Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fri från hat, tvångstankar och dödslängtan

​Angelica Victorin | 10 sep , 2015
Ronny Almroth var hatisk mot invandrare och kvinnor, men mest av allt hatade han sig själv. Som 20-åring var han deprimerad och försökte ta sitt liv flera gånger. Han trodde absolut inte på Gud utan föraktade allt kristet – tills han en dag följde med en kristen vän till kyrkan.
2015_v37---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Ronny Almroth var hatisk mot invandrare och kvinnor, men mest av allt hatade han sig själv. Som 20-åring var han deprimerad och försökte ta sitt liv flera gånger. Han trodde absolut inte på Gud utan föraktade allt kristet – tills han en dag följde med en kristen vän till kyrkan.

20 år gammal var Ronny Almroth precis inflyttad till Åkersberga. Hans kristne gymnasiekamrat Peter var bosatt i Uppsala och Ronny ringde upp honom en dag. De bestämde att de skulle ses.
– När vi träffades kom jag in på existentiella frågor. De kristna var grundlurade, menade jag. Gud fanns inte, utan det var ett mycket utstuderat tankesystem som en del svaga individer fick någon slags religiös placeboeffekt ur. Jag hade en rad frågor till min vän och hans bror John som de förvånansvärt nog hade svar på.

Himmel eller helvete

Ronny ville veta vad de trodde om ondskan i vår värld och fick svaret att det var djävulen som låg bakom detta.  
– Under tonåren var jag helt övertygad om himlens och helvetets existens, trots att jag var ateist.  Vem som skapat himlen, vilka som befinner sig där och varför helvetet existerar var frågor jag däremot aldrig reflekterade över. När de började tala om Jesu död på korset kände jag väl igen frasen att "Jesus dog för dina synder". 
Ronnys vänner förklarade att redan i Edens lustgård gick Adam och Eva bort från Gud och att mänskligheten har fortsatt att göra så. Detta kallas synd och skiljer oss från Gud, men Jesus tog synden på sig när Han dog i vårt ställe. Alla som tror på och tar emot Jesus blir räddade.
– Detta var en nyhet för mig som högg till i hjärtat.  Jag förstod att jag hade syndat och stod skyldig inför Bibelns Gud. Men det erkände jag aldrig för mina vänner, utan stolt och högmodig som jag var spelade jag oberörd, minns Ronny. 

Ateismen meningslös

Peters bror John var med i Södermalmskyrkan, men där ville Ronny aldrig sätta sin fot, sa han. 
– Det gick cirka tio dagar och jag minns så väl hur jag befann mig inne i centrala Stockholm när jag tänkte på vad mina vänner hade sagt till mig om Jesus. Till varje pris ville jag undkomma helvetet. Jag visste inte vad jag skulle göra, men det var några intensiva, skräckinjagande timmar som mjukade upp mig rejält inför nästa dag.  
– Jag insåg att jag var i behov av syndernas förlåtelse. All ateism med evolutionsteorin, argumenten mot Guds existens och allt mitt avståndstagande till kristen tro förlorade nu sin mening för mig. Det jag hade trott tidigare betydde ingenting längre.

En ny bild av kristna

Dagen därpå ringde John honom och frågade om de skulle göra något tillsammans under kvällen.
– Visst kunde vi det, svarade jag. Detta "något" visade sig vara ett besök i den församling han tillhörde. Han gjorde rätt i att inte informera mig om att vi skulle till kyrkan, för då hade jag backat ur direkt, menar Ronny.  Väl i kyrkan introducerades jag för hans vänner och de var förvånansvärt sympatiska. Alla fördomar om stela och moraliserande kristna som inte talar avslappnat och inte vågar skämta om något, tog de snabbt död på.

Bad frälsningsbön

Gudstjänsten började och Ronny som enbart besökt gudstjänster i Svenska kyrkan var överraskad av glädjen och musiken, berättar han. 
– Predikan var energisk och faktiskt rolig. När gudstjänsten avslutades frågade John mig direkt om jag ville bli frälst. Jag hade då en motfråga: Får jag lämna denna församling och inte ha något mer med detta att göra om jag ber en frälsningsbön? ”Ja, om du så önskar”, var svaret jag fick. Då ville jag bli frälst, sa jag. 
– Vi bad en bön till Gud om förlåtelse för mina synder och nu visste jag att jag var räddad från helvetet. Någon längtan efter församlingsgemenskap hade jag inte än, men jag förstod att jag skulle lägga av med alkoholen och svordomarna. Det var allt jag visste då, säger han.

Fri från hat och tvångstankar 

Fem dagar efter frälsningsbönen kom Ronny på att under dessa dygn hade han inte levt plågad under några destruktiva tvångstankar eller tvångshandlingar som tidigare. 
– Inget hat, ingen tanke på självmord, ingen gudsförnekande tanke hade kommit upp.  Inget av allt detta destruktiva som varken psykologin eller mediciner hade lyckats lösa, plågade mig längre. För ingenting bet på min psykiska ohälsa, förutom syndernas förlåtelse som bröt allt i ett ögonblick. Jag kände mig som den lyckligaste människan på jorden när Jesus hade frälst mig. 

Ett nytt liv

– Dagen efter deltog jag i en församlingsbibelskola och min familj fick via telefon veta att jag hade blivit kristen, vilket de inte uppskattade då. Två dagar senare var jag ute med några kristna ungdomar på stan och bjöd den som önskade på gratis kaffe och ett samtal om kristen tro. Så har jag fortsatt i nästan 14 år, säger Ronny.  
– Familjen har sett en dramatisk personlighetsförvandling i mig. De kände inte igen mig, sa de i början. Men nu är de glada och tacksamma att jag fattade ett klokt beslut som påverkat hela mitt liv. Min mamma tackar Södermalmskyrkan för detta, men jag hänvisar till Gud.

Försvarar tron

I dag är Ronny gift med Katerina och de har två barn tillsammans. Ronny är medlem i just den kyrka han aldrig tänkte sätta sin fot i. Hans huvudsakliga intresse är att ägna sig åt apologetik som kan beskrivas som försvar för den kristna tron, förklarar han. 
– Innan jag blev frälst ville jag bevisa för kristna att Gud inte fanns. I dag förekommer jag ofta i debatter kring just de apologetiska frågorna och upplever det som en kallelse över mitt liv.

​Angelica Victorin
 
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.