Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

David blev helad från djupa depressioner och svåra eksem

Anna-Karin Stenberg | 24 maj , 2018
David Vennberg var femton år när han hade tappat allt hopp och gick i självmordstankar. Han plågades av svåra eksem på händerna och hade mardrömmar på nätterna. Men ett samtal om Gud med hans pappa och en låt om Jesus på YouTube förändrade allt.
David_blev_helad_fran_djupa_depressioner_och_svara_eksem
David Vennberg är född och uppvuxen i Stockholm och bor i Sollentuna. Redan i lågstadiet blev han mobbad. Han hade inga vänner och problemen fortsatte därefter genom åren.
– Jag fick problem i skolan och med socialtjänsten och träffade Barn- och ungdomspsykiatrin en gång i veckan i Sollentuna. Sedan hade jag också depressioner och mycket eksem på händerna som jag skämdes över. Jag hade mardrömmar och kunde inte sova på nätterna, berättar David för Inblick.
– Det var något i mitt huvud som sa att jag skulle ta livet av mig. Jag ville inte leva längre. 
– Jag kände mig som ett misstag, det var en obeskrivlig känsla. Jag kände mig inte älskad och trodde inte att jag hade någon framtid, fortsätter han.

Samtal om Gud

Innan David blev frälst tittade han mycket på dokumentärer om vad som händer efter döden. En dokumentär handlade om en missbrukare som en dag svimmade och fick möta Gud och sedan blev nedsänkt till helvetet.
– Jag tänkte på att min pappa var kristen och jag brukade vara där varannan helg, så jag åkte till honom och började ställa frågor om Gud och om himlen och helvetet. Pappa och jag pratade ända från sex på kvällen till tolv på natten om det här.
En hunger kom efter att få veta mer om Gud för David som kände sig uppgiven. När måndagen kom var David hemma från skolan på grund av all eksem. Hans pappa visade då honom en låt på YouTube som handlade om att följa Jesus.

Befrielse genom dopet

– En minut in i låten började jag gråta och Guds närvaro kom in i rummet. Gud rörde vid mig. Jag blev överbevisad om Guds kärlek och fick en känsla av att vara älskad, en känsla som jag inte haft på flera år. Från den dagen ville jag släppa allt och döpa mig. 
– Ändå upplevde jag en kamp på insidan att jag inte skulle göra det.  Det var som om något inte ville att jag skulle döpa mig. Men så blev det. När jag sänktes ner i vattnet fick jag panik och de drog upp mig. 
– Jag började gråta, hosta och skaka. Något började släppa sitt grepp om mig. De lade händerna på mitt huvud och bad och då kom något ut ur min mun. Jag slutade hosta och må illa och kände ett lugn i mitt huvud som jag inte känt på flera år.

Fri från depression

Depressionen släppte taget om David i ett ögonblick och efter händelsen så började han spendera mycket tid med Gud. Han fick nu uppleva förföljelse för sin kristna tro när en person i hans närhet sa att han var hjärntvättad. Men den första veckan efter dopet var den bästa i Davids liv och han blev mirakulöst helad från alla sina eksem.
Mardrömmarna försvann också efter att han blivit frälst och döpt sig men efter lång tid fick han en hemsk mardröm på natten. Men Jesus kom ofta i Davids drömmar på nätterna och undervisade honom om olika saker och om att han kunde tala till det onda i Jesu namn.

Brinnande för Jesus

David berättar att han tittade mycket på skräckfilmer innan han blev kristen, något han tror var en inkörsport för mardrömmarna. Mardrömmarna kom tillbaka efter en tid men David bad mer och mer och mörkret försvann.
Idag är David brinnande för Jesus och det har gått åtta månader sedan han blev frälst. Han berättar gärna om sin kristna tro för människor och han evangeliserar för sina klasskompisar och skulle vilja predika för hela skolan. 
Depressioner, eksem, självmordstankar och mardrömmar tillhör numera hans förflutna.
ANNA-KARIN STENBERG
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.