Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Stephans liv gick från slentrian till äventyr

Eva Ruderstam | 05 jan , 2017
Två gånger har Stephan Jagerfors flyttat till platser där han upplever att Gud vill att han ska vara. – Jag hade svart bälte i religiöst liv och min kristna tro bar ingen frukt. Men när jag fick en relation med den helige Ande ledde han oss in i nya äventyr och livet blev betydligt mer spännande.

stephans_liv_gick_fram_slentrian_till_aventyr
Stephan Jagerfors kommer ursprungligen från Värmland men flyttade till Stockholm. Han växte upp i ett kristet hem och har varit troende under hela livet.

– I Stockholm körde jag lastbil och höll på att jobba ihjäl mig. Jag hade nästan inget socialt liv utöver arbetet.

År 2000, när Stephan var 28 år gammal, ville han ta tag i sitt kristna liv och tillvaro.

– För mig har tron på Gud alltid varit självklar, men jag levde ett tråkigt och händelselöst kristet liv och jag kände att det måste finnas något mer. Medan jag körde runt med lastbilen började jag fundera på mitt kristna liv. Lever jag i en relation eller bara i en religion?

En ny dimension

– När jag såg mig själv i spegeln kunde jag inte se att jag bar någon frukt i mitt liv. Jag hörde massvis av predikningar, men hade inte praktiserat något själv.

Det som hände var att Stephan fick en relation med den helige Ande som gav honom en ny dimension i livet.

– Jag förstod den helige Ande som en person. Jag fick en relation och började leva ett liv där den helige Ande ledde mig. Det gjorde hela skillnaden och livet blev betydligt mer spännande.

 

Nystart i Umeå

Stephan bestämde sig för en nystart. Han flyttade till Umeå. Där gifte han sig och fick tre barn. Tillsammans med sin hustru gick han med i en nystartad cellgrupp, som senare blev grunden till en församlingsplantering.

– Idag har den cellgruppen blivit en egen etablerad pingstförsamling, Christ Church, med 70 medlemmar.

Stephan och hans familj engagerade sig mycket i det som ganska snart blev en församling.

– Det blev en väldigt bra skola för mig, inte minst ledarskapsmässigt.

– Samtidigt blev livet i församlingen det enda som gällde för oss. Allt utanför kyrkan fick anpassa sig efter kyrkans agenda. Först kom församlingen, sedan familjen och i tredje hand våra intressen.

 

Gud ville något nytt

Efter 15 år i Umeå upplevde Stephan och hans hustru att det åter var dags för något nytt.

– Efter hand som församlingen växte flyttade Gud ut tältpinnarna i våra liv. Jag upplevde att Gud ville att vi skulle flytta någonstans för att hjälpa till på en annan ort. Men vi var livrädda för att flytten skulle bli något som bara var vår idé och inte Guds mening.

Stephan brann för det lilla sammanhanget och ville hjälpa till där behovet var stort. Samtidigt hade han en vilja att komma till en Hillsong-församling, för att få inspiration och uppbyggnad för egen del.

– Vi ville gärna vara en del av Hillsong, men det var ju en församling som vi tyckte redan hade allt och där vi kanske inte behövdes på samma sätt. Så vi släppte den tanken.

Familjen gjorde en resa för att besöka olika församlingar och känna sig för. När de satt i soffan hemma hos Tigleth Malkey, pastor i Södertäljekyrkan, förstod de att det var i Södertälje som de skulle bo och arbeta.

Allt löste sig

Men att flytta var inte ett helt lätt projekt.

– Det var så mycket som måste lösa sig. Jag hade ett företag i byggbranschen och behövde hitta en bra lösning på det. Samtidigt hade vi ett hus som stack ut och som skulle bli en utmaning att sälja. Inte minst behövde det lösa sig i församlingen. Vi måste hitta någon som kunde ta över vår roll där och fylla hålen efter oss.

Stephan fick bönesvar, för bit efter bit löste sig.

– Det kom ett underbart par från Stockholm som tog våra platser i församlingen. Huset blev sålt och det löste sig med företaget.

I våras flyttade familjen till Södertälje. Stephan hann bara vara arbetslös i fyra timmar, sedan fick han anställning på ett kristet familjeföretag, BST AB, där han idag kör grävmaskin – samtidigt som han älskar att få vara en ambassadör för Jesus på sin arbetsplats.

Huset med stort H

Att hitta ett nytt hus var däremot inte det lättaste.

– Under ett halvår bodde vi inneboende hos min kusin, elva personer i en femma. Först i slutet av september fick vi vårt hus som jag hade tingat i tro.

– Första dagen på mitt nya jobb fick jag se huset med stort H, som vi då använde som arbetsbarack. På rasten talade jag ut i tro att det här är mitt hus, så ta av er skorna och smäll inte i dörrarna. Arbetskamraterna skrattade men nu, sex månader senare, bor vi där.
– Det var en speciell historia för när huset väl kom ut till försäljning förlorade vi budgivningen. Då ringde mäklaren och sade att han hade fått flera högre bud, men att säljaren bara ville sälja till oss. Så huset blev vårt. Det är ganska skönt att låta Gud sköta förhandlingarna!

Även sin längtan till en Hillsong-församling, som Stephan hade släppt, fick han tillgodosedd. För det dröjde inte länge förrän Södertäljekyrkan blev en del av Hillsong.

 

Svart bälte

Stephan brinner för att lärjungaträna och hjälpa andra människor att få uppleva det som han själv har upplevt.

– Jag har svart bälte i religiöst liv, för jag har verkligen levt det livet. När jag möter människor där jag ser avsaknad av liv i Kristus, då vill jag hjälpa dem in i en relation med Jesus och den helige Ande.

Stephan brukar använda sig av tre frågor att reflektera över. För det första: Varför är du kristen? Inte om du är kristen, utan varför? För det andra, vad händer om man klämmer på dig?

– Jag menar att om man klämmer på en apelsin kommer det apelsinsaft och inte päronsaft. Om vi som kristna blir trängda eller klämda på, kommer det då ut förbannelser eller kärlek?

Ledda av helig Ande

Den tredje frågan som Stephan brukar ställa är om man tycker det är tråkigt att be.

– Jag brukar säga att jag älskar Mel Gibson. Jag kan gråta till hans filmer, jag kan starkt rekommendera dem och tala vitt och brett om honom. Men om jag mailar Mel Gibson, får jag då ett mail tillbaka? Nej, självkart inte. För han känner inte mig och jag har bara hört om honom.

– Jag upplever att så var mitt kristna liv innan min religion blev en relation.

Stephan och hans familj trivs bra i Södertälje, både med bostad, arbete och engagemang i kyrkan. Men hur framtiden ser ut vet de inte. Det ligger i Guds hand.

– Vi brinner fortfarande för det lilla sammanhanget och här i Södertälje har det lilla sammanhanget blivit ett stort sammanhang. Så vi får se vad som händer i framtiden. Kanske flyttar Gud på oss ännu en gång. Det viktiga för oss är att vi lever ett liv där vi leds av den helige Ande och är på rätt plats, då blir tillvaron spännande.

 EVA RUDERSTAM

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.