Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Grattis Israel 70 år!

Ruben Agnarsson | 18 apr , 2018
På torsdag denna vecka – enligt den judiska kalendern – firar vi att Israel fyller 70 år som modern stat. Förra veckan högtidlighölls minnesdagen för Förintelsen i Israel. Det finns en direkt koppling mellan Förintelsen och utropandet av staten Israel.
Grattis_Israel_70_ar
När Israels president Reuven Rivlin i torsdags förra veckan talade i samband med ”De levandes marsch” i Auschwitz konstaterade han när han stod på järnvägsspåren som ledde in i gaskamrarna: ”Från våren 1944 blev tågstationen Auschwitz den mest trafikerade tågstationen i hela Europa... Vi förväntar oss inte rättvisa i Europa, som allt för snabbt vill glömma, utplåna minnet av, förneka och förstöra bevis”.
Några veckor innan president Rivlins tal i Auschwitz mördades Mireille Knoll, 85, i Paris. Mireille Knoll räddades som ung flicka från Auschwitz för att drygt 70 år senare huggas ihjäl av två muslimska ungdomar i ett antisemitiskt brott. Drygt 70 år efter att världen skakades av uppgifterna om Hitlers massmord på sex miljoner judar mitt i Europas hjärta, har antisemitismen allt mer normaliserats på vår kontinent. Inte minst genom invandring från Mellanöstern, där judehatet i många muslimska länder har institutionaliserats.


Landet Israel är garanten för att Förintelsen inte ska kunna ske igen. När Europa i dag bedömer Israels agerande i konflikten med palestinierna vill man inte bara bortse från sitt eget ansvar för att sex miljoner mördades mitt i Europas kulturella högborg. Allt för ofta ignoreras även andra historiska och geopolitiska fakta som skulle ställa Israels agerande i ett helt annat ljus. Landet Israel har utkämpat en rad krig mot sina arabiska grannar, som gång på gång har försökt att ”kasta judarna i havet”. Närmare 60 muslimska länder med en befolkning på omkring en halv miljard människor – tillsammans med en rad militanta terrororganisationer i området – har fortfarande målet att utplåna Israel.
Det säkerhetsstängsel mot Gaza som har förhindrat åtskilliga terrordåd mot civila israeler från palestinska terrorister beskrivs ofta som ett hjälpmedel för att trakassera palestinier, medan alla judar i verkligheten är portförbjudna i så gott som samtliga muslimska länder liksom på Västbanken och Gaza. När Israel vill försvara sitt säkerhetsstängsel från Hamasaktivister som försöker riva ned det, skapar det bloddrypande rubriker i europeiska tidningar.


Självklart kan man diskutera om Israel använder övervåld. Det är en diskussion och en debatt som – till skillnad från i många muslimska grannländer – är tillåten i Israel. Men det finns en viktig anledning till att inte massmördandet av judar under andra världskriget upprepades i samband med befrielsekriget år 1948 eller decennierna därefter: nämligen Israels militära styrka.
Det är Israels förmåga att försvara sig som gör att den judiska befolkningen i Israel är en av få minoriteter i Mellanöstern som inte har förtryckts och/eller fördrivits. Vi har i Sverige både kristna, kurdiska, muslimska och andra flyktingar som flytt från Mellanöstern för att de enligt muslimska regimer har fel religion eller fel etnicitet.
Så gott som alla medborgare i Israel har en personlig relation till Förintelsen; via nära släktingar som antingen dog eller överlevde, eller via grannar, vänner och arbetskamrater. Att landet Israel i det extremt utsatta säkerhetsläge som landet befinner sig i, har lyckats bygga upp en blomstrande ekonomi – med forskning och entreprenörskap – liksom en fungerande rättsstat, är en bedrift som är värd all vår beundran. Därför säger vi ett stort och hjärtligt grattis på 70-årsdagen till Mellanösterns enda demokrati.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019