Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Eveliinas ångest lyftes av

Eva Ruderstam | 15 dec , 2016
Under ett halvårs tid präglades Eveliina Wikströms liv av panikattacker och svår ångest. – Jag hade aldrig tagit mig igenom den tiden om jag inte haft Gud vid min sida. Och en dag gjorde han mig fri. Det var som om ångesten bara lyftes av. – Jag är inte fantastisk, men Gud är fantastisk, summerar Eveliina.

eveliinas_angest_lyftes_av
Eveliina Wikström följde med sin mamma till kyrkan redan som barn. Men det var först i tonåren, när hon hittade vänner i kyrkan, som hon började trivas på allvar.

2009, när Eveliina var 15 år gammal, hände något. Ungdomarna från Södertäljekyrkan (nuvarande Hillsong Stockholm Södra) åkte till en ungdomskväll i Märsta.

– Under mötet kunde man komma fram för att få förbön. Jag kände att något drog mig framåt, samtidigt som något annat i mig kämpade emot. Men jag gick fram och jag fick ett första möte med Gud.

Efter det började Eveliina engagera sig i kyrkan på allvar, bland annat i lovsångsteamet.

– Kyrkan blev inte längre något som jag bara gick till då och då, den blev en del av mitt liv.

 

Fick panikångest

Efter studenten visste Eveliina inte riktigt vad hon skulle göra. Hon fick jobb på en biograf, där hon även jobbade en hel del söndagar. Det ledde till att hon mer och mer kom bort från kyrkan.

Hösten 2014 åkte hon till England för att plugga engelska och då valde hon aktivt att sätta sitt kristna liv på paus.

– När jag satte mig i planet så sa jag till Gud: ”Jag släpper dig nu. Jag vill se om jag kan klara mig själv.”

När Eveliinas morfar dog reste hon hem för att gå på begravning och besöka släkten, både i Sverige och i Finland. Kvällen innan hon skulle resa tillbaka till England drabbades hon av en panikattack.

– Det var något helt nytt för mig. Jag hade haft lite ångest ibland, som de flesta kan ha. Men det här var extremt. Det kändes som att jag skulle dö. Det var en verkligt konstig känsla.

 

Inte tid att krascha

Till slut lyckades Eveliina, med mammas hjälp, lugna ner sig och nästa dag reste hon till England för sina två sista studiemånader.

– Jag försökte fokusera på att klara studierna och få bra betyg. Jag tänkte att om jag kraschar, så får jag göra det när jag kommer tillbaka till Sverige.

Våren 2015 var Eveliina hemma igen och gick tillbaka till jobbet på bion. Men hon mådde inte bra.

– Jag drabbades av ångestattacker. En dag när jag satt hemma kom plötsligt tanken att jag skulle ta en kniv och sticka den rakt i min mage. Sådana tankar hade jag aldrig haft tidigare, och jag fick panik bara av att tänka tanken.

Eveliina fortsatte att jobba, men hon mådde sämre och sämre.

 

Tillbaka till Jesus

En dag träffade hon ett gäng från kyrkan. De hade saknat henne och ville locka tillbaka henne till kyrkan.

– Jag hade inte varit i någon kyrka på ett halvår, jag hade ju satt Jesus på paus. Men jag följde med till ett ungdomsevent i kyrkan. Och där kom jag tillbaka till Jesus. Jag gick fram för förbön och utan att jag sagt något till någon så bad pastorn för precis de saker som jag kämpade med i mitt liv, sådant som han omöjligt kunde veta om inte Gud hade inspirerat honom att be för det.

– Han sade också att det kändes som att jag var mitt i en dragkamp mellan Gud och den onda, men att Gud nu grep tag i mig och ryckte mig till sig.

– Jag fick ett nytt fantastiskt möte med Jesus och jag bara visste att Gud var på riktigt. Det kändes som att gå från mörker till ljus.

Eveliina blev aktiv i kyrkan igen och hon sökte sig allt närmare Gud. Men ångestattackerna fortsatte.

 

Konstant overklighetskänsla

– Jag hade aldrig tagit mig igenom den här tiden om jag inte hade haft Gud vid min sida. Jag visste att Gud inte hade satt mig i den här världen för att jag bara skulle dö. Han hade ett syfte för mig och jag stod fast i att Gud skulle göra något för att ångesten skulle upphöra. Men ändå somnade jag med ångest och vaknade med ångest. Min kropp blev så utmattad och det var som om jag levde i en konstant overklighetskänsla.

Eveliina överlät sina söndagspass på bion för att kunna gå till kyrkan och efter ett möte med chefen, där hon berättade hur viktigt tron och engagemanget i kyrkan var, gjorde chefen ett undantag och gav Eveliina ett schema där hon slapp arbeta på söndagar. En tid sedan fick hon dessutom ett nytt jobb på en förskola och slapp ifrån problemet med helgarbete.

I juli 2015 åkte Eveliina till Hillsong Conference i London.

– Jag mådde så dåligt att jag tänkte att jag nog inte klarar av att flyga. Jag var så rädd för att få fler panikattacker. Men jag bestämde mig ändå för att åka iväg.

 

Ångesten som bortblåst

Söndagen innan konferensen gick Eveliina som vanligt till sin församling.

– Det var ett så fantastiskt möte. Jag minns hur pastorn illustrerade sin predikan med en studsboll. Han sade att hur långt du faller påverkar hur hög uppstudsen blir. Jag blev så berörd att jag grät mig igenom hela predikan. Och jag tror att det var under den gudstjänsten som vändningen kom.

Eveliina reste till London. På ett av mötena sjöng de sången ”This is Living” (Det här är att leva). Då hände något i Eveliina.

– Jag hade vaknat samma dag och känt att livet med ångest och panik inte är värt att leva. Men efter att jag hoppat runt och gråtit till den sången så försvann all ångest. Från det att jag torkade tårarna var ångesten som bortblåst.

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan mötet i London och Eveliina är fortfarande fri från ångest och panikattacker.

– Nu kan jag se tillbaka på den tiden ur ett nytt perspektiv. Idag är jag faktiskt tacksam för den ångestfyllda tiden. För om jag inte hade varit med om den, och upplevt hur Gud lyfte bort ångesten, så hade jag aldrig på allvar förstått att Gud är levande och på riktigt.

– Jag tror att jag behövde vara med om detta för att jag ska kunna hjälpa andra. Jag vet att många unga människor går igenom liknande problem, och jag vill gärna kunna hjälpa ungdomar att ta sig ur ångesten.

EVA RUDERSTAM

 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019