Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jannes väg till Gud blev lång och krokig

Börje Norlén | 28 apr , 2016
Janne Berggren är en skojfrisk, vildvuxen och rak person, som inte döljer sina brister bakom en religiös fasad. Han har inte alltid hållit sig helt på den smala vägen, men har alltid haft en öppen dialog med Gud. Gång på gång har han fått revidera sina förutfattade meningar.
2016_v17---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Janne Berggren, född som nollåtta och numera bosatt i Sidensjö i Ångermanland, är ingen dussinmänniska. Detta står helt klart efter mötet med denna naturmänniska från vidderna, som vurmar för jakt, fiske och skogshuggning. 
Janne är en mångsidig entreprenör och företagare, som även gillar bilar, motorcyklar och snöskotrar. Bakom den lite opolerade och tuffa ytan döljer sig ett varmt hjärta, ett humoristiskt leende och en retsam glimt i ögat. 
Janne har det senaste året blivit djupt engagerad i att hjälpa lidande medmänniskor, främst romer i Rumänien; tre resor dit har det blivit på kort tid. Bland annat har han kört ner en mercedesbuss, som tidigare använts i hans taxiföretag och som nu rullar som skolskjuts i Medgedhia i östra Rumänien. 

Söp, slogs och röjde

Genom hela livet har Janne haft en tro och en personlig relation till Gud, som grundlades redan i barndomen. 
– Mina föräldrar var inte alls troende, pappa jobbade som revisor och vi flyttade från Stockholm när jag var jag sju. Sedan växte jag upp på olika platser i Gästrikland. 
– I Årsunda gick jag i scouterna och på tonårsträffar och gudstjänster i Missionskyrkan fick jag lära mig mer om tron. 
– Egentligen var jag alltid gladast när jag var i kyrkan, där kände jag mig sedd och bekräftad, och fick en tro som följt mig genom livet. 
– Fast samtidig levde jag ett ganska stormigt liv, söp, slogs och röjde och umgicks med kompisar och brudar av fel sort. 

Skicka en kristen tjej

Men trots att han inte gjort någon storslagen upplevelse, så fanns tron långt därinne, som något gott och positivt. 
När Janne var i 25-årsåldern och kände att han behövde en trofast kvinna att leva ihop med, vände han sig till Gud och bad om hjälp. 
Enkelt och rättframt, sa han till Gud: ”Snälla, skicka en kristen tjej till mig”. Det märkliga var att någon vecka senare såg han Maria, en tjej som han aldrig sett förut, i kyrkan där han gick emellanåt.
– När jag lämnade lokalen slängde jag en snabb blick på henne. Då kom det en spontan tanke inom mig ’henne kommer jag nog att gifta mig med’. 
En vecka senare, en varm söndag, hade Janne badat med kompisar och tagit någon öl efteråt. Det var visserligen söndag, men de fick ändå ett infall att åka till en krog i Gävle och festa lite och det märkliga var att Maria och några väninnor till henne också var där. 
– Vi blev bekanta och snart var vi goda vänner och även ett par. När vi gift oss flyttade vi upp till Marias hemtrakter i Ångermanland. 

Parallella liv

Maria brukade gå på gudstjänst i Elimkyrkan i Örnsköldsvik och Janne följde med dit då och då. Men för att bli medlem i församlingen måste man döpa sig och Janne sa bestämt att han inte ville spöka ut sig i en vit dräkt och doppas ner i en dopbassäng. 
– Men Gud gjorde klart för mig att det här med att döpa sig inte var en så dålig idé ändå. 
– Sedan var det inte mer med det; jag döpte mig och gick med i församlingen, men hymlade aldrig med min livsstil för att försöka framstå bättre än jag var. 
Janne gjorde ingen hemlighet av att han levde ett parallellt liv med sina kompisar utanför kyrkan. De träffades och höll igång och ibland blev det rejäla, våta fester. 
Men han hade inga allvarliga spritproblem; han hade sett avskräckande exempel hos sina föräldrar och hade lovat sig själv att hans barn aldrig skulle behöva se detta. 
Jannes livsvandring fortsatte på parallella spår ytterligare ett antal år. Under dessa år fanns Gud därinne hela tiden och då och då uppfattade Janne att Gud talade till honom. 
Sedan kom den dag för några år sedan då Gud på allvar började intensifiera kontakten.
– Guds Ande började väcka mig mitt i natten och uppmana mig att gå upp och läsa Bibeln. I början tyckte jag det var jobbigt och klagade att jag inte skulle orka med jobbet om jag inte fick sova. 
– Jag sa till Gud att om du ska fortsätta så här måste du hjälpa mig så att jag fixar det ändå. Efter den bönen var jag alltid utvilad varje morgon fast jag sovit så lite.

Började gråta hejdlöst

Ju mer Janne läste, desto mer intresserad blev han. Förvånad konstaterade han halvhögt för sig själv att det ju finns en röd tråd i Bibeln, en sammanhängande historia som berättas. 
– Jag har dyslexi och är ingen hejare på att läsa, men när jag började läsa så kom Anden över mig och plötsligt förstod jag vad jag läste. 
– När jag kom till Apostlagärningarna så gick det upp ett ’Liljeholmens’ inom mig, det fanns ju en röd linje genom hela köret. Fast jag hade kallat mig kristen så länge hade jag inte fattat nånting.
En söndag upplevde Janne att Guds Ande bad honom säga till församlingen att alla i nästa gudstjänst skulle komma upp på plattformen och be för varandra. Han nämnde förslaget för pastorn Robert. 
– Först var han lite tveksam, men det blev ändå bestämt att jag skulle få berätta om det jag upplevt den helige Ande säga. 
– Sedan bad Robert för mig och Guds Ande kom så starkt över mig att jag helt tappade kontrollen över mig själv och började gråta hejdlöst. 
– Jag som aldrig haft så mycket till övers för att folk ramlade under förbön, rasade nu bara ihop. 

Hjärta för romer

Janne beskriver den omvälvande upplevelsen som härlig, men också lite skrämmande. 
– När den helige Ande kom in i min svaga mänskliga natur, blev det liksom kortis. 
– Efter det har jag vandrat med Herren på ett helt nytt sätt och vill verkligen följa honom och vara hans verktyg. Nu händer det nya grejer hela tiden. 
– Bland annat har jag fått komma till Rumänien tre gånger och verkligen fått ett hjärta för de fattiga romerna. Jag försöker på olika sätt uppmuntra till hjälpinsatser på plats i Rumänien. 
I Elimförsamlingen startade den ovanliga samlingen på estraden en helandeprocess. Gammalt groll och annat som stört gemenskapen har röjts undan och församlingen har börjat växa. 
– När vi gör det Herren säger till oss kan vad som helst hända, säger Janne övertygat, och myser nöjt.

Börje Norlén
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019