Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Jesus är bra för affärerna”

Michaela Agnarsson | 03 mar , 2016
En torsdag i september 1996 placerades bröderna Eurell på Globens tak med hjälp av en kreativ fotograf. Bilden på tvillingarna prydde sedan framsidan på Dagens Industri. Det var en rekyl på brödernas debattartikel ”Välståndet vilar faktiskt på tio Guds bud”. Inblick mötte upp med dem på Stureplan nästan 20 år senare för en uppföljning om hur påståendet har fungerat i praktiken sedan dess.
2016_v8---LIVSBERÄTTELSE---STOR

– Dagens Industris respons på vår debattartikel var att ”Jesus är bra för affärerna” och det är fortfarande lika rätt och lika aktuellt, konstaterar Per-Olof Eurell inledningsvis och Jan-Gunnar håller med när han drar sig till minnes publiceringen.
– Debattartikeln vi skrev var inte ett strategiskt agerande, mer en genuin handling.
Per-Olof Eurell, idag entreprenör och VD för Anecta, har på sig en avslappnad affärsklädsel medan tvillingbrodern Jan-Gunnar Eurell, CFO för Ålandsbanken, möter upp i en strikt mörkblå kostym med alla knappar knäppta när vi träffas på Stureplan vid den välkända svampen. Vi går in på ett café i närheten för att samtala över en kopp kaffe.
Tvillingarna växte upp ihop och kom att spendera mycket tid tillsammans genom utbildning på Sigtuna Läroverk. Därefter fortsatte de på Handelshögskolan innan de båda tog en MBA i USA.
– Jag tror att det finns något i att vara tvillingar där man sporrar varandra i en riktning, förklarar Jan-Gunnar.

Hade ni samma intressen tidigt?
– Absolut, säger Per-Olof i ett svar som kommer glatt, spontant och självklart.

Hur har då tävlingsinstinkten påverkat era vägval?
– Är det något du är bättre på än mig? säger Per-Olof igen och sneglar på brorsan som skrattar med och snabbt replikerar med glimten i ögat.
– Jag var mycket bättre som konstnär fick jag bekräftat vid något tillfälle. Dina bilder var stela och fyrkantiga, mina var mer dynamiska visst. 
– Det konstnärliga är inte en så stark ådra hos någon av oss.
De ville bägge bli fotbollsproffs och båda testade på att musicera; blockflöjt, piano och valthorn är några instrument de provade och de drar sig till minnes en uppvisning i högstadiet, där de spelade fyrhändigt piano.

Talang för försäljning

Bröderna upptäckte att de hade en viss talang för försäljning då de sålde julgranar och lotter för fotbollsklubben Märsta IK. Valet blev därmed Handels och här kom deras fokus att förändras.
– Vi var i en sökprocess där vi undersökte mycket och rent intellektuellt landade i att Jesu existens var svår att förneka, berättar Per-Olof.
En Gideonitbibel samt boken ”Världens lyckligaste” var ögonöppnare till en kristen tro som förändrade allt. Därefter kom umgänget i Handels Kristna Grupp att resultera i både andedop och radikal lärjungaträning som öppnade upp för en helt ny dimension i tron.
Efter studier i USA fick Jan-Olof jobb på SEB. Per-Olof blev erbjuden arbete på Handelsbanken, men valde att tacka nej och istället flytta till Hallstahammar för att jobba inom industrin.

