Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kia fick nytt hopp för livet

Eva Ruderstam | 13 apr , 2017
Drogerna höll på att förstöra Kias liv. När sönerna omhändertogs drogs hon ner i bottenlös förtvivlan. Men hon visste att det fanns en som kunde rädda henne, och det var Jesus. – När jag sade ja till Jesus hände något i mitt hjärta. I hela mitt inre kunde jag känna att Jesus var en verklighet och att allt skulle bli bra. Jag fick ett hopp.
Kia_fick_nytt_hopp_for_livet
Kia Dahlström hade en bra uppväxt i Göteborg. När hon var 16 år flyttade familjen till en grannkommun. Kia gick kvar på skolan och under pendlingen passerade hon varje dag förbi köpcentret Nordstan.
– Där lärde jag känna fel folk. Där fanns nämligen haschrökarna och det räckte med att man hejade på dem, så fick man en kompis.
Kia var ung och nyfiken. Hon testade hasch – och gillade det. 
– Det gav mig ett lugn på insidan. Utan droger hade jag ständig ångest. Men det var inte så klokt, för när jag väl börjat med hasch så varken ville eller kunde jag sluta. Mitt tips till andra som kommer i kontakt med droger är att inte prova. För det kan hända att du gillar det.

Barnen omhändertogs

18 år gammal trodde Kia inte att hon skulle överleva sin 20-årsdag. Hon hade inte hört talas om någon som klarat av att sluta med droger.
– Jag skärpte till mig tillräckligt för att klara livet. Jag drev eget företag och sålde fisk. Men drogerna fanns med hela tiden – hasch och amfetamin.
När Kia och hennes man fick sin första pojke lyckades Kia hålla sig borta från droger i två och ett halvt år.
– Sedan trodde jag att jag kunde hantera drogerna. Men det kunde jag inte. När sonen var fem år gammal blev han omhändertagen och togs till ett fosterhem.
– Det var som att slå bort bromsen i nedförsbacken. Allt rasade och hela livet blev en jakt på amfetamin. Jag försökte komma på behandling tillsammans med min man, men det fick jag inte.
När Kia blev gravid på nytt något år senare ändrades kommunens inställning. Hon erbjöds behandling och kunde sedan hålla sig drogfri i två och ett halvt år.
– Men allt upprepades. Jag började med drogerna igen och när pojke nummer två var fem år gammal blev han också omhändertagen. Jag tror att det är det allra värsta som kan hända en mamma, att man inte får behålla sina barn.

Tjuvlyssnat på LP-bröder

Kia visste att det bara fanns en som kunde rädda henne, och det var Jesus.
– Jag var döpt och konfirmerad i kyrkan och om folk frågade mig så svarade jag att jag trodde på Gud eller något, även om jag egentligen inte alls visste vad tron handlade om.
– Men många år tidigare hade jag tjuvlyssnat på LP-bröderna när de vittnat i parken. Jag hade inte vågat ta steget då, men jag hade inte glömt det jag hört. Jag visste att Jesus var räddningen. Under åren som gått hade fröna grott i mig. Därför är det så viktigt att vi som kristna vittnar. För även om det inte verkar som om folk lyssnar kan det bli ett frö som får ligga och gro.
Kia hade en kompis som ibland åkte till kristna möten. En kväll 2005, när hon var i riktigt dåligt skick, övertalade hon vännen att köra henne till ett Jesusmöte.
Kia kom till ett tisdagsmöte på Furulundshemmet, som drivs av Erik Edin-stiftelsen. Under hela mötet rann tårarna oavbrutet och efter mötet gick hon fram för förbön. 
– De frågade om jag trodde att Jesus hade dött för mig, och en rad andra frågor. I min hjärna hade jag en massa argument mot det, men inte i mitt hjärta. Jag svarade ja på alla frågorna. Och där hände något. Jag blev så förvånad. Jag kände att detta verkligen var på riktigt. I hela mitt inre kunde jag känna att Jesus fanns, att han var en verklighet och att allt skulle bli bra. Jag fick ett hopp.

