Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Gudslängtan födde en ny ton i Bengt Johanssons sånger

Eva Ruderstam | 07 jul , 2016
Mitt i livet drabbades Bengt Johansson av en djup Gudslängtan, som kom att påverka honom både som person och som musiker. – Det blev en omvändelse från att tro på tron till ett liv av tro. Från halvhjärtat till helhjärtat.

Bengt Johansson670
Bengt Johansson är sångaren, musikern och sångförfattaren som genom sina sånger hjälpt många människor till en innerlighet och förtröstan på Gud. Han står bakom lovsångsklassiker som ”Bara i dig”, ”I din öppna famn”, ”Ropa till Gud” och ”Smaka och se”. Genom åren ha det blivit 19 skivor och flera av hans sånger finns i dag med i den svenska Psalmboken.

 

Självklar del av livet

Gud har alltid varit en självklar del av Bengt Johanssons liv. Hans föräldrar var mycket engagerade i Salem, en liten församling i västra Närke.

– Där fanns tro, hopp och kärlek. Tanter med knut i nacken, män med grova arbetarhänder som grät under bönestunderna, periodare och kufar.

– I mitt hem var Gud självklar och gick inte att tänka bort. Möjligtvis att distansera sig ifrån. Ibland kunde jag vara avundsjuk på människor som berättade om radikala omvändelser. Som var förlorade och blev funna, och som hade ett förr och ett nu. Men jag hade ett djup inom mig, att söka och finna Gud.

 

Musiken som tröst

När Bengt var 15 år gammal dog hans pappa. Det blev som ett öppet sår inom honom.

– Saknaden efter min far bar jag med mig hela livet. Jag hann inte få så många djupa samtal med honom, men jag minns honom väldigt väl. Jag såg tron i hans liv och hur han varje morgon lämnade över dagen till Gud.

För Bengt blev kärleken till musiken en tröst i en svår tid. Han bildade ett band tillsammans med sin bror och sin kompis och bandet fick spelningar i när och fjärran. Det blev trivselkvällar, Gospel Night och en liten Norrlandsturné. 1970 spelade Lekebergstrion in sin första LP och därefter medverkade de Björngårdsvillan på tv.

Bengt träffade sin drömtjej och varvade spelningar med musikstudier, konststudier, utställningar och familjebildning. I början av 1980-talet kom nya skivor med banden Hoppets Horisont och Terra Nova.

 

Kastade sig på Gud

– Men så hände något i mitt liv. Det är svårt att förklara, men jag drabbades av en djupare Gudslängtan. Jag tror det var Gud som drog i mig. Jag kände av alla mina tillkortakommanden och brister. Det var slitsamt med allt resande som höll mig borta från familjen och det var svårt att få ihop alla högt ställda förväntningar med lärarjobb, spelande och familj.

Bengt drabbades av ångest, men samtidigt av en nöd i sitt hjärta, som fick honom att kasta sig på Gud på ett annat sätt än tidigare.

– Jag insåg att tryggheten i mitt liv inte kunde hjälpa mig. Människor kunde inte hjälpa mig. Så jag ropade till Gud.

Till en början ifrågasatte han hur Gud kunde göra så här mot honom, men så småningom insåg han att det var av kärlek han gjorde det. Gud ville komma nära honom.

– Jag stretade emot och såg bara kaos. Men jag slutade aldrig be och Gud hörde bön. Långsamt och nästan omärkligt blev det en förändring och jag kände en visshet att jag är buren.

 

Drömde om Jesus

En natt drömde han att han gick på en grusväg. I ögonvrån såg han någon som kom på ängen bredvid. Han förstod att det var Jesus och att deras vägar snart skulle mötas. När de möttes log Jesus med hela ansiktet och ville att de skulle lägga sig ner i gräset och prata.

– Han kom mig så nära, han ville vara med mig. Mitt inre var fyllt med starka känslor. Samtidigt hörde jag en annan röst på insidan, om att jag skulle hålla mig på min kant och inte gå för nära, för vem vet vad han vill göra. Och drömmen slutade med att jag reste mig upp och gick därifrån.

– Jag förstod att det var en viktig dröm. Jag hade inte den där nära relationen med Jesus, men jag längtade efter att få det och jag ville ägna mitt liv åt att försöka komma nära Jesus.

 

Ny tillit gav nya sånger

Bengt förstod att det fanns en del saker i hans liv som måste dö. Han behövde släppa taget om sina egna ambitioner.

– Jag lade bort spelandet i band, som betytt så mycket för min identitet under så många år. Men Guds drömmar för oss är alltid större än vad vi vågar tro.

Istället började Bengt arbeta med nattvardsfirandet i en kyrka.

– Jag fick kliva undan själv och lägga fokus på Gud. Det var inte så lätt, för jag hade ingen vana av det. Men jag upplevde att en stark och märklig Gudsnärvaro fyllde kyrkan.

Bengt läste mycket ur Psaltaren i Bibeln. Det var sånger som han kunde ta till sig. Samtidigt fördjupades lovsången i hans liv och han fick till sig många nya sånger, som ”Bara i dig”.

– Jag fick en ny förtröstan på Gud. Han är en klippa och han har skrivit in tilliten i mitt väsen.  De nya sångerna handlade om tröst och tillit. Sångerna blev mitt sätt att tacka Gud.

Bengt beskriver processen som en omvändelse.

– Jag hade inte kommit till tro, för jag var redan kristen. Men jag hade fått en fördjupning av Gudsnärvaron. Det blev en omvändelse från att tro på tron till ett liv av tro. Från halvhjärtat till helhjärtat.

 

Musik som målar Gud

Under 1990-talet jobbade Bengt som pastor i Örebro. Därefter flyttade han till Stockholm och har numera musiken som sitt levebröd.

– Min dröm är att skapa musik till Guds ära. Att måla honom och vem han är, eller att uttrycka mitt behov av hjälp.

Bengt har också skrivit en hel del lovsånger som framför allt riktar sig till de som inte identifierar sig som troende.

– Det är sånger som kan hjälpa dem som inte är kyrkvana att känna igen Gud och tron i sina egna liv. Jag försöker formulera och berätta om tron för människor och locka fram tron i dem.

– Jag tror att svenskarna är mycket mer troende än de själva tror. Det finns en väldig längtan efter Gud. Många människor ber och många uttrycker sin tro på något sätt.

Genom åren har Bengt Johansson skrivit hundratals sånger.

– För mig är det som ett under varje gång. Det är något som föds och mognar. Sedan får jag bara vara med och föda fram dem.

 

Sorg och tröst

2008 drabbades Bengt av en ny sorg. Hans bror Hans, som han spelat, sjungit och umgåtts med under hela livet, dog.

– Han lämnade ett stort tomrum i mitt liv. Vi hade en nära relation och delade livet med varandra, både som barn och som vuxna.  Men jag fortsatte sjunga lovsång, för den sjunger vi inte bara när vi mår bra. Den tröstar oss i sorgen, för den säger att Gud har kontrollen.

– Och även om man drabbas av sorg, när något går förlorat som aldrig kommer igen, så kan livet gnistra ändå.

EVA RUDERSTAM

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019