Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jens blev helad från sin hjärnskada

Angelica Victorin | 28 maj , 2015
Fotbollsspelaren Jens Sjöström blev frälst när han var tjugo år. 2013 drabbades han av en hjärnskada och skulle aldrig mer kunna spela fotboll eller leva ett fullt normalt liv. Men när hans kamrater bad för Jens helade Gud honom från alla symptom.
2015_v22---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Som 20-åring var Jens Sjöström fotbollsspelare i Umeå FC, hade jobb, flickvän och på alla sätt ett bra liv, tyckte han. Kristen tro var inget som han funderade över. Tvärtom berättar han att han hade många fördomar och hade aldrig kommit i kontakt med någon troende. Det var först när Jens lärde känna en kristen kille på jobbet som han blev nyfiken på vad kristen tro egentligen handlar om.

Kristen kollega

– Mina fördomar försvann när jag fick veta att min vän var troende kristen. Han var allt som jag inte trodde kristna var, nämligen en skön kille som var sportintresserad, välklädd, trevlig och rolig, säger Jens. 
– Jag var en ganska dryg och ifrågasättande person som ville diskutera allt och började fråga min arbetskamrat en massa saker om hans tro. Han gav mig svar, men sa att jag egentligen bara kunde få svar genom att söka Gud i mitt hjärta. Han sa att Jesus lever i dag och ville möta mig, minns Jens. 
Sakta men säkert fick Jens upp ögonen för att Gud är verklig. Han hade tidigare trott att kristna läste Bibeln för att det var vad de förväntades göra. För honom hade den kristna tron tidigare handlat om personer som hoppades på ett liv efter döden, utan att veta om Gud fanns eller inte. 
– Nu fick jag veta att man kunde få svar på sina böner och ha en levande relation med Jesus. Till slut kom jag till en punkt då jag bad Gud att Han skulle visa sig för mig. Jag hade ingenting att förlora men allt att vinna på att söka sanningen. 
– Jag ville lära känna den Gud som skapat Universum, livet och mig själv. Mitt liv var väldigt bra innan jag tog emot Jesus, men killen jag lärde känna öppnade mina ögon för att det finns mer i livet och det berörde mig.

Tog emot Jesus

Första gången han var på en gudstjänst stod han ganska obekväm efter mötet. Då kom det fram en man och frågade om han fick be för honom. 
– Plötsligt började jag bara att gråta och förstod inte varför jag reagerade så. Det var en kamp som pågick inom mig. Tron blev en process, ungefär som när man lära känna en ny person. Jag började be och följde med till kyrkan fler gånger. Till slut kände jag att Gud inte bara existerade utan berörde mig och var viktig i mitt liv. Desto mer tid jag tillbringade med Gud, desto mer fick jag tillbaka. 
Jens döptes ungefär ett år efter att han hade tagit emot Jesus i sitt liv och är sedan dess med i en nystartad församling kopplad till Pingstkyrkan i Umeå.

Yrsel, värk och trötthet

2013 hade Jens haft problem med en ryggskada i tre och ett halvt år. Han hade kämpat hårt för att komma tillbaka i laget, men rivit upp skadan flera gånger. I april samma år, när han äntligen hade gjort comeback, var olyckan framme igen. Under en träning tacklade han en lagkamrat och killen landade på Jens huvud. 
– Jag hade fått hjärnskakning förut och trodde att det skulle gå över på några dagar eller veckor. Men månaderna gick och jag blev inte bättre. En extrem trötthet, huvudvärk och yrsel gjorde att jag varken kunde träna eller arbeta. Jag var oerhört ljud- och ljuskänslig och orkade knappt någonting. Jag klarade varken att umgås med vänner, lyssna på musik eller se på tv. Alla intryck gjorde mig utmattad. Ofta sov jag 16 timmar per natt eftersom hjärnan var helt slutkörd. Ändå tänkte jag hela tiden att om några veckor är jag återställd och kan spela match igen, berättar Jens.
 