Förvandlad på insidan

Kia kom hem till sin man och försökte förklara vad hon varit med om. Han trodde först att hon tagit någon ny drog. Men Jesus-mötet ledde till att de båda började gå till en LP-kontakt och fick kontakt med Erik Edin-stiftelsen.
– Jesus förvandlade livet på insidan så att jag kunde må bra och bli hel. Allt det där som jag försökte fylla med droger fyllde Jesus.
– Vi fick komma till Erik Edin-stiftelsens familjebehandling i Laxå. Där fick jag lära mig att leva med Jesus, att växa i tron, att läsa Bibeln och komma in i en församling. Pingstkyrkan i Laxå lärde mig så mycket. Jag fick också mycket hjälp i bön, inte minst för barnen och relationerna med dem.
Den äldste sonen hade Kia och hennes man ganska bra kontakt med. Han bodde i ett bra familjehem och besökte sina föräldrar var fjortonde dag. Den yngste sonen fick Kia bara träffa en gång i månaden i den stad där familjehemsföräldrarna bodde.
– Jag fick kraft att vänta och efter två år ringde socialen och sa att han skulle få komma hem och bo hos oss. Det var när han började förskoleklassen. Idag är han 16 år och går i nian.

Ger hjälp vidare

I Laxå arbetade Kia och hennes man på en restaurang som Erik Edin-stiftelsen drev.
– Det var nyttigt, för man fick lära sig arbetsrutiner. Sedan sökte jag mig till en utbildning till behandlingspedagog på Viebäcks folkhögskola. 
Idag arbetar Kia som behandlingspedagog på Furulundshemmet.
– Mycket har utvecklats jämfört med när jag själv blev behandlad. Vi är ett kristet behandlingshem där tron på Jesus är viktig. Men vi använder också evidensbaserade metoder. Jag leder kurser i återfallsprevention. Vi har motiverande samtal samt kurser för vuxna som har vuxit upp i en dysfunktionell familj.
– För mig som själv fått hjälp att komma ur ett missbruk är det fantastiskt att få ge hjälp vidare. Jag älskar mitt jobb, att se folk växa och gå vidare.

Sonen fick cancer

Men allt har inte varit enkelt i Kias liv. Hon har också fått uppleva hur Jesus styrker och bär när livet är som jobbigast. 
När äldsta sonen Linus var 17 år gammal fick han en hjärntumör.
– Han fick kämpa med tumören i sju år. Den opererades bort två gånger, men kom tillbaka. För två år sedan insåg vi att hans liv snart var slut. Det var samtidigt en tid då vi fick uppleva hur Jesus höll oss uppe.
Linus hade en kristen tro. Han fick berätta om sin kamp mot cancern och om sin tro när han besökte Malou von Sivers tv-program.
– På slutet frågade jag honom om han var rädd för döden. Det var han inte. Och i stunden han dog visste både han och jag vart han var på väg. Trots att det var tufft, så kunde jag släppa taget.
– Det är så skönt med tron på Jesus. För mitt i det svåra får man uppleva Guds frid som övergår allt förstånd. I ögonblicket då Linus dog tänkte jag att nu får han träffa Jesus, nu får han se Himlen. Och det var fantastiskt. 

Kraft från ovan

Linus delade sin kamp mot cancern offentligt och det har Kia fortsatt att göra. 
– Det får inte vara förbjudet att tala om cancer. Alla har någon som är drabbad. Ofta vågar folk inte prata om det, men alla behöver prata om det.
Det har gått två år sedan Linus dog. För Kia är det en sorg att bearbeta, dag för dag. Men hon får kraft från ovan.
– Självklart är jag ledsen och sörjer. Det är fel ordning när föräldrar begraver sina barn. Men jag vet att vi ska ses igen och jag vet att Jesus finns vid min sida, i både med- och motgång.
EVA RUDERSTAM

Lär känna  Jesus

Att ta emot Jesus är mycket enkelt. Bibeln säger i Romarbrevet 10:9: "Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckt Jesus från de döda, då ska du bli frälst." Frälst betyder räddad och att få gemenskap med Gud.

Det enda du behöver göra är att tala med Honom ärligt och direkt från ditt hjärta, ungefär som du talar med en vän. Jesus väntar och längtar efter att du ska tala med honom.
Om du har svårt att forma egna ord kan du be den här bönen:

Nu kommer jag till dig, Jesus. Jag tror att du är Guds son och att du har dött för alla mina synder.

Jag erkänner att jag inte är fullkomlig. Förlåt mina fel och tillkortakommanden. Tack för att du kan rena mig från alla synder.

Jag vill att du ska bli Herre i mitt liv. Tack för att du tar emot mig nu. Tack för att jag får vara ditt barn. 
Låt mig känna din kärlek! Amen


Ta gärna kontakt med en församling där du bor eller gå en Alpha-kurs för att få veta mer.
 
eBlick
Palme
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020