Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

" Inom mig fanns ett stort hål"

Angelica Victorin | 26 okt , 2017
Sorgen efter Brittas storebror kom att prägla hennes liv. Som 19-åring fann hon en tro på Jesus. Vägen ut ur sorgens skugga har tagit sin tid. Med sin nya bok vill hon ge hopp till den som kämpar. En tro som mognar genom mötet med både sorg och glädje kan mynna ut i en djupare vänskap med Jesus, säger hon.
Inom_mig_fanns_ett_stort_hal
Från sin barndom minns Britta skogsutflykter, mycket lek och fantasi, men också ett svart stråk av sorg inuti. Hennes bror Sven drunknade mindre än ett år innan hon föddes. 
– Mina föräldrars sorg präglade mig och min uppväxt. Den var tyst, outtalad och kännbar som en sorg utan adress i mig. Jag mådde inte alls bra som tonåring. Inom mig fanns ett stort hål, en övergivenhet som var svår att fylla. 

Kom till tro som tonåring

Britta berättar att hon nog aldrig hade någon barnatro, men minns att hon gick på torsdagar i något som kallades Goda Kamrater i Missionshuset. 
– Jag har hittat ett litet häfte därifrån med en fråga runt texten om en kvinna som fick ett möte med Jesus. Frågan var: Vem blev gladast? Mitt svar med barnslig handstil var: Jesus och syndarinnan. Så, något fanns där ändå.
När hon var nitton år tog hon beslutet att följa Jesus. Britta beskriver det som en stilla men ändå helt livsavgörande stund som präglat resten av hennes liv. Det började med att en av Brittas vänner som var utbytesstudent i USA kom till en kristen familj. 
– Jag hade under en längre tid känt en stor tomhet. Jag tror det är vissa tider i våra liv där de här större vägskälen dyker upp. Tonåren är en sådan tid. Jag längtade efter mening. När hon kom hem och enkelt berättade om sin nya tro, räckte det för att jag skulle söka mig till ett kristet sammanhang, ställa frågor och så småningom göra detta val. 
– Idag är det hisnande att se tillbaka på vad den frälsningsbönen i ensamhet och de kontakter som öppnades, har fått betyda för resten av mitt liv. Jag är tacksam för vägen, människorna som funnits och finns i mitt liv. Ibland häpnar jag över vad det blev av det liv jag nästan inte trodde jag skulle orka leva. Jag är numera pastor i Equmeniakyrkan och har haft en tjänst som evangelist i många år, säger Britta.

Hopp till den som kämpar

Britta har tidigare skrivit några böcker som getts ut på Libris förlag. Skrivandet har funnits i hennes liv ganska länge, säger hon. 
– Att jag nu valde att skriva om min barndom handlar till stor del om att jag tror att vi är många som är stukade, som behöver hitta ett hopp och en väg vidare igenom en del händelser som färgat våra liv. Jag tror att många har en hel del tysta sorger, törnar och utanförskap som det inte pratades om, säger Britta.
Hennes barndom innehöll ett stort trauma för familjen. Men vi är inte unika, menar hon. 
– Jag har länge i min förkunnelse försökt lyfta vikten av att tala sant om livet och se att Jesus finns mitt i det som är och kan förvandla situationer, men att det tar sin tid. Jag har kunnat se att Guds ord liksom ”dockar in” i det liv vi lever idag. Det har påtagligt berört och hjälpt mig vidare. Jag leder också en del retreater. I tystnaden inför Guds ord händer det inte sällan att sådant vi går med utan att bearbeta eller ta fram i ljuset, gör sig påmint. Med boken vill jag säga något om min väg och ge hopp till den som kämpar.

Tillit genom allt

Britta hittade sin egen väg genom att samtala med själavårdare. Tillsammans med en andlig vägledare som hade Bibeln som utgångspunkt, fick hon hjälp att se Jesu kallelse att möta smärtan hon bar på. 
– Jag har både bråkat med, tvivlat på och landat i tilliten i min tro på Gud. Självbilden har genom denna långa process förändrats till det bättre. Jag har mindre trygghet och mer tillit nu. Vet vem jag är i en värld som inte är fullkomlig. 
Hon tänker sig att trygghet är ramen för våra liv. Det handlar om relationer, pensionsförsäkring, hus och hem, helt enkelt. Vi ordnar efter våra förutsättningar ett bra liv. 
– Det ger en viss trygghet. Allt det kan krackelera och gå sönder. Det är sårbart. Tillit är något som bär mitt i allt, trots allt och under allt. Tron är som ett golv som bär mig. Det tar nog hela livet att våga tilliten, men jag tror att det är i den som Jesus möter oss och ger stadgan för ett liv som bär genom allt.
Hemlösheten och övergivenheten Britta upplevde, gjorde länge henne till ett offer för en sorg hon inte ville bära, berättar hon. 
– Jag kände mig vilsen och det präglade alla mina relationer. Offerkoftan kan vara rätt skön ibland. Den gör att andra ser och bekräftar en. Men i längden blir det ett hörn man målar in sig i. Jag vill vara fri, ge och ta emot i relationer, men inte på grund av gamla omständigheter och svarta stråk som inte är mina. Jag är inget offer. Nu bär jag, som den ryska dockan med många små dockor inom sig, alla mina åldrar och kan härbärgera både det lilla barnet och den vuxna kvinnan. 

Utvandrare till Jerusalem

Parallellt med Brittas självbiografi finns i boken en historisk berättelse om folk från hennes hemby som utvandrade till Jerusalem. 
– Jag valde att berätta om utvandrarna som for till Jerusalem för att den historiska händelsen ligger väldigt nära mig. Jag är uppvuxen i Nås och har alltid känt till detta. De som reste blev mina hemliga vänner som barn. De vågade ta steget. Som vuxen inser jag både att det blev mycket svårigheter, men också en hel del vackra och viktiga insatser de fick göra i det heliga landet. Som barn blev jag tröstad av det stora vemodet i uppbrottet. Att lämna för att gå i riktning mot sin längtan, besvikelserna och de nya möjligheter som några av dem hittade i Jerusalem, intresserade mig.
Sorgen som tystas är den gemensamma nämnaren, menar Britta. Allt de fick lämna och inte kunde tala om därför att tron på Jesu återkomst på Oljeberget var större än livet hemma i Nås. 

Genom sorg och glädje

– Jag känner igen mig i att tron måste betyda att man är glad och lycklig. Men vägen till den djupare glädjen var dold. Allt hör ihop och livet är vävt i ett enda stycke. Det är nog allra viktigast för mig. Jag är människa och bejakar det, lever och gläds. Också mitt i den djupare glädjen finns hos mig en större generositet med vad det är att försöka få ihop livet. Det går inte helt och fullt. Jag vilar i det och märker att Jesu ord i Johannes 15:15 blivit så viktiga: ”Jag kallar er inte längre tjänare, jag kallar er vänner”. En tro som mognar genom mötet med både sorg och glädje kan mynna ut i en djupare vänskap med Jesus, i en förtrolighet. Han har visat att det finns en väg även där det kan se ut att bara vara spårlös terräng. Det tar tid och kräver mod att våga tro och börja gå.
A​NGELICA VICTORIN
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019