Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mona fick se alla barnen ta emot Jesus

Ruben Agnarsson | 02 mar , 2017
När Mona i trettioårsåldern fann en personlig tro på Jesus, blev hon ensam i familjen med en kristen tro. Under många år var hennes tro därför något som hon i stor utsträckning höll privat. I dag har hon fått se hur stora delar av familjen har tagit emot Jesus. – Genom alla dessa år har jag stått fast. Jag vet att Gud finns, att han är här, säger hon.
Mona_fick_se_alla_barnen_ta_emot_Jesus (1)
Mona Christianssons föräldrar var inte troende, så hon växte inte upp i ett kristet hem.
– Jag hade ingenting sådant med mig hemifrån, mer än att vi läste aftonbönen: ”Gud som haver barnen kär...”, berättar Mona, när Inblick möter henne hemma hos äldste sonen Ulf Christiansson i Hovås utanför Göteborg.
Några tydliga barndomsminnen bär hon ändå med sig. När hon var åtta år och gick i småskolan, hörde Mona sin lärarinna berätta om Jesus.
– Hon hade illustrationsmaterial, underbara planscher, som hon hängde upp där man fick se Jesus i olika situationer. Jag tyckte att han var så fascinerande, minns Mona Christiansson.
Vid ett annat tillfälle när hon och en klasskamrat lekte i grannskapet, gick de förbi Frälsningsarmén som hade en byggnad på deras gata.
– När vi gick förbi hörde vi musik inifrån, så vi gick in där, och möttes av två kvinnliga frälsningssoldater, som började prata med oss. Vi gick även fram till botbänken där de bad för oss, och sedan när vi skulle gå hem, sade de att vi var välkomna tillbaka.
Hon tänkte att hon skulle vilja gå dit igen, och frågade därför sina föräldrar om lov.
– Men det fick jag inte. Min mamma hade även starka uppfattningar om pingstvänner, som att de klättrade på väggarna, säger en leende Mona, som långt senare skulle få se hur hennes mamma tog emot Jesus, på äldre dar.

Tuff utmaning

När Mona slutligen fann en personlig tro på Jesus i början av 1960-talet, var det ett steg som hennes man inte delade, vilket blev en tuff utmaning. Under många år var hennes kristna tro därför något som hon i stor utsträckning höll privat.
Familjens frälsning blev av naturliga skäl ett viktigt böneämne och Mona fick löften från Gud som hon har stått fast vid genom alla år.
Och under andra halvan av år 1970 fick hon flera bönesvar. Inom två månader tog barnen Henning och Mia emot Jesus, och strax därefter äldste sonen Ulf.
– Allt skedde på några månader där i slutet av 1970. Det var moget, jag var inte speciellt medveten om Gud, men det skedde en process inom mig. Bland annat fick jag det väldigt jobbigt när Else Marie gjorde slut, minns Ulf Christiansson.
Mamma Mona fyller i:
– Jag har fått så mycket uppmuntran från Gud. Han har varit så trofast under alla dessa år, från 60-talet fram till i dag. Han har sagt till mig att stå fast, bara stå. Och jag står, säger hon, samtidigt som ansiktet spricker upp i ett leende när hon läser upp ett av de löften som Gud gett henne, från Jesaja 59:21:
”Och detta är mitt löfte till dem, säger Herren. Min helige Ande ska inte lämna dem, och de ska vilja göra det goda och hata det onda. Ja, även deras barn och barnbarn ska göra det för all framtid.” (Levande Bibeln).
Hon citerar ytterligare ett löfte från Jesaja 60:22:
”Små familjer ska förökas till stora släkter. Den minsta grupp ska bli en mäktig nation. Jag, Herren, ska låta allt detta ske, när tiden är inne.”

