Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Pastorn som tar steget ut från kyrkans väggar

MICHAELA AGNARSSON | 15 okt , 2015
Han är välbekant genom sitt deltagande i höstens stora SVT-produktion ”Tro, hopp och kärlek” som har final på tisdag. Josef Barkenbom är pastorn som tycker kyrkan får alldeles för lite utrymme i samhället. För att stå upp för sin syn på kärlek och relationer och för att få förklara utgångspunkten för sina värderingar valde han att delta i höstens populära dejtingprogram.
2015_v42---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Han är välbekant genom sitt deltagande i höstens stora SVT-produktion ”Tro, hopp och kärlek” som har final på tisdag. Josef Barkenbom är pastorn som tycker kyrkan får alldeles för lite utrymme i samhället. För att stå upp för sin syn på kärlek och relationer och för att få förklara utgångspunkten för sina värderingar valde han att delta i höstens populära dejtingprogram.

En kort promenad från pendeltåget och i Växthus1s entré står en glatt välkomnande Josef iklädd jeansjacka, med den lite spretiga frisyren som känns igen från tv-serien. Just idag befinner han sig på sin arbetsplats i Huddinge. Närmare bestämt i Södertörnkyrkans lokaler där han arbetar som ungdomspastor och även har grundlagt ett arbete för ungdomar utanför kyrkan; The House. 

Kyrkan i samhällsdebatten

Om du googlar hans namn kommer flera ord upp, som ”pastor” och ”flickvän”. Det senare ordet indikerar allmänhetens nyfikenhet kring hans deltagande och framförallt slutresultatet i en tv-serie som nu närmar sig den avgörande finalen med stormsteg. Han pratar lätt och genomtänkt om varför han deltar i programmet.
– Jag vill prata om frågor som vanliga människor ställer. Och de flesta av oss bryr oss väldigt mycket om relationer. Jag tyckte detta var en bra möjlighet att visa varför jag lever som jag gör och att Gud bryr sig och vill hjälpa oss, förklarar han.

Hitta kärleken?

Men att delta var inte ett steg han tog på studs. Han pratade med produktionsbolaget för att säkerställa vilken vinkling han i så fall önskade och vad de själva hade för tankar, innan han till slut bestämde sig för att haka på.
– Sen kunde det ju vara så att man skulle komma att hitta kärleken, säger Josef underfundigt och med en glimt i ögat som öppnar för många frågor som får förbli obesvarade i detta ögonblick. 

En naturlig tro

Utifrån upplevs hans tro som naturlig och bakgrunden vittnar om ett förflutet som en busig pojke som dock fått uppleva en trygg uppväxt. 
– Jag växte upp i en stor familj där tron var en stor del av gemenskapen. Självklart fanns det tider då jag distanserade mig från tron, men det kom till en punkt där jag beslutade mig för att satsa fullt ut, berättar Josef. 
Att han skulle arbeta innanför kyrkans väggar var inte riktigt planlagt men efter den första tjänsten som pastor på halvtid i en pingstkyrka var han fast, det var det här han önskade arbeta med. 

Massor av människor

Josef berättar att hela hans liv idag kretsar kring rollen som pastor i Södertörnkyrkan i Huddinge. Det är kyrkan där han landade för ungefär ett år sedan efter några år på den internationella planhalvan, bland annat i Los Angeles och i London. 
– Det finns något med de stora församlingar som jag besökt runtom i USA som attraherar och inspirerar mig. Jag tror det är så Gud vill att kyrkan ska se ut, massor av människor.
Han beskriver sin vision om att bygga en kyrka som sträcker sig ut i samhället. Josef menar att kristna måste befinna sig utanför kyrkans väggar för att få den tillväxt han tror Gud vill ge.

Stans skönaste fritidsgård

Själv tar Josef ideligen stegen ut från kyrkan genom det samhällsansvar han känner. Bland annat genom att konvertera kyrkans lokaler Växthus1 till en plats för ungdomar att umgås. Utvalda fredagar samlas över hundra tonåringar för pingis, tv-spel och häng i huset. 
– The House Sthlm är Stockholms skönaste fritidsgård, en verksamhet med över 3 000 kvadratmeter som jag startade med ett specifikt syfte; jag vill hjälpa ungdomar att upptäcka och utveckla deras gåvor och talanger.

Växthus för unga

Han berättar att arbetet är viktigt och att han har visionen om att ta idén utomlands. Att förespråka en plats där droger och alkohol inte får florera och där kreativitet och respektfull gemenskap är grundbultarna för arbetet, som attraherar ungdomar från alla möjliga olika kulturer och bakgrunder.
I glasfasaden speglar sig solens strålar, dansar och studsar tillbaka mot stationsområdet och de röda bussarna som står parkerade framför byggnaden, Växthus1. Ett passande namn med tanke på det arbete som försiggår i inomhusmiljön. Med sitt solljusinsläpp kan byggnaden förmodligen även skapa utrymme för tillväxt.

Tror, hoppas och älskar

– För något år sedan satte jag upp på min ”bucket-list” att prata om min tro på Gud i nyhetssoffan i tv, det har jag fått göra nu, säger han.
Josef är fyndig och modig. I anslutning till höstens program har han haft en mötesserie som just anspelar på tv-serien; Tro, hopp och massa kärlek. 
Personligen drömmer han om att förverkliga visionen som guidat hans steg till där han är idag. Vägen framöver fortsätter på samma spår.
– Jag vill hjälpa ungdomar att upptäcka och utveckla deras gåvor och talanger.
Min tro finns där, jag har ett hopp om att se ungdomar komma till tro. Och kärleken, ja den finns där, det är allt Gud vill ha.

MICHAELA AGNARSSON
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019