Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kom tillbaka till kyrkan genom kristen tv

MONIKA EKSTRÖM | 05 jan , 2017
Elisabet Nilsson från Boden växte upp i en familj som tillhörde Missionsförbundet och som fjortonåring döpte hon sig, men sedan blev hon besviken och lämnade den kristna gemenskapen. Nästan 40 år senare blev hennes man frälst genom Kanal 10 och det blev vägen tillbaka till en bärande tro.

elisabet_blev_helad_i_hoften_under_israelresa
– Egentligen blev jag frälst i tonåren. Jag blev döpt som fjortonåring. Men det hände saker som gjorde att jag valde bort kristenheten, berättar Elisabet.

Att Elisabet lämnade kyrkan berodde på att hon blev sårad. Idag har hon förlåtit, men på den tiden drog hon slutsatsen att kristna var hycklare och att de gör andra människor illa. Hon tog helt avstånd från den kristna gemenskapen.

– Jag träffade min man och vi hade ett bra liv. Vi var dansmusiker på fritiden samt höll på med motorsport och friluftsliv. Vi hade samma intressen, fortsätter hon.

När Elisabet och hennes man hade levt tillsammans i 25 år blev han plötsligt sjuk. Han fick en hjärtsjukdom och läkaren sa att han inte hade så många år kvar att leva.

 

Bra musiker

Elisabet upptäckte att mannen, som inte var frälst, började titta på Kanal 10 på dagarna. Det förvånade henne.

– När jag kom hem efter jobbet satt han och tittade på Kanal 10. Jag frågade honom varför. Han svarade att Nenne och gänget var bra musiker, berättar Elisabet.

– Hallå! De spelar tre ackord. Det är samma som dansmusiken som vi brukade spela, menade jag. Men han fortsatte att titta på Kanal 10, minns hon.

Men Elisabet skulle bli ännu mer överraskad och förvånad över vad som hände i makens liv.

– Till slut sitter han och berättar för en granne att han tror på Gud, Jesus och på hela köret.

Maken ville att de skulle gå till Pingstkyrkan, men där gick Elisabets gräns.

– Jag hade varit i Pingstkyrkan mycket när jag var ung. Jag sa till honom att jag inte ville ha med kristna att göra. Du vet inte hur mycket ont de kan göra, sa jag.

 

Jobbig period

En dag efter att paret varit i Luleå och handlat åker Tomas till grannen för att fixa bilen. Elisabet är hemma och lagar mat. Maten blir klar och hon väntar på att han ska komma hem, men ingen kommer.

– Jag ringer en annan granne som går ner till garaget för att titta. Sedan ringer det från 112. De säger att jag ska ta mig till garaget. Då hade han dött. Han var död.

En jobbig period följde och Elisabet höll på att "klappa ihop". Det som höll henne vid liv var barn och barnbarn. Enda utvägen hon såg var att gå och prata med en präst i Svenska kyrkan.

– Jag kunde inte gå till psykiatrin för där har jag jobbat och kände alla. Prästen hade total tystnadsplikt. Jag pratade med henne om det som var. Det kändes som jag hade en blöt filt över mig.

Elisabet beskriver det som om att hon vände ut och in på sig själv både hos prästen och när hon var hemma själv.

Hon kunde inte sova på nätterna och en natt satt hon uppe och la patiens på datorn.

 

Ett ljus i rummet

– Jag satt vi datorn och la någon fånig patiens. Plötsligt var det ett vitt sken i mitt sovrum. Jag trodde att det var en lykta som höll på att gå utanför. Men det var inte så.

– Det var ett ljus i mitt sovrum och det här ljuset innehöll mycket värme. Det var som om ljuset sa till mig att min man hade det bra och att han var hos Jesus.

– Då blev jag lugn. Efter det kunde jag känna att jag ville leva igen. Och jag tänkte att nu ska jag göra som min man sa. Jag ska gå till Pingstkyrkan, berättar en rörd Elisabet.

I kyrkan kände många igen henne sedan ungdomstiden och välkomnade henne med öppna armar.

– Det var som att komma hem. De mötte mig med ett: "Tjena Bettan!" Det var så naturligt. Det var där jag hörde hemma.

Idag har Elisabet en tro som bär henne i genom det som är tungt. Och livet har fått en mening igen.

– Jag kan säga att jag vill leva. Det kunde jag inte säga innan. Det som höll mig vid liv var barn och barnbarn.

 

Trivs i kyrkan

Hon jobbar heltid som avdelningsföreståndare för ett hem med ungdomar som farit illa. Men hon hinner också hjälpa till i Second handbutiken i kyrkan.

– Det känns bra att jobba för människor som har det sämre än vad jag har det. Överskottet skickas till skolverksamhet i Tanzania. Många går ut gymnasiet och högskolan där.

På söndagarna går hon på gudstjänst i kyrkan. I kyrkan finns duktiga musiker och hon gillar att lyssna till predikningarna.

– Jag tycker om predikningar som lär mig någonting. Vår pastor får ihop det till en begriplig predikan som man kan ta till sig. Det tycker jag är bra. Det är helt otroligt, avslutar Elisabet som precis firat jul och nyår med familjen.
MONIKA EKSTRÖM

Elisabeth blev helad i höften på Israelresa

Inte nog med att Elisabet hittade tillbaka till en tro som bär. Hon har också blivit fullständigt helad från värk i höften.

Det skedde på en resa till Israel för drygt ett år sedan.

 

Under många år krånglade Elisabets höft och den blev bara sämre och sämre.

– Vissa dagar gjorde det riktigt ont. Jag var inte tillräckligt gammal för att få protes för de håller bara ett visst antal år. Men jag hade så ont att jag hade svårt att sitta i fred, berättar Elisabet.

I det tillståndet åkte hon till Israel och bestämde sig för att gå på muren som omringar Jerusalem, för det hade hon aldrig gjort tidigare.

 

Skeptisk människa

– Det var upp och ner i trappor och då hade jag så ont att jag knappt kunde ta mig fram.

– Men tjurskallig som är jag är tog jag mig ändå runt och ner.

Elisabet reste med Kanal 10:s resa och på kvällen efter vandringen skulle det vara möte med bland andra reseledarna Kjell och Gunilla Lindstedt. De skulle be för sjuka.

– Jag är en skeptisk människa. Jag går inte fram, tänkte jag.

– Jag har haft väldigt svårt att tro på sådant där. Jag har inte tvivlat på att Gud kan. Men det är något som händer andra, inte mig. Men jag hade så ont.

Till slut tog smärtan överhanden och hon gick fram för förbön.

 

Smärtan försvann

– Så händer det där när jag sitter på en stol och Kjell ber. Det släpper i höften. Sedan dess har jag inte haft ont. Det var 2015, nu är det ett och ett halvt år sedan.

Idag kan hon promenera igen och vara ute i naturen som hon älskar.

– Jag är bara 60 år och ska ju kunna röra mig. Jag kan gå i skog och mark och överhuvud taget vara ute.

I höstas åkte hon på återbesök till Israel. Fortfarande helt utan smärta i höften.
MONIKA EKSTRÖM

 

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019