Bestående hjärnskada

Tiden gick och efter fem månaders sjukskrivning fick Jens komma till neurorehab i Umeå och bli utredd av ett team som har hjärnskador som sin specialitet. Där konstaterades att han hade en hjärnskada som troligen skulle påverka honom resten av hans liv. Även om han kunde bli bättre skulle han aldrig mer kunna spela fotboll eller må helt normalt. 
– Det var ett tufft besked att få och en svår tid. Jag kunde inte påverka eller träna bort min hjärnskada.  Att jag aldrig mer skulle kunna spela var otänkbart för mig. Det kändes som om allt var över eftersom fotbollen hade varit min identitet. 
– Jag var en energisk person och nu kunde jag inte längre vara mig själv. Närminnet fungerade inte och jag hade svårt att minnas ny information. Efter fem minuters nya intryck slogs hjärnan ut och jag blev yr och behövde sova. 

Bad om helande

Under de svåra månaderna bad Jens att Gud skulle göra honom frisk. Skadan fick honom aldrig att ifrågasätta sin tro. Resultaten av de beslut vi människor tar, kan vi inte klandra Gud för, menar han.
Jens gjorde sitt yttersta för att fortsätta med fotbollen på något sätt efter att kontraktet brutits med Umeå FC och blev assisterande tränare åt Umeå IK:s damlag.  En söndag i februari 2014 åkte laget för att spela en träningsmatch i Luleå. Under resan fick Jens ett sms från en tjej han kände i sin församling. 
– Hon skrev att jag borde komma till kyrkan för de tänkte be för mig. Jag skulle bli frisk i Jesu namn. Idag är din dag, skrev hon. I efterhand känns det som en profetia. Men just då var jag bara fokuserad på matchen vi var på väg till och svarade att jag inte kunde komma till kyrkan idag. Då svarade hon att det inte var kyrkan som skulle göra mig frisk utan Gud som skulle göra det. De skulle be för mig ändå.

Helad mitt under matchen

Efter gudstjänsten bad några stycken för Jens som just då befann sig vid sidan av fotbollsplanen, helt ovetande om vad som var på väg att ske. 
– Mitt under andra halvlek släppte plötsligt alla mina symptom. Trots alla intryck under och efter matchen var jag varken trött, yr eller hade huvudvärk. Jag sov helt normalt den natten och vaknade inte upp med yrsel som jag hade gjort de senaste tio månaderna. Dagen därpå var jag på jobbet och åt sedan lunch ute utan att ha öronproppar som jag tidigare var tvungen att ha. Resten av dagen tränade jag tre träningspass. 
– Jag ville göra allting jag inte hade kunnat på grund av hjärnskadan. Nu blev jag inte sjuk av det och jag fattade ingenting. Fyra dagar i rad levde jag i en fart långt utöver vad en vanlig människa brukar orka med. 
På torsdagskvällen träffade Jens tjejen i kyrkan som hade sms:at honom och han frågade vad som hade hänt. Då berättade hon att de hade bett för honom vid exakt det klockslag då alla symtom hade försvunnit. 

Läkarna förundrade

– På söndagen samlade jag alla mina vänner, lagkamrater, kollegor och familj för att berätta om det under Gud hade gjort. Senare åkte jag till min läkare och berättade att jag var frisk. ”Det funkar inte så”, sa hon misstroget. Men när jag berättade om förbönen och allt jag kunde göra nu utan att få minsta symptom, fick hon tårar i ögonen och sa att det var fantastiskt.
Neurorehab skrev ut Jens med förklaringen att han är symptomfri efter kamraters förbön. 
– I min journal står det att jag är mirakulöst frisk. Det finns ingen annan förklaring än att bön i Jesu namn helar människor, säger Jens.

Enorm tacksamhet

Jens berättar att fotbollen till en början var helt ointressant i jämförelse med att kunna lyssna på musik, gå på bio eller bjuda vänner på middag.
– Jag satt och grät första gången jag kunde lyssna på musik utan att bli yr, minns Jens. 
– Jag kände en extrem tacksamhet över att kunna leva normalt igen och full av energi levde jag som i ett glädjerus. Samma år var jag tillbaka på jobbet och som spelare i mitt gamla fotbollslag. Sedan Gud helade mig har jag fått vittna många gånger på jobbet, i laget och på stan om vad Gud har gjort i mitt liv.

ANGELICA VICTORIN
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.