Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Deni överbevisad av Guds kraft

Sara Yonadam | 23 mar , 2017
Deni Mendieta växte upp som pastorsson men tron på Jesus var inte självklar. – Jag hade en tro som barn men det var inte min tro egentligen, utan mina föräldrars tro. Efter fyra år som ateist mötte han Gud och visste att han inte längre kunde förklara bort den Gud hans föräldrar trodde och förtröstade på.
Demi_overbevisad_av_Guds_kraft
Deni växte upp som ett av sex barn till pastorsparet Sven och Vicky Bengtsson. Han beskriver att det var en stor välsignelse att få växa upp i ett hem med en stadig grund, som underlättar när livet sedan blir svårare. Och svårare blev det. När Deni skulle börja första året i gymnasiet var han helt övertygad om att Gud inte fanns och tog ett beslut att vara ateist. 
– Jag tyckte att kristendomen var en dum grej, extremt idiotiskt, och jag kände att det inte fanns någon Gud. Jag var inte arg på någon eller arg på Gud, utan tyckte bara att Gud inte finns. Det var ett logiskt beslut.

Var arg på idioti

Denis beslut och inställning tog sitt uttryck bland annat i att han inte trodde på några konsekvenser av det jordliga livet i ett evighetsperspektiv och såg sig själv som ”fri”. Deni ifrågasatte mycket, diskuterade allt möjligt, både på sociala medier och med sin mamma, som tålmodigt försökte svara på sin sons frågor. 
– Jag är jättetacksam att hon orkade stå ut med mig under den tiden. Det måste ha varit otroligt jobbigt för henne. 
Deni förklarar: 
– Jag var arg på idioti. Jag tyckte att det mest idiotiska man kan vara är att vara kristen. Samtidigt kände jag en enorm skam och djup sorg över att mina föräldrar trodde på det, och att jag visste att de önskade att jag också skulle gå den vägen, men jag kunde bara inte känna den där tron.

Föräldrarna bad

Under den här tiden bad så klart Denis föräldrar att Gud skulle leda tillbaka deras son. 
– Min mor är en väldigt stark gudskvinna och jag trodde aldrig att någonting skulle kunna få henne att känna sig så svag som jag såg henne när jag levde borta från Gud. Jag förstår att det måste ha varit bland det svåraste som prövat mina föräldrar.
Efter att Deni blivit kristen samtalade han och hans mamma en dag och då började hon berätta: ”Deni, när du var ute brukade jag gå in i ditt rum och be för din säng, din byrå, alla dina saker.” 
– Då förstod jag hur stort det var, säger Deni. 
– Min uppmaning till föräldrar är: ”Förlora inte tron på det Gud har för dina barn. För så fort du förlorar din tro, ditt hopp, då är slaget förlorat. Du är den sista som håller fast vid det som Gud har för dina barn.” Jag såg väldigt mycket på mina föräldrar och såg att de aldrig förlorade hoppet, och det betydde väldigt mycket för mig både då och nu.

”Vad är det som händer?”

Efter fyra år som ateist kom till slut vändpunkten när Deni en söndag följde med sina föräldrar till kyrkan. När kyrkan fylldes med lovsång stod Deni på sin plats helt oberörd och bara observerade och analyserade. 
– Jag följde egentligen bara med för att visa respekt för mina föräldrar och deras tro, men mitt i lovsången slogs jag av tanken ”Men tänk om Jesus faktiskt finns?” 
När han tänkte det, så hörde han plötsligt sitt namn kallas. Deni tyckte att det var konstigt, men han kände sig väldigt rörd. Han sprang ner till sin pappa, som stod längst fram i kyrkan, och drog med honom ut ur kyrkan och sa ”Pappa, vad är det som händer?” 
Samtidigt försökte han fortfarande analysera det logiskt. Han kom fram till att det inte låg någon personlig nöd till grund för att han skulle behöva Gud, utan att han mådde allmänt bra. Så vad var detta då? 
Som svar skrattade hans pappa och sa ”Det är den helige Ande!” Och gick sedan tillbaka in i kyrksalen skrattandes. 

