Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kom tillbaka till kyrkan genom kristen tv

MONIKA EKSTRÖM | 05 jan , 2017
Elisabet Nilsson från Boden växte upp i en familj som tillhörde Missionsförbundet och som fjortonåring döpte hon sig, men sedan blev hon besviken och lämnade den kristna gemenskapen. Nästan 40 år senare blev hennes man frälst genom Kanal 10 och det blev vägen tillbaka till en bärande tro.

elisabet_blev_helad_i_hoften_under_israelresa
– Egentligen blev jag frälst i tonåren. Jag blev döpt som fjortonåring. Men det hände saker som gjorde att jag valde bort kristenheten, berättar Elisabet.

Att Elisabet lämnade kyrkan berodde på att hon blev sårad. Idag har hon förlåtit, men på den tiden drog hon slutsatsen att kristna var hycklare och att de gör andra människor illa. Hon tog helt avstånd från den kristna gemenskapen.

– Jag träffade min man och vi hade ett bra liv. Vi var dansmusiker på fritiden samt höll på med motorsport och friluftsliv. Vi hade samma intressen, fortsätter hon.

När Elisabet och hennes man hade levt tillsammans i 25 år blev han plötsligt sjuk. Han fick en hjärtsjukdom och läkaren sa att han inte hade så många år kvar att leva.

 

Bra musiker

Elisabet upptäckte att mannen, som inte var frälst, började titta på Kanal 10 på dagarna. Det förvånade henne.

– När jag kom hem efter jobbet satt han och tittade på Kanal 10. Jag frågade honom varför. Han svarade att Nenne och gänget var bra musiker, berättar Elisabet.

– Hallå! De spelar tre ackord. Det är samma som dansmusiken som vi brukade spela, menade jag. Men han fortsatte att titta på Kanal 10, minns hon.

Men Elisabet skulle bli ännu mer överraskad och förvånad över vad som hände i makens liv.

– Till slut sitter han och berättar för en granne att han tror på Gud, Jesus och på hela köret.

Maken ville att de skulle gå till Pingstkyrkan, men där gick Elisabets gräns.

– Jag hade varit i Pingstkyrkan mycket när jag var ung. Jag sa till honom att jag inte ville ha med kristna att göra. Du vet inte hur mycket ont de kan göra, sa jag.

 

Jobbig period

En dag efter att paret varit i Luleå och handlat åker Tomas till grannen för att fixa bilen. Elisabet är hemma och lagar mat. Maten blir klar och hon väntar på att han ska komma hem, men ingen kommer.

– Jag ringer en annan granne som går ner till garaget för att titta. Sedan ringer det från 112. De säger att jag ska ta mig till garaget. Då hade han dött. Han var död.

En jobbig period följde och Elisabet höll på att "klappa ihop". Det som höll henne vid liv var barn och barnbarn. Enda utvägen hon såg var att gå och prata med en präst i Svenska kyrkan.

– Jag kunde inte gå till psykiatrin för där har jag jobbat och kände alla. Prästen hade total tystnadsplikt. Jag pratade med henne om det som var. Det kändes som jag hade en blöt filt över mig.

Elisabet beskriver det som om att hon vände ut och in på sig själv både hos prästen och när hon var hemma själv.

Hon kunde inte sova på nätterna och en natt satt hon uppe och la patiens på datorn.

 

Ett ljus i rummet

– Jag satt vi datorn och la någon fånig patiens. Plötsligt var det ett vitt sken i mitt sovrum. Jag trodde att det var en lykta som höll på att gå utanför. Men det var inte så.

– Det var ett ljus i mitt sovrum och det här ljuset innehöll mycket värme. Det var som om ljuset sa till mig att min man hade det bra och att han var hos Jesus.

– Då blev jag lugn. Efter det kunde jag känna att jag ville leva igen. Och jag tänkte att nu ska jag göra som min man sa. Jag ska gå till Pingstkyrkan, berättar en rörd Elisabet.

I kyrkan kände många igen henne sedan ungdomstiden och välkomnade henne med öppna armar.

– Det var som att komma hem. De mötte mig med ett: "Tjena Bettan!" Det var så naturligt. Det var där jag hörde hemma.

Idag har Elisabet en tro som bär henne i genom det som är tungt. Och livet har fått en mening igen.

– Jag kan säga att jag vill leva. Det kunde jag inte säga innan. Det som höll mig vid liv var barn och barnbarn.

 

Trivs i kyrkan

Hon jobbar heltid som avdelningsföreståndare för ett hem med ungdomar som farit illa. Men hon hinner också hjälpa till i Second handbutiken i kyrkan.

– Det känns bra att jobba för människor som har det sämre än vad jag har det. Överskottet skickas till skolverksamhet i Tanzania. Många går ut gymnasiet och högskolan där.

På söndagarna går hon på gudstjänst i kyrkan. I kyrkan finns duktiga musiker och hon gillar att lyssna till predikningarna.

– Jag tycker om predikningar som lär mig någonting. Vår pastor får ihop det till en begriplig predikan som man kan ta till sig. Det tycker jag är bra. Det är helt otroligt, avslutar Elisabet som precis firat jul och nyår med familjen.
MONIKA EKSTRÖM

Elisabeth blev helad i höften på Israelresa

Inte nog med att Elisabet hittade tillbaka till en tro som bär. Hon har också blivit fullständigt helad från värk i höften.

Det skedde på en resa till Israel för drygt ett år sedan.

 

Under många år krånglade Elisabets höft och den blev bara sämre och sämre.

– Vissa dagar gjorde det riktigt ont. Jag var inte tillräckligt gammal för att få protes för de håller bara ett visst antal år. Men jag hade så ont att jag hade svårt att sitta i fred, berättar Elisabet.

I det tillståndet åkte hon till Israel och bestämde sig för att gå på muren som omringar Jerusalem, för det hade hon aldrig gjort tidigare.

 

Skeptisk människa

– Det var upp och ner i trappor och då hade jag så ont att jag knappt kunde ta mig fram.

– Men tjurskallig som är jag är tog jag mig ändå runt och ner.

Elisabet reste med Kanal 10:s resa och på kvällen efter vandringen skulle det vara möte med bland andra reseledarna Kjell och Gunilla Lindstedt. De skulle be för sjuka.

– Jag är en skeptisk människa. Jag går inte fram, tänkte jag.

– Jag har haft väldigt svårt att tro på sådant där. Jag har inte tvivlat på att Gud kan. Men det är något som händer andra, inte mig. Men jag hade så ont.

Till slut tog smärtan överhanden och hon gick fram för förbön.

 

Smärtan försvann

– Så händer det där när jag sitter på en stol och Kjell ber. Det släpper i höften. Sedan dess har jag inte haft ont. Det var 2015, nu är det ett och ett halvt år sedan.

Idag kan hon promenera igen och vara ute i naturen som hon älskar.

– Jag är bara 60 år och ska ju kunna röra mig. Jag kan gå i skog och mark och överhuvud taget vara ute.

I höstas åkte hon på återbesök till Israel. Fortfarande helt utan smärta i höften.
MONIKA EKSTRÖM

 

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.