Jesus i näringslivet

Därefter har resan gått åt lite olika håll. Jan-Gunnars väg ledde honom till att bli CFO (Chief Financial officer) och Per-Olof grundade företag och blev VD, samt är en flitigt anlitad föreläsare i kristna sammanhang.
– Vittnesbördet har vi gemensamt, samt en tro som påverkar allt; tankar och agerande, både på jobbet och hemma, konstaterar Jan-Gunnar och menar att rubrikens innehåll ”Jesus i näringslivet” gäller alla överallt.
– Näringslivet består av människor, precis som de som jobbar i skolan eller på sjukhus. Alla bär på samma frågor och funderingar. Därför är det relevant att be och berätta om tron på alla arbetsplatser.
– Efter publiceringen fick vi mycket ifrågasättande, all media skrev inte positivt utan vinklade oss som mer fanatiska kristna direktörer, minns Per-Olof och hans bror fyller i:
– Det fanns en viss oro hos oss om att vi skulle driva troslinjen för hårt. Ifall det kunde leda till att vi förlorade den position vi hade.
De utvecklar resonemanget och båda anser att det är tendentiöst att man i det svenska samhället ifrågasätter kristen tro, men är öppen för andra trosuppfattningar som tvärtom kan uppfattas både berikande och intellektuella.

Med positiv och negativ respons, har ni ångrat debattartikeln?
– Absolut inte, tvärtom. Vi tror att vi har en kallelse till näringslivet. Den går att kombinera med att representera Jesus. Vi har fått positionerna av Gud att förvalta.

Tron i näringslivet

De uppfattar att tron har en funktion i näringslivet och menar att kristen tro är föredömlig när det gäller samtal runt etiska och moraliska frågor som dyker upp i affärsvärlden samt i den personliga dialogen.
– Min dotter dog i nionde månaden precis innan hon skulle födas. Det var en tragedi och en stor sorg. Där fick jag mycket sympati och fick presentera min tro som fast hållpunkt för många omkring mig, berättar Jan-Gunnar och fortsätter:
– Det kommer hela tiden möjligheter att berätta om tron i vardagen, de försöker jag ta till vara på.
– Det som Gud har tänkt är att vi ska lyssna till Guds röst och leva ut tron. Det gäller både vardagsliv och arbetsliv, konstaterar Jan-Gunnar. Per-Olof fyller i med sitt perspektiv:
– Det saknas en öppenhet kring kristen tro. För entreprenörer upplever jag att det är lättare, andra ägarstrukturer gör att färre är öppna med sin tro.
Han berättar om ett exempel där den högste chefen för en miljardkoncern ville träffa honom. Långt efter mötet kom det fram genom en gemensam bekant att han hade varit pingstvän. Per-Olof förvånades över att det inte hade tagits upp tidigare i mötet.
– Min reaktion kanske kommer för att tron för mig varit så enhälligt positiv. Den var och är intellektuellt gångbar och jag kände från början att jag kunde vara stolt över den.

35 år av goda rutiner

Goda rutiner innebär för båda en daglig personlig andakt. 35 år av samma rutin som grundlades redan på Handels. Bibelläsningsplanen ”Bibeln idag” läses på morgonen ihop med en kopp kaffe. 
– Det första jag gör är att sätta på kaffet så jag kan dricka det när jag läser, konstaterar Per-Olof och en skrattande Jan-Gunnar utropar:
– Samma här!
– Sen har jag alltid gått i kyrkan på söndagar och valt att leva i församlingen, säger Per-Olof.
De menar även att kristen tro är föredömlig när det gäller samtal runt etiska och moraliska frågor som dyker upp i affärsvärlden.
Med två olika karriärval i bagaget är de eniga i Dagens industris rubricering som de än idag förknippas med.
– Absolut, det finns en stor plats för Jesus i näringslivet. 

Missionsbefallning på allvar

Cheesecaken är uppäten och kaffet är nästintill upp drucket.
Jan-Gunnar lutar sig fram och lyfter samtidigt fram behovet av kristen gemenskap i näringslivet som positiv för samhörighet, för kompetensrådgivning och som stöd för andra troende.
– Ibland fokuserar vi för mycket på att vara kristen i kyrkan, att vara aktivt kristen i vardagen är inte lika högt prioriterat, responderar Per-Olof och avslutar:
– Alla har en kallelse att ta missionsbefallningen på allvar. Vår viktigaste kallelse är att överföra tron till andra människor. Att autentiskt gestalta Guds rike oavsett om det är i familjen, på jobbet eller i kyrkan. 

Michaela Agnarsson
 
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.