Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Stefan böjde sina knän och bad om ett mirakel

Eva Ruderstam | 05 aug , 2016
Stefan Olsson är en 55-årig man, som egentligen bara är sex år gammal. Det var nämligen för sex år sedan som han blev en ny människa och livet förvandlades totalt.
Stefan670
Stefan Olsson är nyfiken på det mesta. Han har alltid velat testa att gå över gränser och pröva allt – på gott och ont. Goda följder blev kunskap och erfarenhet, men nyfikenheten förde även med sig riktigt allvarliga konsekvenser.

– Jag testade att modifiera mitt sinnelag med olika droger. Vissa av drogerna skapade ett sjukligt beroende som pågick länge och blev ganska tungt, konstaterar Stefan. Drogmissbruket gjorde att Stefan kom till vägs ände med hela sitt liv.

– Jag blev till sist av med både hälsan, familjen, vännerna, körkortet och jobbet. Flera av mina vänner dog av sitt missbruk. När jag såg mig själv i spegeln såg jag nästan ut som Gollum i Sagan om ringen.

– Jag vägde bara 47 kilo och jag förstod att jag var på väg att dö. Allt som ett resultat av drogerna. 

Ett sista försök

Stefan bestämde sig för att göra ett sista försök – att be till Gud. Han hade inte haft någon kontakt med kristna människor under sin uppväxt, trots att hans mamma var katolik.

Men tolv år tidigare hade en vän till Stefan blivit frälst. Vännen hade också haft problem, men nu levde han ett mycket bra liv och var lycklig.

– Det var ett halmstrå för mig och jag hade inte så stora förhoppningar om att det skulle lyckas. Men det hade fungerat för min vän, och därför gav jag det ett försök.

– Jag gick ner på knä och bad till Gud om ett mirakel. Jag bad även att min familj och mina döttrar inte skulle ta det så hårt när jag dog.

Bönen hade effekt. Stefan inte bara överlevde. Saker i hans liv började också vända och bli till det bättre. Vännen hämtade honom varje söndag och körde honom till sin församling, så att han kunde vara med på gudstjänsten.

Tårarna flödade
– Undervisningen där var omfattande och mycket intressant, när jag väl kunde samla mig och förstå den. En gång var det en predikant som talade. Jag kände mitt under predikan hur jag började gråta. Det hade jag inte gjort sedan jag var liten.

– Jag kände att min tuffa fasad bara rämnade. Jag försökte dölja det och fick nästan panik för att de andra skulle se mig gråta. Men jag kunde inte stoppa tårarna, de flödade mer och mer, och när jag tittade upp på predikanten såg jag att han också grät ordentligt.

– Det tillfället fick mig att inse att allt detta var på riktigt och för min skull!

Stefan fick möta Jesus, och det kom att förvandla honom, både på utsidan och på insidan. Han slutade med drogerna, men var så illa däran att han blev inlagd på sjukhus under en tid. Först efter ett år var han helt återställd. Han valde också att döpa sig och gå med i församlingen.

Kärlek istället för hat
Att Jesus hade flyttat in i hjärtat blev tydligt på olika sätt. – I mitt liv har jag hatat mer än jag har älskat. Jag har haft en aggressionsproblematik som lett till konflikter, även om det framför allt har gått ut över mig själv.
– Nu försvann all ilska och all bitterhet. Jag älskade människor per 
automatik och jag blev inte ens arg när jag körde bil. Det var en otrolig skillnad.

Slapp fängelsestraff

Men Stefan hade ett tungt ok över sina axlar. Han hade gjort en hel del misstag under sitt gamla liv och nu väntade rättegång.

– Det var olika saker som samlats på hög, så jag visste att jag hade ett långt fängelsestraff framför mig och det fick mig att må väldigt dåligt.

I församlingen predikade man om upprättelse, och det omsatte de även i praktiken. Pastorn, som Stefan lärt känna på församlingens lärjungaskola, skrev ett intyg om vad som hade hänt i Stefans liv. Det intyget fanns med under rättegången.

– Rätten tog mig på allvar. De förstod att något hade hänt med mig och de valde att inte döma mig till fängelse. Jag är fortfarande förvånad över att jag faktiskt gick fri med endast skyddstillsyn.

När Frivården senare frågade Stefan om det på något sätt kändes jobbigt eller kränkande att någon hade en sådan inblick i hans liv, så förstod han inte riktigt frågan.

– Mitt nya liv hade ju transformerats till ett stort gudomligt privilegium, ett mirakel, och det kändes knappast som något att skämmas för. Man skulle kunna säga att jag inverterats från ”rätt färdig” till ”rättfärdig” utan att jag ens förtjänade det.

Livet ett mirakel
Rättegången blev för Stefan en bild på nåden.

– Det var när jag insåg vad nåden innebär och vad den betyder för oss alla, som jag verkligen blev född på nytt. Livet är för mig ett mirakel och idag är jag en ny människa, tack vare nåden som är så faktiskt stor att jag är fri att inte synda. Människor runt omkring har reagerat positivt på Stefans nya liv.

– En del är förvånade över att jag lever, för jag borde ha varit död. Då får jag berätta för dem vad som hänt mig och att jag blivit frälst. Det är som en positiv neuros och jag kan inte låta bli att berätta om Jesus för alla jag möter.

– Jag känner idag ett flöde av kärlek, värme och respekt från Gud och en oändlig tacksamhet till Herren när jag tänker på att jag har fått livet tillbaka. Nu vill jag vara med och sprida kärlek i den lilla väckelseprocess som vi upplever i vår underbara församling Immanuelskyrkan i Örebro.

Stå upp för tron Stefan tycker att alla kristna behöver våga stå upp för den kristna tron.

– Som kristna får vi inte fega ut. Samhället signalerar att man ska skämmas för sin tro, men det ska inte behöva vara så. Som svenskar bär vi på en kristen värdegrund. Det är ett stort privilegium som alla ska kunna få rätten att leva i och vara stolta över.

– Vad skulle kunna vara bättre för vårt samhälle än kärlekens nådefulla budskap? Stefan menar att vi inte får gå med på att låta Jesus och korset degraderas i någon slags öppenhet för religiös mångfald.

– Även om många verkar sekulära, så är vi nordbor ett kristet folk. Vi vill bäras upp av våra goda värderingar som är direkt sprungna ur evangeliet. Det är sannerligen tid att försvara och berätta om Jesus med all frimodighet och engagemang som vi kan uppbåda. 
 
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.