Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kia hittade hem till Guds stora famn

Eva Ruderstam | 29 jun , 2017
Allt tal om synd och skam fick Kia att fly från kyrkan som ung. Hon kände sig fördömd och valde därför också att leva på ett självdestruktivt sätt. För två år sedan hittade Kia tillbaka till Guds stora famn. – Idag förstår jag att Gud har funnits för mig hela tiden, men jag behövde göra den här krångliga resan genom livet för att hitta rätt.
Kia_hittade_hem_till_Guds_stora_famn
Kia Johansson föddes och växte upp i Göteborg. Hennes mamma kom från en släkt som var aktiv i Svenska kyrkan och väldigt kyrklig, men hennes pappa var inte troende.
– När jag var hos mormor och morfar åkte vi till kyrkan varje söndag. Det var väldigt viktigt att vi alla åkte med.
Kia fick en tudelad bild av kyrkan och den kristna tron. En del handlade mycket om synd och skam.
– Man skulle nämna alla synder inför Gud. Jag var liten och rädd för att jag inte skulle komma ihåg alla mina synder. Jag kände mig hemsk och förlorad. Den bild jag hade av Gud var att han var lynnig och opålitlig. 
Kias morbror var präst och var med och startade Oasrörelsen. 
– Därifrån fick jag en helt annan bild – av glädje, kärlek och lovsång. Ändå kändes det som att den glädjen var utom räckhåll. Den fanns inte för mig. Det var två helt olika bilder av tro och kyrka.

Förnekade Guds existens

Kia konfirmerades på Åh stiftsgård. På konfirmationsdagen grät hon. Det fanns något där, men otillgängligt för henne och hon tog aldrig steget.
– Jag gick till olika kyrkor i Göteborg och testade det mesta. Men det höll inte för mig. Jag kände mig aldrig fri från synd och efter konfirmationen gled jag längre och längre bort från kyrkan. Jag kände mig fördömd.
– Istället för att be, lära mig mer och ställa frågor gjorde jag i princip allt jag kunde för att bekräfta hur bedrövlig jag var. Var jag förlorad kunde jag lika gärna fortsätta på den vägen. Till slut förnekade jag Guds existens. Det var enklast så. Men det slutade ändå aldrig skava inom mig.

Ett hål i själen

Kia var väldigt prestationsinriktad och satsade allt på arbetet.
– Jag mådde inte bra. Det kändes som att jag hade ett hål i själen. Jag lärde mig att stänga av den delen och gjorde mig själv till en maskin. Jag ville göra det som förväntades av mig och det var bara prestation som räknades.
Kia träffade en man när hon var 22 år. Han hade drogproblem som han inte riktigt blivit fri ifrån och när han drack alkohol blev han arg och oberäknelig.
– Jag tänkte nog att jag skulle rädda honom, få honom att må bra, men det gick inte att förändra honom. Ibland var jag livrädd. Han kunde slå sönder möbler och skåp i lägenheten. En gång hotade han att döda vår bebis som bara var några månader gammal.
– Jag var självdestruktiv och tog många smällar, inte fysiskt men mentalt. Jag tyckte inte att jag var värd något annat. 

Begravde sig i jobb

För barnens skull vågade Kia till slut säga stopp och berätta att hon ville skiljas.
– Idag förstår jag inte riktigt hur jag vågade, men han flyttade i alla fall ut.
Eftersom väldigt mycket pengar gått åt till alkohol och det som behövdes för att hålla fasaden uppe utåt, hade ekonomin fullständigt gått i sank. Kia såg ekonomin som en värdemätare på hur usel hon var och svarade med att jobba väldigt mycket. 
– Jag jobbade hur mycket som helst. Folk tyckte att jag var fantastisk som kunde jobba så mycket, men i själva verket var jag ett tomt skal. Jag arbetade för att rädda mig själv. Jobbet blev en ny värdemätare. Arbetet vägde upp det andra som inte kändes bra. Men samtidigt blev jag en dålig mamma som sällan var närvarande.
Det gick några år. Kia förbrukade relationer och beskriver sig själv som otroligt självdestruktiv.
– Jag hade ett hål i själen och tänkte att ingen kunde förstå mig. Jag var rädd för livet och rädd för mig själv, men fortsatte göra allt för att hålla uppe en snygg fasad.

