Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Polisen manipulerade Palmeutredningen

Ruben Agnarsson | 08 mar , 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
Polisen_manipulerade_Palmeutredningen
Den 28 februari 1986 skjuts Sveriges statsminister Olof Palme till döds. Det som ska bli Sveriges mest uppmärksammade mordutredning inleds. När Hans Holmér och Ebbe Carlsson – med stöd från högsta politiska ort – får uppdraget att lösa statsministermordet, är det många som drar öronen åt sig.
Mer än 30 år senare besöker SVT:s Uppdrag granskning Christer Petterssons gamla källarförråd, där hans hemligheter legat orörda i över ett decennium. Säckarna blir startskottet för en helt ny berättelse om utredningen av mordet på Olof Palme.
I den granskning som Uppdrag granskning gjort riktas strålkastarna mot en av poliserna i Palmegruppen, Thure Nässén.
En av huvudkällorna i inslaget är Lillemor Östlin, som hävdar att Thure Nässén manipulerade utredningen genom att uppvakta flera missbrukare för att de skulle vittna mot Christer Pettersson.

Missbrukare lockades

Uppgiften om att poliser i Palmegruppen lockade missbrukare med stora summor för att de skulle vittna mot Christer Pettersson är inte ny. När ett vittne berättade detta under rättegången förnekades det av åklagaren. Men domstolen blev vilseledd, visar Uppdrag granskning, som också avslöjade att Palmegruppen startade 2014 en hemlig utredning mot sin egen stjärnutredare.
Uppgifterna om att polisen var inblandad i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten. Rolf Dahlgren, den polisinspektör som var tjänstechaufför åt spaningsledaren Hans Holmér den 28 februari 1986, har till flera olika personer uppgett att han och Holmér i själva verket befann sig i Stockholm under mordnatten.
Han berättade bland annat detta i början av år 1989 för Jerry Martinger, moderat riksdagsledamot mellan 1986 och 2001, och visade då upp sin dagbok från det aktuella datumet. Dahlgren visste att Martinger var åklagare och vid den här tidpunkten tillhörde riksdagens justitieutskott.
Martinger skrev ned och återgav Dahlgrens berättelse och lämnade en skriftlig redogörelse till polis-överintendenten Roland Ståhl strax efter samtalet med Dahlgren, samt så småningom (i juni år 2000) även till Riksåklagaren (RÅ).

Dömdes

Strax efter att Martinger hade lämnat in sin inlaga till RÅ åtalades han, misstänkt för ofredande, sexuellt ofredande, olaga hot och för att ha misshandlat sin tidigare hustru. Utredningen visade på att polisen hade gjort en omfattande kartläggning av Jerry Martingers alla telefonsamtal och rörelser.
Martinger nekade konsekvent till anklagelserna och menade att bevisen mot honom var konstruerade, men Martinger dömdes mot sitt nekande.
I september 1990 fick även Gösta Söderström, den polis som först kom till mordplatsen på Sveavägen den 28 februari 1986, en bekräftelse över telefon från Rolf Dahlgren om att han tjänstgjort som chaufför åt Hans Holmér under mordkvällen.
Rolf Dahlgren har dessutom berättat om sin nattliga färd tillsammans med Holmér i Stockholm under mordnatten för en kvinnlig polisinspektör, bosatt i Solna.

Lysmaskar

Uppdrag gransknings avslöjande väver på ett märkligt sätt ihop dåtid med nutid. Huvudvittnet Lillemor Östlin var nämligen den prostituerade kvinna som i 1970-talets Geijeraffär hade en relation med justitieminister Lennart Geijer (S).
Det var Peter Bratt i Dagens Nyheter (DN) den 18 november 1977 som förvandlade Bordellhärvan till Geijer-affären. Ebbe Carlsson visste redan kvällen innan DN-artikeln att Bratt skulle skriva och åkte samma natt till Stockholm för att med Olof Palme och Hans Dahlgren lägga upp riktlinjerna för en dementi.
Gruppen arbetade som en centralredaktion och på Aftonbladet sattes journalister under ledning av redaktören Gunnar Fredriksson i arbete för att bemöta DN:s påståenden. Ebbe Carlsson fick hjälp av säpochefen Hans Holmér och polisutredaren Morgan Johansson för att lägga locket på. Det välorganiserade motangreppet tvingade DN att be om ursäkt, och Eva Bengtssons berättelse föll tillfälligt i glömska.
Aftonbladetkrönikören Jan Guillous försökte få fram vilken källa Bratt hade, för att misskreditera DN-artikeln, en källforskning som han senare kallade sitt ”största och mest pinsamma fiasko som journalist” (Berättelser, 1982).
Guillou är lika avvisande i dag till Uppdrag gransknings slutsatser, som i en krönika i Aftonbladet avfärdas med den nedsättande beskrivningen ”privatspanande lysmaskars fantastiska teorier som de kallar `spår´”.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.