Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Britta fick ett rikare liv efter 60

Börje Norlén | 05 feb , 2016
Större delen av sitt liv har Britta Wahlner varit en andlig sökare. Trots att hon hade ett bra liv på många sätt upplevde hon en tomhet på insidan. När hon som 60+ kom till S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm, började en resa hon inte ens kunnat drömma om.
2016_v5---LIVSBERÄTTELSE---STOR---EXTRA

Vi träffas i Clara kyrka, nära Stockholms Central, och som alltid sjuder den av liv, besökare, medhjälpare, bedjare och musikanter. 
För Britta Wahlner har detta Gudshus, där människor firat gudstjänst i många hundra år, blivit navet i tillvaron. 
Här har hon funnit vänner, meningsfulla uppgifter och en Gudsgemenskap som ger trygghet och innehåll i livet. Det uttrycksfulla ansiktet, omramat av det silvervita håret, lyser av glädje och tacksamhet över den vändning livet tagit på äldre dar. 
– Jag är så tacksam till Jesus för att han frälste mig, gav mig ett nytt liv och ledde mig till denna fantastiska kyrka. 
– Här har jag från första stund trivts så otroligt bra och alltid känt mig hemma. 
Pensionstillvaron brukar vara den fas i livet, när de flesta vill varva ner och njuta sitt otium, men för Britta har den i stället inneburit en helt ny tillvaro av aktivitet och engagemang. 
Hon har alltid trivts med att jobba med människor och nu har hon fått chans att göra det utifrån en djupare dimension som berör livets alla sidor. 

Aktiv i kyrkan

Tre dagar i veckan är hon aktiv i kyrkan, bland annat undervisar hon flyktingar från Etiopien och Eritrea i svenska, leder ett par dagbönegrupper, välkomnar besökare och besöker gamla och sjuka. 
– På något sätt verkar det som om allt jag gjort tidigare i livet varit en förberedelse för det som jag gör nu. 
– När jag ser tillbaka känner jag mig så förundrad över hur Gud lett allt i varje liten detalj. Det är så välsignat att de senaste åren av mitt liv har varit de allra bästa åren. 
Britta Wahlner växte upp i ett hem, där hennes pappa förklarade sig vara ateist och kommunist och inte hade något till övers för religionen. Lärofadern Karl Marx menade ju att religionen var ett opium för folket.
Det var först när Britta fick en kristen lärare i småskolan som hon första gången fick höra talas om Jesus. 
En dag när Britta var i nioårsåldern hade hon en märklig upplevelse.
– Det kändes som om jag hade Gud i hjärtat, men när jag berättade det för min mamma avfärdade hon det som fantasier. 
– Upplevelsen fanns ändå kvar inom mig och det hände att jag vände mig till Gud när jag behövde hjälp med något. Men sedan glömde jag bort honom igen och livet fortsatte som vanligt. 
Några år var Britta aktiv i Jehovas Vittnen och attraherades av att de gick ut till människor för att sprida sin tro. 
Men efter några år lämnade hon rörelsen, eftersom hon inte höll med om vissa av deras bibeltolkningar och då fortsatte hennes sökande efter en kyrka där hon kunde trivas. 

Kontakt med S:ta Clara 

Efter rekommendation av några väninnor fick hon snart kontakt med S:ta Clara kyrka och då hade hon hittat rätt. 
Första gången Britta besökte kyrkan var i början av 2002, och just den dagen var det konsert med Cyndee Peters. Britta gillade den härliga stämning och atmosfär hon upplevde i kyrkan.
– Det kändes som om jag kommit hem till slut och jag började gå till Clara regelbundet. 
– När jag senare samma år gick i pension, frågade jag diakonissan Inga Pagréus om det inte fanns något volontärjobb för mig i kyrkan, och visst fanns det det.
Snart var Britta engagerad i att hjälpa till i köket med att bre mackor och fixa fika och vissa dagar gick hon med till Sergels torg. 
Då som nu finns ett team från kyrkan där varje vardag, som delar ut fika, biblar och annan litteratur och knyter kontakter. 
Genom det arbetet har flera personer fått hjälp och stöd att bli kvitt drogmissbruk och andra problem och börjat ett nytt liv. 
Många av dem som nu är aktiva i kyrkan, kan berätta om hur deras liv förvandlats efter ett möte med Jesus. 
Hösten 2002 upplevde också Britta ett sådant förvandlande möte. Elise Lindkvist, en jämnårig kvinna, som fått så mycket välförtjänt uppmärksamhet för sina insatser bland prostituerade, bad för Britta.
– Då Elise la sina händer på mig och bad fick jag en stark andlig upplevelse. 
– Guds Ande kom över mig så mäktigt att jag knappt kunde stå på benen; jag trodde först inte att jag skulle kunna ta mig hem. Från den dagen räknar jag mig som en troende kristen. 
Alltsedan dess har Britta varit aktiv i kyrkans arbete, i olika uppgifter. 

Hittat hem

Britta visar med både ansiktsuttryck och kroppsspråk att orden om att hon hittat hem, inte på något sätt är överdrivna. 
Prästen Carl-Erik Sahlberg, som efter pensionen är bosatt i Tanzania, är en stor förebild för Britta. 
– Carl-Erik tog emot många flyktingar i sitt hem och det har också inspirerat mig att öppna mitt hem för människor i nöd. 
– Jag måste vara ärlig och säga att det inte alltid har varit okomplicerat, men det har också gett så oerhört mycket. 
– Att hjälpa flyktingar på olika sätt har passat mig bra, eftersom jag älskar att jobba med människor, och jag lär mig också mycket själv hela tiden. 
Brittas behov av att lära sig mer om tron har gjort att hon gått i kyrkans lärjungaskola många år och fått en god kunskap i vad Bibeln lär. 

Hjälp i Tanzania

Fem gånger har hon också fått möjlighet att besöka det hjälparbete Carl-Erik Sahlberg och hans fru Overa byggt upp bland utsatta barn i norra Tanzania, vid foten av Kilimanjaro. 
På ort och ställe har hon sett hur de pengar som hon varit med om att samla in i Sverige får vara till så stor hjälp. 
Det är så inspirerande att känna den glädje och tacksamhet som strömmar ut från Britta; det går inte att missta sig på att hon verkligen trivs med livet. 
– Tron betyder så otroligt mycket för mig, den tomhet jag tidigare hade inom mig har nu försvunnit. 
– Jag tror att alla människor innerst inne känner en tomhet som de försöker fylla med olika saker, men det är bara Jesus som helt kan fylla tomrummet på insidan, konstaterar Britta.

Börje Norlén

 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019