Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kia hittade hem till Guds stora famn

Eva Ruderstam | 29 jun , 2017
Allt tal om synd och skam fick Kia att fly från kyrkan som ung. Hon kände sig fördömd och valde därför också att leva på ett självdestruktivt sätt. För två år sedan hittade Kia tillbaka till Guds stora famn. – Idag förstår jag att Gud har funnits för mig hela tiden, men jag behövde göra den här krångliga resan genom livet för att hitta rätt.
Kia_hittade_hem_till_Guds_stora_famn
Kia Johansson föddes och växte upp i Göteborg. Hennes mamma kom från en släkt som var aktiv i Svenska kyrkan och väldigt kyrklig, men hennes pappa var inte troende.
– När jag var hos mormor och morfar åkte vi till kyrkan varje söndag. Det var väldigt viktigt att vi alla åkte med.
Kia fick en tudelad bild av kyrkan och den kristna tron. En del handlade mycket om synd och skam.
– Man skulle nämna alla synder inför Gud. Jag var liten och rädd för att jag inte skulle komma ihåg alla mina synder. Jag kände mig hemsk och förlorad. Den bild jag hade av Gud var att han var lynnig och opålitlig. 
Kias morbror var präst och var med och startade Oasrörelsen. 
– Därifrån fick jag en helt annan bild – av glädje, kärlek och lovsång. Ändå kändes det som att den glädjen var utom räckhåll. Den fanns inte för mig. Det var två helt olika bilder av tro och kyrka.

Förnekade Guds existens

Kia konfirmerades på Åh stiftsgård. På konfirmationsdagen grät hon. Det fanns något där, men otillgängligt för henne och hon tog aldrig steget.
– Jag gick till olika kyrkor i Göteborg och testade det mesta. Men det höll inte för mig. Jag kände mig aldrig fri från synd och efter konfirmationen gled jag längre och längre bort från kyrkan. Jag kände mig fördömd.
– Istället för att be, lära mig mer och ställa frågor gjorde jag i princip allt jag kunde för att bekräfta hur bedrövlig jag var. Var jag förlorad kunde jag lika gärna fortsätta på den vägen. Till slut förnekade jag Guds existens. Det var enklast så. Men det slutade ändå aldrig skava inom mig.

Ett hål i själen

Kia var väldigt prestationsinriktad och satsade allt på arbetet.
– Jag mådde inte bra. Det kändes som att jag hade ett hål i själen. Jag lärde mig att stänga av den delen och gjorde mig själv till en maskin. Jag ville göra det som förväntades av mig och det var bara prestation som räknades.
Kia träffade en man när hon var 22 år. Han hade drogproblem som han inte riktigt blivit fri ifrån och när han drack alkohol blev han arg och oberäknelig.
– Jag tänkte nog att jag skulle rädda honom, få honom att må bra, men det gick inte att förändra honom. Ibland var jag livrädd. Han kunde slå sönder möbler och skåp i lägenheten. En gång hotade han att döda vår bebis som bara var några månader gammal.
– Jag var självdestruktiv och tog många smällar, inte fysiskt men mentalt. Jag tyckte inte att jag var värd något annat. 

Begravde sig i jobb

För barnens skull vågade Kia till slut säga stopp och berätta att hon ville skiljas.
– Idag förstår jag inte riktigt hur jag vågade, men han flyttade i alla fall ut.
Eftersom väldigt mycket pengar gått åt till alkohol och det som behövdes för att hålla fasaden uppe utåt, hade ekonomin fullständigt gått i sank. Kia såg ekonomin som en värdemätare på hur usel hon var och svarade med att jobba väldigt mycket. 
– Jag jobbade hur mycket som helst. Folk tyckte att jag var fantastisk som kunde jobba så mycket, men i själva verket var jag ett tomt skal. Jag arbetade för att rädda mig själv. Jobbet blev en ny värdemätare. Arbetet vägde upp det andra som inte kändes bra. Men samtidigt blev jag en dålig mamma som sällan var närvarande.
Det gick några år. Kia förbrukade relationer och beskriver sig själv som otroligt självdestruktiv.
– Jag hade ett hål i själen och tänkte att ingen kunde förstå mig. Jag var rädd för livet och rädd för mig själv, men fortsatte göra allt för att hålla uppe en snygg fasad.

