Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Elakartad cancertumör blev godartad

Eva Ruderstam | 01 jun , 2017
Jakob Wendesten blev mirakulöst helad som barn och som 15-åring valde han att ge 100 procent för Gud. Idag lever han för att berätta om Jesus för andra. – Gud gav mig mitt liv och livet som Jesus ger är det bästa som finns. Jag vill bara ge tillbaka, säger han.
Elakartad_tumor_blev_godartad
Jakob Wendesten är idag 23 år gammal. Han växte upp i ett kristet hem på Hönö i Göteborgs skärgård. 
– Jag har nog alltid haft en tro på Gud. Han är det bästa som någonsin hänt mig. Han är min Far i Himlen. 
Som riktigt liten drabbades Jakob av RS-virus. Han var nära att dö, men tillfrisknade. Som sexåring kom nästa pärs.

Elakartad tumör

– Jag var ute och simmade en sommardag. Mamma märkte att nackmuskeln vid min vänstra axel såg större ut. Pappa tänkte först att jag hade börjat få muskler, men mamma blev orolig och tog mig till sjukhuset för undersökning. Proverna visade att det var en elakartad cancertumör. Läkarna skulle operera bort den och sedan skulle jag få cellgifter.
– Jag var så liten så jag förstod inte hur farligt det var, men jag visste att något var fel. 
Efter operationen togs det nya prover på cancerknölen som hade opererats bort.
– Nu visade det sig att cancern istället var godartad. Läkarna var nervösa. De förstod inte hur det var möjligt att en elakartad tumör plötsligt kunde bli godartad. 
– En amerikansk professor som tittat på tumören och på proverna som togs innan konstaterade att proverna var helt olika, men hade ingen förklaring. Han diskuterade det på en läkarkongress. Men ingen kunde ge något svar.
Jakob är övertygad om att det var Gud som grep in.
– Det var många som bad för oss under den här tiden och Gud hör våra böner. Min församling bad att cancern skulle ge vika, att Gud skulle hela mig och att jag skulle slippa cellgift.
I och med att tumören var godartad behövdes ingen cellgiftsbehandling. Jakob friskförklarades och fick lämna sjukhuset redan efter en vecka.

Tuffa tonår

Jakob berättar att han under tonåren inte alltid levde som en mönsterkristen, men tron har alltid varit självklar.
– Gud har gett mig mitt liv. Och jag vill bara ge mitt liv tillbaka till Gud.
I tonåren var det lite tufft ibland. 
– Jag såg nya saker i världen som lockade och i skolan blev jag ibland retad för att jag trodde på Gud. Det var som om jag satte på en mask för att leva upp till något jag inte var. Det hände att jag kom hem och grät för att det var jobbigt. Men mamma och jag brukade prata om vad Jesus skulle ha gjort.
Jakob förklarar att han trodde på Gud, men att han inte levde för Gud. Han försökte tillfredsställa sig själv, trots att tomrummet i själen inte kan fyllas med någon annan än med Gud.

Två framtidsbilder

15 år gammal åkte han på ett kristet skidläger.
– Jag såg att det var något speciellt med ungdomarna där. De hade något som jag inte hade. De var lyckliga från insidan och ut. Det ville jag också vara.
– En kväll på lägret fick jag ett fantastiskt möte med Gud. Jag grät och grät, så att det blev en pöl på golvet, men det var glädjetårar. Jag kände att jag var älskad av Gud. Det var som om mina synder blev renade. Jag insåg vad Gud hade gjort för mig. Från den dagen bestämde jag mig för att ge 100 procent till Gud.
 En tid senare fick Jakob se två visioner eller framtidsbilder.
– Jag fick se mig själv i 25-årsåldern. Jag stod på en scen i Afrika och predikade inför ett hav av människor. Det kändes väldigt skrämmande för mig, eftersom jag var väldigt blyg. Jag såg också ett litet barn och förstod att det var mitt framtida barn. Det var som om Gud gav mig en framtid. Han gav mig ett mål och visade vart jag skulle i mitt liv. Jag har alltid haft mission i mitt hjärta och för mig blev det som en bekräftelse. Gud gav mig en extra knuff i ryggen, att detta kan du göra.

Smygfilmad på Skype

Idag har delar av visionen blivit verklighet. Jakob har varit i Etiopien sex gånger, tillsammans med Per Åkvist och Joshua Campaign. Flera gånger har han fått predika för massvis av människor, och genom en Etiopienresa träffade han också sin fru Shana. 
– Jag träffade en amerikansk man där. Han tyckte att jag skulle passa bra ihop med hans dotter, så när han ringde henne på Skype smygfilmade han samtidigt mig. Sedan försökte han ha en konversation med mig samtidigt som han hade kontakt med dottern. På den vägen är det.
– Vi träffades först på facebook och sedan åkte jag till USA och träffade henne på riktigt. När hon kom till Sverige lite senare friade jag och hon sade ja. Vi gifte oss 2015 och sedan dess bor vi i Kentucky, USA. Jag jobbar som assisterande pastor och evangelist och förutom resorna till Etiopien har jag även varit i Kenya, Indien och på Haiti. Vi åker till platser där kristenheten inte är så utbredd, håller kampanjer och predikar evangeliet.

Lever sin dröm

Jakob har en längtan efter att få berätta om Jesus för så många människor som möjligt.
– När jag gav mitt liv till Gud var det som om det bara exploderade i mitt inre. Jesus har frälst mig och helat mig. Det är för mycket för att jag ska hålla det för mig själv. Det måste spridas. Varje morgon när jag vaknar funderar jag över vem jag kan träffa, vem jag kan hjälpa och vem jag kan nå med evangelium. Tiden går snabbt och alla behöver höra budskapet.
Jakob har i många år känt att han skulle bo i USA i framtiden.
– När jag var liten pratade pappa om att vi kanske skulle bo i USA tillsammans i framtiden. Jag bodde kvar på Hönö tills för tre och ett halvt år sedan. Men jag har alltid haft en dröm om Amerika.
– Idag bor jag i USA och lever min dröm – med min fru som min bästa understödjare. Jag har räddats från döden kroppsligt och jag har räddats från döden andligt. Hur kan jag annat än att ge mitt liv tillbaka till Gud och leva det liv som jag har fått till Hans ära!
EVA RUDERSTAM
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.