Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Gudslängtan födde en ny ton i Bengt Johanssons sånger

Eva Ruderstam | 07 jul , 2016
Mitt i livet drabbades Bengt Johansson av en djup Gudslängtan, som kom att påverka honom både som person och som musiker. – Det blev en omvändelse från att tro på tron till ett liv av tro. Från halvhjärtat till helhjärtat.

Bengt Johansson670
Bengt Johansson är sångaren, musikern och sångförfattaren som genom sina sånger hjälpt många människor till en innerlighet och förtröstan på Gud. Han står bakom lovsångsklassiker som ”Bara i dig”, ”I din öppna famn”, ”Ropa till Gud” och ”Smaka och se”. Genom åren ha det blivit 19 skivor och flera av hans sånger finns i dag med i den svenska Psalmboken.

 

Självklar del av livet

Gud har alltid varit en självklar del av Bengt Johanssons liv. Hans föräldrar var mycket engagerade i Salem, en liten församling i västra Närke.

– Där fanns tro, hopp och kärlek. Tanter med knut i nacken, män med grova arbetarhänder som grät under bönestunderna, periodare och kufar.

– I mitt hem var Gud självklar och gick inte att tänka bort. Möjligtvis att distansera sig ifrån. Ibland kunde jag vara avundsjuk på människor som berättade om radikala omvändelser. Som var förlorade och blev funna, och som hade ett förr och ett nu. Men jag hade ett djup inom mig, att söka och finna Gud.

 

Musiken som tröst

När Bengt var 15 år gammal dog hans pappa. Det blev som ett öppet sår inom honom.

– Saknaden efter min far bar jag med mig hela livet. Jag hann inte få så många djupa samtal med honom, men jag minns honom väldigt väl. Jag såg tron i hans liv och hur han varje morgon lämnade över dagen till Gud.

För Bengt blev kärleken till musiken en tröst i en svår tid. Han bildade ett band tillsammans med sin bror och sin kompis och bandet fick spelningar i när och fjärran. Det blev trivselkvällar, Gospel Night och en liten Norrlandsturné. 1970 spelade Lekebergstrion in sin första LP och därefter medverkade de Björngårdsvillan på tv.

Bengt träffade sin drömtjej och varvade spelningar med musikstudier, konststudier, utställningar och familjebildning. I början av 1980-talet kom nya skivor med banden Hoppets Horisont och Terra Nova.

 

Kastade sig på Gud

– Men så hände något i mitt liv. Det är svårt att förklara, men jag drabbades av en djupare Gudslängtan. Jag tror det var Gud som drog i mig. Jag kände av alla mina tillkortakommanden och brister. Det var slitsamt med allt resande som höll mig borta från familjen och det var svårt att få ihop alla högt ställda förväntningar med lärarjobb, spelande och familj.

Bengt drabbades av ångest, men samtidigt av en nöd i sitt hjärta, som fick honom att kasta sig på Gud på ett annat sätt än tidigare.

– Jag insåg att tryggheten i mitt liv inte kunde hjälpa mig. Människor kunde inte hjälpa mig. Så jag ropade till Gud.

Till en början ifrågasatte han hur Gud kunde göra så här mot honom, men så småningom insåg han att det var av kärlek han gjorde det. Gud ville komma nära honom.

– Jag stretade emot och såg bara kaos. Men jag slutade aldrig be och Gud hörde bön. Långsamt och nästan omärkligt blev det en förändring och jag kände en visshet att jag är buren.

 

Drömde om Jesus

En natt drömde han att han gick på en grusväg. I ögonvrån såg han någon som kom på ängen bredvid. Han förstod att det var Jesus och att deras vägar snart skulle mötas. När de möttes log Jesus med hela ansiktet och ville att de skulle lägga sig ner i gräset och prata.

– Han kom mig så nära, han ville vara med mig. Mitt inre var fyllt med starka känslor. Samtidigt hörde jag en annan röst på insidan, om att jag skulle hålla mig på min kant och inte gå för nära, för vem vet vad han vill göra. Och drömmen slutade med att jag reste mig upp och gick därifrån.

– Jag förstod att det var en viktig dröm. Jag hade inte den där nära relationen med Jesus, men jag längtade efter att få det och jag ville ägna mitt liv åt att försöka komma nära Jesus.

 

Ny tillit gav nya sånger

Bengt förstod att det fanns en del saker i hans liv som måste dö. Han behövde släppa taget om sina egna ambitioner.

– Jag lade bort spelandet i band, som betytt så mycket för min identitet under så många år. Men Guds drömmar för oss är alltid större än vad vi vågar tro.

Istället började Bengt arbeta med nattvardsfirandet i en kyrka.

– Jag fick kliva undan själv och lägga fokus på Gud. Det var inte så lätt, för jag hade ingen vana av det. Men jag upplevde att en stark och märklig Gudsnärvaro fyllde kyrkan.

Bengt läste mycket ur Psaltaren i Bibeln. Det var sånger som han kunde ta till sig. Samtidigt fördjupades lovsången i hans liv och han fick till sig många nya sånger, som ”Bara i dig”.

– Jag fick en ny förtröstan på Gud. Han är en klippa och han har skrivit in tilliten i mitt väsen.  De nya sångerna handlade om tröst och tillit. Sångerna blev mitt sätt att tacka Gud.

Bengt beskriver processen som en omvändelse.

– Jag hade inte kommit till tro, för jag var redan kristen. Men jag hade fått en fördjupning av Gudsnärvaron. Det blev en omvändelse från att tro på tron till ett liv av tro. Från halvhjärtat till helhjärtat.

 

Musik som målar Gud

Under 1990-talet jobbade Bengt som pastor i Örebro. Därefter flyttade han till Stockholm och har numera musiken som sitt levebröd.

– Min dröm är att skapa musik till Guds ära. Att måla honom och vem han är, eller att uttrycka mitt behov av hjälp.

Bengt har också skrivit en hel del lovsånger som framför allt riktar sig till de som inte identifierar sig som troende.

– Det är sånger som kan hjälpa dem som inte är kyrkvana att känna igen Gud och tron i sina egna liv. Jag försöker formulera och berätta om tron för människor och locka fram tron i dem.

– Jag tror att svenskarna är mycket mer troende än de själva tror. Det finns en väldig längtan efter Gud. Många människor ber och många uttrycker sin tro på något sätt.

Genom åren har Bengt Johansson skrivit hundratals sånger.

– För mig är det som ett under varje gång. Det är något som föds och mognar. Sedan får jag bara vara med och föda fram dem.

 

Sorg och tröst

2008 drabbades Bengt av en ny sorg. Hans bror Hans, som han spelat, sjungit och umgåtts med under hela livet, dog.

– Han lämnade ett stort tomrum i mitt liv. Vi hade en nära relation och delade livet med varandra, både som barn och som vuxna.  Men jag fortsatte sjunga lovsång, för den sjunger vi inte bara när vi mår bra. Den tröstar oss i sorgen, för den säger att Gud har kontrollen.

– Och även om man drabbas av sorg, när något går förlorat som aldrig kommer igen, så kan livet gnistra ändå.

EVA RUDERSTAM

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.