Sökte i nyandlighet

Sökandet efter något djupare ledde henne till nyandlighetens smörgåsbord. Hon provade ockultism, tarotkort och kontakt med andra sidan.
– I new age-världen fanns det folk som lyssnade på mig. Jag fick uppmärksamhet och det talade till mitt ego. Men vilken värd av bedrägeri! Det handlade nästan alltid om att de ville sälja något och jag insåg längre fram att new age var både ihåligt och farligt. Det kostade mig mest relationer, pengar och hälsa. Själen blev ännu trasigare.
Kia inledde en ny relation och flyttade till Småland. Tillsammans fick paret tre barn.
– Men jag var inte hel utan jättetrasig. Vår relation fylldes av lögner och vi var otroligt destruktiva båda två. Det är jag väldigt ledsen för idag. Jag tycker att jag borde haft självinsikt, men det är så lätt att vara efterklok.
Även den relationen gick i kras och Kia flyttade till en egen bostad. Hon var fortfarande aktiv inom new age, men började nu inse det farliga och destruktiva. Mitt i allt detta brakade hon ihop, bokstavligt. Alla år av stress och destruktivitet hade rivit sönder henne.

Revidera livet

– Jag hade sådan ångest hela tiden och många gånger önskade jag att jag inte hade levt. Jag hade ingen kraft kvar. Det enda som fick mig att gå upp ur sängen var mina barn. Jag orkade inte längre jobba och försökte gå ner i tid, men det fungerade inte. 
Kia blev sjukskriven och sjukskrivningen kom att pågå betydligt längre än hon trott.
– Nu förstår jag att jag behövde den tiden. Jag fick revidera mitt liv och gå till botten med allt. Under ett par års tid hade jag också regelbundna samtal med en psykolog. 
Under den här tiden bröt Kia med new age. Sista gången hon besökte en seans blev hon riktigt arg.
– Jag upplevde hur mediet sökte efter förtvivlan och sorg. Hon var listig. Det finns så många manipulativa människor inom nyandligheten. Jag tror att Gud öppnade mina ögon så att jag kunde inse att new age kommer från det onda.

Tillbaka till Gud

Men mitt i det tunga inträffade också det fantastiska att Kia hittade tillbaka till Gud.
– Jag kom i kontakt med en kvinna. Hon utstrålade något speciellt och det visade sig att hon var kristen. Vi träffades och pratade och snart gled samtalen in på Gud. Vi började be tillsammans och med kvinnans hjälp fick jag möta Gud igen.
– Jag kan inte förklara hur det gick till eller vad som hände, men det var som om jag blev uppfylld på insidan. Det blev så fridfullt. Gud lät mig bli hel. Han öppnade mina ögon, öron och hjärta och jag kände att han älskade mig. Jag insåg att Gud hade burit mig genom varje sekund av mitt liv, till och med i de stunder då jag förnekade honom.
– Samtidigt har han skickat så många människor i min väg för att rädda mig.
Kias möte med Jesus fick henne att ifrågasätta de gamla bilderna hon hade av Gud och av kyrkan.
– Jag är tacksam för min bakgrund, för allt det gamla var inte av ondo. Jag har fått med mig mycket positivt. Nu har jag något att förankra min tro i.
– Att Gud kärleksfullt har välkomnat mig tillbaka i sin stora famn är det största beviset på att jag är förlåten och att jag inte är fördömd.

Tacksam till Gud

Idag lever Kia i ständig tacksamhet. Hon är tacksam för att Gud aldrig har övergett henne, även när livet varit svårt.
– Så mycket mer hade kunnat gå illa eller blivit mycket värre i mitt liv. Jag har flera gånger velat ta livet av mig, men Gud har på något sätt hindrat mig, så att jag inte har kunnat göra det. Idag är jag så tacksam för livet.  
Det har gått två år sedan Kia hittade en personlig relation med Jesus. Hon har hittat en församling inom Svenska kyrkan i Ljungby där hon känner sig hemma och i påskas valde hon att förnya sina doplöften.
– Jag fick högt och tydligt inför församlingen lova att följa Gud. Det var viktigt för mig. Hela påsknattsmässan var fantastisk. Från det mörka till dess att graven var tom. 
Kia Johansson tror att hennes mammas och systers förböner har varit en viktig del i att hon idag har hittat hem i livet.
– Idag förstår jag att Gud har funnits för mig hela tiden, men jag behövde göra den här krångliga resan genom livet för att hitta rätt.
EVA RUDERSTAM
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019