Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Britta fick ett rikare liv efter 60

Börje Norlén | 05 feb , 2016
Större delen av sitt liv har Britta Wahlner varit en andlig sökare. Trots att hon hade ett bra liv på många sätt upplevde hon en tomhet på insidan. När hon som 60+ kom till S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm, började en resa hon inte ens kunnat drömma om.
2016_v5---LIVSBERÄTTELSE---STOR---EXTRA

Vi träffas i Clara kyrka, nära Stockholms Central, och som alltid sjuder den av liv, besökare, medhjälpare, bedjare och musikanter. 
För Britta Wahlner har detta Gudshus, där människor firat gudstjänst i många hundra år, blivit navet i tillvaron. 
Här har hon funnit vänner, meningsfulla uppgifter och en Gudsgemenskap som ger trygghet och innehåll i livet. Det uttrycksfulla ansiktet, omramat av det silvervita håret, lyser av glädje och tacksamhet över den vändning livet tagit på äldre dar. 
– Jag är så tacksam till Jesus för att han frälste mig, gav mig ett nytt liv och ledde mig till denna fantastiska kyrka. 
– Här har jag från första stund trivts så otroligt bra och alltid känt mig hemma. 
Pensionstillvaron brukar vara den fas i livet, när de flesta vill varva ner och njuta sitt otium, men för Britta har den i stället inneburit en helt ny tillvaro av aktivitet och engagemang. 
Hon har alltid trivts med att jobba med människor och nu har hon fått chans att göra det utifrån en djupare dimension som berör livets alla sidor. 

Aktiv i kyrkan

Tre dagar i veckan är hon aktiv i kyrkan, bland annat undervisar hon flyktingar från Etiopien och Eritrea i svenska, leder ett par dagbönegrupper, välkomnar besökare och besöker gamla och sjuka. 
– På något sätt verkar det som om allt jag gjort tidigare i livet varit en förberedelse för det som jag gör nu. 
– När jag ser tillbaka känner jag mig så förundrad över hur Gud lett allt i varje liten detalj. Det är så välsignat att de senaste åren av mitt liv har varit de allra bästa åren. 
Britta Wahlner växte upp i ett hem, där hennes pappa förklarade sig vara ateist och kommunist och inte hade något till övers för religionen. Lärofadern Karl Marx menade ju att religionen var ett opium för folket.
Det var först när Britta fick en kristen lärare i småskolan som hon första gången fick höra talas om Jesus. 
En dag när Britta var i nioårsåldern hade hon en märklig upplevelse.
– Det kändes som om jag hade Gud i hjärtat, men när jag berättade det för min mamma avfärdade hon det som fantasier. 
– Upplevelsen fanns ändå kvar inom mig och det hände att jag vände mig till Gud när jag behövde hjälp med något. Men sedan glömde jag bort honom igen och livet fortsatte som vanligt. 
Några år var Britta aktiv i Jehovas Vittnen och attraherades av att de gick ut till människor för att sprida sin tro. 
Men efter några år lämnade hon rörelsen, eftersom hon inte höll med om vissa av deras bibeltolkningar och då fortsatte hennes sökande efter en kyrka där hon kunde trivas. 

Kontakt med S:ta Clara 

Efter rekommendation av några väninnor fick hon snart kontakt med S:ta Clara kyrka och då hade hon hittat rätt. 
Första gången Britta besökte kyrkan var i början av 2002, och just den dagen var det konsert med Cyndee Peters. Britta gillade den härliga stämning och atmosfär hon upplevde i kyrkan.
– Det kändes som om jag kommit hem till slut och jag började gå till Clara regelbundet. 
– När jag senare samma år gick i pension, frågade jag diakonissan Inga Pagréus om det inte fanns något volontärjobb för mig i kyrkan, och visst fanns det det.
Snart var Britta engagerad i att hjälpa till i köket med att bre mackor och fixa fika och vissa dagar gick hon med till Sergels torg. 
Då som nu finns ett team från kyrkan där varje vardag, som delar ut fika, biblar och annan litteratur och knyter kontakter. 
Genom det arbetet har flera personer fått hjälp och stöd att bli kvitt drogmissbruk och andra problem och börjat ett nytt liv. 
Många av dem som nu är aktiva i kyrkan, kan berätta om hur deras liv förvandlats efter ett möte med Jesus. 
Hösten 2002 upplevde också Britta ett sådant förvandlande möte. Elise Lindkvist, en jämnårig kvinna, som fått så mycket välförtjänt uppmärksamhet för sina insatser bland prostituerade, bad för Britta.
– Då Elise la sina händer på mig och bad fick jag en stark andlig upplevelse. 
– Guds Ande kom över mig så mäktigt att jag knappt kunde stå på benen; jag trodde först inte att jag skulle kunna ta mig hem. Från den dagen räknar jag mig som en troende kristen. 
Alltsedan dess har Britta varit aktiv i kyrkans arbete, i olika uppgifter. 

Hittat hem

Britta visar med både ansiktsuttryck och kroppsspråk att orden om att hon hittat hem, inte på något sätt är överdrivna. 
Prästen Carl-Erik Sahlberg, som efter pensionen är bosatt i Tanzania, är en stor förebild för Britta. 
– Carl-Erik tog emot många flyktingar i sitt hem och det har också inspirerat mig att öppna mitt hem för människor i nöd. 
– Jag måste vara ärlig och säga att det inte alltid har varit okomplicerat, men det har också gett så oerhört mycket. 
– Att hjälpa flyktingar på olika sätt har passat mig bra, eftersom jag älskar att jobba med människor, och jag lär mig också mycket själv hela tiden. 
Brittas behov av att lära sig mer om tron har gjort att hon gått i kyrkans lärjungaskola många år och fått en god kunskap i vad Bibeln lär. 

Hjälp i Tanzania

Fem gånger har hon också fått möjlighet att besöka det hjälparbete Carl-Erik Sahlberg och hans fru Overa byggt upp bland utsatta barn i norra Tanzania, vid foten av Kilimanjaro. 
På ort och ställe har hon sett hur de pengar som hon varit med om att samla in i Sverige får vara till så stor hjälp. 
Det är så inspirerande att känna den glädje och tacksamhet som strömmar ut från Britta; det går inte att missta sig på att hon verkligen trivs med livet. 
– Tron betyder så otroligt mycket för mig, den tomhet jag tidigare hade inom mig har nu försvunnit. 
– Jag tror att alla människor innerst inne känner en tomhet som de försöker fylla med olika saker, men det är bara Jesus som helt kan fylla tomrummet på insidan, konstaterar Britta.

Börje Norlén

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.