Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Britta fick ett rikare liv efter 60

Börje Norlén | 05 feb , 2016
Större delen av sitt liv har Britta Wahlner varit en andlig sökare. Trots att hon hade ett bra liv på många sätt upplevde hon en tomhet på insidan. När hon som 60+ kom till S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm, började en resa hon inte ens kunnat drömma om.
2016_v5---LIVSBERÄTTELSE---STOR---EXTRA

Vi träffas i Clara kyrka, nära Stockholms Central, och som alltid sjuder den av liv, besökare, medhjälpare, bedjare och musikanter. 
För Britta Wahlner har detta Gudshus, där människor firat gudstjänst i många hundra år, blivit navet i tillvaron. 
Här har hon funnit vänner, meningsfulla uppgifter och en Gudsgemenskap som ger trygghet och innehåll i livet. Det uttrycksfulla ansiktet, omramat av det silvervita håret, lyser av glädje och tacksamhet över den vändning livet tagit på äldre dar. 
– Jag är så tacksam till Jesus för att han frälste mig, gav mig ett nytt liv och ledde mig till denna fantastiska kyrka. 
– Här har jag från första stund trivts så otroligt bra och alltid känt mig hemma. 
Pensionstillvaron brukar vara den fas i livet, när de flesta vill varva ner och njuta sitt otium, men för Britta har den i stället inneburit en helt ny tillvaro av aktivitet och engagemang. 
Hon har alltid trivts med att jobba med människor och nu har hon fått chans att göra det utifrån en djupare dimension som berör livets alla sidor. 

Aktiv i kyrkan

Tre dagar i veckan är hon aktiv i kyrkan, bland annat undervisar hon flyktingar från Etiopien och Eritrea i svenska, leder ett par dagbönegrupper, välkomnar besökare och besöker gamla och sjuka. 
– På något sätt verkar det som om allt jag gjort tidigare i livet varit en förberedelse för det som jag gör nu. 
– När jag ser tillbaka känner jag mig så förundrad över hur Gud lett allt i varje liten detalj. Det är så välsignat att de senaste åren av mitt liv har varit de allra bästa åren. 
Britta Wahlner växte upp i ett hem, där hennes pappa förklarade sig vara ateist och kommunist och inte hade något till övers för religionen. Lärofadern Karl Marx menade ju att religionen var ett opium för folket.
Det var först när Britta fick en kristen lärare i småskolan som hon första gången fick höra talas om Jesus. 
En dag när Britta var i nioårsåldern hade hon en märklig upplevelse.
– Det kändes som om jag hade Gud i hjärtat, men när jag berättade det för min mamma avfärdade hon det som fantasier. 
– Upplevelsen fanns ändå kvar inom mig och det hände att jag vände mig till Gud när jag behövde hjälp med något. Men sedan glömde jag bort honom igen och livet fortsatte som vanligt. 
Några år var Britta aktiv i Jehovas Vittnen och attraherades av att de gick ut till människor för att sprida sin tro. 
Men efter några år lämnade hon rörelsen, eftersom hon inte höll med om vissa av deras bibeltolkningar och då fortsatte hennes sökande efter en kyrka där hon kunde trivas. 

Kontakt med S:ta Clara 

Efter rekommendation av några väninnor fick hon snart kontakt med S:ta Clara kyrka och då hade hon hittat rätt. 
Första gången Britta besökte kyrkan var i början av 2002, och just den dagen var det konsert med Cyndee Peters. Britta gillade den härliga stämning och atmosfär hon upplevde i kyrkan.
– Det kändes som om jag kommit hem till slut och jag började gå till Clara regelbundet. 
– När jag senare samma år gick i pension, frågade jag diakonissan Inga Pagréus om det inte fanns något volontärjobb för mig i kyrkan, och visst fanns det det.
Snart var Britta engagerad i att hjälpa till i köket med att bre mackor och fixa fika och vissa dagar gick hon med till Sergels torg. 
Då som nu finns ett team från kyrkan där varje vardag, som delar ut fika, biblar och annan litteratur och knyter kontakter. 
Genom det arbetet har flera personer fått hjälp och stöd att bli kvitt drogmissbruk och andra problem och börjat ett nytt liv. 
Många av dem som nu är aktiva i kyrkan, kan berätta om hur deras liv förvandlats efter ett möte med Jesus. 
Hösten 2002 upplevde också Britta ett sådant förvandlande möte. Elise Lindkvist, en jämnårig kvinna, som fått så mycket välförtjänt uppmärksamhet för sina insatser bland prostituerade, bad för Britta.
– Då Elise la sina händer på mig och bad fick jag en stark andlig upplevelse. 
– Guds Ande kom över mig så mäktigt att jag knappt kunde stå på benen; jag trodde först inte att jag skulle kunna ta mig hem. Från den dagen räknar jag mig som en troende kristen. 
Alltsedan dess har Britta varit aktiv i kyrkans arbete, i olika uppgifter. 

Hittat hem

Britta visar med både ansiktsuttryck och kroppsspråk att orden om att hon hittat hem, inte på något sätt är överdrivna. 
Prästen Carl-Erik Sahlberg, som efter pensionen är bosatt i Tanzania, är en stor förebild för Britta. 
– Carl-Erik tog emot många flyktingar i sitt hem och det har också inspirerat mig att öppna mitt hem för människor i nöd. 
– Jag måste vara ärlig och säga att det inte alltid har varit okomplicerat, men det har också gett så oerhört mycket. 
– Att hjälpa flyktingar på olika sätt har passat mig bra, eftersom jag älskar att jobba med människor, och jag lär mig också mycket själv hela tiden. 
Brittas behov av att lära sig mer om tron har gjort att hon gått i kyrkans lärjungaskola många år och fått en god kunskap i vad Bibeln lär. 

Hjälp i Tanzania

Fem gånger har hon också fått möjlighet att besöka det hjälparbete Carl-Erik Sahlberg och hans fru Overa byggt upp bland utsatta barn i norra Tanzania, vid foten av Kilimanjaro. 
På ort och ställe har hon sett hur de pengar som hon varit med om att samla in i Sverige får vara till så stor hjälp. 
Det är så inspirerande att känna den glädje och tacksamhet som strömmar ut från Britta; det går inte att missta sig på att hon verkligen trivs med livet. 
– Tron betyder så otroligt mycket för mig, den tomhet jag tidigare hade inom mig har nu försvunnit. 
– Jag tror att alla människor innerst inne känner en tomhet som de försöker fylla med olika saker, men det är bara Jesus som helt kan fylla tomrummet på insidan, konstaterar Britta.

Börje Norlén

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.