Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fri från hat, tvångstankar och dödslängtan

​Angelica Victorin | 10 sep , 2015
Ronny Almroth var hatisk mot invandrare och kvinnor, men mest av allt hatade han sig själv. Som 20-åring var han deprimerad och försökte ta sitt liv flera gånger. Han trodde absolut inte på Gud utan föraktade allt kristet – tills han en dag följde med en kristen vän till kyrkan.
2015_v37---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Ronny Almroth var hatisk mot invandrare och kvinnor, men mest av allt hatade han sig själv. Som 20-åring var han deprimerad och försökte ta sitt liv flera gånger. Han trodde absolut inte på Gud utan föraktade allt kristet – tills han en dag följde med en kristen vän till kyrkan.

20 år gammal var Ronny Almroth precis inflyttad till Åkersberga. Hans kristne gymnasiekamrat Peter var bosatt i Uppsala och Ronny ringde upp honom en dag. De bestämde att de skulle ses.
– När vi träffades kom jag in på existentiella frågor. De kristna var grundlurade, menade jag. Gud fanns inte, utan det var ett mycket utstuderat tankesystem som en del svaga individer fick någon slags religiös placeboeffekt ur. Jag hade en rad frågor till min vän och hans bror John som de förvånansvärt nog hade svar på.

Himmel eller helvete

Ronny ville veta vad de trodde om ondskan i vår värld och fick svaret att det var djävulen som låg bakom detta.  
– Under tonåren var jag helt övertygad om himlens och helvetets existens, trots att jag var ateist.  Vem som skapat himlen, vilka som befinner sig där och varför helvetet existerar var frågor jag däremot aldrig reflekterade över. När de började tala om Jesu död på korset kände jag väl igen frasen att "Jesus dog för dina synder". 
Ronnys vänner förklarade att redan i Edens lustgård gick Adam och Eva bort från Gud och att mänskligheten har fortsatt att göra så. Detta kallas synd och skiljer oss från Gud, men Jesus tog synden på sig när Han dog i vårt ställe. Alla som tror på och tar emot Jesus blir räddade.
– Detta var en nyhet för mig som högg till i hjärtat.  Jag förstod att jag hade syndat och stod skyldig inför Bibelns Gud. Men det erkände jag aldrig för mina vänner, utan stolt och högmodig som jag var spelade jag oberörd, minns Ronny. 

Ateismen meningslös

Peters bror John var med i Södermalmskyrkan, men där ville Ronny aldrig sätta sin fot, sa han. 
– Det gick cirka tio dagar och jag minns så väl hur jag befann mig inne i centrala Stockholm när jag tänkte på vad mina vänner hade sagt till mig om Jesus. Till varje pris ville jag undkomma helvetet. Jag visste inte vad jag skulle göra, men det var några intensiva, skräckinjagande timmar som mjukade upp mig rejält inför nästa dag.  
– Jag insåg att jag var i behov av syndernas förlåtelse. All ateism med evolutionsteorin, argumenten mot Guds existens och allt mitt avståndstagande till kristen tro förlorade nu sin mening för mig. Det jag hade trott tidigare betydde ingenting längre.

En ny bild av kristna

Dagen därpå ringde John honom och frågade om de skulle göra något tillsammans under kvällen.
– Visst kunde vi det, svarade jag. Detta "något" visade sig vara ett besök i den församling han tillhörde. Han gjorde rätt i att inte informera mig om att vi skulle till kyrkan, för då hade jag backat ur direkt, menar Ronny.  Väl i kyrkan introducerades jag för hans vänner och de var förvånansvärt sympatiska. Alla fördomar om stela och moraliserande kristna som inte talar avslappnat och inte vågar skämta om något, tog de snabbt död på.

Bad frälsningsbön

Gudstjänsten började och Ronny som enbart besökt gudstjänster i Svenska kyrkan var överraskad av glädjen och musiken, berättar han. 
– Predikan var energisk och faktiskt rolig. När gudstjänsten avslutades frågade John mig direkt om jag ville bli frälst. Jag hade då en motfråga: Får jag lämna denna församling och inte ha något mer med detta att göra om jag ber en frälsningsbön? ”Ja, om du så önskar”, var svaret jag fick. Då ville jag bli frälst, sa jag. 
– Vi bad en bön till Gud om förlåtelse för mina synder och nu visste jag att jag var räddad från helvetet. Någon längtan efter församlingsgemenskap hade jag inte än, men jag förstod att jag skulle lägga av med alkoholen och svordomarna. Det var allt jag visste då, säger han.

Fri från hat och tvångstankar 

Fem dagar efter frälsningsbönen kom Ronny på att under dessa dygn hade han inte levt plågad under några destruktiva tvångstankar eller tvångshandlingar som tidigare. 
– Inget hat, ingen tanke på självmord, ingen gudsförnekande tanke hade kommit upp.  Inget av allt detta destruktiva som varken psykologin eller mediciner hade lyckats lösa, plågade mig längre. För ingenting bet på min psykiska ohälsa, förutom syndernas förlåtelse som bröt allt i ett ögonblick. Jag kände mig som den lyckligaste människan på jorden när Jesus hade frälst mig. 

Ett nytt liv

– Dagen efter deltog jag i en församlingsbibelskola och min familj fick via telefon veta att jag hade blivit kristen, vilket de inte uppskattade då. Två dagar senare var jag ute med några kristna ungdomar på stan och bjöd den som önskade på gratis kaffe och ett samtal om kristen tro. Så har jag fortsatt i nästan 14 år, säger Ronny.  
– Familjen har sett en dramatisk personlighetsförvandling i mig. De kände inte igen mig, sa de i början. Men nu är de glada och tacksamma att jag fattade ett klokt beslut som påverkat hela mitt liv. Min mamma tackar Södermalmskyrkan för detta, men jag hänvisar till Gud.

Försvarar tron

I dag är Ronny gift med Katerina och de har två barn tillsammans. Ronny är medlem i just den kyrka han aldrig tänkte sätta sin fot i. Hans huvudsakliga intresse är att ägna sig åt apologetik som kan beskrivas som försvar för den kristna tron, förklarar han. 
– Innan jag blev frälst ville jag bevisa för kristna att Gud inte fanns. I dag förekommer jag ofta i debatter kring just de apologetiska frågorna och upplever det som en kallelse över mitt liv.

​Angelica Victorin
 
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019