Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Aron har förlåtit sina mobbare

Eva Ruderstam | 29 sep , 2016
Under högstadietiden blev han mobbad och kände en klump i magen inför varje skoldag. Idag har Aron Berglund förlåtit sina mobbare och ser som sin uppgift att älska alla han möter – i synnerhet de som inte får så mycket kärlek. – Det är fantastiskt att se hur Gud har kunnat vända något tråkigt i mitt liv till något bra, säger han.

Aron_har_forlatit_sina_mobbare
Aron växte upp i en kristen familj i Strömsnäsbruk i södra Småland, som yngsta barn med fyra äldre syskon. Det var en trygg och bra uppväxt som han är tacksam över idag. Men det blev också några jobbiga år. I fyra år, från sexan till nian, blev han mobbad i skolan.

– Bara för att man växer upp i en kristen familj, behöver inte allt vara lätt. Det var det inte för mig. Framför allt var det jobbigt med mobbningen under högstadiet. Jag hade en klump i magen varje gång jag skulle gå till skolan. Mobbarna hakade upp sig på olika saker, men en del i det var att jag var kristen och att min pappa var präst.

Även om Aron visste att Jesus älskade honom så kunde han inte riktigt ta till sig det.

– Jag tänkte att det inte gäller för mig, för jag upplevde min vardag så jobbig.

 

Bara att glida med

I början av tonåren konfirmerade Aron sig i Gamla Hjälmseryd.

– När prästen frågade om jag ville bekräfta mitt dop, så svarade jag givetvis ja. Jag kom ju från en prästfamilj och det var självklart att jag skulle konfirmera mig. Men egentligen hade jag ingen aning om vad det kristna livet innebar. En nackdel med att växa upp i en kristen familj är att man inte alltid upplever att man själv behöver ta ställning till sin tro. Det är bara att glida med.

För Aron blev ungdomslägren på Oas och Credo enormt viktiga.

– Utan de lägren hade jag nog inte varit kristen idag. Jag behövde verkligen få inspiration från andra kristna.

 

Som en sköld framför mig

Ett år efter konfirmationen var Aron tillbaka i Gamla Hjälmseryd. Då hade något hänt inom honom.

– Jag hade på allvar börjat fundera på det här med Gud. Och en kväll bestämde jag mig. Jag sa till Jesus: ”Om du finns och om du vill ta hand om mig, så varsågod. Jag lämnar mitt liv till dig.”

– Då fick jag uppleva en enorm frid, det var som om allt jobbigt var som bortblåst. När jag fick glåpord mot mig så kändes det inte längre på samma sätt. Det var som om jag hade en sköld framför mig och orden bara rann av mig. Jag visste att Gud beskyddade mig och det var inte längre viktigt vad andra människor tyckte när jag såg mig med Guds ögon.

I gymnasiet kom Aron till en ny skola och en ny klass. Det blev slutet för mobbningen. Efter studenten började han på gospellinjen på Glimåkra folkhögskola.

– Det kan vara det bästa jag har gjort i mitt liv. För mig har sång och musik alltid varit viktigt. På skolan fanns det så många som ville samma sak som jag, som brann för musik och som ville sprida det kristna budskapet. På ett personligt plan innebar det att jag fick bli sedd. Det var ett fantastiskt år i mitt liv.

 

Sjöng gospel i skolor

Året i Glimåkra följdes upp med ett år på Svenska gospelverkstaden i Stockholm. Där kombinerades studier om gospelhistorien och de svartas rättigheter med besök på skolor, där de berättade om gospelns historia och lärde eleverna att sjunga gospelsånger.

– Enligt skollagen får vi inte berätta om Jesus i skolorna. Däremot får vi sjunga om Jesus så mycket vi vill. Och det gjorde vi!

– Det var jättekul, men också jobbigt, eftersom jag kom tillbaka till högstadiemiljön som varit så jobbig för mig. Jag kände igen attityden, men jag fick också se hur olika miljön kan vara från skola till skola.

Aron har också studerat musik på Kaggeholms folkhögskola. Han leder gospelkören Birka Gospel Väst på Ekerö och tjänar dessutom Gud genom att leda lovsång i församlingen.

– Jag spelar lite piano, men framför allt fokuserar jag på att sjunga. Jag är så tacksam för den gåva jag har fått att uttrycka längtan, glädje och det jag har fått från Gud, i sången och musiken.

 

Mission genom sång

Under tre år har Aron även varit med på Elidas sommarturné.

– De hörde av sig en regnig vårdag när jag gick i lägenheten och tyckte allt var jobbigt. Jag hade sökt många sommarjobb, men inte fått något. Och så fick jag frågan om jag kunde tänka mig att sjunga under sommarturnén.

– Vilken grej! Jag hade aldrig varit på Elida och visste inte riktigt vad det handlade om. Samtidigt var det lite läskigt. Att åka ut och missionera, det var väl inget som jag kunde göra? Men jag insåg att man faktiskt kan missionera genom sin sång. Och det har jag fått göra via Elida.

 

Fylla på i sin tro

Under det första året i Stockholm besökte Aron flera olika församlingar. Idag har han hittat ”sin” församling, Roseniuskyrkan som tillhör Evangelisk Luthersk Mission ELM. Även läger och bönegrupper är viktiga för att han ska kunna växa som kristen.

– Det är viktigt att kunna fylla på i sin tro. Min tro utvecklas ständigt, även om det inte alltid går spikrakt uppåt. Jag har bara kommit en bit på väg.

– Det är inte alltid lätt att vara kristen. Det är ingen skön Törnrosasömn utan ett aktivt ställningstagande.

 

Älska alla jag möter

Idag har Aron kunnat förlåta dem som mobbade honom under högstadietiden.

– Man behöver förlåta för att kunna gå vidare. Jag känner inget hat mot de som var elaka mot mig i skolan, och det har hjälpt mig mycket.

– Idag kan jag uppleva att jag har en uppgift, som Jesu lärjunge, att se alla människor för den de är och älska alla jag möter – i synnerhet de som inte får så mycket kärlek.

– Det är fantastiskt att se hur Gud har kunnat vända något tråkigt i mitt liv till något bra.

EVA RUDERSTAM

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.