Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sören blev fri från alkoholen

Ola Karlman | 22 sep , 2016
Under år som blev till decennier var det arbete, alkohol och motorcyklar som betydde mest. Men en dag blev Sören ”Swede” Samuelsson plötsligt medveten om sin synd. Han kom till Jesus som ögonblickligen visade honom världen genom nya ögon. – Allt blev så ljust och klart, säger han.

Soren_blev_fri_fran_alkoholen
Året var 1971 och den då 24 år unge Sören Samuelsson hade tröttnat på tillvaron hemma i Sverige. Arbetsglädjen hade blivit till arbetsnarkomani och alkoholen flödade. Då han dessutom fått rykte om sig att vara bråkig tyckte han att det var läge för en förändring i livet.

– Det var mycket härjande. Är man en känd slagskämpe kommer det alltid fram folk och muckar gräl. Jag blev trött på det och åkte till Amerika för att börja om.

Förändringen kom, men inte till det bättre. Det blev i stället än värre. Att arbeta hårt, till och med när man är så sjuk att man borde stanna kvar i sängen, har alltid varit en naturlig del av Sörens liv och alkoholmissbruket tilltog.

– Jag umgicks i kretsar där man drack grogg i ställe för kaffe.

Men han trivdes ändå så bra att han ringde hem och berättade för sin mamma att han skulle bli kvar i USA. Sören bestämde sig för att leta upp en fru och en dag såg han en tjej som han bjöd upp till dans.

– Efter en månad sa hon ja och vi har nu varit gifta i 43 år.

 

Alkoholbegäret försvann

Det första förvandlande steget togs 1994. Flera vänner hade dött till följd av alkoholmissbruk och någon sa att Sören stod på listan att vandra den vägen. Han skötte jobbet klanderfritt men drack på kvällarna. Vid ett tillfälle, när han supit hårt flera dagar i följd, knäppte det till i hjärtat.

– Jag blev så rädd och hörde en röst som frågade mig vad som skulle hända med min fru och mina barn om jag dör.

Sedan minns han inget förrän han vaknade upp på lasarettet. När han börjat piggna till igen gjorde han en lika oväntad som underbar upptäckt – alkoholbegäret var borta. Sören tänkte att det måste vara Gud och kände stor glädje. Men trots undret valde han att fortsätta leva utan gemenskap med Gud.

– Men jag drack inte mer. I stället blev det mer affärer med resor över stora delar av världen.

 

”Vad är det för fel på ungarna?”

De följande sex åren gick utan att Sören kände sig intresserad av Gud. Att undvika att höra talas om kristen tro var däremot omöjligt då dottern och även hustruns son tagit emot Jesus i sina hjärtan och gärna berättade om det.

– Affärerna gick bra men jag var fortfarande en elak människa. Jag ringde hem till mamma och frågade vad det var för fel på ungarna. Hon sa att jag inte skulle vara orolig, det där med Gud skulle nog gå bort med tiden.

En kväll lyckades dottern övertala honom att följa med till en julgudstjänst. Med viss hjälp av Sörens fru, som inte var kristen men tyckte att det var dags att Sören ägnade lite mer tid åt barnen. Efteråt frågade dottern vad han tyckte om det som pastorn hade sagt.

– Men jag hade inte lyssnat.

 

Frälsta samtidigt

Ett par månader senare frågade dottern om det inte var dags för ett nytt kyrkobesök. Ännu en gång följde Sören med och nu hände det.

– När jag satt där i kyrkan och lyssnade på predikan tänkte jag: ”Om det är som han säger, då vill jag leva för dig Jesus resten av mitt liv.”

– Jag bad efter pastorn och då kom en förvandling som fick mig att nästan flyga. Jag upplevde en frid och glädje som jag aldrig känt tidigare. Tårar började strömma nedför mina kinder. Plötsligt steg jag upp till altaret och pastorn bad för mig.

När han efter en stund tittade till vänster blev allt än mer underbart.

– Där stod min fru. Vi blev frälsta samtidigt och när vi kom ut ur kyrkan den dagen såg vi att allt var så ljust och klart.

 

Fönsterputs och bibelmöte

En nyfrälst Sören kände att han ville göra något för Gud. Eftersom han drev ett framgångsrikt företag inom fönsterputsbranschen kom han på tanken att ringa pastorn och be om att få ta hand om kyrkans fönster.

Väl där blev han inbjuden på ett bibelmöte, men tackade nej då han tyckte det räckte med att ha blivit frälst. Några bibelmöten tyckte han sig inte ha tid med. Men då det även bjöds på frukost sa han ja och märkte att Bibeln var långt mer aktuell än vad han kunnat föreställa sig. Den berättar ju till och med om saker som händer i vår tid.

– Jag fortsatte gå på bibelmöten, berättar Sören.

 

Sjunger om Jesus

Åren som gått sedan Sörens relation med Jesus inleddes har bjudit honom på sköna överraskningar. Han följde med sin fru till kören i kyrkan. Körledaren sa till honom att han hade en bra röst. I dag, när Sören är ute med sin amerikanska motorcykel och berättar om Jesus, använder han inte bara talets uttryck utan framför även vacker solosång.

– Jag började sjunga 56 år gammal.

Sörens föräldrar var länge svåra att nå med budskapet om Jesus. När hans pappa bara hade dagar kvar att leva åkte Sören hem till Sverige med en bön i sitt hjärta – att han skulle få en timme ensam med sin pappa. Han blev bönhörd.

– Jag sa till honom att nu måste han bestämma sig. Han sa ja och jag läste syndarens bön. Han nickade och jag såg glädjen i hans ögon. Det var två dagar innan han somnade in.

 

Förlorade välsignelser

En dryg vecka senare bad han om att få en timme ensam även med sin mamma. Ännu en gång kom bönesvaret.

– Jag frågade om hon vill se pappa igen. Vi bad när jag körde bil och jag sa att om du menar det här i ditt hjärta är du frälst nu.

Sören menar att det är så viktigt att alla som tror är villiga att vara en del i arbetet med att göra Jesus känd. Att vårda sin tro genom att vara i bön varje dag och göra sig redo.

– Då kommer styrkan. Man är frälst men förlorar välsignelser om man behåller det för sig själv. Det är inte vårt jobb att frälsa, det kan bara Gud göra. Men vi kan så frö och vattna. Det är fantastiskt att få vara med om att leda människor fram till Jesus.

OLA KARLMAN

 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019