Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Lasse blev Årets miljöhjälte

Monika Ekström | 11 maj , 2017
Lasse Wennman var narkotikamissbrukare i 23 år. Hans drogberoende började med att han sniffade tinner som 13-åring. Sedan eskalerade det och övergick till tyngre droger. Frun gav aldrig upp om sin man, utan fortsatte att be. En dag när Lasse var som djupast ner på botten såg han en annons från Josua Rehab. Det blev början på ett nytt liv.

lasse_blev_arets_miljöhjalte

När Lasse var 13 år kom det en grabb som sniffade tinner till parken där Lasse och hans vänner höll till. De hängde på och började själva missbruka.

– Jag blev lösningsmedelsmissbrukare och när jag var 14 år visste jag inte ens vad jag hade för personnummer. Jag var helt bränd i huvudet, berättar Lasse Wennman.

Efter grundskolan började Lasse arbeta och pengarna gick till hasch. Redan i 16-årsåldern var han narkoman.

– Allt missbruk är allvarligt. Den potential som du har tar missbruket hand om, säger Lasse. Han arbetade på Skjutskärs fabrik där han tjänade mycket pengar och det blev grunden till ett destruktivt beteende.

– Jag var inte tjuv på något vis. Medan en alkoholist är mästare på att ljuga blir en narkoman mästare på att manipulera. Jag var värre än alla andra, berättar Lasse som lyckades manipulera till sig droger på sjukhuset genom att simulera smärta.

 

Fruktansvärd migrän

– Jag fick en fruktansvärd huvudvärksattack och föll ihop. Det visade sig vara något som heter Hortoms syndrom och kallas mannens migrän.

– Jag hamnade på sjukhuset och fick morfin. Då var det riktigt kört och jag vet än idag inte vad som var sant, berättar Lasse som var kvar på sjukhuset i nästan två månader för att få morfin. Sedan åkte han in och ut på akuten för att få morfin.

– Jag fick alla medel som finns mot smärta plus att jag rökte hasch. Jag hade kunnat dö varenda dag.

Lasses fru Ann-Britt och hans morbror var frälsta och en dag följde Lasse med dem till ett möte på Leksands bibelcenter.

– När jag sitter där inne i lokalen kommer en kille fram till mig och säger: "Du har huvudvärk. Du har svår och speciell huvudvärk. Jesus vill bota dig!"

– De bad, men inte trodde jag på det. Men huvudvärken försvann och jag blev överraskad.

Lasse var fri från huvudvärk hela kvällen, men på hemvägen när de passerade Gävle-skylten kom smärtan tillbaka och han fick åka till sjukhuset igen. Till slut fick läkarna reda på att Lasse var narkoman. Han skulle inte få mer smärtstillande, men lyckades ändå manipulera till sig morfin på akuten.

 

Hopplöst fall

– Polisen sa till mig: "Du är ett hopplöst fall."

Under denna tid var relationen till Ann-Britt dålig, men frun höll fast vid Gud.

– Myndigheterna sa till min fru att hon borde skilja sig. Men hon svarade: "Nej, det är Gud som har fört oss samman." Hon gav inte upp, utan höll ut tills jag blev frälst och hon fick tillbaka mig.

Samtidigt umgicks Lasses fru med kristna vänner, sjöng lovsånger och tittade på undervisning från Livets Ord på TV. En gång kom Lasse hem när sonen satt och tittade på Ulf Ekman.

– Jag var ingen argsint person, men plötsligt blev jag otroligt arg på Ulf Ekman och det slutade med att jag ville döda honom.

En gång när Lasses son ringde hem sa sonen att Ulf Ekman var bäst. Det var första gången i livet som Lasse exploderade. Han slog handen i en dörr och krossade både handen och dörren.

Planen var att åka till Uppsala och döda Ekman, men först behövde han till sjukhuset för att fixa handen. När han kom hem från sjukhuset såg han att dörren var helt trasig, men i dörren satt reglar som var hela och formade ett kors.

– Jag hade slagit precis i korset. Det var som tung betong som slog in i mig när jag såg korset och mina knogar.

– Då talade Gud till mig för första gången. Han sa: "Lasse du kan inte krossa korset, men korset kan krossa dig."

– Jag vet inte hur många dagar jag gick där med armen i mitella. Jag var bruten och beslutade mig för att ta livet av mig.

