Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Anna Andermo fick övernaturlig frid då hon drabbades av cancer

Ingrid Byström | 07 apr , 2016
För knappt ett år sedan fick nyblivna mamman Anna Andermo besked om att hon hade cancer. Idag är hon frisk och kan berätta hur Gud gav henne övernaturlig frid istället för oro och rädsla under sjukdomsperioden. – I mig själv hade jag aldrig kunnat vara så lugn, säger Anna.
2016_v14---LIVSBERÄTTELSE---STOR

I maj 2014 upptäckte Anna Andermo att hon hade en knöl på vänster sida, intill revbenen. Eftersom hon trodde att det bara var en fettknöl, gjorde hon inget åt det. I augusti samma år föddes sonen Movits. 
Tiden gick och Anna tyckte att knölen blev större, så i maj i fjol bestämde hon sig för att undersöka vad det kunde vara.
Läkarna på vårdcentralen tyckte också att det såg ut som en fettknöl, men de tog bort den och skickade den på analys. Efter två veckor fick Anna ett telefonsamtal från sin läkare, som sa att han behövde prata med henne.
– När de kallar in dig vet du att det inte är positivt. Jag var lite nervös när jag åkte dit, säger hon.
Läkaren berättade att knölen var en tumör, som inte var helt godartad. Först efter en stund gick det upp för Anna att det faktiskt var frågan om en cancertumör.
– Då fanns det rätt många små cancerceller kvar där knölen suttit. Det fanns risk att de kunde sprida sig i kroppen och därför fick jag tid för operation en månad senare.

Glädje och frid

Först blev Anna väldigt ledsen och tänkte: ”Det här händer inte mig. Jag är 27 år och har en son som är 1 år.” Hennes man Björn hämtade henne på vårdcentralen och de tog en promenad. 
De kom till en bilverkstad, där radion stod på och precis när de gick förbi spelades en låt med Bob Marley: ”Don´t worry about a thing, ´cause every little thing gonna be alright.” De kände båda två att Gud talade till dem genom texten.
När de gick vidare hörde de att någon bytte låt till: ”Don´t worry, be happy” med Bobby Mc Ferrin. Då började de gråta av glädje och Anna kände hur Guds frid fyllde henne. 
Samtidigt kom hon att tänka på ett bibelord från Filipperbrevet: ”Då skall Guds frid som övergår allt förstånd bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.” 
– Det ordet har jag stått på under hela den här perioden, för det är inte normalt att man skrattar och känner en sådan enorm frid tio minuter efter att man fått ett cancerbesked.
Anna skickade sms till ett tiotal personer, som hon visste skulle be, uppmuntra och tala tro. Hon valde att inte berätta om cancern för så många, för hon behövde inte människors medömkan.
– Det man ofta förknippar med cancer är att man ska dö, men det är den största lögn som kan talas in med skräck och rädsla i människor. 
– Jag kunde välja att ställa mig över det med Guds hjälp och med hans ord.

Kraften i Guds ord

När Anna kom hem från vårdcentralen, läste hon allt hon kunde hitta om helande i Bibeln. Hon skrev upp bibelorden och läste dem över sig själv.
– I begynnelsen skapade Gud genom sitt ord. Vi är skapade till Guds avbild och det vi talar ut har en otrolig kraft, säger Anna.
– Så fort jag kände oro kunde jag gå till Guds ord och se vad det säger om mig. Där finns allt vi behöver och jag hade inte klarat mig utan det, fortsätter hon. 
På kvällen bad hon: ”Gud, det här kommer verkligen att få bli till din ära, oavsett hur utgången blir.” 
Hon bestämde sig för att ha samma attityd som Josef i Gamla testamentet. Han blev kastad i en brunn, såld som slav och satt i fängelse. När han sedan mötte sina bröder som orsakat allt detta, sa han: ”Ni tänkte ont mot mig, men Gud har tänkt något gott genom det som har skett.”
– Jag tror inte att Gud gör någon sjuk. Saker händer i livet och det är vårt val att bestämma om vi vill ta Gud i handen och lita på att han har koll, vad som än händer, säger Anna.
Anna kände sig inte sjuk, utan fortsatte jobba som vanligt. Hon är anställd i Connect Church i Göteborg. Hon har ansvar för de kreativa teamen som förbereder gudstjänsterna och hon undervisar i bibelskolan.

I väntan på miraklet

Operationen gick bra och tre veckor senare, den 7 augusti, skulle hon få besked om tilläggsbehandling skulle behövas. 
Det var redan bestämt att hon skulle predika den 9 augusti, så hon ägnade väntetiden åt att skriva sin predikan, som hon kallade ”I väntan på miraklet”. 
Den handlade om att tala tro, mata sig med sanningen i Guds ord, välja vilka man pratar med, fortsätta göra det som är rätt och att se de små saker som Gud gör under tiden man väntar.
En vecka innan besked skulle komma försökte hon skriva en alternativ predikan, men kom ingenstans.
– Det var som om Gud sa att jag inte behövde någon plan B. Jag fick bara lita på att jag kunde predika det här, även om det blev ett dåligt besked, säger Anna.

Goda nyheter

Men det blev goda nyheter från läkaren. Det fanns inga cancerceller kvar i Annas kropp och hon behövde ingen tilläggsbehandling. Hon behövde bara komma på efterkontroller. 
Läkaren sa också att han tyckte Anna hade varit otroligt lugn varje gång han träffat henne. Det var han inte van vid. 
– De flesta brukar vara uppjagade, ledsna och oroliga. Men Guds löfte till mig att hans frid skulle fylla mig och övergå mitt förstånd, det var sant för hela min sjukdomsperiod. 
– Det fick lysa igenom till all sjukvårdspersonal.
Samma helg var det församlingsläger och Anna kunde fira tillsammans med alla som vetat om vad hon gått igenom. När hon predikade på söndagen var där några tillfälliga besökare, som just hade lämnat sin cancersjuka moster på sjukhuset.
– Jag fick höra att predikan gav dem otroligt mycket tröst. Redan där var bollen i rullning över hur Gud hade tänkt använda det här. Sedan har jag fått så in det här budskapet i så många, säger Anna.
Hon känner att hennes tro har blivit mycket starkare efter det som hänt.
– Jag kan tala till människor med en annan auktoritet, eftersom jag vet att det är möjligt, inte bara att bli helad, men också att känna frid igenom en svår situation.

Ingrid Byström

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.