Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Dedele kände att hon inte dög

Eva Ruderstam | 08 dec , 2016
Dedele hade en bild av en sträng Gud. När hon förstod att Gud istället är kärleksfull och älskar henne, då smälte hennes hjärta och jakten på bekräftelse var över. – Det kände som om allt lättade. Jag kände mig älskad för den jag var och jag förstod att det här var på riktigt.

dedele_kande_att_hon_inte_dog
Det har bara gått sex år sedan Dedele Bolia kom till Sverige från Kongo, men det kan man inte tro när man hör och ser henne. Hon har snabbt anpassat sig till det svenska samhället och brytningen går nästan inte att höra.

– Jag är uppvuxen i en kristen familj i Kongo, både min mamma och mina bröder var troende. Själv döpte jag mig när jag var nio-tio år, men ändå tog jag aldrig riktigt tron på allvar.

2010 gifte Dedeles mamma om sig och flyttade till Sverige och Södertälje.

– Det var en enorm omställning, men samtidigt spännande. Allt var annorlunda. Men faktum var att det gick ganska snabbt att lära sig språket och komma in i samhället.

 

Sökte bekräftelse

Ändå kände Dedele att hon inte riktigt dög åt någon.

– Jag ville ha bekräftelse och jag ägnade en stor del av min tid åt att göra saker som skulle ge mig bekräftelse. Samtidigt gick jag och bar på en skam, för att jag inte dög.

Efter något år i Sverige praoade Dedele i Södertäljekyrkan, som numera heter Hillsong Stockholm Södra. Bland annat var hon med på en bönekväll.

– Pastorn, Tigleth Malkey, sade till mig: ”Dedele, Jesus älskar dig”. Jag tyckte att det kändes konstigt. Kunde verkligen Jesus älska mig? Jag hade gjort dumma saker och det liv jag levde var inte alltid ett bra liv.

Hur kunde Jesus då älska mig? Men orden stannade kvar i mitt inre och jag kunde inte sluta tänka på dem.

Och jag bestämde mig för att om Gud verkligen finns på riktigt, då ska jag ge honom en chans.

 

Gav Gud en chans

Dedele började gå regelbundet till kyrkan.

– Under lovsången var det något som hände i mig. Det var som om allt jag gått och burit på släppte. Atmosfären var fantastisk. Under hela predikan så tänkte jag: ”Varför har jag aldrig fått vara med om det här tidigare? Var har det här varit under hela mitt liv?” Och så sa jag till Gud: ”Jag vet inte om du finns, men jag ger det en chans”.

Dagarna gick. Dedele var nästan på väg tillbaka till sitt gamla liv, men en kompis från kyrkan hörde av sig och drog med henne till kyrkan igen. Där fick Dedele möta Jesus på allvar.

 

Skammen försvann

– Jag upplevde att det var något som saknades i mitt liv, men i kyrkan fick jag svar på alla mina frågor.

Det kändes som att allt lättade. Jag kände mig älskad för första gången och jag förstod att det här var på riktigt. Bördan jag bar på, den bara släppte och jag kände mig jättelättad.

– I samma stund som jag tog emot Jesus i mitt liv så försvann också all skam. Jag insåg att jag dög åt Jesus precis som jag var. Jag behövde inte längre söka bekräftelse från andra människor, för hos Jesus var jag trygg, jag dög åt honom.

– Där och då bestämde jag mig för att följa Jesus.

 

Ny bild av Gud

Det här hände för tre år sedan när Dedele gick i nian.

– Skillnaden var att jag fick en relation med Jesus. Som barn hade jag trott på den Gud som jag fått berättat för mig om. Men jag hade en bild av en sträng Gud. Nu förstod jag att Gud är en kärleksfull Gud som inte straffar mig för mina fel utan som verkligen älskar mig.

– Jesus säger själv att vi får komma till honom precis som vi är, och det var precis det jag gjorde.

Jag var så trasig på insidan, men när jag kom till Jesus fick jag ett liv som jag aldrig kunnat drömma om.

 

Dop som bekräftelse

Sedan dess har Dedele gått till kyrkan och lärt sig mer.

Hon har också döpt sig igen som en bekräftelse på att hon bestämt sig för att följa Jesus.

– I Afrika har man en bild av att européerna inte tror på Gud på riktigt. Men så var det inte för mig, när jag kom till Södertäljekyrkan upplevde jag att det här var rätt för mig.

Dedele, som är 18 år gammal, går nu sista året på gymnasiet.

Framtidsplanerna är inte riktigt klara, men Dedele drömmer om att bli fotograf eller journalist. Och livet tillsammans med Jesus, det tänker hon hålla fast vid.

EVA RUDERSTAM

 

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.