Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Göran hörde Gud säga: "Du är vägd på en våg och funnen för lätt"

Lars Liljesvärd | 23 jun , 2016
Göran Holm blev kallad till pastor och förkunnare som barn, men vägen var krokig. Dans och hålligång lockade. Till slut talade Gud och ställde honom inför ett val.

Göran670
Göran hörde en röst som sade: ”Göran jag kallar dig på nytt".

– Är det du Gud? frågade jag och fortsatte: Då vill jag se en vision när jag kommer ut till förläggningen, berättar Göran.

Redan som barn följde Göran med sin mamma till gudstjänster i Pingstkyrkan i Uppsala. Under ett förmiddagsmöte hörde han en röst som talade till honom under predikan.

– Då jag var sex år hörde jag en röst som tydligt sa: ”Du ska också predika som den pastorn,” berättar Göran Holm som numera bor i Kumla.

Snattade hänglås

Spänningen att gå till Tempo och snatta gjorde honom till en ung tjuv. Framför allt stal han hänglås.

– Det låter inte riktigt klokt, men jag var så fascinerad av hänglås.

– När jag var i affären tog jag upp två stycken i handen. Ett stoppade jag ner i fickan och det andra la jag tillbaka. Då förstod de aldrig vad jag gjorde.

 – En annan gång tog jag en bok och gömde den bakom pappas bok om maskinlära. Den visste jag att han aldrig tittade i.

– Det var spänningen som drev mig. Jag måste nog säga att jag är en äventyrare av naturen, förklarar Göran.

Men förvandlingen skedde på ett barnmöte när han var tio år

– Det var fullsatt och pastorn Erik Adolfsson talade om Jesus och de två rövarna på korset . Han frågade: ”Är det någon som vill bli frälst?"

– Jag kände att jag var en syndare. Jag hade redan börjat gå syndens väg genom att ta saker.

Det var sex pojkar som gick fram och de bad tillsammans

– Vi bad tillsammans ”Jesus förlåt våra synder. Tack att du dog för mig och tog mina synder på korsets trä.”

– Men jag kände ingenting, berättar Göran.

Pastorn uppmanade dem då att tacka Jesus för syndernas förlåtelse och det gjorde de.

– Då hände det! utbrister Göran.

Det var en sådan förvandling och upplevelse att Göran sprang hela vägen hem från barnmötet ända in i vardagsrummet.

– Jag ropade: ”Mamma jag har blivit frälst!”. Inte tänkte jag på att de hade gäster och att grannarna var där, säger Göran och skrattar gott.

Dagen efter skulle Görans syster döpas i kyrkan. Pappan var inte frälst, men skulle ändå vara med.

– Pappa hamnade på knä på första bänk, berättar Göran och kämpar med tårarna.

Det blev en speciell tid för familjen Holm som genomgick en förvandling och Göran kom att tänka på de stulna hänglåsen som var oanvända och fortfarande i nyskick. Han gick tillbaka till affären och la tillbaka dem utan att berätta något. Med boken var det annorlunda.

– Jag gick in på Tempo och väntade tills alla kunder gått och gick fram och sa ”Jag har stulit den här boken och vill lämna tillbaka den för jag har blivit en kristen.”

– Det var som en stor börda föll av och jag började vandra med Herren och berättade för mina vänner om Jesus, minns Göran.

Livets lockelser

Åren gick och han blev tonåring. Världens nöjen lockade.

– Det var det där med bibelläsning och bön som inte riktigt fungerade för mig och jag drogs ut i världen.

Göran drogs mellan församlingen och nöjeslivet. Dansbanornas atmosfär tjusade och det var dansen som lockade.

Så fort Göran slutade be och läsa Bibeln drogs han iväg till olika danstillställningar. 

Göran gjorde lumpen och en dag frågade Görans mamma honom enträget om han inte kunde följa med till kyrkan igen. Han lät sig övertalas och tog motorcykeln och åkte dit.

– Det var några ord i predikan som talade till honom. ”Du är vägd på en våg och befunnen för lätt”.

– Det där är säkert till mig, tänkte jag, men brydde mig ändå inte om det och lämnade kyrkan för att åka till förläggningen.

Plötsligt hörde han en röst som sade: ”Göran. Jag kallar dig på nytt!”. Göran vände sig om. Ingen fanns där.
Sedan hörde han rösten säga samma sak en gång till. ”Är det du Gud” svarade han. ”Då vill jag se en vision när jag kommer ut till förläggningen.”

 

Vision om evigheten

Väl hemma på förläggningen igen satt Göran i sin säng och lutade sig mot väggen och tänkte på vad som hänt.

– Plötsligt får jag se en massa människor framför mig. Jag ser mig själv och betraktar en folksamling som ser upp mot himlen.

– Jag frågar dem vad de gör för något. ”Jesus, kommer snart!” säger de. ”Va!” säger jag ”Han kommer inte än på länge. Ta det lugnt!”

När Göran sagt det fick han se en strålande vitklädd skara omgiven av mogna skördefält.

– Jag ser mig själv gå omkring och vrida mina händer i förtvivlan samtidigt som jag ropar ”Jag är vägd på en våg och befunnen för lätt!” och upplever att jag är i helvetet.

– Allt mörker och alla kval kommer över mig och jag säger ”Jesus, hjälp mig!”.

– Det är som att dra bort en ridå och jag får se Jesus. Jag ser hans genomstungna händer och fötter och möter hans blick.

– Och så med ens försvinner visionen och jag sitter där för mig själv och säger ”Tack Jesus att det är sant!” berättar Göran medan han håller tårarna tillbaka.

Den omvälvande upplevelsen och beslutet att följa Jesus gör att Göran inte återvänder till nöjeslivet igen.
Istället känner han en kallelse att bli pastor och börjar predika.

Under åren har Göran fått vara med om flera påtagliga under och bett för många till frälsning.

Lars Liljesvärd

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019