Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Magnus kapitulerade för Gud

Lars Liljesvärd | 23 feb , 2017
I tre år tränade Magnus Lindeman för att nå det absoluta toppskiktet i löpning. Men under pingströrelsens Hampevecka ställdes han som femtonåring inför den missionskallelse han känt redan som liten och valde att lägga ner allt för Jesus. Magnus har sedan arbetat som pastor och bibellärare inom pingströrelsen och är sedan augusti 2016 ny ledare för missionsorganisationen Ljus i Öster.
Magnus_kapitulerade_for_Gud
Magnus Lindeman, 40, växte upp i ett hem där bön och bibelläsning var centralt. Familjen pratade mycket om mission och det följde honom under uppväxtåren.
– På högstadiet tyckte jag ändå det var jobbigt att berätta om min tro. När kompisarna frågade om jag var kristen kände jag ibland hur kinderna hettade till. 
– Det var nog för att jag inte tyckte jag levde riktigt som en kristen borde. Hela mitt liv kretsade kring löpning, säger Magnus som började träna professionell löpning i årskurs sju.
– Löpningen var allt för mig. Jag skulle bli bäst helt enkelt, säger Magnus, skrattar och förklarar att han i alla fall blev näst bäst på skolan efter sin gode vän och klubbkamrat från Eritrea. 
En dag undrade Magnus pastor om han ville vara med och dela ut traktater i Växjö där Magnus bodde.
– Jag tyckte det var jobbigt och funderade på vad jag skulle skylla på. Jag kom på att jag lovat min kusin att vi skulle spela tennis och sa det till pastorn, förklarar Magnus leende.

Löpning eller Jesus?

Sommaren 1992, efter att Magnus slutat nian, ställdes han inför ett vägskäl. Han hade tränat löpning i tre år och det började äntligen lossna. Alla träningstimmar började ge resultat. Tiderna var bättre än någonsin. 
Han bestämde sig för att åka på pingströrelsens ungdomsvecka i Hampetorp i Närke. Redan innan han åkte till lägret kände han att det var något särskilt på gång. Flera kända talare var där som Urban Ringbäck, Dan Salomonsson och missionsprofilen Sven O Svensson.
– Det genomgående temat under konferensen var att ge allt för Jesus. 
Magnus gick fram för att överlåta sig på nytt till det han redan som tioåring upplevt vara en missionskallelse.
– Det var i samband med att jag skulle döpas jag fick missionskallelsen. Jag minns hur jag gick in i mina föräldrars sovrum och såg allvarligt på min mor och sa: "Jag tror att jag ska bli missionär".
Magnus hade redan då en känsla av att Gud hade något särskilt i beredskap för honom. Men det han upplevt som barn höll på att drunkna i alla intensiva träningspass. På Hampetorp ställdes han inför ett tydligt val. Antingen kunde han ta Guds kallelse på allvar och lägga ner sitt liv inför Jesus fötter eller fortsätta att följa sin längtan att bli en svensk topplöpare. 
Predikningarna på Hampe tog tag. "Ge allt vad du kan. Ge allt vad du har för Jesus", predikade pastorerna. Magnus kapitulerade. Guds närvaro var så stark.
– Jag sa till Gud: "Jag är beredd att göra vad som helst för dig. Bli vad som helst för dig. Gå vart som helst för dig." När jag sa detta upplevde jag att Gud sa till mig att jag skulle sluta med löpningen.

Blev inte trodd

– Jag fick i samband med detta en ny hunger efter Guds ord och att be. När jag kom hem ringde jag upp min tränare och sa att jag skulle sluta med löpningen. Han trodde först inte på mig, säger Magnus och skrattar. 
Men tränaren förstod snart att slaget om den passionerade löparen var förlorat. Magnus hade valt att löpa ett annat lopp för en högre sak och ställt sig under en annan cheftränares ledarskap; Jesus Kristus. 
När Magnus började gymnasiet blev allt annorlunda. Från att ha varit försiktig med att berätta om sin tro gjorde Magnus tillsammans med några kristna vänner det motsatta. De berättade för alla om sin tro på Jesus. De fick lägga händerna på en annan elev som blev helad mitt under lektionstid.

Flyttade till England

Efter gymnasiet valde Magnus att flytta till England och studera två år på pingstförsamlingen  Kensington Temples internationella bibelinstitut i London. Där fick han även arbeta tillsammans med den välkände pastorn Colin Dye. Det ena ledde till det andra. Han fick arbete som ungdomsledare i Pingstkyrkan i Jönköping och fick bland annat leda ett evangelisationsteam i Tusla i Bosnien i tre veckor. Det gav honom och teamet minnen för livet. 
I augusti 2000 reste Magnus till Egypten. Han upplevde att han skulle studera arabiska på The American University i Kairo. Väl framme i  20-miljonersstaden upptäckte han att flygbolaget lämnat kvar hans bagage i Frankfurt. 
Magnus hittade ett litet råtthål till hotell. Kvällen var stekhet. Larmet av tutande bilar och skränande åsnor utanför fönstret var öronbedövande och den unkna doften av föroreningar hängde i luften. 
– Jag kände hur paniken börja komma. "Vad har jag gjort? Jag känner igen här."
Men Magnus bestämde sig för att tacka Gud och allt löste sig till slut. Han fick en lärorik studietid i Kairo och lärde sig arabiska.
Plötsligt hände det
Magnus studerade sedan till pastor på Örebro Teologiska Högskola och blev så småningom föreståndare för Norrtälje pingstförsamling. 
Efter några år upplevde han att han skulle sluta sin tjänst där för att förbereda sig för en internationell missionstjänst genom att söka Gud i bön och i bibelläsning. Efter några månader kände sig Magnus frustrerad och undrade vad Gud egentligen ville. Det hände ju ingenting. Han fick bara ströjobb som bibellärare på  Kaggeholms folkhögskola och i Citykyrkan i Stockholm. 
Plötsligt så hände det. Ljus i Öster utlyste att de sökte ny missionsledare. Magnus sökte tjänsten och tillträde i augusti 2016. Tjänsten innebär att han får nytta av sina olika erfarenhet och utbildningar i den nya tjänsten som missionsledare.
– Vi behöver satsa på det som är Ljus i Östers DNA, som är de onådda folkgrupperna och församlingsplantering, säger Magnus Lindeman avslutningsvis.
LARS LILJESVÄRD
 
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.