Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Johannes Amritzer vill nå Afrikas huvudstäder

Martina Claesson | 21 jul , 2016
Under SOS missionskonferens i maj firade församlingen, med pastorerna Maria och Johannes Amritzer i spetsen, sitt 20-årsjubileum. – Visionen har alltid varit att nå de onådda folken. Att uppfylla Jesu profetia i Matteusevangelium kaptiel 24, om att alla folken skulle nås, berättar Johannes.

Amma

Under SOS missionskonferens i maj firade församlingen, med pastorerna Maria och Johannes Amritzer i spetsen, sitt 20-årsjubileum.

– Visionen har alltid varit att nå de onådda folken. Att uppfylla Jesu profetia i Matteusevangelium kaptiel 24, om att alla folken skulle nås, berättar Johannes.

Redan som nygifta började Johannes och Maria Amritzer att resa, men tanken att de skulle starta en missionsorganisation fanns inte, eftersom Johannes främst såg sig själv som en evangelist.

Även om Johannes beskriver sig som äventyrare så har målet aldrig varit äventyrsresor i sig, utan att istället att nå de onådda med evangeliet.

– När jag började för 25 år sedan på 1990-talet fanns onådda folkgrupper ute i sydostasiatiska djungeln, på Borneo, i den indonesiska regnskogen och i Kinas inland.

– Detta har helt förändrats med urbaniseringen. Idag söker sig alla ungdomar till storstäderna, speciellt i Afrika och Asien. Därför har vår folkmission blivit mycket mer en storstadsmission.

Allt eftersom fler resor genomfördes och församlingar planterades, blev Johannes pappa åt församlingarna, helt ovetandes om det stora ansvar det innebar.

Stark Jesus-syn
Under en festival i staden Moshi i Kilimanjaroområdet i Tanzania 2013 kom ett häftigt regnoväder. Johannes spenderade mycket tid i bön inne på sitt hotellrum på grund av ovädret. Då fick han uppleva en stark Jesus-syn som förändrade organisationens sätt att jobba.

– Jag upplevde hur Jesus sa: "Nu har du jobbat ute i bushen, men nu ska du ta hela det här arvet på 20 år till huvudstäderna och träna nästa generation. Du ska bli pappa åt nästa generation".

Vid 40-års ålder växlade Johannes över till att bli "pappa" och fick visionen om The African Capital City Tour. (Rundresan till Afrikas huvudstäder.)

Tills idag har Mission SOS besökt fyra av Afrikas 54 huvudstäder. Visionen är att nå de resterande 50 under de nästkommande 20 åren. Nästa generations afrikaner ska tränas.

– Min passion ligger inte i att det är jag som är stjärnan, utan i hur många stjärnor vi kan få igång. Hela grejen med SOS är att multiplicera och få igång så många som möjligt.

– Så många som möjligt ska plantera nya kyrkor, så många som möjligt ska bli festivalevangelister och sätta upp sina egna festivaler, så många som möjligt ska få chans att predika på gatorna och i de olika kyrkorna. Alla ska vara igång.

Planen är att nå två till tre städer varje år. Det innebär att de lagom till Johannes Amritzers 60-årsdag kommer att ha nått alla Afrikas huvudstäder.

Johannes avbryter sig själv då han berättar och ber genant om ursäkt för att han ”bara spruta på”. Det går inte att ta miste på den eld som brinner på insidan.

Nästa generation
I sommar kommer 400 personer från USA och Europa vara i Kampala i Uganda och Bujumbura i Burundi. Tillsammans med de afrikanska teamen blir de cirka 600-700 människor.

Organisationen har valt att investera i unga afrikaner i åldrarna 15-30 år, genom att träna dem i vad de kallar för The Book of Acts Training Camp.

Syftet är att utmana alla deltagare att ta evangeliet vidare från stad till stad, stam till stam, men de uppmuntras också att gå ut i Europa.

Deltagarna tränas från tidigt på morgonen fram till lunch. På eftermiddagen går de sedan ut på gatorna för att praktisera.

– Vi vill resa upp nästa generation urbana Afrikaner. Jag vill få fram en hel armé av nästa generation, berättar Johannes.

På kampanjerna räknar de med runt 100 000 besökare. Eftersom de vill erbjuda förbön för alla krävs det mycket logistik. Därför sätter de upp olika stationer med cirka 200 förebedjare.

– Vi har en station för helande, en för utdrivning av demoner, en för andedop. Sen har vi en pool där det ges möjlighet för dop, berättar Johannes.

Även om Johannes och Maria lägger sitt största fokus just på Afrika så finns det en annan viktig aspekt, hemmaplanen i Sverige och alla flyktingströmmarna.

– Nu kommer de onådda folkgrupperna hit. Det är som att den helige Ande har så bråttom att han inte orkar vänta på att vi åker, han skickar hit dem. Han har vänt på hela steken, avslutar Johannes.

 

Martina Claesson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.