Beroende av bön

– Jag står på Guds löften. Min man är fortfarande inte troende, men jag har fått löftet att jag ska få stå bredvid och se hur även det undret sker, fortsätter hon och beskriver utmaningen att i 50-60 år leva med en man som inte delar hennes tro. 
– Man blir väldigt beroende av att kunna be. Och det har jag gjort också, och Gud möter upp med uppmuntran. Genom alla dessa år har jag stått fast. Jag vet att Gud finns, att han är här. Den upplevelsen gjorde jag redan på 1970-talet, när Gud började tala med mig om att jag skulle hjälpa till på söndagsskolan i Missionskyrkan.
– Jag grät och hade ångest, och tyckte inte jag hade något att ge barnen och att jag bara hade tårar och elände. Men jag uppsökte söndagsskolläraren och sade: ”Gud har sagt till mig att jag ska hjälpa till på söndagsskolan”. Då brast han ut i tacksägelse och sade: ”Jag har bett om en medhjälpare”.
– Det var farbror Harry. Han var en speciell människa, ungarna älskade honom. När han började säga så, och jag hade berättat om Guds tilltal, strömmade en kraft över mig i vågor. Jag blev fri från all ångest, fri från allt som tyngde mig. Och det har bestått, säger Mona Christiansson och skrattar.
– Det är underbart.

Hela släkten frälst

Ulf Christiansson är förstfödd, men blev alltså inte den förste som blev frälst.
– Nej, han var den sista. Henning var först, sedan Mia och därefter Ulf. Senare fick vi två barn till, Jonas och Sven, som också är kristna. Det är fantastiskt, Gud har genom åren gett oss 19 barnbarn och 18 barnbarnsbarn.
– Hela vår släkt, mer eller mindre, är i dag frälst. Båda mina systrar, och min mor, har tagit emot Jesus. Många har blivit påverkade. Gud gjorde en massa saker, bakom ryggen på mig. Plötsligt var det klart, även om det inte var det jag bad starkast för. Kan du förstå? Man kommer att få veta hur allt detta gick till när man går över gränsen.
Mona erkänner att uppväxten med Ulf och hans intresse för musik, ibland var krävande.
– Skillnaden var oerhört stor. Min mamma sjöng i operakören, och Ulf spelade rock´n´roll. Ni var i källaren, du och dina killar. Ni slog och väsnades, men jag klarade av det genom alla åren, minns Mona.
– Sedan blev det musik av det, fyller Ulf Christiansson i och ler. Han tittar på Mona och tillägger tacksamt:
– Orsaken till att jag blev frälst, var att du bad och bombarderade mig med Gud.
Mona beskriver hur det alltid var något av barnen som följde med till Missionskyrkan.
– Men inte så ofta du, Ulf, lägger hon till, men beskriver sonen som en helt annan människa idag.

Har du lyssnat på Krigsman någon gång?
– Självklart att jag har.

Det är ganska hög musik även i The House?
– Jag har hunnit vänja mig under alla de här åren, och sedan har jag väl förlorat lite hörsel genom åren, säger Mona och skrattar.

Gud sviker inte

Under de första åren som kristen gick Mona i Svenska kyrkan.
– Jag minns alla söndagar som man bekände sina synder och bad: ”Herre förbarma dig”. Det blev aldrig riktigt någon förlossning i det hela.
Sedan hjälpte hon till i Missionskyrkans barnarbete och var under en tid även med i kvinnorörelsen Womens Aglow.
De senaste åren har hon varit med i The House, där hon anslutit sig till överlåtelsen till bön och fasta, i den mån det har fungerat praktiskt.
– Jag har mitt hjärta i detta. Gud är god, han är otrolig. Det jag har i mitt hjärta är att förmå människor att åtminstone pröva, fråga efter honom. För han sviker inte. Nej, han gör inte det, säger Mona och uttrycker återigen sin tacksamhet över den trofasthet som Gud har visat genom alla år.
– The House är det sista steget för mig. Jag var med redan på de möten som The House ordnade i hamnen i Göteborg, och blev inte besviken.

En pelare

Ulf Christiansson beskriver hur hans mamma efter några månader sade till honom: ”Någon måste leda det här, och jag tror att det är du som ska göra det”.
– Jag var lite motsträvig, hade inte tänkt att jag skulle ta ett ledaransvar även om det låg i mig. Men mammas uppmaning gjorde att jag bejakade ansvaret att gå före, säger han och vänder sig direkt till Mona:
– Du ser förbi det här skramlet och den höga volymen, du kommer för att vara med och prisa Gud.
Mona håller med, och beskriver hur överlåtelsen till bön och fasta i The House har gett henne en stabilitet.
– Jag hade inte orkat ha det som jag har det, om inte The House funnits. Inte bara The House, utan alla olika etapper i det verk som Gud gör och som han har gjort i mig. Jag vet definitivt att jag är en grund, eller en pelare, i det som sker i The House. Det har jag fått nästan som i en syn. Så är det.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019