Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Marco lärde känna Jesus under sin resa runt jorden

Marco Juuska | 14 apr , 2016
Marco Juuska kom i kontakt med en kristen man under sin FN tjänst i forna Jugoslavien. När han senare skulle resa jorden runt packade han ner en Bibel i ryggsäcken. I Australien, hos ett kristet par, bjöd Marco in Jesus i sitt liv. Här berättar han sin historia med egna ord.
2016_v15---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Som 24-åring fick jag möjlighet att göra FN tjänst i före detta Jugoslavien. Det var en mycket utvecklande. Vi var på många sätt en brokig skara. Visst var det utmanande, men jag kände att jag klarade det rätt bra. 
I det sammanhanget träffade jag för första gången någon som var kristen, en kristen som verkligen uttrycker det. Han var verkligen annorlunda än oss andra. Visst hade jag konfirmerats, men det var mest för att kompisarna gjorde det. 
Jag samtalade mycket med honom, alla mina svåra frågor ställde jag, men drog mig samtidigt inte för att göra narr av de som menade allvar med sin tro på Jesus.
När jag varit hemma från FN tjänsten ett tag började jag spela korpfotboll med ett lag där det fanns några kristna grabbar. Jag fick jobb i deras städföretag och tänkte väl mest på att spara ihop pengar för nästa grej. 
Jag hade bestämt mig för att jag skulle ut och resa så fort jag fått ihop de pengar jag behövde. Jag har alltid känt mig utmanad av nya äventyr. Annars var innebandy min stora grej. Mina olika jobb sökte jag efter hur det passade med mitt intresse som innebandytränare. 
Eftersom mitt nästa mål var en backpacker-resa gjorde jag allt jag kunde för att snabbt få ihop ekonomin till resan. 
År 2002 började jag min resa med att ta båten över till Tallin, vidare till Moskva och transsibiriska järnvägen, för att göra ett kortare uppehåll i Ulan Bator i Mongoliet, innan jag begav mig till Peking. Jag blev kvar i China några månader.

En Bibel

Med mig hade jag en Bibel som jag fått av min arbetskompis på städbolaget. Jag hade drivit mycket med honom, visserligen i vänlig ton. Han var alltid vänlig tillbaka. Så följden blev att vårt förhållande var väldigt hjärtligt. 
Slutligen hade jag frågat honom om en Bibel, så att jag kunde läsa på, för att veta alla frågor jag skulle ställa till honom härnäst. När jag kom hem den där dagen då jag fått Bibeln la jag mig på soffan och slog upp Markusevangeliet och började läsa. 
Jag kan inte riktigt förklara vad som hände, men när jag slog upp Bibeln den där dagen – stod det bara helt klart för mig: Detta är sant. Det jag läser är sant. Jag bara visste det. Så jag tog med mig en Bibel på min backpacker-resa. 

Mer än mogen

Efter att ha varit på resa ett tag, tänkte jag ta mig till Australien, där en av mina gamla kompisar bodde. När jag landade kom han och hans gravida fru och hämtade mig på flygplatsen. De var båda kristna. 
Samma kväll under samtal om tron undrade de om jag ville bjuda in Jesus i mitt liv. Jag som hade läst Bibeln i mer än två år, var mer än mogen att ta steget. 
Det skedde genom att vi bad en mycket enkel bön tillsammans. Jag kan inte säga att jag kände något speciellt. Det gjorde jag däremot åtta dagar senare – då jag hade en mycket stark upplevelse av Guds Ande, jag blev döpt i den helige Ande. Den upplevelsen blev väldigt avgörande för mitt fortsatta liv som kristen
Jag stannade i Mellbourn i ett halvt år. Under den här tiden kom jag med i en liten församling och växte i min kristna tro. Jag var verkligen lycklig över mitt nya liv med Jesus. 
Jag hade då varit borta från Sverige i ett års tid, så min mamma undrade om jag inte skulle komma hem, lagom till mormor fyllde 80 år. Så blev det. Jag återvände till Sverige. 

Tuff tid

Jag hade hunnit bli över 30 år och längtade efter familj. Ganska snart träffade jag Caroline, som blev min fru. Jag flyttade till Carolines hemort och fick jobb på ett lager. På fritiden höll jag på med innebandy. 
Ganska snart kände jag dock att jag inte ville fortsätta arbeta på lager resten av livet. Jag bestämde mig för att söka in till Polishögskolan. Jag kom in direkt, 2007, och veckopendlade mellan Örebro och Stockholm. Under tiden föddes vårt andra barn. 
Den här tiden var riktigt tuff för mig. Jag kom in i någon sorts livskris. Dittills hade jag varit mycket självständig och gjort vad jag ville. 
Nu hade jag familj, gick utbildning och hade ett större ansvar. Det var ett helt nytt sätt att leva. Men jag lärde mycket under den här tiden och utbildningen gick bra. 2009 var jag färdig polis.

Frid med Gud

I dag bor jag med min familj i Örebro. Jag arbetar med utredningar på familjevåld. Det är något som jag trivs med. Jag tycker att jag lär mig nya saker hela tiden. Caroline och jag har tre härliga barn. 
Livet tog en helt annan vändning än jag kunde ana när jag reste runt som globetrotter. Fortfarande har jag förväntningar på livet och längtar efter utmaningar. 
I dag är jag tacksam för det jag har fått, frid med Gud och frid med mina medmänniskor, till det ett intressant jobb och en underbar familj. 

Marco Juuska

Artikeln finns också i Polisbibeln 
utgiven av Bible for ​The ​Nations.

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.