Kastades till golvet

Deni gick ensam tillbaka till sin plats. Lovsången tog slut och predikan började. – Jag såg att det var pappa som skulle predika och jag kan bara tänka mig hur det kändes för honom att veta att han precis skulle predika den predikan som förmodligen skulle ta hans egen son tillbaka hem igen.
Deni lyssnade på sin fars predikan med mycket mer öppna öron än vanligt. Efter predikan var det lovsång och en frälsningsinbjudan. 
– Jag tänkte: ”Om det här är på riktigt, så är det inte svårt för Gud att visa sig för mig.” 
Men han visste samtidigt att han hade gjort allt för att förneka Gud och att se till att det inte fanns något spår av Gud i hans liv. Men han bad: ”Om du finns Jesus, så visa dig för mig nu.” 
– Jag hade knappt bett klart den bönen förrän jag kände en stark kraft, som en kanonkula. Jag kastades till golvet, ner på mina knän, och upplevde att jag var som i en bubbla. 
Han förstod att han var i något han egentligen inte skulle kunna vara i, för att han hade synd. 
– Jag trodde inte på synd när jag var ateist. Men sekunden jag förstod att jag hade det, så var det väldigt uppenbart. 

Synd och skam flög av

Deni kände ett enormt tryck. Tårarna föll och han bad: ”Gud jag är här, jag är Din. Rädda mig.” Då kunde han känna hur all synd och skam flög av.
I nästa sekund tänkte han: ”Oh nej, nu är jag ju kristen.” Och då var han övertygad om Guds existens.
För att komma vidare i att följa Jesus började Deni gå till sin pappa för rådgivning. 
– Jag ville ta tag i många saker direkt, men pappa ville att jag skulle låta Gud jobba i mig successivt. Gud hade svarat på den genuina frågan ”Finns du?” Men det var bara ett senapsfrö av tro, och det fröet behövde växa.”

Gud som försörjare

Inte långt därefter bestämde Deni sig för att flytta till Stockholm. Han börjat gå till församlingen Hillsong Church och samtidigt blivit en av medlemmarna i ett band, och han upplevde att Gud kallade honom tillbaka till Stockholm. 
– Jag bad att jag skulle få en öppning, ett tydligt svar på om jag skulle flytta. Dagen efter ringde min vän från Stockholm och undrade om jag funderade på att flytta dit. Han sa att han hade ett ledigt rum i sin lägenhet som han kunde hyra ut. 
Det blev ett tydligt tecken och Deni gjorde det i tro. 
– Jag hade ingen mat. Jag hade min gitarr och min säng. Men i Bibeln står det att Gud är min försörjare och att mig ska inget fattas. Det var jag helt säker på.
Gud försåg Deni med pengar till hyran när han var ute och spelade på Stockholms gator. Idag har han ett stabilt jobb och kan vittna om hur Gud har varit trofast och sett till att han har nog av allt. 
– Inget i omständigheterna sa att det skulle funka, utan i slutändan var det Gud som såg till att allt funkade.

Uppmaning till föräldrar

Som avslutning vill Deni uppmana alla föräldrar att inte sluta tro på det Gud har för deras barn: 
– Du kämpar inte i det här livet för att få seger utan för att du har seger, i Jesus. Föräldrar har en jätteviktig roll i barnens liv. Om du har ett barn som går bort från Gud så stå ut och visa den säkerhet hos Gud som du vill att barnet ska finna, för det är den säkerheten de kommer att springa tillbaka till.
Till den som kallar sig ateist och inte förstår Guds kärlek och hur man kan tro på Gud, säger Deni kort:
– Jag förstår att du inte förstår det. Men när du väl förstår det, så kommer du att förstå.
SARA YONADAM
 
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.