Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Marco lärde känna Jesus under sin resa runt jorden

Marco Juuska | 14 apr , 2016
Marco Juuska kom i kontakt med en kristen man under sin FN tjänst i forna Jugoslavien. När han senare skulle resa jorden runt packade han ner en Bibel i ryggsäcken. I Australien, hos ett kristet par, bjöd Marco in Jesus i sitt liv. Här berättar han sin historia med egna ord.
2016_v15---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Som 24-åring fick jag möjlighet att göra FN tjänst i före detta Jugoslavien. Det var en mycket utvecklande. Vi var på många sätt en brokig skara. Visst var det utmanande, men jag kände att jag klarade det rätt bra. 
I det sammanhanget träffade jag för första gången någon som var kristen, en kristen som verkligen uttrycker det. Han var verkligen annorlunda än oss andra. Visst hade jag konfirmerats, men det var mest för att kompisarna gjorde det. 
Jag samtalade mycket med honom, alla mina svåra frågor ställde jag, men drog mig samtidigt inte för att göra narr av de som menade allvar med sin tro på Jesus.
När jag varit hemma från FN tjänsten ett tag började jag spela korpfotboll med ett lag där det fanns några kristna grabbar. Jag fick jobb i deras städföretag och tänkte väl mest på att spara ihop pengar för nästa grej. 
Jag hade bestämt mig för att jag skulle ut och resa så fort jag fått ihop de pengar jag behövde. Jag har alltid känt mig utmanad av nya äventyr. Annars var innebandy min stora grej. Mina olika jobb sökte jag efter hur det passade med mitt intresse som innebandytränare. 
Eftersom mitt nästa mål var en backpacker-resa gjorde jag allt jag kunde för att snabbt få ihop ekonomin till resan. 
År 2002 började jag min resa med att ta båten över till Tallin, vidare till Moskva och transsibiriska järnvägen, för att göra ett kortare uppehåll i Ulan Bator i Mongoliet, innan jag begav mig till Peking. Jag blev kvar i China några månader.

En Bibel

Med mig hade jag en Bibel som jag fått av min arbetskompis på städbolaget. Jag hade drivit mycket med honom, visserligen i vänlig ton. Han var alltid vänlig tillbaka. Så följden blev att vårt förhållande var väldigt hjärtligt. 
Slutligen hade jag frågat honom om en Bibel, så att jag kunde läsa på, för att veta alla frågor jag skulle ställa till honom härnäst. När jag kom hem den där dagen då jag fått Bibeln la jag mig på soffan och slog upp Markusevangeliet och började läsa. 
Jag kan inte riktigt förklara vad som hände, men när jag slog upp Bibeln den där dagen – stod det bara helt klart för mig: Detta är sant. Det jag läser är sant. Jag bara visste det. Så jag tog med mig en Bibel på min backpacker-resa. 

Mer än mogen

Efter att ha varit på resa ett tag, tänkte jag ta mig till Australien, där en av mina gamla kompisar bodde. När jag landade kom han och hans gravida fru och hämtade mig på flygplatsen. De var båda kristna. 
Samma kväll under samtal om tron undrade de om jag ville bjuda in Jesus i mitt liv. Jag som hade läst Bibeln i mer än två år, var mer än mogen att ta steget. 
Det skedde genom att vi bad en mycket enkel bön tillsammans. Jag kan inte säga att jag kände något speciellt. Det gjorde jag däremot åtta dagar senare – då jag hade en mycket stark upplevelse av Guds Ande, jag blev döpt i den helige Ande. Den upplevelsen blev väldigt avgörande för mitt fortsatta liv som kristen
Jag stannade i Mellbourn i ett halvt år. Under den här tiden kom jag med i en liten församling och växte i min kristna tro. Jag var verkligen lycklig över mitt nya liv med Jesus. 
Jag hade då varit borta från Sverige i ett års tid, så min mamma undrade om jag inte skulle komma hem, lagom till mormor fyllde 80 år. Så blev det. Jag återvände till Sverige. 

Tuff tid

Jag hade hunnit bli över 30 år och längtade efter familj. Ganska snart träffade jag Caroline, som blev min fru. Jag flyttade till Carolines hemort och fick jobb på ett lager. På fritiden höll jag på med innebandy. 
Ganska snart kände jag dock att jag inte ville fortsätta arbeta på lager resten av livet. Jag bestämde mig för att söka in till Polishögskolan. Jag kom in direkt, 2007, och veckopendlade mellan Örebro och Stockholm. Under tiden föddes vårt andra barn. 
Den här tiden var riktigt tuff för mig. Jag kom in i någon sorts livskris. Dittills hade jag varit mycket självständig och gjort vad jag ville. 
Nu hade jag familj, gick utbildning och hade ett större ansvar. Det var ett helt nytt sätt att leva. Men jag lärde mycket under den här tiden och utbildningen gick bra. 2009 var jag färdig polis.

Frid med Gud

I dag bor jag med min familj i Örebro. Jag arbetar med utredningar på familjevåld. Det är något som jag trivs med. Jag tycker att jag lär mig nya saker hela tiden. Caroline och jag har tre härliga barn. 
Livet tog en helt annan vändning än jag kunde ana när jag reste runt som globetrotter. Fortfarande har jag förväntningar på livet och längtar efter utmaningar. 
I dag är jag tacksam för det jag har fått, frid med Gud och frid med mina medmänniskor, till det ett intressant jobb och en underbar familj. 

Marco Juuska

Artikeln finns också i Polisbibeln 
utgiven av Bible for ​The ​Nations.

 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019