Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Marcus Birro blir ny profil på Kanal 10 och Inblick

Inblick / Michaela Agnarsson | 28 maj , 2015
Författaren och TV-personligheten Marcus Birro blir ny profil på Kanal 10 och i Inblick. – Birro är en tydlig och uppskattad kristen röst i medievärlden och kommer med sin stora erfarenhet och renommé att attrahera nya målgrupper för evangeliet, säger Börje Claésson, Inblicks ansvarige utgivare tillika kanalchef på Kanal 10.
2015_v22---NYHET-1---STOR

Det är nu klart att Marcus Birro kommer att vara en redaktionell profil både på Kanal 10 och i Inblick. 
– Vi är glada och tacksamma över att Birro blir en av våra medarbetare, säger Börje Claésson i en kommentar när han välkomnar Birro till Kanal 10 Media-koncernen.
Även Marcus Birro ser fram emot samarbetet.
– Jag vill bidra till att hitta nya läsare som har ett intresse av tro utanför kyrkans väggar och bygga en bro mellan det profana och det kristna, det känns bra, kommenterar han.
– Vi pratar för lite om kristen tro i media, vi behöver uppmuntra fler att ta plats i det offentliga rummet. Det är skarpa gränser mellan uppfattningar och tillhörighet, jag vill luckra upp de gränserna. Utöver min övertygelse, som jag inte kommer ifrån, mår jag väldigt bra i den kristna gemenskapen, säger Marcus Birro.

Inblick

--

Med hjärtat fyllt av fotboll, Italien – och GudMarcus Birro älskar fotboll, Italien, Gud och böcker. Favoritboken hemma är den stora Bibeln från 1800-talet. Hans nakna texter och trosuppfattning har triggat samhällsdebatten. Kontroverserna har resulterat i utkristalliseringen av vad han ser på som sin mening, att skriva om sin tro.

Marcus kisar i solljuset.
– Jag tror inte på tro, jag tror på Gud. Det krävs inte mycket för att vara kristen offentligt, min vädjan är att jag önskar att vi kunde hjälpas åt lite.
Marcus Birros livsresa började år 1972 strax utanför Göteborg, här växte han upp tillsammans med sin bror och sina föräldrar.
– Jag var familjefascist tidigt, säger Marcus med ett Göteborgsgungande eftertryck. 
– Jag såg till att dörren var låst och att alla var hemma och satt i soffan.

”Mamma Mia, vi är världsmästare”

Iklädd luvtröja och kavaj med en Roma pin på kavajslaget, sitter han på ett italienskt fotbollshak; Café Dello Sport vid Hornstull. Fotboll och Italien, det bästa av två Birro världar.
– Mitt bästa minne är Italiens VM guld i fotboll år 1982. Jag glömmer aldrig rubriken i GP ”Mamma Mia, vi är världsmästare”. Fotbollen är patetiskt viktig, fastslår Birro, blicken vandrar iväg, upp mot kyrktornen som stoltserar i Högalidsparken.
Han beskriver sporten som vacker och gör paralleller till sitt liv och tron 
– En Roma-match erbjuder allt i livet, att tillhöra, förlora och vinna ihop, dela sorgen och glädjen. 

Den bästa dagen

Den bästa dagen är enkel och självklar för tvåbarnspappan som numera är bosatt i Stockholm, den tillbringas med barnen. 
– En dag med dem är fantastisk. Att leka ute stora delar av dagen, sedan lagar jag spagetti och köttfärssås, det är det enda de vill äta, skrattar han och avslutar:
– Att sedan somna med dem vid halv åtta på kvällen, det är fint. 
Marcus svar på vad han vill ge sina barn kommer spontant och snabbt – mod och kärlek. Att sonen Milo tycker mer om hockey än fotboll känns förvirrat men mindre väsentligt.

Kraften i evangeliet

Trots uppväxten i en sekulär familj har Marcus alltid haft en tro som han började skriva mer om runt 2008. Hans övertygelse är att tron är nedlagd i oss alla från början. För honom konkretiserades den när han läste i det Nya Testamente han fick från Gideoniterna.
– Min tro har sedan blivit tydligare i offentligheten. Ju mer jag skrev, desto mer lärde jag mig och desto mer vill jag skriva om den. 
Publiceringar som har fått starka reaktioner från allmänheten och uppdragsgivare.
– Kvällspressen började stoppa krönikor och det gjorde att jag bara ville skriva mer. Mina texter om Gud var vid flera tillfällen det mest lästa i hela tidningen. Det visar vilken kraft det är i evangeliet, det är roligt.

Förslag till möte

Marcus räds inte konfrontationen, utan triggas mer av den.
– Jag har nog en sådan punkådra, där ingen kan tala om för mig vad jag ska göra. Förutom Gud då, med honom spelar det ingen roll vad jag försöker göra, han rättar mig in i sitt led ändå.
– Jag upplever att jag har ett ansvar att våga riskera något, de flesta som når stora plattformar blir slätstrukna, det var och är aldrig mitt syfte. Jag har inte haft någon karriär men jag är trogen det jag tycker är sant, man behöver inte acceptera men lyssna på den. Det jag skriver är mitt förslag till ett möte med andra.

Tro och frid

Dagen efter bär det iväg till Italien där han ska skriva under några dagar. Hemma i Stockholm är kontoret annars en sekretär, placerad i ett hörn av lägenheten.
– När man närmar sig hörnet, då vet man att då blir det bra, säger han.
Han beskriver sig som sökare efter frid i ofriden och anser att tron ger honom den friden. Utgångspunkten är icke frid. För att må bra springer han och lyssnar samtidigt på det filosofiska rummet eller på trädgårdsprogram.
– Jag har inte gröna fingrar, men att lyssna på hur man ska vika pelargonblad, det är avkopplande och underbart. 

En knuff ut

Tiden fram till för ett par år sedan beskriver han som uppslukad av bylines, klipp och röda mattor, något han egentligen inte ville vara en del av. 
– Jag behövde få en knuff ut ur det. Det tog över och mitt fokus hamnade på hur många på Twitter som var arga? Hade jag fler läsare än Fredrik Virtanen?
Sittandes på träbänken citerar han Mauro Scocco om att låta bli att identifiera sig av de som ogillar en, men inte heller av de som gillar en. Marcus tappar fotfästet när han följer andras önskningar. Det senaste året har gjort mycket för Birro, där han upplever att han är på god väg att hitta rätt i snårskogen.  
– Jag upplever att jag har ett annat syfte och känner mig ledd in i att skriva om min tro. Jag skriver, det finns inget annat. 

MICHAELA AGNARSSON
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019