Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Harald Høidahl: "Lovsång handlar om Jesus"

Angelica Victorin | 18 jan , 2018
Harald Høidahl känner tacksamhet till Gud för att Han har bevarat honom genom hela livet. – Jesus har varit med mig, stått kvar när jag har sänkt blicken och hållit mig när jag har släppt taget. Han vet att vi är människor, att vi kan gå sönder, att relationer kan splittras, att sjukdom kan härja, att tvivlen ibland ropar högre än tron. Han känner oss och är bara en bön ifrån oss, säger Harald Høidahl i en intervju med Inblick.
Lovsang_handlar_om_Jesus
Lovsångsledaren Harald Høidahl växte upp i en stor familj. De är fem syskon och han är yngst. Det var mycket sång och musik i familjen. Tron på Gud gick som en röd tråd genom uppväxten och de deltog ofta i möten och konferenser. 
Redan som treåring började Harald att spela piano. Han gick hos en privatlärare från att han var fem år gammal. När Harald var nio gick han med i lovsångsgruppen som spelade på barnmötena och från tolv års ålder var han med i ungdomarnas grupp. 
– Den församling vi deltog i, Borg Kristne Senter, var en av de första trosförsamlingarna i Norge i slutet av 80-talet. Det var stora möten som samlade upp till 600 personer på bibelundervisning på tisdagar. Jag var så liten när jag började spela att predikanterna inte kunde se mig bakom flygeln, berättar Harlad.

Alltid trott på Gud

Som tonåring var Harald med i en ungdomsgrupp som träffades varje vecka och åkte på teamresor varje år.  
– Eftersom tron är en naturlig del av vår familj, har jag alltid trott på Gud och har inget datum jag kan se tillbaka på då jag blev frälst.
Han kommer inte ihåg någon specifik händelse där han tog ett avgörande beslut, snarare att han gjorde det många gånger. 
– Från tidig ungdom och upp i tonåren tog jag snarare ett beslut att leva för Jesus till hundra procent varannan vecka. Så var det var nästan. Men det speglar väl en ungdomssjäl, säger han.

Lovsång handlar om Jesus

Från att Harald varit i aktiv inom lovsång i flera år var steget inte stort till att börja leda. Det har hela tiden varit något naturligt och självklart för honom.
– Jag kan inte säga att jag kände en kallelse att spela eller leda lovsång. Alla troende är kallade att lovsjunga Gud. Att Han har kallat mig att leda människor i lovsång är något jag har insett med tiden, men kanske inte helt förstått. 
– Han väljer vem han vill och det är enbart i och genom Hans nåd jag kan tjäna honom. Det är när jag ser i backspegeln som jag ser Hans hand över mitt liv, förklarar han.
Målet med lovsången är Jesus, poängterar Harald. När han leder önskar han att så många som möjligt ska upplyfta sina hjärtan och sin uppmärksamhet på Jesus Kristus. Hans önskan är att de som är i gudstjänsten, gammal som ung, ska känna att det är lätt att lovsjunga, att de ska känna igen sig i de sånger som sjungs. 
– Genom lovsång och tillbedjan kommer vi nära Jesus. Jag brukar be att Guds vilja ska ske i och genom det vi som lovsångsteam gör. Att Han genom sin Ande leder oss när vi spelar, sjunger och väljer sånger. 
– En sång är mer än en sång. Det profetiska i lovsång och musik är mycket närmare än många kanske tror. Det kan vara rätt sång till rätt tid, rätt melodi. Det är ord och toner som genom den Helige Ande ändrar atmosfären och berör hjärtan.
Han tror att alla som skriver sånger tycker det är svårt och kanske lite otäckt att ta med sången man har spelat för sig själv ut bland folk. 
– Kommer de gilla sången, stämmer teologin i texten, är melodin för simpel? Det är många frågor och tankar som går igenom huvudet. När sånger man har skrivit plötsligt sjungs över hela världen, känns det mycket speciellt. Då känner jag tacksamhet och förundran. Det är kanske inte det viktigaste, men jag fylls med stor tacksamhet.

Tacksamhet till Gud

Harald känner även tacksamhet till Gud för att Han har bevarat honom genom allt. 
– Jag är oändligt tacksam för att Han har varit med mig hela tiden, stått kvar när jag har sänkt blicken och hållit mig när jag har släppt taget. 
Han önskar att de som lyssnar kan hitta tröst och hopp genom melodierna och texterna. Jesus har sagt att Han aldrig ska lämna oss, påminner Harald. 
– Jesus känner oss. Han vet att vi är människor, att vi kan gå sönder, att relationer kan splittras, att sjukdom kan härja, att tvivlen ibland ropar högre än tron. Han är bara en bön ifrån oss. Jag hoppas att mina texter kan förmedla Gud kärlek och nåd som är ofattbar, oändlig och berör på djupet.
Harald önskar också att de som lyssnar ska kunna njuta av musiken. Alla led i processen är viktiga. Texterna, melodierna, arren, musiken, produktionen och omslaget. 
– På min senaste skiva ”Kyrie Eleison” har jag samarbetat med konstnären Isalind, som har målat omslagsbilden utifrån texterna och melodierna. Bilden tycker jag är helt makalöst vacker och innehåller så mycket symbolik. Musiken, bilden och orden talar för sig själv – men tillsammans tror jag det blir en extra dimension. 

Inspiration från olika håll

Harald jobbar som musiklärare och är även rektor för en musikskola han startade för några år sedan i Fredrikstad i Norge där han bor med sin svenska fru Sara och deras tre barn. Inspiration hämtar han från många olika håll. 
– Det kan vara ett ord i Bibeln, en duktig sångare eller musiker, till exempel en vacker melodi av Arvo Pärt eller Mozart, en kyrkofader, barnen, en tavla eller naturen. 
Livet med Gud är en pågående vandring, säger han. De senaste åren har han hittat många skatter i texter genom kyrkohistorien bland kyrkofäder, protestanter, katoliker och ortodoxa författare. 
– De historiska kyrkorna skapar heta känslor hos den evangelikala delen av kyrkolandskapet. Men vi har en gemensam troshistoria och det har kämpats för att bevara den tro vi idag kan bekänna oss till. Det inspirerar mig, säger han. 
Mer än någonsin tror Harald vi måste komma samman som kristna syskon. Inte bara vi som är på samma gren på trädet, utan hela kyrkan oavsett om vi är pingstvänner, katoliker, kopter, ortodoxa eller lutheraner, menar han. 
– Jesus bad om enhet och jag är övertygad om att den börjar när vi böjer våra knän och förenar oss i bönen som Jesus bad i Johannes 17. Visst finns det olikheter, men vi har mycket gemensamt. Det är vår gemensamma tro som är vår styrka.
A​NGELICA VICTORIN
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.