Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Gud gav honom en ny identitet

EVA RUDERSTAM | 03 mar , 2016
När Kalle Appelfeldt var 28 år började hans liv. Det var då han totalt kapitulerade för Jesus och fick ett radikalt förändrat liv. Från ett missbruksliv på samhällets botten fick han total upprättelse. Sedan dess lever han för Jesus, arbetar som missionär och berättar för andra om sin tro. – Det finns hopp för alla. Gud gav mig en ny identitet. Det vill han ge andra också.
2016_v9---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Som barn var Kalle Appelfeldt liten till växten och dessutom läspade han. Det räckte för att han skulle bli mobbad i skolan – det första steget på vägen utför.
14 år gammal kom Kalle till ett kristet sammanhang, men hans första bild av kristendomen blev inte positiv – tvärtom.
– Jag gick raka vägen hem till mamma, som var troende, och sade åt henne att aldrig mer tala med mig om Gud. Han är bluff och existerar inte, och jag vill inte veta något om din Gud.
– Från den stunden kom det in en hårdhet i mitt liv. Trots att vi aldrig hade haft alkohol i mitt hem så kom jag in i ett alkoholmissbruk. Dessutom började jag med stölder.

Sveriges soptipp

18 år gammal var Kalle en fullfjädrad missbrukare, som åkte ut och in på alkoholistanstalter. Flera gånger hamnade han på ökända Venngarn.
– Venngarn var verkligen Sveriges soptipp. Dit kom de alkoholister som man inte hade något hopp om. Jag var dessutom yngst av alla.
Kalle hamnade också inom lås och bom, bland annat på fängelset i Umeå och på ökända Kumlaanstalten.
– När jag var 28 år gammal hade jag försökt allt, inklusive att ta mitt liv. Det fanns ingenting mer att leva för. Jag kände en sådan total tomhet i mitt innersta. Jag drack hejdlöst dag och natt, vad som helst som innehöll alkohol, även om det var T-sprit och skolkräm. Det fanns inget stopp i mitt liv. 
Men hela tiden hade Kalle en mamma som bad för honom. Och Gud hade inte gett upp hoppet.
– Det fantastiska är att det inte vi som utväljer Gud, utan han som utväljer oss och har en plan med våra liv. Hur hopplöst det än ser ut så kan han vända det.

Övervakare på uppdrag

För Kalles del började vändningen med att han på Skänningeanstalten träffade Margareta Lysén. Hon kom till anstalten med en grupp från Svenska kyrkan. 
Vid fikabordet sade Margareta: ”Jag tror inte på kriminalvården. Men jag har jobbat med missbrukare och jag tror det finns en levande Gud som förändrar människor.”
– Jag gillade inte kyrkan, men jag gillade Margaretas syn på kriminalvården och frågade henne om hon inte kunde tänka sig att bli min övervakare. Hon svarade att hon kunde be över det, något som jag tyckte var helt tokigt.
När Margareta bad visade Gud henne att Kalle skulle bli frälst och så småningom komma ut som missionär. Det ledde till att hon tackade ja till uppgiften som övervakare.
– Hon pressade mig aldrig när det gällde tron för hon visste att jag var ointresserad. Istället väntade hon in den punkt då jag skulle kapitulera.

Lätta att lura

Kalle begick nya brott under övervakningstiden och skulle därför återföras till fängelset. Men Margareta lyckades ordna så att han istället fick komma till ett kristet behandlingshem.
– Jag tänkte att de kristna är så lätta att lura, så jag sa ja och fick komma till Västanåshemmet. Där var det bara biblar och kristna böcker, så jag förstod inte hur jag skulle stå ut, men jag gjorde klart för föreståndaren att jag inte ville ha med kristendomen att göra.
När det blev dags för bönemöte skulle Kalle gå därifrån.
– Mitt i trappan blev jag stoppad. Idag inser jag att det var en ängel, men då trodde jag att jag blivit mentalt skadad. Jag kände – rent fysiskt – en hand som tog mig över bröstet. Det blev som en värme i hela mig. 
– Jag försökte gå upp för trappan, men jag kunde inte komma en millimeter. Istället kände jag hur samma hand tog mig vid handen och drog ner mig till bönemötet.
– Där kände jag att min hårda mentalitet bara smälte ner och jag grät för första gången. Plötsligt bad jag: ”Gud, jag har svårt att tro på dig, men om du finns så ta hand om skräpet, för jag orkar inte längre.”

