Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sebbe Staxx blev Sebastian Stakset

Börje Norlén | 19 jan , 2017
Under artistnamnet Sebbe Staxx hade Sebastian Stakset stor framgång som frontman i hiphopgruppen Kartellen. Mobbning och utanförskap i barndomen ledde fram till en tillvaro av drogmissbruk och kriminalitet. I våras fick han ett starkt möte med Gud och nu i vår släpper han ett soloalbum utan svordomar, vulgära ord och hat.

SEbastian670
På scenen i Filadelfiakyrkan i Stockholm står han inför närmare tusen åhörare. Han ger några berörande glimtar ur ett intensivt liv, som hela tiden balanserat på den yttersta gränsen.

Redan i tidig ålder utsattes han för mobbning och misshandel, något som gav sår även på insidan.

Det blev som en tidsinställd bomb som i tonåren exploderade i drogmissbruk och grov kriminalitet.

 

Brottslig bana

Det som präglat Sebastians liv sammanfattas i titeln på hans senaste bok "Musiken, brotten och beroendet". Sebbe satsade aldrig på skolan. Istället kom han snabbt in på brottets bana. Snatterier i skolåldern övergick i grövre stölder och knarkförsäljning. Spektakulära rånkupper och sprängningar ledde till flera längre fängelsestraff.

Samtidigt lyckades han göra karriär tillsammans med några av sina kriminella kompisar som hiphoppare och rappare. Mycket pengar strömmade genom hans händer, men guldet blev till sand och spreds för vinden. Livsstilen var överdådig med exklusiva fester och dyrbara prylar.

Samtidigt ökade tomheten i själen som han försökte stilla med droger och en gränslös livsstil.

För att gömma sig tog han på olika masker. Den mest kända var Sebbe Staxx, rebellen, vars texter utmanade samhälle och myndigheter.

Sebastian säger själv att han inte förmådde visa någon som helst respekt, kärlek eller empati. Bara ondska, hat och hårda, förnedrande ord kom ut i hans tal och texter; han levde ett själviskt liv med brott, droger och trolöshet mot sin familj, fru och två barn.

Han bar skottsäker väst och glorifierade våld; misshandlade andra grovt och rått, utsattes själv för våld och jagades av polisen.

Med sprit, droger och kriminalitet försökte han dölja det inre tomrummet.

Mitt i allt detta fanns också hans konstnärstalang, som han använde för att skapa musik och teater och han har alltid trivts med att stå på scenen.

 

Drogs ner i djupet

Kartellens hårda och tuffa förortsrap ledde till stora framgångar, men i bakgrunden fanns kokainet med som ett sjunkankare som drog ner honom i djupet. De inre

demonerna skrek och Sebastian visste bara ett sätt att tillfälligt tysta dem, genom mer alkohol och droger.

Hatet och frustrationen bara tilltog och missbruket av kokain blev ohanterligt.

– Livet jag levde då, det är inte för någon. Det är som ett stort nedsläckt hotell som någon har lagt en gigantisk presenning över, skriver Sebastian i sin bok.

– Vilket rum eller vilken korridor du än kommer till så är allt bara mörker, mörker, mörker, och du ska försöka hitta ut därifrån. Hela tiden drömmer du om dom där millarna som ska göra dig 'klar'."

 

Med kniv i handen

Sebastians psyke var nedbrutet av missbruket och självmord fanns med som en tänkbar utväg. Han levde i en tuff värld och under årens lopp hade många i hans närhet tagit livet av sig.

Nu stod han själv med kniv i handen framför sin fru, triggad av alkohol och kokain, och det var med knapp nöd hon lyckades få honom att lägga undan kniven.

Sebastian erbjöds behandling inom psykvården och på behandlingshem och testade olika modeller för rehabilitering.

Han såg ingen utväg och i sin förtvivlan böjde han sina knän inne på toaletten och bad till Gud av hela sitt hjärta. Hela hans inre var ett enda stort nödrop om hjälp.

Vändpunkten kom när Sebastian tog kontakt med sin kriminelle kompis Leo, dömd till livstids

fängelse i Finland. Av Leo fick Sebastian rådet att ta kontakt med Leos mamma, som är pastor.

Hemma hos henne bad hon och Sebastian en bön. I sin bok skriver Sebastian att följden av den bönen blev att hans existens förändrades i grunden:

– Det var som en renande eld for igenom mig och brände bort all smuts som tyngde min själ. Tårarna rann. Jag hade äntligen hittat hem.

– Allt jag jagat i alla år – kvinnor, droger, kriminalitet, vänner, respekt – tomrummet jag hela tiden försökt fylla med fel saker var det bara tron som kunde fylla.

Avgörande möte

Visst hade Sebastian upplevt Guds kraft, och nog förstod han, när han umgicks med pastorn och sina nya kristna vänner, att detta var det verkliga livet. Men de planerade satsningarna med Kartellen gjorde att han tvingades kompromissa och fortsätta bära masken Sebbe Staxx.

Drogerna lockade med att fortfarande erbjuda den snabba lösning som kunde döva hans samvete och vetskapen om att han handlade mot bättre vetande. Men Sebastians pastor och vänner i församlingen fortsatte att be. Så många gånger fick de uppmuntra, förlåta och stötta honom.

Våren 2016 inträffade det som Sebastian betraktar som sitt andliga genombrott. Pastorn ber för honom ännu en gång och nu får Sebastian ett avgörande möte med Gud. Sedan den dagen har han, för första gången sedan 13-14-årsåldern, inte använt några droger.

Den livsförvandlande upplevelsen ledde till att Sebbe Staxx beslutade sig för att hoppa av som frontfigur i den skandalomsusade hiphopgruppen Kartellen. Jesus tog bort alla maskerna Sebastian Stakset gömt sig bakom.

Första soloalbumet

Det första han tänkte på var att han måste träffa sin mamma. När de möttes grät de båda i varandras armar och mamman utbrast: ”Äntligen har min son kommit hem, för första gången på 15 år.”

Efter det lanserade Sebastian också en singel, med titeln ”Förlåt”, där han ber alla dem han skadat med sitt leverne och dåliga föredöme om förlåtelse.

I vår kommer solodebuten. När han var klar med materialet till den skivan insåg han att han skrivit elva låtar som inte innehöll vare sig svordomar, hat eller vulgära ord.

Sebastian Stakset är helt övertygad om att det är Jesus som hjälpt honom ändra livsinriktning. Han är fast besluten att aldrig släppa Jesu hand mer och vill bidra till att starta en kärleksrevolution i det här landet.

Själv har han verkligen fått möta Jesu kärlek och vill nu dela med sig av den, för han vet att den kärleken är oemotståndlig

BÖRJE NORLÉN.

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019