Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Eveliinas ångest lyftes av

Eva Ruderstam | 15 dec , 2016
Under ett halvårs tid präglades Eveliina Wikströms liv av panikattacker och svår ångest. – Jag hade aldrig tagit mig igenom den tiden om jag inte haft Gud vid min sida. Och en dag gjorde han mig fri. Det var som om ångesten bara lyftes av. – Jag är inte fantastisk, men Gud är fantastisk, summerar Eveliina.

eveliinas_angest_lyftes_av
Eveliina Wikström följde med sin mamma till kyrkan redan som barn. Men det var först i tonåren, när hon hittade vänner i kyrkan, som hon började trivas på allvar.

2009, när Eveliina var 15 år gammal, hände något. Ungdomarna från Södertäljekyrkan (nuvarande Hillsong Stockholm Södra) åkte till en ungdomskväll i Märsta.

– Under mötet kunde man komma fram för att få förbön. Jag kände att något drog mig framåt, samtidigt som något annat i mig kämpade emot. Men jag gick fram och jag fick ett första möte med Gud.

Efter det började Eveliina engagera sig i kyrkan på allvar, bland annat i lovsångsteamet.

– Kyrkan blev inte längre något som jag bara gick till då och då, den blev en del av mitt liv.

 

Fick panikångest

Efter studenten visste Eveliina inte riktigt vad hon skulle göra. Hon fick jobb på en biograf, där hon även jobbade en hel del söndagar. Det ledde till att hon mer och mer kom bort från kyrkan.

Hösten 2014 åkte hon till England för att plugga engelska och då valde hon aktivt att sätta sitt kristna liv på paus.

– När jag satte mig i planet så sa jag till Gud: ”Jag släpper dig nu. Jag vill se om jag kan klara mig själv.”

När Eveliinas morfar dog reste hon hem för att gå på begravning och besöka släkten, både i Sverige och i Finland. Kvällen innan hon skulle resa tillbaka till England drabbades hon av en panikattack.

– Det var något helt nytt för mig. Jag hade haft lite ångest ibland, som de flesta kan ha. Men det här var extremt. Det kändes som att jag skulle dö. Det var en verkligt konstig känsla.

 

Inte tid att krascha

Till slut lyckades Eveliina, med mammas hjälp, lugna ner sig och nästa dag reste hon till England för sina två sista studiemånader.

– Jag försökte fokusera på att klara studierna och få bra betyg. Jag tänkte att om jag kraschar, så får jag göra det när jag kommer tillbaka till Sverige.

Våren 2015 var Eveliina hemma igen och gick tillbaka till jobbet på bion. Men hon mådde inte bra.

– Jag drabbades av ångestattacker. En dag när jag satt hemma kom plötsligt tanken att jag skulle ta en kniv och sticka den rakt i min mage. Sådana tankar hade jag aldrig haft tidigare, och jag fick panik bara av att tänka tanken.

Eveliina fortsatte att jobba, men hon mådde sämre och sämre.

 

Tillbaka till Jesus

En dag träffade hon ett gäng från kyrkan. De hade saknat henne och ville locka tillbaka henne till kyrkan.

– Jag hade inte varit i någon kyrka på ett halvår, jag hade ju satt Jesus på paus. Men jag följde med till ett ungdomsevent i kyrkan. Och där kom jag tillbaka till Jesus. Jag gick fram för förbön och utan att jag sagt något till någon så bad pastorn för precis de saker som jag kämpade med i mitt liv, sådant som han omöjligt kunde veta om inte Gud hade inspirerat honom att be för det.

– Han sade också att det kändes som att jag var mitt i en dragkamp mellan Gud och den onda, men att Gud nu grep tag i mig och ryckte mig till sig.

– Jag fick ett nytt fantastiskt möte med Jesus och jag bara visste att Gud var på riktigt. Det kändes som att gå från mörker till ljus.

Eveliina blev aktiv i kyrkan igen och hon sökte sig allt närmare Gud. Men ångestattackerna fortsatte.

 

Konstant overklighetskänsla

– Jag hade aldrig tagit mig igenom den här tiden om jag inte hade haft Gud vid min sida. Jag visste att Gud inte hade satt mig i den här världen för att jag bara skulle dö. Han hade ett syfte för mig och jag stod fast i att Gud skulle göra något för att ångesten skulle upphöra. Men ändå somnade jag med ångest och vaknade med ångest. Min kropp blev så utmattad och det var som om jag levde i en konstant overklighetskänsla.

Eveliina överlät sina söndagspass på bion för att kunna gå till kyrkan och efter ett möte med chefen, där hon berättade hur viktigt tron och engagemanget i kyrkan var, gjorde chefen ett undantag och gav Eveliina ett schema där hon slapp arbeta på söndagar. En tid sedan fick hon dessutom ett nytt jobb på en förskola och slapp ifrån problemet med helgarbete.

I juli 2015 åkte Eveliina till Hillsong Conference i London.

– Jag mådde så dåligt att jag tänkte att jag nog inte klarar av att flyga. Jag var så rädd för att få fler panikattacker. Men jag bestämde mig ändå för att åka iväg.

 

Ångesten som bortblåst

Söndagen innan konferensen gick Eveliina som vanligt till sin församling.

– Det var ett så fantastiskt möte. Jag minns hur pastorn illustrerade sin predikan med en studsboll. Han sade att hur långt du faller påverkar hur hög uppstudsen blir. Jag blev så berörd att jag grät mig igenom hela predikan. Och jag tror att det var under den gudstjänsten som vändningen kom.

Eveliina reste till London. På ett av mötena sjöng de sången ”This is Living” (Det här är att leva). Då hände något i Eveliina.

– Jag hade vaknat samma dag och känt att livet med ångest och panik inte är värt att leva. Men efter att jag hoppat runt och gråtit till den sången så försvann all ångest. Från det att jag torkade tårarna var ångesten som bortblåst.

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan mötet i London och Eveliina är fortfarande fri från ångest och panikattacker.

– Nu kan jag se tillbaka på den tiden ur ett nytt perspektiv. Idag är jag faktiskt tacksam för den ångestfyllda tiden. För om jag inte hade varit med om den, och upplevt hur Gud lyfte bort ångesten, så hade jag aldrig på allvar förstått att Gud är levande och på riktigt.

– Jag tror att jag behövde vara med om detta för att jag ska kunna hjälpa andra. Jag vet att många unga människor går igenom liknande problem, och jag vill gärna kunna hjälpa ungdomar att ta sig ur ångesten.

EVA RUDERSTAM

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.