Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Lars och Eva räddades från döden

Maria Johansson | 31 aug , 2017
Bara ett mirakel skulle kunna rädda Lars Myrbergs liv. Allt var kaos. Han vägde bara 54 kilo, levern och njurarna var helt slut och psyket instabilt. Han hade dessutom just slagit flickvännen Eva på grund av svartsjuka. – Jag kunde inte kontrollera mitt liv. Demoner höll på att slakta mig och jag visste inte vad jag gjorde, säger Lars.
Eva och Lars3 Foto MJ Inblick (1)
Helt förvirrad satte Lars sig ner på golvet i knarkarkvarten. Eva satt en bit bort, misshandlad och full av fruktan. 
– Där och då lämnade jag min kropp. Min ande och mitt medvetande sögs ut ur kroppen, och uppifrån taket kunde jag se mig själv sitta nere på golvet. Det var ett sanningens ögonblick.
Lars insåg hur sargad han var och hur lite liv det fanns kvar i honom. Troligen var han bara ett ögonblick från döden. Knarkandet hade tagit ut sin rätt. 
Eva och Lars hade träffats när Lars hade haft permission från Ulleråkers mentalsjukhus. Trots att han var nerknarkad, långhårig och sårig runt munnen såg hon någonting i honom. De två sargade spillrorna tydde sig till varandra och tillsammans sålde de knark.
– Vi försörjde hela Uppsala med droger, berättar Lars Myrberg för Inblick.
– Vi gick till ungdomsgårdar och langade droger. Vi vill verkligen säga förlåt för alla som vi lurade att ta droger. Jag var förblindad och en stor egoist, allt handlade bara om mig, säger Eva Myrberg.

Tomhet och mörker

Eva hade haft en bra uppväxt. Hon bodde i Hälsingland och gick i söndagsskola tills hon var 12 år. Men när hon flyttade till Uppsala och började arbeta som sjukvårdsbiträde på Akademiska sjukhuset började allt gå snett.
– Jag träffade en tjej som rökte hasch och jag följde med henne. Sen blev det tyngre droger, berättar Eva. 
Eva kände en stor tomhet och drogerna blev en flykt från ett liv som egentligen inte var något liv.
– Jag brydde mig inte längre. Det var bara ett mörker, säger hon.

Farlig för alla

Lars uppväxt började bra, men i tonåren vände det neråt. 
– Allt var bra och normalt tills jag var 13 år och min mor dog, säger han.
Tre månader tidigare hade han döpt sig. När han stod i dopgraven talade en man ut en hälsning från Gud. Han sa att Lars var ett utvalt redskap och skulle vinna tusentals människor för Gud.
– Han sa att jag skulle resa i olika länder. Jag var bara livrädd, säger Lars.
Att Lars mor dog blev ett dråpslag. Relationen med pappan var svår och Lars blev bitter på Gud som lät allt hända.
– Jag var blyg och osäker, och när jag var 14-15 år började jag dricka och fick dåliga kompisar. Jag flydde från Gud och från kallelsen, därför drack jag bara mer och mer. Jag var farlig, både för mig själv och för andra.
Det blev bråk med polisen och vård på mentalsjukhus. Samtidigt tog kroppen tog stryk, lever och njurar blev förstörda.
– Till slut var jag bara en människospillra, berättar Lars.
När Lars flera år senare såg ner på sig själv uppifrån taket, såg han för första gången hur sargad han var och hur lite liv det fanns kvar i honom. Han skrek till så högt att han tyckte hela världen borde hört, men inte ens Eva hörde. Det var hans hjärta som ropade i ångest.
– Jag ropade på Gud om hjälp och jag såg hur tonen hördes i tronrummet.
Genast upplevde Lars hur han kom tillbaka i sin kropp på golvet.
– Jag såg ett ljussken och trodde att jag kommit till himlen, säger han.
Väl nere på golvet kände Lars en maning att titta till vänster. Med stor ansträngning lyckades han göra det.
– Jag såg en stor svart tron med en grotesk varelse, en demon eller en djävul. Det var massvis med rep runt mitt bröst och jag såg att han bara kunde dra i ett rep och jag skulle dö.