 

Himmel eller helvete

Lasse ställde sig på tågspåret. Precis innan tåget kom klev han av, men höll på att sugas med av vinddraget. Väl hemma ringde hans bror och undrade om han skulle följa med till kyrkan. Efter viss övertalning sa Lasse ja. En före detta narkoman berättade om sitt liv, men så stannade predikanten upp och sa:

– Det sitter en man härinne som försökt ta sitt liv. Du måste komma fram. Det gäller liv eller död för dig. Jag tänkte: Va? Jag har inte sagt det till någon och ville inte gå fram.

– Det gäller himmel eller helvete. Du är missbrukare, precis som jag var. Du måste komma fram, sa mannen. Jag vet inte hur jag kom fram men predikanten frågade Vill du ha förlåtelse för det du gjort i ditt liv?

– Det fanns bara ett svar på det. Jo, ja, det är klart. När jag sa ja var det något som hände. Det var som en ryggsäck som ramlade ner på backen bakom mig.

– Det var det som var startskottet för det nya livet. Söndagen efter var första dagen på tio år som jag var drogfri. Jag höll mig drogfri i sju månader, men föll sedan tillbaka pladask.

En helg var Lasse hemma hos sin fru och såg en svartvit, liten annons i  en tidning som låg i hallen.

– Det stod: "Vill du bli fri?" Annonsen kom ut ur tidningen och var som självlysande. Jag måste ringa, tänkte jag som tidigare nekat all form av hjälp.

Lasse ringde och det var Hans Augustsson på Josua Rehab som svarade.

– Jag hann inte prata så länge innan Hans sa: "Kom, kom på en gång. Kom nu!" Tack för att du svarade, sa jag och var väldigt överraskad av hans svar.

Ann-Britt undrade vem Lasse pratat i telefon med. 

– Jag visade annonsen. Dit ringde jag igår, svarade hon.

 

Upphörde med drogerna

Efter ett besök på Josua Rehab bestämde han sig för att ta in på behandlingshemmet. Han träffade de som gick under behandling.

– Deras ögon var inte missbrukares. Den 12 april 1991 fimpade jag min sista cigarett och började behandlingen och har inte rökt sedan dess. Jag upphörde samtidigt med alla andra droger, allt på en gång.

– Jag var född på nytt. Jag som aldrig skulle kliva in på något behandlingshem och absolut inte ett kristet.

– På Josua Rehab får du lära dig att bli en vanlig människa och följa ett strikt schema. Du får ta ansvar för vardagen och så är det bibelundervisning varje dag.

– Många gånger längtade jag till de där undervisningspassen. Det var väldigt bra och så oreligiöst som det kan bli.

Med tanke på det liv Lasse levt tyckte han inte att det var jobbigt på rehab, men saker kom upp till ytan. 

– Man kommer in och ska bli fylld med Gud. Då kommer saker upp till ytan. Det som kom upp tidigt för mig var aggressionen mot Ulf Ekman. Den ville Gud ta tag i. Han vill att vi ska leva i försoning.

En dag när Lasse var på ett jubileum i Oskarshamn var Ulf Ekman på samma evenemang. I pausen gick han ut och stod och pratade med sina kompisar.

– Ulf står 25 meter bort och pratar med journalister. När jag tittar på honom, så tittar han på mig och säger "Ett ögonblick" till journalisten. Sedan går han fram till mig och skakar hand och säger: "Ulf". "Lasse", säger jag. "Gud välsigne dig", säger han då. "Ja, Gud välsigne dig också", svarar jag. Och så gick han tillbaka.

– Det var något som knäcktes då. Det var ett försoningsögonblick. Det var bara Gud som visste vad jag hade tänkt göra.

På kvällen när Lasse var tillbaka i Gamleby skrev han ett brev till Ulf Ekman där han berättade om situationen och bad om förlåtelse.

– Det var ett ärligt, öppet brev om hur jag upplevde det. Det hade kunnat bli katastrof.

Brevet lästes upp under en påskkonferens på Livets ord och det fick till följd att Lasse åkte på många konferenser på Livets ord och fick ta del av det som var där.

– Tänk om jag lyckats och haft ihjäl den där mannen. Jag var så tacksam till Gud. Det var en jätteviktig del att Gud tog tag i det och att jag fick försonas med Ulf Ekman.

 

Reparerade förhållandet

Det fanns en längtan hos Ann-Britt och Lasse att reparera förhållandet. Efter tre månader på rehabiliteringshemmet fick Lasse åka hem på permission. När han var hemma i Gävle bodde han hos sina föräldrar. Relationen till dem hade varit dålig i många år på grund av missbruket.