Fick ett samvete

I den stunden fick Kalle ett samvete. Stölder hade länge varit en del av vardagen, och dagen efter gick han till en affär och plockade på sig några saker.
– Men när jag gick ut från affären var det som brinnande kol i mina fickor, jag kände hur stöldgodset bara brände.
Kalle fick gå tillbaka och lämna stöldgodset.
– Då förstod jag att evangeliet var mer än en känslogrej, det var verkligt.
Men när han muckade från behandlingshemmet gick han tillbaka till det gamla missbrukslivet. Hela vintern bodde han utomhus i Stockholms parker. Och tillvaron kändes mörkare än någonsin.
En dag, våren 1971, gick han till ett tältmöte.
– Jag stoppade predikanten mitt under predikan och bad honom be för mig. Det gjorde han.
Nästa dag träffade han Margareta – som hjälpte honom att ordna bostad och jobb i Skeda utanför Linköping. Där kom han också med på församlingens tältmöte.
– Det är det mötet som jag räknar som mitt fullständiga genombrott.
– Jag fick, rent fysiskt, se bilder av mitt liv, det var som på bio. Jag kunde följa mitt liv ända sedan jag var liten pojke och jag såg vilka möjligheter jag haft, men också vilken fruktansvärt upprorisk lögnare jag hade blivit. Jag kände att nu är det slut, jag kan inte ljuga och manipulera mer. Antingen begår jag självmord eller också måste Jesus ta hand om mitt liv fullständigt.
Det blev det senare. Kalle kapitulerade för Gud och fick höra en röst som sa: ”Min son, nu ska jag ta hand om dig.” Dagen efter gick han till polisen och erkände alla brott han begått. Han kunde helt enkelt inte ljuga längre.

Domaren blev frälst

Kalle döptes och växte i sin tro. Men snart blev det dags för rättegång.
– Åklagaren yrkade på ett långt fängelsestraff. Men allt vände när jag började berätta vad Jesus hade gjort med mig. Även mina vänner från kyrkan kunde intyga hur mitt liv hade förvandlats.
– Då sade domaren att det måste vara något metafysiskt som jag varit med om, och så valde han att inte döma till fängelse utan ge mig en ny chans.
Strax därefter fick Kalle uppleva hur domaren själv kom till kyrkan och gick fram för att knäböja vid första bänken.
– Där blev domaren frälst – och jag fick vara med och be för honom!
Kalle betonar att man måste lägga ner hela sitt liv för att Jesus ska kunna förvandla en person på allvar. I Bibeln står det: ”Den som mister sitt liv ska finna det”.
– När jag lade ner hela mitt liv, då såg jag hur allt började lägga sig tillrätta. Jag har gjort massvis av misstag sedan dess, men det var då som processen med upprättelsen startade. Ljuset kom in i mitt liv och blev bara starkare och starkare.
Kalle började på bibelskola. Han kunde inte låta bli att berätta för människor han mötte om vad Gud gjort i hans liv och efter utbildningen arbetade han som evangelist. Under den tiden träffade han sin blivande hustru Inger.
– Gud har gett mig en underbar familj som har betytt så ofantligt mycket. Idag har Inger och jag tre barn och fyra barnbarn. Tänk att jag som hade förlorat allt har fått så mycket tillbaka. Gud är fantastisk!

Till Ecuador som missionär

 Efter bröllopet fick Kalle och Inger uppleva hur Gud kallade dem att åka ut som missionärer.
– Jag kunde inga språk och tänkte att missionärslivet låg ljusår ifrån vad som var möjligt. Men Gud hade en plan och jag och Inger fick åka till Ecuador för att arbeta bland indianer.
Kalle och Inger jobbade många år som missionärer i Ecuador och i Spanien. Idag har Kalle passerat 70, men det hindrar honom inte från att fortsätta resa som talare, både i Sverige och i Sydamerika, i samarbete med Trosgnistans mission.
Kalle betonar att mötet med Jesus inte bara blev ett möte, utan en total omvändelse.
– Om det inte hade varit för Jesus, då hade jag varit död för länge sedan. Men Gud gav mig en ny identitet. Det är viktigt att man inte håller fast vid sitt gamla missbruksbeteende utan verkligen förändras och går vidare. Den upprättelse som jag fick när jag kapitulerade för Jesus har hållit i sig hela livet.

EVA RUDERSTAM


 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.