Stark ångest och kamp

Lars kunde knappt andas och kände en oerhört stark ångest och kamp. Han kände nu en maning att titta till höger istället.
– Äckliga små apliknande demoner, hängde på mig och de skrek ”Nej, Nej!” så att det skar i öronen på mig.
Lars lyckades ändå titta upp på sin högra sida och såg då tre kors framför sig. I mitten var korset med Jesus.
– Jag vågade inte titta på Jesus. Jag var som en av rövarna, jag hade förstört människors liv. Jag såg hur smutsig jag var och hur bra jag tjänat djävulen.
Lars tänkte att han hade sabbat alla chanser Jesus gett honom, men när han vågade se Jesus i ögonen såg han något annat.
– Från Jesu ögon strömmade det ut en sådan värme och kärlek rakt in i mitt hjärta.
Lars fick se något som utspelade sig i himlen innan Gud skapade jorden. Man diskuterade hur Lars, den hemskaste människan i Uppsala, skulle kunna räddas.
– Då säger Jesus ”Jag gör det. Jag går ner och räddar honom”. Jag förstod att om det så bara var jag i hela universum som behövde räddas så skulle han dött bara för mig.

Explosion av ljus

Lars upplevde hur han fick styrkan tillbaka och hur allt han gjort mot Gud och mot människor var utstruket. Det fanns inget kvar på hans konto av skuld och synd.
– Jesus visade att mitt hjärta var klart. Det strömmade av kärlek. Jag tog min blodiga arm och pekade mot min vänstra sida och skrek: ” Nu satan är din tid slut i mitt liv. I Jesu namn!”
Lars upplevde hur han blev totalt fri. Han tog emot Jesus. Det var som explosion av ljus i rummet.
– Alla demoner flög ut och jag hade inte känt mig så lätt på många år.
Under tiden Lars upplevde detta satt Eva i samma rum, men omedveten om vad som hänt.
– Det var som krig, en våldsam kamp. Jag vågade inte andas. Jag hade sett hur Lars ögon var svarta av hat, berättar Eva.
Hon trodde Lars blivit tokig när han säger att han lämnat sitt liv till Jesus.
– Jag trodde han var mentalt sjuk och nojig, säger hon.

Grät i timmar

Lars ville nu lägga händerna på henne och be.
– Jag tänkte: hellre hans händer än en kniv, säger Eva.
Eva hade egentligen haft en längtan efter Gud hela livet. 
– Det fanns ett frö som Gud arbetade med i mitt liv. När vi höll på med droger ville jag få med Lars till Pingstkyrkan, berättar hon. 
Lars la händerna på Eva och bad för henne.
– När jag la händerna på henne var det som om elektricitet gick från huvudet ner i fötterna. Jag bad frälsningsbön för Eva, säger Lars.
När Eva reste sig upp var all rädsla borta. 
– Jag såg ljuset som kom ut från Lars ögon och vi tittade oss i spegeln och kramades och grät i timmar. Det var som ett dop i Guds kärlek, det var läkedom, säger Eva.
Dagen efter gick de båda fram i ett möte som Pingstkyrkan hade, och gav sina liv till Jesus offentligt. 
– Hela Pingstkyrkan grät och allt bönetanter kramade om oss, säger Lars.
Under hela den jobbiga tiden hade Lars mormor Elin bett för honom. 
– Hon bad en timme varje natt, i fem år. Släktingar tyckte hon skulle sluta, men hon sa ”Gud måste rädda honom, jag släpper det inte”.
När Lars sedan skulle berätta för mormor Elin vad som hänt visste hon det redan. Samma tid som han hade tagit emot Jesus hade hennes bönebörda släppt.

Fysiskt mirakel

Två månader senare gifte sig Lars och Eva.
– Det var 75 knarkare som kom. Många kom från Stockholm, de var på permis, säger Eva.
– Många blev också frälsta sedan, berättar Lars som är noga med att tillägga att det är Jesus som ska ha äran. 
Tre månader senare hade Lars dubblat sin vikt. Läkaren kunde inte tro sina ögon.
– Han var ateist, men sa ”Är det du Lars? Så mycket kan jag säga att jag tror inte att det finns en Gud, men det här har ingen människa gjort.”
På sjukhuset bekräftades det fysiska miraklet. I Lars journaler står det att hans lever- och njurvärden är ”utan anmärkning. På grund av Lars Myrbergs påstådda upplevelse tycks ett under ha inträffat.”
Eva och Lars har arbetat med drogrehabilitering och Gud har gjort många under. Lars har också rest till många ryska fängelser där tusentals har tagit emot Jesus. Han har också mött elever i svenska skolor. Idag längtar Eva och Lars efter att få se samma totala omvändelser som de själva upplevt, här i Sverige.
– Gud har inte glömt Sverige. Vi är förvissade om att vanliga Svensson, missbrukare och studenter kommer få sina liv förvandlade av Jesus, säger Eva och Lars Myrberg.
M​ARIA JOHANSSON
 
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019