Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Dedele kände att hon inte dög

Eva Ruderstam | 08 dec , 2016
Dedele hade en bild av en sträng Gud. När hon förstod att Gud istället är kärleksfull och älskar henne, då smälte hennes hjärta och jakten på bekräftelse var över. – Det kände som om allt lättade. Jag kände mig älskad för den jag var och jag förstod att det här var på riktigt.

dedele_kande_att_hon_inte_dog
Det har bara gått sex år sedan Dedele Bolia kom till Sverige från Kongo, men det kan man inte tro när man hör och ser henne. Hon har snabbt anpassat sig till det svenska samhället och brytningen går nästan inte att höra.

– Jag är uppvuxen i en kristen familj i Kongo, både min mamma och mina bröder var troende. Själv döpte jag mig när jag var nio-tio år, men ändå tog jag aldrig riktigt tron på allvar.

2010 gifte Dedeles mamma om sig och flyttade till Sverige och Södertälje.

– Det var en enorm omställning, men samtidigt spännande. Allt var annorlunda. Men faktum var att det gick ganska snabbt att lära sig språket och komma in i samhället.

 

Sökte bekräftelse

Ändå kände Dedele att hon inte riktigt dög åt någon.

– Jag ville ha bekräftelse och jag ägnade en stor del av min tid åt att göra saker som skulle ge mig bekräftelse. Samtidigt gick jag och bar på en skam, för att jag inte dög.

Efter något år i Sverige praoade Dedele i Södertäljekyrkan, som numera heter Hillsong Stockholm Södra. Bland annat var hon med på en bönekväll.

– Pastorn, Tigleth Malkey, sade till mig: ”Dedele, Jesus älskar dig”. Jag tyckte att det kändes konstigt. Kunde verkligen Jesus älska mig? Jag hade gjort dumma saker och det liv jag levde var inte alltid ett bra liv.

Hur kunde Jesus då älska mig? Men orden stannade kvar i mitt inre och jag kunde inte sluta tänka på dem.

Och jag bestämde mig för att om Gud verkligen finns på riktigt, då ska jag ge honom en chans.

 

Gav Gud en chans

Dedele började gå regelbundet till kyrkan.

– Under lovsången var det något som hände i mig. Det var som om allt jag gått och burit på släppte. Atmosfären var fantastisk. Under hela predikan så tänkte jag: ”Varför har jag aldrig fått vara med om det här tidigare? Var har det här varit under hela mitt liv?” Och så sa jag till Gud: ”Jag vet inte om du finns, men jag ger det en chans”.

Dagarna gick. Dedele var nästan på väg tillbaka till sitt gamla liv, men en kompis från kyrkan hörde av sig och drog med henne till kyrkan igen. Där fick Dedele möta Jesus på allvar.

 

Skammen försvann

– Jag upplevde att det var något som saknades i mitt liv, men i kyrkan fick jag svar på alla mina frågor.

Det kändes som att allt lättade. Jag kände mig älskad för första gången och jag förstod att det här var på riktigt. Bördan jag bar på, den bara släppte och jag kände mig jättelättad.

– I samma stund som jag tog emot Jesus i mitt liv så försvann också all skam. Jag insåg att jag dög åt Jesus precis som jag var. Jag behövde inte längre söka bekräftelse från andra människor, för hos Jesus var jag trygg, jag dög åt honom.

– Där och då bestämde jag mig för att följa Jesus.

 

Ny bild av Gud

Det här hände för tre år sedan när Dedele gick i nian.

– Skillnaden var att jag fick en relation med Jesus. Som barn hade jag trott på den Gud som jag fått berättat för mig om. Men jag hade en bild av en sträng Gud. Nu förstod jag att Gud är en kärleksfull Gud som inte straffar mig för mina fel utan som verkligen älskar mig.

– Jesus säger själv att vi får komma till honom precis som vi är, och det var precis det jag gjorde.

Jag var så trasig på insidan, men när jag kom till Jesus fick jag ett liv som jag aldrig kunnat drömma om.

 

Dop som bekräftelse

Sedan dess har Dedele gått till kyrkan och lärt sig mer.

Hon har också döpt sig igen som en bekräftelse på att hon bestämt sig för att följa Jesus.

– I Afrika har man en bild av att européerna inte tror på Gud på riktigt. Men så var det inte för mig, när jag kom till Södertäljekyrkan upplevde jag att det här var rätt för mig.

Dedele, som är 18 år gammal, går nu sista året på gymnasiet.

Framtidsplanerna är inte riktigt klara, men Dedele drömmer om att bli fotograf eller journalist. Och livet tillsammans med Jesus, det tänker hon hålla fast vid.

EVA RUDERSTAM

 

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019