Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Grattis Israel 70 år!

Ruben Agnarsson | 18 apr , 2018
På torsdag denna vecka – enligt den judiska kalendern – firar vi att Israel fyller 70 år som modern stat. Förra veckan högtidlighölls minnesdagen för Förintelsen i Israel. Det finns en direkt koppling mellan Förintelsen och utropandet av staten Israel.
Grattis_Israel_70_ar
När Israels president Reuven Rivlin i torsdags förra veckan talade i samband med ”De levandes marsch” i Auschwitz konstaterade han när han stod på järnvägsspåren som ledde in i gaskamrarna: ”Från våren 1944 blev tågstationen Auschwitz den mest trafikerade tågstationen i hela Europa... Vi förväntar oss inte rättvisa i Europa, som allt för snabbt vill glömma, utplåna minnet av, förneka och förstöra bevis”.
Några veckor innan president Rivlins tal i Auschwitz mördades Mireille Knoll, 85, i Paris. Mireille Knoll räddades som ung flicka från Auschwitz för att drygt 70 år senare huggas ihjäl av två muslimska ungdomar i ett antisemitiskt brott. Drygt 70 år efter att världen skakades av uppgifterna om Hitlers massmord på sex miljoner judar mitt i Europas hjärta, har antisemitismen allt mer normaliserats på vår kontinent. Inte minst genom invandring från Mellanöstern, där judehatet i många muslimska länder har institutionaliserats.


Landet Israel är garanten för att Förintelsen inte ska kunna ske igen. När Europa i dag bedömer Israels agerande i konflikten med palestinierna vill man inte bara bortse från sitt eget ansvar för att sex miljoner mördades mitt i Europas kulturella högborg. Allt för ofta ignoreras även andra historiska och geopolitiska fakta som skulle ställa Israels agerande i ett helt annat ljus. Landet Israel har utkämpat en rad krig mot sina arabiska grannar, som gång på gång har försökt att ”kasta judarna i havet”. Närmare 60 muslimska länder med en befolkning på omkring en halv miljard människor – tillsammans med en rad militanta terrororganisationer i området – har fortfarande målet att utplåna Israel.
Det säkerhetsstängsel mot Gaza som har förhindrat åtskilliga terrordåd mot civila israeler från palestinska terrorister beskrivs ofta som ett hjälpmedel för att trakassera palestinier, medan alla judar i verkligheten är portförbjudna i så gott som samtliga muslimska länder liksom på Västbanken och Gaza. När Israel vill försvara sitt säkerhetsstängsel från Hamasaktivister som försöker riva ned det, skapar det bloddrypande rubriker i europeiska tidningar.


Självklart kan man diskutera om Israel använder övervåld. Det är en diskussion och en debatt som – till skillnad från i många muslimska grannländer – är tillåten i Israel. Men det finns en viktig anledning till att inte massmördandet av judar under andra världskriget upprepades i samband med befrielsekriget år 1948 eller decennierna därefter: nämligen Israels militära styrka.
Det är Israels förmåga att försvara sig som gör att den judiska befolkningen i Israel är en av få minoriteter i Mellanöstern som inte har förtryckts och/eller fördrivits. Vi har i Sverige både kristna, kurdiska, muslimska och andra flyktingar som flytt från Mellanöstern för att de enligt muslimska regimer har fel religion eller fel etnicitet.
Så gott som alla medborgare i Israel har en personlig relation till Förintelsen; via nära släktingar som antingen dog eller överlevde, eller via grannar, vänner och arbetskamrater. Att landet Israel i det extremt utsatta säkerhetsläge som landet befinner sig i, har lyckats bygga upp en blomstrande ekonomi – med forskning och entreprenörskap – liksom en fungerande rättsstat, är en bedrift som är värd all vår beundran. Därför säger vi ett stort och hjärtligt grattis på 70-årsdagen till Mellanösterns enda demokrati.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.