Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Stefan sprider hopp mitt i sorgen

Eva Ruderstam | 29 okt , 2015
Med tre månaders mellanrum dog två av Stefan Björks söner. Men Stefan valde trots detta att inte bli bitter, utan faktiskt att använda sina erfarenheter till att hjälpa andra i liknande situationer. – Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Livet är vad det är. Det viktigaste är vad som händer i mig när jag möter det jag möter, säger Stefan.
2015_v44---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Med tre månaders mellanrum dog två av Stefan Björks söner. Men Stefan valde trots detta att inte bli bitter, utan faktiskt att använda sina erfarenheter till att hjälpa andra i liknande situationer.
– Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Livet är vad det är. Det viktigaste är vad som händer i  mig när jag möter det jag möter, säger Stefan.


Stefan Björk fick tre barn i ett förhållande som han inledde innan han blev frälst och har ytterligare två barn tillsammans med sin nuvarande hustru. För sönerna i det första förhållandet – Daniel och Tobias – blev livet oerhört jobbigt.
– De levde ett tufft liv med droger. De fick tidigt höra att de var som sin pappa och hans bröder, trots att de själva inte fick uppleva tiden då jag och mina bröder levde i missbruk och kriminalitet.
Under alla år har Stefan bett för sina söner och berättat för dem om Jesus. De har haft en tro, men samtidigt levt kvar i sitt destruktiva liv.

”Inte bara vi som vakar”

För några år sedan inträffade en olycka då Daniel satte eld på sig själv. Han skadades svårt och fick 50-procentiga brännskador. Samtidigt hade han en rad infektioner i kroppen.
– Läkaren ringde hem och sa att det är snart slut, Daniel kan helt enkelt inte överleva. Men jag accepterade inte denna rapport utan sade att jag är kristen och vi är många som ber för honom.
Daniel hamnade i koma. Det bads mycket för honom, både i församlingar runt om i Sverige och inom familjen.
– En av sjuksköterskorna på brännskadecentrum sa: Det är inte bara vi som vakar över Daniel. För han kan egentligen inte leva.

Ett liv med Gud

Daniel överlevde mot alla odds. Efter fem månader i koma vaknade han upp och kunde berätta om sina upplevelser.
– Han berättade för mig att han hade upplevt att han befunnit sig i ett mörkt rum där han såg en massa hemskheter. Han sjönk längre och längre ner och för varje nivå ökade ångesten. Men plötsligt såg han hur Jesus kom in och tog hans hand. Han sa: ”Daniel, du ska inte vara här” och i samma stund vaknade han upp till liv igen.
För Daniel blev livet aldrig mer detsamma som innan. Han var invalidiserad och kunde inte gå. Men den stora skillnaden var att han nu fick ett stabilare inre liv med Gud.
– Vi fick en oerhört fin relation och han gick på min bibelskola via datorn, berättar Stefan.
Men livet blev inte som Stefan trott. Vid valborg 2013 dog Daniel.
Det blev ett tungt slag. Samtidigt kändes det på något sätt skönt att veta att Daniel hade hunnit få det bra med Gud, innan han lämnade jorden, och att han nu hade det bra i himlen.
I samband med Daniels begravning pratade Stefan med sin andra son Tobias.
– Jag tog hans händer och sa: Är det inte dags att du satsar på Jesus 100 procent. ”Jo, jag tror det”, svarade han.

Ett nytt dödsbud

Några månader senare, i juli 2013, var familjen på semester. Där fick Stefan besked om att Tobias hade hittats död. Hjärtat hade slutat slå och kroppen ville inte längre.
– Det var en tung och jobbig tid. Sönerna dog med bara några månaders mellanrum. Samma år fick jag dessutom ekonomiska problem i ett av mina företag. Jag sjukskrev mig ett år på halvtid.  Livet var så tufft och på nätterna kunde jag ha ångest och känna att jag inte ville vakna upp till en ny dag.