Sökte i nyandlighet

Sökandet efter något djupare ledde henne till nyandlighetens smörgåsbord. Hon provade ockultism, tarotkort och kontakt med andra sidan.
– I new age-världen fanns det folk som lyssnade på mig. Jag fick uppmärksamhet och det talade till mitt ego. Men vilken värd av bedrägeri! Det handlade nästan alltid om att de ville sälja något och jag insåg längre fram att new age var både ihåligt och farligt. Det kostade mig mest relationer, pengar och hälsa. Själen blev ännu trasigare.
Kia inledde en ny relation och flyttade till Småland. Tillsammans fick paret tre barn.
– Men jag var inte hel utan jättetrasig. Vår relation fylldes av lögner och vi var otroligt destruktiva båda två. Det är jag väldigt ledsen för idag. Jag tycker att jag borde haft självinsikt, men det är så lätt att vara efterklok.
Även den relationen gick i kras och Kia flyttade till en egen bostad. Hon var fortfarande aktiv inom new age, men började nu inse det farliga och destruktiva. Mitt i allt detta brakade hon ihop, bokstavligt. Alla år av stress och destruktivitet hade rivit sönder henne.

Revidera livet

– Jag hade sådan ångest hela tiden och många gånger önskade jag att jag inte hade levt. Jag hade ingen kraft kvar. Det enda som fick mig att gå upp ur sängen var mina barn. Jag orkade inte längre jobba och försökte gå ner i tid, men det fungerade inte. 
Kia blev sjukskriven och sjukskrivningen kom att pågå betydligt längre än hon trott.
– Nu förstår jag att jag behövde den tiden. Jag fick revidera mitt liv och gå till botten med allt. Under ett par års tid hade jag också regelbundna samtal med en psykolog. 
Under den här tiden bröt Kia med new age. Sista gången hon besökte en seans blev hon riktigt arg.
– Jag upplevde hur mediet sökte efter förtvivlan och sorg. Hon var listig. Det finns så många manipulativa människor inom nyandligheten. Jag tror att Gud öppnade mina ögon så att jag kunde inse att new age kommer från det onda.

Tillbaka till Gud

Men mitt i det tunga inträffade också det fantastiska att Kia hittade tillbaka till Gud.
– Jag kom i kontakt med en kvinna. Hon utstrålade något speciellt och det visade sig att hon var kristen. Vi träffades och pratade och snart gled samtalen in på Gud. Vi började be tillsammans och med kvinnans hjälp fick jag möta Gud igen.
– Jag kan inte förklara hur det gick till eller vad som hände, men det var som om jag blev uppfylld på insidan. Det blev så fridfullt. Gud lät mig bli hel. Han öppnade mina ögon, öron och hjärta och jag kände att han älskade mig. Jag insåg att Gud hade burit mig genom varje sekund av mitt liv, till och med i de stunder då jag förnekade honom.
– Samtidigt har han skickat så många människor i min väg för att rädda mig.
Kias möte med Jesus fick henne att ifrågasätta de gamla bilderna hon hade av Gud och av kyrkan.
– Jag är tacksam för min bakgrund, för allt det gamla var inte av ondo. Jag har fått med mig mycket positivt. Nu har jag något att förankra min tro i.
– Att Gud kärleksfullt har välkomnat mig tillbaka i sin stora famn är det största beviset på att jag är förlåten och att jag inte är fördömd.

Tacksam till Gud

Idag lever Kia i ständig tacksamhet. Hon är tacksam för att Gud aldrig har övergett henne, även när livet varit svårt.
– Så mycket mer hade kunnat gå illa eller blivit mycket värre i mitt liv. Jag har flera gånger velat ta livet av mig, men Gud har på något sätt hindrat mig, så att jag inte har kunnat göra det. Idag är jag så tacksam för livet.  
Det har gått två år sedan Kia hittade en personlig relation med Jesus. Hon har hittat en församling inom Svenska kyrkan i Ljungby där hon känner sig hemma och i påskas valde hon att förnya sina doplöften.
– Jag fick högt och tydligt inför församlingen lova att följa Gud. Det var viktigt för mig. Hela påsknattsmässan var fantastisk. Från det mörka till dess att graven var tom. 
Kia Johansson tror att hennes mammas och systers förböner har varit en viktig del i att hon idag har hittat hem i livet.
– Idag förstår jag att Gud har funnits för mig hela tiden, men jag behövde göra den här krångliga resan genom livet för att hitta rätt.
EVA RUDERSTAM
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.