Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Pastorn som tar steget ut från kyrkans väggar

MICHAELA AGNARSSON | 15 okt , 2015
Han är välbekant genom sitt deltagande i höstens stora SVT-produktion ”Tro, hopp och kärlek” som har final på tisdag. Josef Barkenbom är pastorn som tycker kyrkan får alldeles för lite utrymme i samhället. För att stå upp för sin syn på kärlek och relationer och för att få förklara utgångspunkten för sina värderingar valde han att delta i höstens populära dejtingprogram.
2015_v42---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Han är välbekant genom sitt deltagande i höstens stora SVT-produktion ”Tro, hopp och kärlek” som har final på tisdag. Josef Barkenbom är pastorn som tycker kyrkan får alldeles för lite utrymme i samhället. För att stå upp för sin syn på kärlek och relationer och för att få förklara utgångspunkten för sina värderingar valde han att delta i höstens populära dejtingprogram.

En kort promenad från pendeltåget och i Växthus1s entré står en glatt välkomnande Josef iklädd jeansjacka, med den lite spretiga frisyren som känns igen från tv-serien. Just idag befinner han sig på sin arbetsplats i Huddinge. Närmare bestämt i Södertörnkyrkans lokaler där han arbetar som ungdomspastor och även har grundlagt ett arbete för ungdomar utanför kyrkan; The House. 

Kyrkan i samhällsdebatten

Om du googlar hans namn kommer flera ord upp, som ”pastor” och ”flickvän”. Det senare ordet indikerar allmänhetens nyfikenhet kring hans deltagande och framförallt slutresultatet i en tv-serie som nu närmar sig den avgörande finalen med stormsteg. Han pratar lätt och genomtänkt om varför han deltar i programmet.
– Jag vill prata om frågor som vanliga människor ställer. Och de flesta av oss bryr oss väldigt mycket om relationer. Jag tyckte detta var en bra möjlighet att visa varför jag lever som jag gör och att Gud bryr sig och vill hjälpa oss, förklarar han.

Hitta kärleken?

Men att delta var inte ett steg han tog på studs. Han pratade med produktionsbolaget för att säkerställa vilken vinkling han i så fall önskade och vad de själva hade för tankar, innan han till slut bestämde sig för att haka på.
– Sen kunde det ju vara så att man skulle komma att hitta kärleken, säger Josef underfundigt och med en glimt i ögat som öppnar för många frågor som får förbli obesvarade i detta ögonblick. 

En naturlig tro

Utifrån upplevs hans tro som naturlig och bakgrunden vittnar om ett förflutet som en busig pojke som dock fått uppleva en trygg uppväxt. 
– Jag växte upp i en stor familj där tron var en stor del av gemenskapen. Självklart fanns det tider då jag distanserade mig från tron, men det kom till en punkt där jag beslutade mig för att satsa fullt ut, berättar Josef. 
Att han skulle arbeta innanför kyrkans väggar var inte riktigt planlagt men efter den första tjänsten som pastor på halvtid i en pingstkyrka var han fast, det var det här han önskade arbeta med. 

Massor av människor

Josef berättar att hela hans liv idag kretsar kring rollen som pastor i Södertörnkyrkan i Huddinge. Det är kyrkan där han landade för ungefär ett år sedan efter några år på den internationella planhalvan, bland annat i Los Angeles och i London. 
– Det finns något med de stora församlingar som jag besökt runtom i USA som attraherar och inspirerar mig. Jag tror det är så Gud vill att kyrkan ska se ut, massor av människor.
Han beskriver sin vision om att bygga en kyrka som sträcker sig ut i samhället. Josef menar att kristna måste befinna sig utanför kyrkans väggar för att få den tillväxt han tror Gud vill ge.

Stans skönaste fritidsgård

Själv tar Josef ideligen stegen ut från kyrkan genom det samhällsansvar han känner. Bland annat genom att konvertera kyrkans lokaler Växthus1 till en plats för ungdomar att umgås. Utvalda fredagar samlas över hundra tonåringar för pingis, tv-spel och häng i huset. 
– The House Sthlm är Stockholms skönaste fritidsgård, en verksamhet med över 3 000 kvadratmeter som jag startade med ett specifikt syfte; jag vill hjälpa ungdomar att upptäcka och utveckla deras gåvor och talanger.

Växthus för unga

Han berättar att arbetet är viktigt och att han har visionen om att ta idén utomlands. Att förespråka en plats där droger och alkohol inte får florera och där kreativitet och respektfull gemenskap är grundbultarna för arbetet, som attraherar ungdomar från alla möjliga olika kulturer och bakgrunder.
I glasfasaden speglar sig solens strålar, dansar och studsar tillbaka mot stationsområdet och de röda bussarna som står parkerade framför byggnaden, Växthus1. Ett passande namn med tanke på det arbete som försiggår i inomhusmiljön. Med sitt solljusinsläpp kan byggnaden förmodligen även skapa utrymme för tillväxt.

Tror, hoppas och älskar

– För något år sedan satte jag upp på min ”bucket-list” att prata om min tro på Gud i nyhetssoffan i tv, det har jag fått göra nu, säger han.
Josef är fyndig och modig. I anslutning till höstens program har han haft en mötesserie som just anspelar på tv-serien; Tro, hopp och massa kärlek. 
Personligen drömmer han om att förverkliga visionen som guidat hans steg till där han är idag. Vägen framöver fortsätter på samma spår.
– Jag vill hjälpa ungdomar att upptäcka och utveckla deras gåvor och talanger.
Min tro finns där, jag har ett hopp om att se ungdomar komma till tro. Och kärleken, ja den finns där, det är allt Gud vill ha.

MICHAELA AGNARSSON
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.