”Farsan, vi har det jättebra”

– Men där, en natt i min förtvivlan, hör jag Gud säga till mig: ”Gör dig inga bekymmer”. Det blev ett tilltal från Gud, att mina bekymmer på något sätt kommer av att jag själv skapar dessa genom att jag talar ut dem. ”Prata istället med mig om dessa”, sa Gud.
En tid efter Tobias begravning fick Stefan se en syn som gav en inre frid, mitt i sorgeprocessen.
– Jag såg ett vattenfall där jag kunde skönja två personer. Jag upplevde att jag såg Tobias ansikte och han sa: ”Farsan, vi har det jättebra”. 
– Jag vet att mina söner nu är tillsammans i himlen och att de har det jättebra. De är bärgade och vi kommer att ses igen.

Till nästa nivå

Stefan konstaterar att även om sorgen och saknaden finns, så är det stor skillnad på sorg och sorg.
– Den som inte är kristen måste ha en fruktansvärd sorg. Då innebär ju döden att allt är borta, det kan aldrig komma tillbaka.
– Själv är jag övertygad om att vi bara är på jorden tillfälligt. Vi som kristna har inte ens uppehållstillstånd här, vårt verkliga hemland är himlen. Vi är bara här en kort tid för att utföra ett uppdrag. Döden är bara som att komma vidare till nästa nivå.

Ett förvandlat liv

Stefans eget liv förvandlades i ett slag den 30 oktober 1983.
– Jag och mina bröder levde i missbruk och kriminalitet. Men så blev min bror Tomas frälst. När jag träffade honom såg jag att han var totalt förvandlad. Han vittnade mycket för mig, men jag blev så rädd samtidigt som det fascinerade mig. För om du har suttit i mörker en lång tid och ska ut i ljuset, så är det ett jättesteg, det är inte alltid så lätt.
– Till sist kom jag fram till att om det är sant som han säger, då är det jag som förlorar på att inte tro. Så jag bestämde mig. Och så bad jag en bön, på fullaste allvar.
Stefan trodde att han skulle få uppleva något radikalt, men det gjorde han inte. Han kände ingenting. Men något började hända i hans hjärta. Gud förvandlade honom och Stefans liv kom att genomgå en total förvandling. Så småningom blev även den tredje brodern, Micael, frälst.

Företag som predikstol

– Sedan 1983 har jag pratat med människor om Jesus, hela tiden, så fort jag får tillfälle. Mitt liv har också varit en kamp på olika sätt. Men mitt i kampen känner jag frid, Gud har alltid varit med mig.
Idag driver Stefan företag och reser runt till kunder över hela landet, men även internationellt. Han anlitas också som föreläsare i olika sammanhang.
– Jag ser mina företag som min ”predikstol”, som ger mig ingångar till människor som aldrig annars skulle komma till kyrkan.

Till hjälp för någon annan

Efter sönernas död har Stefan även gjort ett föredrag om att uppskatta livet, nuet och den tid vi lever i. Där lyfter han fram lite av sina tankar i samband med Daniels och Tobias död.
– Jag vill gärna vara med och välsigna andra genom det som jag har gått igenom. Mina upplevelser kan faktiskt vara till hjälp för någon annan.
Han slår fast att varje människa måste välja hur man ska hantera de svårigheter man drabbas av.
– Vi har aldrig fått löfte om att vi inte ska möta problem i livet. Däremot har Gud lovat oss att oavsett vad vi möter så är han med oss. Guds egen son dog på korset och han förstår vad vi känner. Vi kan prata med honom om allt detta.
– Den stora frågan är: vad händer i mig när jag möter det jag möter? Jag kan bli bitter mot Gud och säga till honom: Är det här tacken för allt jag har gjort? Eller så väljer jag att göra något annat. Jag kan exempelvis fråga Gud hur det som händer kan göra mig mer ren och äkta, hur det kan ta fram guldet i mig.
Stefan slår fast att döden bara är en del av livet.
– Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Livet är vad det är. Det viktigaste är vad som händer i mig när jag möter det jag möter, avslutar Stefan.

EVA RUDERSTAM
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.