– Jag hade levt i en lögn och kunde inte ha en ärlig relation med dem. När jag gick ut från deras radhus och var på väg till grinden så sa Gud: "Gå in och be dem om förlåtelse." Jag tänkte: "Nej, jag gör det nästa gång." Men rösten kom igen.

Lasse ställde ner sin väska och gick tillbaka. Det fanns ingen i familjen som var troende.

– Mina pappa frågade: "Glömde du något?" "Ja, det är en sak jag skulle vilja säga", sa jag. "Förlåt mig för alla gånger jag bedragit och svärtat ner vårt namn och så."

– Det var som en bomb som slog ner i köket. Jag såg det ungefär som ett stort kors som slogs ner. Det var verkligen försoning som kom.

– Pappa reste sig upp och grät. Jag hade aldrig sett honom gråta. Vi höll om varandra.

– Det är klart vi förlåter dig. Detta är ett mirakel, sa han. Det är kanske den starkaste upplevelsen i mitt liv.

– Försoningen är så viktig. Försoning är inte komplicerad. Den är omedelbar. När du menar det blir den omedelbar. Det är nycklarna i Josuas behandling – förlåtelse och försoning.

Lasses fru Ann-Britt flyttade ner till Gamleby efter några månader. De tre barnen följde med och Ann-Britt var så tacksam för att ha fått Lasse tillbaka.

– Jag förstod inte vad hennes böner hade betytt, att aldrig ge upp.

– Har du någon i familjen som du tycker är hopplös så är han eller hon inte hopplös för Gud. Det finns inga hopplösa fall. På rehab upprättade Gud killar som var riktigt skadade och hade extrema livsbakgrunder.

– Jag hade kapitulerat och sagt till Gud: Gör vad du vill med mig. Jag visste att jag dött om jag fortsatt att missbruka.

 

Jobbade som försäljare

Efter rehab fick Lasse jobb som försäljare på ett kristet företag. Sedan började han föreläsa om narkotika och missbruk på olika skolor. Han var också engagerad nattvandrare i Västervik och blev intresserad av politik.

– Så jag blev politiker och i valet fick jag näst flest röster i hela kommunen. Jag hamnade i socialnämnden och fick plats i kommunfullmäktige två år efter rehab.

– Det var bara Gud. Jag fick besluta om andra människors framtid och använda mina egna erfarenheter av att det inte finns några hopplösa fall.

Senare flyttade Lasse och familjen tillbaka till Gävle. Där började han brinna för människor och såg att det fanns de som inte hade mat för dagen. Han bad till Gud om bröd och en dag ringde det från en Konsumbutik och erbjöd Lasse mängder med bröd för de visste att han hade många kontakter.

– Jag körde till Konsum och hämtade 250 kilo bröd. Det var sex säckar.

– Jag hade bilen knökfull med bröd och tänkte: Igår bad jag om bröd och nu är hela bilen full av bröd. Vad gör jag nu?

Han körde till ett område med behov och öppnade bakluckan och ropade med hög röst: "Bröd!" Det bildades en lång kö med människor från hela världen som kom för att hämta gratis bröd till sina familjer.

 

Årets miljöhjälte

Nu har det gått fem år sedan dess och Lasse har fått bröd varje dag. Han har delat ut 126 ton med mat till 12 000 personer.

– Det är inte missbrukare och hemlösa, utan alla andra människor, vanliga människor. Det är ett mirakel som heter duga.

– Det är bara Gud som ska ha äran. Jag ansågs vara ett hopplöst fall i min hemkommun. 2015 utsågs jag till Årets Gävlebo.

Förra året blev Lasse utsedd till Sveriges miljöhjälte och fick komma och hämta sitt pris på Cirkus i Stockholm.

– Jag är så tacksam till Gud och till Josua Rehab. Tänk att få komma in på Cirkus och hämta pris som årets miljöhjälte. Det är bara helt fantastiskt.

Egentligen var det Kungen som skulle delat ut priset, men han fick förhinder. Men Lasse hade fått en profetia om att han skulle få träffa Kungen och det som Gud har bestämt kommer att hända.

– När jag öppnade vinstkuvertet på Cirkus stod det: "Du ska få en hel dag med Kungen". Det är nu snart, i mitten av juni.

– Jag är inbjuden tillsammans med Världsnaturfonden och jag få ska presentera Matakuten för Kungaparet.

Lasse kommer att bjuda Kungen till Gävle för att visa honom Matakuten på plats.

– Det är en speciell sak att få bjuda Kungen till Gävle, att han får lära känna Matakuten på plats. Idag har jag en lokal och allt som jag bad om, avslutar Lasse.

MONIKA EKSTRÖM

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.