom, fick hon tårar i ögonen och sa att det var fantastiskt.
Neurorehab skrev ut Jens med förklaringen att han är symptomfri efter kamraters förbön. 
– I min journal står det att jag är mirakulöst frisk. Det finns ingen annan förklaring än att bön i Jesu namn helar människor, säger Jens.

Enorm tacksamhet

Jens berättar att fotbollen till en början var helt ointressant i jämförelse med att kunna lyssna på musik, gå på bio eller bjuda vänner på middag.
– Jag satt och grät första gången jag kunde lyssna på musik utan att bli yr, minns Jens. 
– Jag kände en extrem tacksamhet över att kunna leva normalt igen och full av energi levde jag som i ett glädjerus. Samma år var jag tillbaka på jobbet och som spelare i mitt gamla fotbollslag. Sedan Gud helade mig har jag fått vittna många gånger på jobbet, i laget och på stan om vad Gud har gjort i mitt liv.

ANGELICA VICTORIN
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019