Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sebbe Staxx blev Sebastian Stakset

Börje Norlén | 19 jan , 2017
Under artistnamnet Sebbe Staxx hade Sebastian Stakset stor framgång som frontman i hiphopgruppen Kartellen. Mobbning och utanförskap i barndomen ledde fram till en tillvaro av drogmissbruk och kriminalitet. I våras fick han ett starkt möte med Gud och nu i vår släpper han ett soloalbum utan svordomar, vulgära ord och hat.

SEbastian670
På scenen i Filadelfiakyrkan i Stockholm står han inför närmare tusen åhörare. Han ger några berörande glimtar ur ett intensivt liv, som hela tiden balanserat på den yttersta gränsen.

Redan i tidig ålder utsattes han för mobbning och misshandel, något som gav sår även på insidan.

Det blev som en tidsinställd bomb som i tonåren exploderade i drogmissbruk och grov kriminalitet.

 

Brottslig bana

Det som präglat Sebastians liv sammanfattas i titeln på hans senaste bok "Musiken, brotten och beroendet". Sebbe satsade aldrig på skolan. Istället kom han snabbt in på brottets bana. Snatterier i skolåldern övergick i grövre stölder och knarkförsäljning. Spektakulära rånkupper och sprängningar ledde till flera längre fängelsestraff.

Samtidigt lyckades han göra karriär tillsammans med några av sina kriminella kompisar som hiphoppare och rappare. Mycket pengar strömmade genom hans händer, men guldet blev till sand och spreds för vinden. Livsstilen var överdådig med exklusiva fester och dyrbara prylar.

Samtidigt ökade tomheten i själen som han försökte stilla med droger och en gränslös livsstil.

För att gömma sig tog han på olika masker. Den mest kända var Sebbe Staxx, rebellen, vars texter utmanade samhälle och myndigheter.

Sebastian säger själv att han inte förmådde visa någon som helst respekt, kärlek eller empati. Bara ondska, hat och hårda, förnedrande ord kom ut i hans tal och texter; han levde ett själviskt liv med brott, droger och trolöshet mot sin familj, fru och två barn.

Han bar skottsäker väst och glorifierade våld; misshandlade andra grovt och rått, utsattes själv för våld och jagades av polisen.

Med sprit, droger och kriminalitet försökte han dölja det inre tomrummet.

Mitt i allt detta fanns också hans konstnärstalang, som han använde för att skapa musik och teater och han har alltid trivts med att stå på scenen.

 

Drogs ner i djupet

Kartellens hårda och tuffa förortsrap ledde till stora framgångar, men i bakgrunden fanns kokainet med som ett sjunkankare som drog ner honom i djupet. De inre

demonerna skrek och Sebastian visste bara ett sätt att tillfälligt tysta dem, genom mer alkohol och droger.

Hatet och frustrationen bara tilltog och missbruket av kokain blev ohanterligt.

– Livet jag levde då, det är inte för någon. Det är som ett stort nedsläckt hotell som någon har lagt en gigantisk presenning över, skriver Sebastian i sin bok.

– Vilket rum eller vilken korridor du än kommer till så är allt bara mörker, mörker, mörker, och du ska försöka hitta ut därifrån. Hela tiden drömmer du om dom där millarna som ska göra dig 'klar'."

 

Med kniv i handen

Sebastians psyke var nedbrutet av missbruket och självmord fanns med som en tänkbar utväg. Han levde i en tuff värld och under årens lopp hade många i hans närhet tagit livet av sig.

Nu stod han själv med kniv i handen framför sin fru, triggad av alkohol och kokain, och det var med knapp nöd hon lyckades få honom att lägga undan kniven.

Sebastian erbjöds behandling inom psykvården och på behandlingshem och testade olika modeller för rehabilitering.

Han såg ingen utväg och i sin förtvivlan böjde han sina knän inne på toaletten och bad till Gud av hela sitt hjärta. Hela hans inre var ett enda stort nödrop om hjälp.

Vändpunkten kom när Sebastian tog kontakt med sin kriminelle kompis Leo, dömd till livstids

fängelse i Finland. Av Leo fick Sebastian rådet att ta kontakt med Leos mamma, som är pastor.

Hemma hos henne bad hon och Sebastian en bön. I sin bok skriver Sebastian att följden av den bönen blev att hans existens förändrades i grunden:

– Det var som en renande eld for igenom mig och brände bort all smuts som tyngde min själ. Tårarna rann. Jag hade äntligen hittat hem.

– Allt jag jagat i alla år – kvinnor, droger, kriminalitet, vänner, respekt – tomrummet jag hela tiden försökt fylla med fel saker var det bara tron som kunde fylla.

Avgörande möte

Visst hade Sebastian upplevt Guds kraft, och nog förstod han, när han umgicks med pastorn och sina nya kristna vänner, att detta var det verkliga livet. Men de planerade satsningarna med Kartellen gjorde att han tvingades kompromissa och fortsätta bära masken Sebbe Staxx.

Drogerna lockade med att fortfarande erbjuda den snabba lösning som kunde döva hans samvete och vetskapen om att han handlade mot bättre vetande. Men Sebastians pastor och vänner i församlingen fortsatte att be. Så många gånger fick de uppmuntra, förlåta och stötta honom.

Våren 2016 inträffade det som Sebastian betraktar som sitt andliga genombrott. Pastorn ber för honom ännu en gång och nu får Sebastian ett avgörande möte med Gud. Sedan den dagen har han, för första gången sedan 13-14-årsåldern, inte använt några droger.

Den livsförvandlande upplevelsen ledde till att Sebbe Staxx beslutade sig för att hoppa av som frontfigur i den skandalomsusade hiphopgruppen Kartellen. Jesus tog bort alla maskerna Sebastian Stakset gömt sig bakom.

Första soloalbumet

Det första han tänkte på var att han måste träffa sin mamma. När de möttes grät de båda i varandras armar och mamman utbrast: ”Äntligen har min son kommit hem, för första gången på 15 år.”

Efter det lanserade Sebastian också en singel, med titeln ”Förlåt”, där han ber alla dem han skadat med sitt leverne och dåliga föredöme om förlåtelse.

I vår kommer solodebuten. När han var klar med materialet till den skivan insåg han att han skrivit elva låtar som inte innehöll vare sig svordomar, hat eller vulgära ord.

Sebastian Stakset är helt övertygad om att det är Jesus som hjälpt honom ändra livsinriktning. Han är fast besluten att aldrig släppa Jesu hand mer och vill bidra till att starta en kärleksrevolution i det här landet.

Själv har han verkligen fått möta Jesu kärlek och vill nu dela med sig av den, för han vet att den kärleken är oemotståndlig

BÖRJE NORLÉN.

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.