Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

170 nya medlemmar i Motala Baptist - gammal församling upplever ny vår

EVA RUDERSTAM | 17 sep , 2015
Johanna Löjdström upplevde livet fyllt av mörker. Khosrow Bakhtiar hade en oro på insidan efter flytten till Sverige. Båda fick möta Jesus och är idag aktiva i Motala Baptistförsamling. Från att ha varit en församling som halverat antalet medlemmar har det nu svängt – rejält. De senaste åren har församlingen fått 170 nya medlemmar.
2015_v38---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Motala Baptistförsamling är en av Evangeliska Frikyrkans äldsta församlingar, som grundades redan 1856. Genom åren har församlingen haft en livlig verksamhet. Tusentals barn har gått i församlingens barn- och ungdomsverksamhet och medlemsantalet har flera gånger överstigit 300 medlemmar.
Men på slutet av 1980-talet började en nedgång i församlingen. Under 20 års tid dalade antalet medlemmar rejält. Få kom till tro och döptes samtidigt som många av de äldre medlemmarna avled. Våren 2008 hade församlingen cirka 160 medlemmar.
– Det var en riktig tuff tid i församlingen. Vi hade halverat antalet medlemmar. Men de sista åren har de svängt. På tre år har vi döpt drygt 50 personer och bara i år har vi hittills döpt 25 personer. Vi har de senaste åren välkomnat cirka 170 människor in i församlingen, de flesta av dem nyomvända, berättar Christer Roshamn som är pastor för församlingen.
Nu har församlingen åter passerat 250 medlemmar, varav många är tonåringar, unga vuxna och barnfamiljer från flera olika nationaliteter.

Upplevde Jesus så starkt

En av de nya medlemmarna är Khosrow Bakhtiar som kommit med sin familj till Sverige från Iran.
– Den första mars i år kom jag till en gudstjänst i Baptistkyrkan och vid kyrkkaffet tog jag emot Jesus. Jag fick uppleva Jesus så starkt under gudstjänsten. Det är svårt att förklara, men när du upplever det, då älskar du det, berättar han.
Att han kom till kyrkan den där dagen var inte alls planerat.
– Det var något som drog mig dit, jag visste inte att jag skulle hamna där.

Oron försvann

Den närmaste tiden blev en tid för förändring, både för Khosrow och för hans familj. Två veckor efter att pappan gett sitt liv till Gud tog även barnen emot Jesus i hemmet.
– Vi har bott några år i Sverige, och det är inte lätt att komma till ett nytt land och bo där. Men den senaste tiden har så mycket hänt. Vi har upplevt att mycket av den oro och de problem vi hade i våra liv har försvunnit. Så många dörrar har öppnats för oss.

Tog Bibeln till jobbet

Vid första besöket i kyrkan fick Khosrow en Bibel. Den tog han med sig till sin arbetsplats. Men när ägaren till företaget – som var muslim – fick se Bibeln och höra att Khosrow hade tagit emot Jesus, ville han inte längre anlita Khosrow.
– Jag fick inte jobba kvar, men när den dörren stängdes så öppnade Gud en annan dörr, och idag har jag ett annat jobb.
Khosrow fick uppleva att Jesus inte bara är något teoretiskt, utan livet med honom är något praktiskt och konkret.
– När jag döptes och pastorn frågade om jag ville följa Jesus svarade jag: ”Av hela mitt hjärta”. För det vill jag verkligen göra.

Döva tomheten

Johanna Löjdström är också ny i församlingen. Hon har ingen kristen bakgrund eller någon erfarenhet av Gud i sitt liv. 
– Tvärtom har jag levt med mycket mörker. Jag har varit djupt nere i ett missbruk och även haft ett självskadebeteende. Jag kände en enorm tomhet, ensamhet och smärta, och det försökte jag döva med droger och olika medel.
– Jag tänkte att om Gud finns, så har han övergivit mig i alla fall. Jag är inte kvalificerad att bli kristen.
Johannas biologiska mamma har också haft problem med mörker och missbruk, men för en tid sedan blev hon kristen och Johanna såg hur det förändrade henne.

Helt ny Gudsbild

Förra sommaren flyttade Johanna hem till sin mamma i Motala och fick praktik på second hand-butiken Hjärta till hjärta.
– Det var en atmosfär där som gjorde det naturligt att prata om kristen tro. Jag var med på andakterna och jag funderade mer och mer på tron. Förra hösten började jag på en Alphakurs, det var den 10 september. Och den 11 september blev jag frälst.
– Min bild av Gud har förändrats radikalt. Det enda som kunde fylla tomrummet på insidan, det var Jesus.
Johanna har idag en längtan att berätta för andra om vad hon har upplevt.
– Det finns så många som känner den tomheten som jag kände. De behöver verkligen lära känna Jesus och uppleva det som jag har upplevt. 
Nu går Johanna på Götabro Bibelskola.
– Jag har blivit mer fast i min tro och känner att jag kommer närmare och närmare Gud. Han visar sin kärlek till mig hela tiden.

Konfirmander kom till tro

Christer Roshamn berättar om församlingens konfirmationsundervisning som lett till att många ungdomar kommit till tro.
– Veckan efter att en konfirmand hade kommit till tro följde hennes pappa med henne till kyrkan. Jag tyckte det var ganska naturligt med tanke på dotterns beslut. Men det visade sig att han inte i första hand kom dit för dotterns skull, utan för sin egen. Och på den gudstjänsten tog han emot Jesus. Det här spred sig i familjen och idag har hela familjen tagit emot Jesus.
Christer Roshamn vill uppmuntra Sveriges församlingar att inte ge upp, utan att satsa på att nå nya människor.
– Kan det ske i Motala, då kan det ske på vilken plats som helst.

EVA RUDERSTAM
 
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.