Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Martin sökte i det ockulta redan som barn

Monika Ekström | 30 nov , 2017
Martin Reén växte upp med en fantastisk mamma, men pappan hade missbruksproblem och var frånvarande. Det föddes en tomhet på insidan och ett andligt sökande startade. – Jag har alltid längtad bort och efter något mer. Jag var övertygad om att det fanns en värld bakom den här, berättar Martin Reen för Inblick. Han fick kontakt med den andliga världen redan som barn, men blev bara tommare och tommare.
Martin_Reen_sokte_i_det_ockulta
Martin föddes i början av 80-talet i Skillingaryd några mil söder om Jönköping. Men även i det, på ytan, idylliska samhället fanns kriminalitet och droger. 
– Jag växte upp med en fantastisk mamma, men pappa hade det tufft, minns Martin. 
När Martins föräldrar träffades hade hans pappa missbruksproblem bakom sig och föll ganska snabbt tillbaka. Problemen blev värre och värre med tiden. 
– Det ledde till att mamma fick kasta ut honom. Antingen går du och får hjälp eller får du gå, sa mamma. Han fixade inte att få hjälp, berättar Martin. 
En gång blev Martin kidnappad av sin pappa och han krävde pengar till droger i utbyte mot sin son.
– Han kunde dyka upp påtänd och ville bryta sig in. Jag kommer ihåg tillfällen när mamma tog mig och lyfte mig ur sängen och så fick vi springa och gömma oss. 
– Du påverkas känslomässigt när du växer upp med vissheten om att pappa inte är där och att andra har sina pappor. 

Känslig för det andliga

Mamman träffade en ny man som blev Martins styvfar, men allt var ändå inte frid och fröjd. 
– Han har gjort ett jättebra jobb under min uppväxt, men allt detta med att pappa försvann påverkade mig så klart. 
– Det föddes en tomhet i mitt inre. Jag har alltid varit känslig för det andliga i mitt liv. När du har den profetiska kallelsen så finns det en medfödd känslighet. 
– Jag har alltid längtat bort och efter något mer. 
Martin var övertygad om att det fanns en värld bakom den synliga och kunde se andevarelser. Han lånade böcker på biblioteket om det ockulta och började praktisera det han läste. 
– Som åttaåring läste jag ockulta böcker och började med besvärjelse. Jag kände inte Jesus då och förstod inte bättre. 
– Tonåren präglades av min inre resa. Jag bjöd in olika krafter i mitt liv, andliga guider i sökandet efter mål och mening. Jag gjorde det ofta själv, men också med kompisar.
Martin gjorde utomkroppsliga resor och kunde få saker att flyga omkring i rummet. På nätterna stod det andliga guider vid sängen. 
– På den tiden brukade min andliga guide dyka upp. I början var det häftigt, men sedan var det inte så trevligt att ligga vaken under trycket. Det var en död munk som såg ut som kejsaren i Starwars.

Ville inte leva

Martin fann inte det han sökte i det ockulta och inget kunde fylla hans inre.
– Jag blev bara tommare och tommare, berättar Martin. 
Till slut tog livslusten slut och han ville inte leva längre.
– Livet kunde kännas ganska meningslöst. Det kulminerade i att jag inte ville leva.
Men Martin spelade innebandy och lärde känna några kristna killar på träningen som var i kyrkan.
– Jag brukade gå på innebandy i kyrkan och de träffade mig där.
En av killarna började be och fasta för Martin och samtalade mycket med honom. 
– Jag visste inte om att han bad och fastade, men däremot tog han sig tid med mig. Vi satt och pratade om new age och Jesus. 
– Gud fick en öppning där när de här killarna bad för mig och pratade med mig.
Men Martin var till en början inte öppen för att bli kristen och tro på Jesus. 
– Jag ville inte bli frikyrklig också. Jag hade tillräckligt med problem. 

"Som ett under"

Men så kom en situation där han mådde fruktansvärt dåligt och kände sig helt uppgiven. 
– Som genom ett under kom jag på ett möte och det var Johannes Amritzer som predikade. Det var jobbigt för mig att gå på mötet och jag började gråta. Det hände något.
Det blev frälsningsinbjudan för de som ville ta emot Jesus.
– Ni som vill bekänna att Jesus är verklig kom fram. Ni ska få känna Guds kraft, sa Johannes. Där blev jag riktigt gripen av Jesus och frälst, berättar Martin. 
Med en gång gick Martin över till att läsa kristna böcker. Han läste om kraften i namnet Jesus och trodde att mörkret i livet skulle försvinna i och med frälsningen, men de nattliga besöken fortsatte. 
– Ett par nätter efter det riktiga mötet med Jesus då jag var 17 eller 18 år så vaknade jag av att den andliga guiden stod där igen. 
– Tänk om den här kraften är starkare, tänkte jag. Jag vågade inte be, men viskade namnet Jesus. När jag viskade Jesus gav anden upp ett skrik och försvann. 
Dagen efter åkte Martin med sin mamma till ett köpcenter i Jönköping. 
– Jag satt i bilen och väntade på att mamma skulle handla klart. När jag tittade ut genom fönstret såg jag en stor ängel utanför och det var som om Herren sade: "Vi är med dig! Vi gillar dig! Vi backar upp dig!"
En process av helande och upprättelse började.
– Befrielsen är direkt, men det är en vandring till upprättelse. Krafterna lämnar en, men de ockulta skuggorna ligger över en. Man behöver låta själen beröras av Jesus. Det var en process.
Processen tog fem till sex år, eftersom det tog några år att få uppenbarelse om Herren som läkare. Det fick han genom församlingen Arken i Kungsängen. Där träffade han Linda från Skellefteå och de gifte sig efter några år. 
– Vi träffades och kunde bilda familj med tre fantastiska barn. Det är en frukt av att jag blev löst från det ockulta. 
Idag har Martin och Linda tre barn som är tio, sex och ett år. Själv är Martin 35. 
– New age ger löften om en ny tidålder, men det är vi som fått en ny tidsålder. Vi har en framtid med Herren. 
– Att uppleva Guds fullhet i Kristus gjorde att jag kunde bli upprättad och dela livet med någon annan. 
Efter åren i Kungsängen flyttade Linda och Martin norröver, tillbaka till Lindas hemtrakter. 
Idag reser de i hela Norden. 
– Vi har byggt upp den här verksamheten och vi brukar köra tillsammans när det går.
Martin lovade sig själv, djävulen och Gud när han blev frälst att resa runt och berätta vad Jesus gjort i hans liv. 
– Resten av mitt liv så kommer du att få ångra att du försökte dra mig in i mörker och knäcka mig. Jag kommer att resa runt och berätta hur Jesus brutit mörkrets makter i mitt liv, sa Martin till djävulen. 
Och budskapet om Jesus hjälper människor runt om i världen. 
– Där jag varit mest slagen det är där vi ser mest genombort i andra människors liv. Vi ser människor bli helade och upprättade.
– Vi upplever en fantastisk tid. Det är spännande att leva med Jesus. Det är ett äventyr varje dag, avslutar Martin Reen. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 23, 2021
USA:s nytillträdde president Joe Biden sticker inte under stol med sin kristna tro. Katoliken Biden är den tydligast kristne presidenten sedan Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Nu ska han ta sig an ett närmast omöjligt uppdrag, nämligen att ena det amerikanska folket.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.