Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hundraåring mötte Jesus mitt i livet

Astor Jönsson | 12 jan , 2017
Han läser Inblick utan glasögon, han tittar på Kanal 10 på tv och han älskar Jesus. Det handlar om hundraåringen Lennart Ottoson i Ekenässjön i Småland. Han har upplevt hur Gud helat honom från både magkatarr och TBC. Nu stortrivs Lennart på sitt äldreboende på Ekebogården, och han upplever en stor trygghet i tron på Jesus.

hundraaring_motte_jesus_mitt_i_livet
Lennart Ottoson växte upp i Asa socken i Kronobergs län. Hans mor var frälst och skickade tidigt Lennart till söndagsskolan i Örebromissionens kapell i Asa. Men när Lennart växte upp och kom i tonåren ville han inte acceptera Jesus som Herre i sitt liv. Det var fotboll för hela slanten.

 

Inlagd på sanatorium

Ändå upplevde han ett gudomligt helande. När Lennart var 16 år drabbades han nämligen av TBC och magkatarr, så han vägde bara 45 kilo. Han fick komma till Kustsanatoriet i Varberg, och där var han kvar ett par månader. Men Gud grep in och han blev frisk och gick upp i vikt.

I den vevan flyttade Lennart hemifrån och hamnade i Sösdala i Skåne. Precis som sin far ville Lennart bli skräddare. Han har alltid varit intresserad av kläder. Men skräddarmästaren i Sösdala var inte belåten med Lennarts skrädderiarbeten och slängde västen i ansiktet på honom. Det här gick inte.

Istället svarade Lennart på en annons om ett lärlingsjobb i Blekinge och här stannade han ett helt år. Lönen var 15 kronor i veckan plus mat. Han blev som barn i huset och stortrivdes med tillvaron. Men han hade inte tid med Gud.

 

Flyttade runt

Lennart flyttade runt till olika platser för att få jobb. Han blev bland annat tillskärare i Kisa i Östergötland, och där träffade Lennart sin fru. Under andra världskriget jobbade han på Försvarets Industriverk i Hässelby utanför Stockholm.

Lennarts mor bad regelbundet till Gud att sonen skulle bli frälst, men Lennart hade inte tid med Gud. Istället började han dricka och var ofta på krogen.

Lennart och hustrun hade fått tre barn – en flicka och två pojkar. Men den ene pojken förolyckades i en trafikolycka när han var i 20-årsåldern. Nu började Lennart tänka på de stora livsfrågorna. Det var nog hans mors böner som gjorde att Lennart började tänka på Gud.

 

Syndanöd på krogen

Året var 1958. En söndagseftermiddag i juli månad satt Lennart på krogen och där upplevde han faktiskt stor syndanöd. Han visste om att det skulle vara friluftsmöte i trädgården utanför Pingstkyrkan i Sollentuna och tog bussen dit. Men när han kom fram var mötet slut.

Han träffade en vaktmästare, som ställde i ordning bänkarna efter gudstjänsten. Lennart tog kontakt med honom och sa att han ville bli frälst. ”Ja, då får du hjälpa mig att bära in bänkarna”, sa vaktmästaren. ”Sedan kan vi gå hem till mig och dricka kaffe och be för dig.”

Sagt och gjort. Lennart hjälpte vaktmästaren och sedan följde han med honom hem och upplevde en härlig frälsning.

På kvällen var Lennarts barn förvånade över att pappa Lennart var hemma, och han kunde då berätta om frälsningsundret. Morgonen efter tittade Lennart ut genom fönstret och upptäckte naturen utanför. ”Vad vackert allting är”, sa han till hustrun.

En tid senare blev även hustrun och barnen frälsta och nu blev hela familjen medlemmar i Pingstkyrkan i Sollentuna, där Alvar Lundgren då var pastor.

Lennart ville uppleva mer av Jesus och gick också bibelskolan i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

 

Globetrotter

Både Lennart och hustrun var intresserade av att resa ut i världen. De reste till Mexico, och de for till Sri Lanka och flera andra länder. Där upplevde de naturen och där träffade de trevliga människor.

Under en tioårsperiod var Lennart även egen företagare. Han övertog en tvättinrättning. Men han fick ont i ryggen och kunde inte fortsätta med tvätteriet.

1980 flyttade Lennart till Småland. Han ville komma närmare sina rötter. Det blev först Nottebäck och sedan Vetlanda, där han blev torgförsäljare för att tjäna lite extra pengar.

I Vetlanda blev han medlem i Pingstkyrkan vid Norra Esplanaden, en församling med ett rikt sång- och musikliv. En period var Lennart med i den stora strängmusiken i församlingen.

2001 blev Lennart änkeman och bodde många år ensam på Nygatan i Vetlanda. Men för två år sedan flyttade han till ett äldreboende på Ekebogården i Ekenässjön, där han stortrivs. Det är trevlig personal och härlig mat, tycker Lennart.

 

100-årskalas

Den 30 november 2016 fyllde Lennart 100 år. Då kom hans barn, barnbarn och barnbarnsbarn och gratulerade. Det kom också en grupp från Pingstförsamlingen och sjöng för Lennart.

Lennart kan faktiskt läsa utan glasögon och han ser ofta på Kanal 10:s program på tv. Hans dotter ordnade så att Kanal 10 installerades på Lennarts rum, och det är han glad för. Där får han höra mycket kristen sång och musik, och där får han ta del av många härliga predikningar.

– Den kanalen vill jag inte vara utan, säger Lennart och skrattar, hundraåringen och pingstvännen som funnit tryggheten i sin tro på Jesus.

ASTOR  JÖNSSON

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019