Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Aron har förlåtit sina mobbare

Eva Ruderstam | 29 sep , 2016
Under högstadietiden blev han mobbad och kände en klump i magen inför varje skoldag. Idag har Aron Berglund förlåtit sina mobbare och ser som sin uppgift att älska alla han möter – i synnerhet de som inte får så mycket kärlek. – Det är fantastiskt att se hur Gud har kunnat vända något tråkigt i mitt liv till något bra, säger han.

Aron_har_forlatit_sina_mobbare
Aron växte upp i en kristen familj i Strömsnäsbruk i södra Småland, som yngsta barn med fyra äldre syskon. Det var en trygg och bra uppväxt som han är tacksam över idag. Men det blev också några jobbiga år. I fyra år, från sexan till nian, blev han mobbad i skolan.

– Bara för att man växer upp i en kristen familj, behöver inte allt vara lätt. Det var det inte för mig. Framför allt var det jobbigt med mobbningen under högstadiet. Jag hade en klump i magen varje gång jag skulle gå till skolan. Mobbarna hakade upp sig på olika saker, men en del i det var att jag var kristen och att min pappa var präst.

Även om Aron visste att Jesus älskade honom så kunde han inte riktigt ta till sig det.

– Jag tänkte att det inte gäller för mig, för jag upplevde min vardag så jobbig.

 

Bara att glida med

I början av tonåren konfirmerade Aron sig i Gamla Hjälmseryd.

– När prästen frågade om jag ville bekräfta mitt dop, så svarade jag givetvis ja. Jag kom ju från en prästfamilj och det var självklart att jag skulle konfirmera mig. Men egentligen hade jag ingen aning om vad det kristna livet innebar. En nackdel med att växa upp i en kristen familj är att man inte alltid upplever att man själv behöver ta ställning till sin tro. Det är bara att glida med.

För Aron blev ungdomslägren på Oas och Credo enormt viktiga.

– Utan de lägren hade jag nog inte varit kristen idag. Jag behövde verkligen få inspiration från andra kristna.

 

Som en sköld framför mig

Ett år efter konfirmationen var Aron tillbaka i Gamla Hjälmseryd. Då hade något hänt inom honom.

– Jag hade på allvar börjat fundera på det här med Gud. Och en kväll bestämde jag mig. Jag sa till Jesus: ”Om du finns och om du vill ta hand om mig, så varsågod. Jag lämnar mitt liv till dig.”

– Då fick jag uppleva en enorm frid, det var som om allt jobbigt var som bortblåst. När jag fick glåpord mot mig så kändes det inte längre på samma sätt. Det var som om jag hade en sköld framför mig och orden bara rann av mig. Jag visste att Gud beskyddade mig och det var inte längre viktigt vad andra människor tyckte när jag såg mig med Guds ögon.

I gymnasiet kom Aron till en ny skola och en ny klass. Det blev slutet för mobbningen. Efter studenten började han på gospellinjen på Glimåkra folkhögskola.

– Det kan vara det bästa jag har gjort i mitt liv. För mig har sång och musik alltid varit viktigt. På skolan fanns det så många som ville samma sak som jag, som brann för musik och som ville sprida det kristna budskapet. På ett personligt plan innebar det att jag fick bli sedd. Det var ett fantastiskt år i mitt liv.

 

Sjöng gospel i skolor

Året i Glimåkra följdes upp med ett år på Svenska gospelverkstaden i Stockholm. Där kombinerades studier om gospelhistorien och de svartas rättigheter med besök på skolor, där de berättade om gospelns historia och lärde eleverna att sjunga gospelsånger.

– Enligt skollagen får vi inte berätta om Jesus i skolorna. Däremot får vi sjunga om Jesus så mycket vi vill. Och det gjorde vi!

– Det var jättekul, men också jobbigt, eftersom jag kom tillbaka till högstadiemiljön som varit så jobbig för mig. Jag kände igen attityden, men jag fick också se hur olika miljön kan vara från skola till skola.

Aron har också studerat musik på Kaggeholms folkhögskola. Han leder gospelkören Birka Gospel Väst på Ekerö och tjänar dessutom Gud genom att leda lovsång i församlingen.

– Jag spelar lite piano, men framför allt fokuserar jag på att sjunga. Jag är så tacksam för den gåva jag har fått att uttrycka längtan, glädje och det jag har fått från Gud, i sången och musiken.

 

Mission genom sång

Under tre år har Aron även varit med på Elidas sommarturné.

– De hörde av sig en regnig vårdag när jag gick i lägenheten och tyckte allt var jobbigt. Jag hade sökt många sommarjobb, men inte fått något. Och så fick jag frågan om jag kunde tänka mig att sjunga under sommarturnén.

– Vilken grej! Jag hade aldrig varit på Elida och visste inte riktigt vad det handlade om. Samtidigt var det lite läskigt. Att åka ut och missionera, det var väl inget som jag kunde göra? Men jag insåg att man faktiskt kan missionera genom sin sång. Och det har jag fått göra via Elida.

 

Fylla på i sin tro

Under det första året i Stockholm besökte Aron flera olika församlingar. Idag har han hittat ”sin” församling, Roseniuskyrkan som tillhör Evangelisk Luthersk Mission ELM. Även läger och bönegrupper är viktiga för att han ska kunna växa som kristen.

– Det är viktigt att kunna fylla på i sin tro. Min tro utvecklas ständigt, även om det inte alltid går spikrakt uppåt. Jag har bara kommit en bit på väg.

– Det är inte alltid lätt att vara kristen. Det är ingen skön Törnrosasömn utan ett aktivt ställningstagande.

 

Älska alla jag möter

Idag har Aron kunnat förlåta dem som mobbade honom under högstadietiden.

– Man behöver förlåta för att kunna gå vidare. Jag känner inget hat mot de som var elaka mot mig i skolan, och det har hjälpt mig mycket.

– Idag kan jag uppleva att jag har en uppgift, som Jesu lärjunge, att se alla människor för den de är och älska alla jag möter – i synnerhet de som inte får så mycket kärlek.

– Det är fantastiskt att se hur Gud har kunnat vända något tråkigt i mitt liv till något bra.

EVA RUDERSTAM

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019