Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hundraåring mötte Jesus mitt i livet

Astor Jönsson | 12 jan , 2017
Han läser Inblick utan glasögon, han tittar på Kanal 10 på tv och han älskar Jesus. Det handlar om hundraåringen Lennart Ottoson i Ekenässjön i Småland. Han har upplevt hur Gud helat honom från både magkatarr och TBC. Nu stortrivs Lennart på sitt äldreboende på Ekebogården, och han upplever en stor trygghet i tron på Jesus.

hundraaring_motte_jesus_mitt_i_livet
Lennart Ottoson växte upp i Asa socken i Kronobergs län. Hans mor var frälst och skickade tidigt Lennart till söndagsskolan i Örebromissionens kapell i Asa. Men när Lennart växte upp och kom i tonåren ville han inte acceptera Jesus som Herre i sitt liv. Det var fotboll för hela slanten.

 

Inlagd på sanatorium

Ändå upplevde han ett gudomligt helande. När Lennart var 16 år drabbades han nämligen av TBC och magkatarr, så han vägde bara 45 kilo. Han fick komma till Kustsanatoriet i Varberg, och där var han kvar ett par månader. Men Gud grep in och han blev frisk och gick upp i vikt.

I den vevan flyttade Lennart hemifrån och hamnade i Sösdala i Skåne. Precis som sin far ville Lennart bli skräddare. Han har alltid varit intresserad av kläder. Men skräddarmästaren i Sösdala var inte belåten med Lennarts skrädderiarbeten och slängde västen i ansiktet på honom. Det här gick inte.

Istället svarade Lennart på en annons om ett lärlingsjobb i Blekinge och här stannade han ett helt år. Lönen var 15 kronor i veckan plus mat. Han blev som barn i huset och stortrivdes med tillvaron. Men han hade inte tid med Gud.

 

Flyttade runt

Lennart flyttade runt till olika platser för att få jobb. Han blev bland annat tillskärare i Kisa i Östergötland, och där träffade Lennart sin fru. Under andra världskriget jobbade han på Försvarets Industriverk i Hässelby utanför Stockholm.

Lennarts mor bad regelbundet till Gud att sonen skulle bli frälst, men Lennart hade inte tid med Gud. Istället började han dricka och var ofta på krogen.

Lennart och hustrun hade fått tre barn – en flicka och två pojkar. Men den ene pojken förolyckades i en trafikolycka när han var i 20-årsåldern. Nu började Lennart tänka på de stora livsfrågorna. Det var nog hans mors böner som gjorde att Lennart började tänka på Gud.

 

Syndanöd på krogen

Året var 1958. En söndagseftermiddag i juli månad satt Lennart på krogen och där upplevde han faktiskt stor syndanöd. Han visste om att det skulle vara friluftsmöte i trädgården utanför Pingstkyrkan i Sollentuna och tog bussen dit. Men när han kom fram var mötet slut.

Han träffade en vaktmästare, som ställde i ordning bänkarna efter gudstjänsten. Lennart tog kontakt med honom och sa att han ville bli frälst. ”Ja, då får du hjälpa mig att bära in bänkarna”, sa vaktmästaren. ”Sedan kan vi gå hem till mig och dricka kaffe och be för dig.”

Sagt och gjort. Lennart hjälpte vaktmästaren och sedan följde han med honom hem och upplevde en härlig frälsning.

På kvällen var Lennarts barn förvånade över att pappa Lennart var hemma, och han kunde då berätta om frälsningsundret. Morgonen efter tittade Lennart ut genom fönstret och upptäckte naturen utanför. ”Vad vackert allting är”, sa han till hustrun.

En tid senare blev även hustrun och barnen frälsta och nu blev hela familjen medlemmar i Pingstkyrkan i Sollentuna, där Alvar Lundgren då var pastor.

Lennart ville uppleva mer av Jesus och gick också bibelskolan i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

 

Globetrotter

Både Lennart och hustrun var intresserade av att resa ut i världen. De reste till Mexico, och de for till Sri Lanka och flera andra länder. Där upplevde de naturen och där träffade de trevliga människor.

Under en tioårsperiod var Lennart även egen företagare. Han övertog en tvättinrättning. Men han fick ont i ryggen och kunde inte fortsätta med tvätteriet.

1980 flyttade Lennart till Småland. Han ville komma närmare sina rötter. Det blev först Nottebäck och sedan Vetlanda, där han blev torgförsäljare för att tjäna lite extra pengar.

I Vetlanda blev han medlem i Pingstkyrkan vid Norra Esplanaden, en församling med ett rikt sång- och musikliv. En period var Lennart med i den stora strängmusiken i församlingen.

2001 blev Lennart änkeman och bodde många år ensam på Nygatan i Vetlanda. Men för två år sedan flyttade han till ett äldreboende på Ekebogården i Ekenässjön, där han stortrivs. Det är trevlig personal och härlig mat, tycker Lennart.

 

100-årskalas

Den 30 november 2016 fyllde Lennart 100 år. Då kom hans barn, barnbarn och barnbarnsbarn och gratulerade. Det kom också en grupp från Pingstförsamlingen och sjöng för Lennart.

Lennart kan faktiskt läsa utan glasögon och han ser ofta på Kanal 10:s program på tv. Hans dotter ordnade så att Kanal 10 installerades på Lennarts rum, och det är han glad för. Där får han höra mycket kristen sång och musik, och där får han ta del av många härliga predikningar.

– Den kanalen vill jag inte vara utan, säger Lennart och skrattar, hundraåringen och pingstvännen som funnit tryggheten i sin tro på Jesus.

ASTOR  JÖNSSON

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.