Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jannes väg till Gud blev lång och krokig

Börje Norlén | 28 apr , 2016
Janne Berggren är en skojfrisk, vildvuxen och rak person, som inte döljer sina brister bakom en religiös fasad. Han har inte alltid hållit sig helt på den smala vägen, men har alltid haft en öppen dialog med Gud. Gång på gång har han fått revidera sina förutfattade meningar.
2016_v17---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Janne Berggren, född som nollåtta och numera bosatt i Sidensjö i Ångermanland, är ingen dussinmänniska. Detta står helt klart efter mötet med denna naturmänniska från vidderna, som vurmar för jakt, fiske och skogshuggning. 
Janne är en mångsidig entreprenör och företagare, som även gillar bilar, motorcyklar och snöskotrar. Bakom den lite opolerade och tuffa ytan döljer sig ett varmt hjärta, ett humoristiskt leende och en retsam glimt i ögat. 
Janne har det senaste året blivit djupt engagerad i att hjälpa lidande medmänniskor, främst romer i Rumänien; tre resor dit har det blivit på kort tid. Bland annat har han kört ner en mercedesbuss, som tidigare använts i hans taxiföretag och som nu rullar som skolskjuts i Medgedhia i östra Rumänien. 

Söp, slogs och röjde

Genom hela livet har Janne haft en tro och en personlig relation till Gud, som grundlades redan i barndomen. 
– Mina föräldrar var inte alls troende, pappa jobbade som revisor och vi flyttade från Stockholm när jag var jag sju. Sedan växte jag upp på olika platser i Gästrikland. 
– I Årsunda gick jag i scouterna och på tonårsträffar och gudstjänster i Missionskyrkan fick jag lära mig mer om tron. 
– Egentligen var jag alltid gladast när jag var i kyrkan, där kände jag mig sedd och bekräftad, och fick en tro som följt mig genom livet. 
– Fast samtidig levde jag ett ganska stormigt liv, söp, slogs och röjde och umgicks med kompisar och brudar av fel sort. 

Skicka en kristen tjej

Men trots att han inte gjort någon storslagen upplevelse, så fanns tron långt därinne, som något gott och positivt. 
När Janne var i 25-årsåldern och kände att han behövde en trofast kvinna att leva ihop med, vände han sig till Gud och bad om hjälp. 
Enkelt och rättframt, sa han till Gud: ”Snälla, skicka en kristen tjej till mig”. Det märkliga var att någon vecka senare såg han Maria, en tjej som han aldrig sett förut, i kyrkan där han gick emellanåt.
– När jag lämnade lokalen slängde jag en snabb blick på henne. Då kom det en spontan tanke inom mig ’henne kommer jag nog att gifta mig med’. 
En vecka senare, en varm söndag, hade Janne badat med kompisar och tagit någon öl efteråt. Det var visserligen söndag, men de fick ändå ett infall att åka till en krog i Gävle och festa lite och det märkliga var att Maria och några väninnor till henne också var där. 
– Vi blev bekanta och snart var vi goda vänner och även ett par. När vi gift oss flyttade vi upp till Marias hemtrakter i Ångermanland. 

Parallella liv

Maria brukade gå på gudstjänst i Elimkyrkan i Örnsköldsvik och Janne följde med dit då och då. Men för att bli medlem i församlingen måste man döpa sig och Janne sa bestämt att han inte ville spöka ut sig i en vit dräkt och doppas ner i en dopbassäng. 
– Men Gud gjorde klart för mig att det här med att döpa sig inte var en så dålig idé ändå. 
– Sedan var det inte mer med det; jag döpte mig och gick med i församlingen, men hymlade aldrig med min livsstil för att försöka framstå bättre än jag var. 
Janne gjorde ingen hemlighet av att han levde ett parallellt liv med sina kompisar utanför kyrkan. De träffades och höll igång och ibland blev det rejäla, våta fester. 
Men han hade inga allvarliga spritproblem; han hade sett avskräckande exempel hos sina föräldrar och hade lovat sig själv att hans barn aldrig skulle behöva se detta. 
Jannes livsvandring fortsatte på parallella spår ytterligare ett antal år. Under dessa år fanns Gud därinne hela tiden och då och då uppfattade Janne att Gud talade till honom. 
Sedan kom den dag för några år sedan då Gud på allvar började intensifiera kontakten.
– Guds Ande började väcka mig mitt i natten och uppmana mig att gå upp och läsa Bibeln. I början tyckte jag det var jobbigt och klagade att jag inte skulle orka med jobbet om jag inte fick sova. 
– Jag sa till Gud att om du ska fortsätta så här måste du hjälpa mig så att jag fixar det ändå. Efter den bönen var jag alltid utvilad varje morgon fast jag sovit så lite.

Började gråta hejdlöst

Ju mer Janne läste, desto mer intresserad blev han. Förvånad konstaterade han halvhögt för sig själv att det ju finns en röd tråd i Bibeln, en sammanhängande historia som berättas. 
– Jag har dyslexi och är ingen hejare på att läsa, men när jag började läsa så kom Anden över mig och plötsligt förstod jag vad jag läste. 
– När jag kom till Apostlagärningarna så gick det upp ett ’Liljeholmens’ inom mig, det fanns ju en röd linje genom hela köret. Fast jag hade kallat mig kristen så länge hade jag inte fattat nånting.
En söndag upplevde Janne att Guds Ande bad honom säga till församlingen att alla i nästa gudstjänst skulle komma upp på plattformen och be för varandra. Han nämnde förslaget för pastorn Robert. 
– Först var han lite tveksam, men det blev ändå bestämt att jag skulle få berätta om det jag upplevt den helige Ande säga. 
– Sedan bad Robert för mig och Guds Ande kom så starkt över mig att jag helt tappade kontrollen över mig själv och började gråta hejdlöst. 
– Jag som aldrig haft så mycket till övers för att folk ramlade under förbön, rasade nu bara ihop. 

Hjärta för romer

Janne beskriver den omvälvande upplevelsen som härlig, men också lite skrämmande. 
– När den helige Ande kom in i min svaga mänskliga natur, blev det liksom kortis. 
– Efter det har jag vandrat med Herren på ett helt nytt sätt och vill verkligen följa honom och vara hans verktyg. Nu händer det nya grejer hela tiden. 
– Bland annat har jag fått komma till Rumänien tre gånger och verkligen fått ett hjärta för de fattiga romerna. Jag försöker på olika sätt uppmuntra till hjälpinsatser på plats i Rumänien. 
I Elimförsamlingen startade den ovanliga samlingen på estraden en helandeprocess. Gammalt groll och annat som stört gemenskapen har röjts undan och församlingen har börjat växa. 
– När vi gör det Herren säger till oss kan vad som helst hända, säger Janne övertygat, och myser nöjt.

Börje Norlén
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019