Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

SCB: Fler gifta och färre skilda

Ruben Agnarsson | 02 mar , 2017
I fjol skedde 3 632 fler giftermål och 1 094 färre skilsmässor än året innan i Sverige, visar färsk statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Antalet samkönade par som gifter sig har nästan halverats medan andelen skilsmässor i samkönade relationer har ökat dramatiskt; bland kvinnor hela 78 procent i jämförelse med antalet vigda.
Fler_gifta_farre_skilda
Antalet giftermål ökade med 3 632 under förra året i jämförelse med år 2015, visar befolkningsstatistik från SCB som blev offentlig förra veckan.
Förra året skedde 98 397 giftermål i Sverige, i jämförelse med 94 765 året innan.
Det skedde samtidigt 1 094 färre skilsmässor under förra året i jämförelse med år 2015; antalet minskade från 45 734 till 44 640 i fjol. Antalet skilsmässor i jämförelse med antalet giftermål sjönk därmed från 48 till 45 procent.
Statistiken för år 2016 när det gäller antalet samkönade äktenskap/partnerskap blir offentlig om några veckor, men SCB:s befolkningsstatistik för tidigare år visar att antalet samkönade par som gifter sig har minskat varje år och nästan har halverats sedan statsminister Fredrik Reinfeldt år 2008 meddelade att regeringen skulle införa en könsneutral äktenskapslagstiftning, vilken trädde i kraft den 1 maj 2009. 
År 2008 genomfördes 5 294 samkönade partnerskap/vigslar, mot 2 451 år 2015, vilket i sin tur är 192 färre än i jämförelse med år 2014. Samkönade vigslar utgjorde därmed 2,5 procent av det totala antalet vigslar i Sverige under 2015, i jämförelse med 5 procent år 2008.
Antalet skilsmässor i samkönade relationer har däremot ökat varje år sedan 2008, från 1 100 till 1 632 år 2015. Andelen årliga skilsmässor i jämförelse med antalet giftermål bland samkönade par har därmed under samma period ökat från 21 till 67 procent.
Bland kvinnor var dessa tendenser ännu tydligare, antalet samkönade giftermål hade år 2015 sjunkit till 43 procent av 2008 års statistik och andelen skilsmässor i jämförelse med antalet vigda var hela 78 procent.

Ökning på 144 136

Förra året fick Sverige den största folkökningen sedan år 1861, relativt sett. Antalet folkbokförda i Sverige ökade med 144 136 personer och folkmängden vid årets slut uppgick till 9 995 153 personer.
Denna ökning är i sin tur 40 474 personer fler än 2015 års rekordstora folkökning.
För att hitta en folkökning som överstiger 2016 års relativa folkökning får vi leta i historiska statistikböcker tillbaka till år 1861 då Sveriges folkmängd ökade med 1,49 procent, enligt SCB.
Den 20 januari i år blev en historisk dag för svensk befolkningsstatistik. Då fick Sverige för första gången en folkmängd som översteg 10 miljoner folkbokförda personer.
Sveriges befolkning ökar av två anledningar; födelseöverskott och invandringsöverskott. Sverige hade en naturlig folkökning på 26 443 personer under förra året, antalet döda var 90 982 och antalet födda var 117 425, vilket är en ökning med 2 555 barn och den högsta siffran sedan 1993. 

Invandring

Antalet födslar i Sverige minskade kraftigt i samband med att abortlagen infördes år 1975 och har under många år legat under 100 000 födda barn, trots en ökande befolkning.
Socialstyrelsens statistik över aborter, som blir offentlig i maj varje år, visar att antalet aborter under 2015 var cirka 38 000 aborter, vilket är överlägset flest bland de nordiska länderna – både i absoluta och relativa tal.
Den främsta förklaringen till den stora folkökningen i Sverige är att antalet som invandrat varit fler än de som utvandrat, vilket gör att vi hade ett invandringsöverskott på 117 127 personer. Totalt invandrade 163 005 personer under 2016, av dessa utgjorde kvinnorna 71 859 och männen 91 146. Drygt 3 av 10 invandrare under 2016 var födda i Syrien. Under 2016 var antalet som utvandrade från Sverige 45 878 personer, vilket var en minskning med 18 procent jämfört med 2015.
I slutet av 2015 bodde drygt 1,6 miljoner personer i Sverige som är födda utomlands. Då var det vanligaste födelselandet vårt grannland Finland, som cirka 156 000 personer var födda i.
R​UBEN AGNARSSON
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019