Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Stefan böjde sina knän och bad om ett mirakel

Eva Ruderstam | 05 aug , 2016
Stefan Olsson är en 55-årig man, som egentligen bara är sex år gammal. Det var nämligen för sex år sedan som han blev en ny människa och livet förvandlades totalt.
Stefan670
Stefan Olsson är nyfiken på det mesta. Han har alltid velat testa att gå över gränser och pröva allt – på gott och ont. Goda följder blev kunskap och erfarenhet, men nyfikenheten förde även med sig riktigt allvarliga konsekvenser.

– Jag testade att modifiera mitt sinnelag med olika droger. Vissa av drogerna skapade ett sjukligt beroende som pågick länge och blev ganska tungt, konstaterar Stefan. Drogmissbruket gjorde att Stefan kom till vägs ände med hela sitt liv.

– Jag blev till sist av med både hälsan, familjen, vännerna, körkortet och jobbet. Flera av mina vänner dog av sitt missbruk. När jag såg mig själv i spegeln såg jag nästan ut som Gollum i Sagan om ringen.

– Jag vägde bara 47 kilo och jag förstod att jag var på väg att dö. Allt som ett resultat av drogerna. 

Ett sista försök

Stefan bestämde sig för att göra ett sista försök – att be till Gud. Han hade inte haft någon kontakt med kristna människor under sin uppväxt, trots att hans mamma var katolik.

Men tolv år tidigare hade en vän till Stefan blivit frälst. Vännen hade också haft problem, men nu levde han ett mycket bra liv och var lycklig.

– Det var ett halmstrå för mig och jag hade inte så stora förhoppningar om att det skulle lyckas. Men det hade fungerat för min vän, och därför gav jag det ett försök.

– Jag gick ner på knä och bad till Gud om ett mirakel. Jag bad även att min familj och mina döttrar inte skulle ta det så hårt när jag dog.

Bönen hade effekt. Stefan inte bara överlevde. Saker i hans liv började också vända och bli till det bättre. Vännen hämtade honom varje söndag och körde honom till sin församling, så att han kunde vara med på gudstjänsten.

Tårarna flödade
– Undervisningen där var omfattande och mycket intressant, när jag väl kunde samla mig och förstå den. En gång var det en predikant som talade. Jag kände mitt under predikan hur jag började gråta. Det hade jag inte gjort sedan jag var liten.

– Jag kände att min tuffa fasad bara rämnade. Jag försökte dölja det och fick nästan panik för att de andra skulle se mig gråta. Men jag kunde inte stoppa tårarna, de flödade mer och mer, och när jag tittade upp på predikanten såg jag att han också grät ordentligt.

– Det tillfället fick mig att inse att allt detta var på riktigt och för min skull!

Stefan fick möta Jesus, och det kom att förvandla honom, både på utsidan och på insidan. Han slutade med drogerna, men var så illa däran att han blev inlagd på sjukhus under en tid. Först efter ett år var han helt återställd. Han valde också att döpa sig och gå med i församlingen.

Kärlek istället för hat
Att Jesus hade flyttat in i hjärtat blev tydligt på olika sätt. – I mitt liv har jag hatat mer än jag har älskat. Jag har haft en aggressionsproblematik som lett till konflikter, även om det framför allt har gått ut över mig själv.
– Nu försvann all ilska och all bitterhet. Jag älskade människor per 
automatik och jag blev inte ens arg när jag körde bil. Det var en otrolig skillnad.

Slapp fängelsestraff

Men Stefan hade ett tungt ok över sina axlar. Han hade gjort en hel del misstag under sitt gamla liv och nu väntade rättegång.

– Det var olika saker som samlats på hög, så jag visste att jag hade ett långt fängelsestraff framför mig och det fick mig att må väldigt dåligt.

I församlingen predikade man om upprättelse, och det omsatte de även i praktiken. Pastorn, som Stefan lärt känna på församlingens lärjungaskola, skrev ett intyg om vad som hade hänt i Stefans liv. Det intyget fanns med under rättegången.

– Rätten tog mig på allvar. De förstod att något hade hänt med mig och de valde att inte döma mig till fängelse. Jag är fortfarande förvånad över att jag faktiskt gick fri med endast skyddstillsyn.

När Frivården senare frågade Stefan om det på något sätt kändes jobbigt eller kränkande att någon hade en sådan inblick i hans liv, så förstod han inte riktigt frågan.

– Mitt nya liv hade ju transformerats till ett stort gudomligt privilegium, ett mirakel, och det kändes knappast som något att skämmas för. Man skulle kunna säga att jag inverterats från ”rätt färdig” till ”rättfärdig” utan att jag ens förtjänade det.

Livet ett mirakel
Rättegången blev för Stefan en bild på nåden.

– Det var när jag insåg vad nåden innebär och vad den betyder för oss alla, som jag verkligen blev född på nytt. Livet är för mig ett mirakel och idag är jag en ny människa, tack vare nåden som är så faktiskt stor att jag är fri att inte synda. Människor runt omkring har reagerat positivt på Stefans nya liv.

– En del är förvånade över att jag lever, för jag borde ha varit död. Då får jag berätta för dem vad som hänt mig och att jag blivit frälst. Det är som en positiv neuros och jag kan inte låta bli att berätta om Jesus för alla jag möter.

– Jag känner idag ett flöde av kärlek, värme och respekt från Gud och en oändlig tacksamhet till Herren när jag tänker på att jag har fått livet tillbaka. Nu vill jag vara med och sprida kärlek i den lilla väckelseprocess som vi upplever i vår underbara församling Immanuelskyrkan i Örebro.

Stå upp för tron Stefan tycker att alla kristna behöver våga stå upp för den kristna tron.

– Som kristna får vi inte fega ut. Samhället signalerar att man ska skämmas för sin tro, men det ska inte behöva vara så. Som svenskar bär vi på en kristen värdegrund. Det är ett stort privilegium som alla ska kunna få rätten att leva i och vara stolta över.

– Vad skulle kunna vara bättre för vårt samhälle än kärlekens nådefulla budskap? Stefan menar att vi inte får gå med på att låta Jesus och korset degraderas i någon slags öppenhet för religiös mångfald.

– Även om många verkar sekulära, så är vi nordbor ett kristet folk. Vi vill bäras upp av våra goda värderingar som är direkt sprungna ur evangeliet. Det är sannerligen tid att försvara och berätta om Jesus med all frimodighet och engagemang som vi kan uppbåda. 
 
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.