Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

170 nya medlemmar i Motala Baptist - gammal församling upplever ny vår

EVA RUDERSTAM | 17 sep , 2015
Johanna Löjdström upplevde livet fyllt av mörker. Khosrow Bakhtiar hade en oro på insidan efter flytten till Sverige. Båda fick möta Jesus och är idag aktiva i Motala Baptistförsamling. Från att ha varit en församling som halverat antalet medlemmar har det nu svängt – rejält. De senaste åren har församlingen fått 170 nya medlemmar.
2015_v38---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Motala Baptistförsamling är en av Evangeliska Frikyrkans äldsta församlingar, som grundades redan 1856. Genom åren har församlingen haft en livlig verksamhet. Tusentals barn har gått i församlingens barn- och ungdomsverksamhet och medlemsantalet har flera gånger överstigit 300 medlemmar.
Men på slutet av 1980-talet började en nedgång i församlingen. Under 20 års tid dalade antalet medlemmar rejält. Få kom till tro och döptes samtidigt som många av de äldre medlemmarna avled. Våren 2008 hade församlingen cirka 160 medlemmar.
– Det var en riktig tuff tid i församlingen. Vi hade halverat antalet medlemmar. Men de sista åren har de svängt. På tre år har vi döpt drygt 50 personer och bara i år har vi hittills döpt 25 personer. Vi har de senaste åren välkomnat cirka 170 människor in i församlingen, de flesta av dem nyomvända, berättar Christer Roshamn som är pastor för församlingen.
Nu har församlingen åter passerat 250 medlemmar, varav många är tonåringar, unga vuxna och barnfamiljer från flera olika nationaliteter.

Upplevde Jesus så starkt

En av de nya medlemmarna är Khosrow Bakhtiar som kommit med sin familj till Sverige från Iran.
– Den första mars i år kom jag till en gudstjänst i Baptistkyrkan och vid kyrkkaffet tog jag emot Jesus. Jag fick uppleva Jesus så starkt under gudstjänsten. Det är svårt att förklara, men när du upplever det, då älskar du det, berättar han.
Att han kom till kyrkan den där dagen var inte alls planerat.
– Det var något som drog mig dit, jag visste inte att jag skulle hamna där.

Oron försvann

Den närmaste tiden blev en tid för förändring, både för Khosrow och för hans familj. Två veckor efter att pappan gett sitt liv till Gud tog även barnen emot Jesus i hemmet.
– Vi har bott några år i Sverige, och det är inte lätt att komma till ett nytt land och bo där. Men den senaste tiden har så mycket hänt. Vi har upplevt att mycket av den oro och de problem vi hade i våra liv har försvunnit. Så många dörrar har öppnats för oss.

Tog Bibeln till jobbet

Vid första besöket i kyrkan fick Khosrow en Bibel. Den tog han med sig till sin arbetsplats. Men när ägaren till företaget – som var muslim – fick se Bibeln och höra att Khosrow hade tagit emot Jesus, ville han inte längre anlita Khosrow.
– Jag fick inte jobba kvar, men när den dörren stängdes så öppnade Gud en annan dörr, och idag har jag ett annat jobb.
Khosrow fick uppleva att Jesus inte bara är något teoretiskt, utan livet med honom är något praktiskt och konkret.
– När jag döptes och pastorn frågade om jag ville följa Jesus svarade jag: ”Av hela mitt hjärta”. För det vill jag verkligen göra.

Döva tomheten

Johanna Löjdström är också ny i församlingen. Hon har ingen kristen bakgrund eller någon erfarenhet av Gud i sitt liv. 
– Tvärtom har jag levt med mycket mörker. Jag har varit djupt nere i ett missbruk och även haft ett självskadebeteende. Jag kände en enorm tomhet, ensamhet och smärta, och det försökte jag döva med droger och olika medel.
– Jag tänkte att om Gud finns, så har han övergivit mig i alla fall. Jag är inte kvalificerad att bli kristen.
Johannas biologiska mamma har också haft problem med mörker och missbruk, men för en tid sedan blev hon kristen och Johanna såg hur det förändrade henne.

Helt ny Gudsbild

Förra sommaren flyttade Johanna hem till sin mamma i Motala och fick praktik på second hand-butiken Hjärta till hjärta.
– Det var en atmosfär där som gjorde det naturligt att prata om kristen tro. Jag var med på andakterna och jag funderade mer och mer på tron. Förra hösten började jag på en Alphakurs, det var den 10 september. Och den 11 september blev jag frälst.
– Min bild av Gud har förändrats radikalt. Det enda som kunde fylla tomrummet på insidan, det var Jesus.
Johanna har idag en längtan att berätta för andra om vad hon har upplevt.
– Det finns så många som känner den tomheten som jag kände. De behöver verkligen lära känna Jesus och uppleva det som jag har upplevt. 
Nu går Johanna på Götabro Bibelskola.
– Jag har blivit mer fast i min tro och känner att jag kommer närmare och närmare Gud. Han visar sin kärlek till mig hela tiden.

Konfirmander kom till tro

Christer Roshamn berättar om församlingens konfirmationsundervisning som lett till att många ungdomar kommit till tro.
– Veckan efter att en konfirmand hade kommit till tro följde hennes pappa med henne till kyrkan. Jag tyckte det var ganska naturligt med tanke på dotterns beslut. Men det visade sig att han inte i första hand kom dit för dotterns skull, utan för sin egen. Och på den gudstjänsten tog han emot Jesus. Det här spred sig i familjen och idag har hela familjen tagit emot Jesus.
Christer Roshamn vill uppmuntra Sveriges församlingar att inte ge upp, utan att satsa på att nå nya människor.
– Kan det ske i Motala, då kan det ske på vilken plats som helst.

EVA RUDERSTAM
 
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019