Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Samuel trodde livet var över

Angelica Victorin | 28 jun , 2018
Depression, hopplöshet och förtvivlan hade fått honom i sitt grepp. Medicinerna gjorde honom bara sämre. – Jag orkade inte leva längre. Då kom Jesus och tände en gnista i mig. Kampen för frihet började. Han tog inte bort allt, men han gav mig kraft att ta steg i helandets riktning, berättar Samuel Ardenfors för Inblick. Gud helade även hans äktenskap genom lovsången.
Samuel_trodde_livet_var_over
Samuel Ardenfors har alltid anat kallelsen att predika. Det som blev en avgörande punkt var när han som ung fick följa med sin storasyster Zara på en gudstjänst. 
– Pastorn pekade upp mot läktaren och sa att jag skulle komma ner. Vid plattformen talade han ut ett budskap som bekräftade det jag hade i mitt hjärta. 
Samuel gick bibelskola i sin hemförsamling Smyrna i Göteborg. Där mötte han tjejen som senare skulle bli hans fru.
– Det har varit fantastiskt att tillsammans med Anna-Lena få stå i tjänst för Gud. Att se människors liv förvandlade, människor bli frälsta, helade och befriade. 

Ett djupt mörker

– Efter flera år i Örnsköldsvik var det precis som att mörkret satte in full kraft, inte bara mot mig utan mot min släkt.
Svägerskan och systerdottern fick cancer, pappan stroke, sonen epilepsi, en moster tog sitt liv, en brors församling gick sönder och det skedde ett missfall, berättar Samuel. 
– Det mänskliga lidandet, både i mitt eget liv och i andra människor har ibland träffat mig med all sin kraft. Då har jag som många andra ropat: ”var är du Gud?”
Under några år jobbade Samuel samtidigt väldigt hårt och åkte in och ut på sjukhus för magsmärtor, tester och vård utan att få en diagnos. 
– Då började motsättningar byggas upp i vår församling och vår föreståndare och andrepastor såg ingen annan möjlighet än att avgå. 2007 slutade jag också som ungdomspastor. 
– Mitt allt i allt detta kaos var det som att jag började sjunka djupare och djupare in i ett mörker i mina tankar. Hopplöshet och förtvivlan hade fått mig i sitt grepp. Jag orkade inte leva längre. Allt var dött.

Fel diagnos och mediciner

Samuel sökte vård, blev sjukskriven och började få medicin som i hans fall skulle förstöra hur mycket som helst, säger han.
En läkare i Örnsköldsvik ställde felaktigt diagnosen bipolär sjukdom och medicinerade Samuel därefter. 
– Ansvarsnämnden prickade sedan avdelningen och jag fick ersättning. Ingen ersättning kan dock ersätta all smärta som det orsakade i mitt liv. Lite i taget började sången i hjärtat att tystna.
Efter att ha bott i Örebro ett tag flyttade de ner till Anna-Lenas hemort Odensbacken, i tro att det skulle bli bättre.
– Men snart kom ännu ett slag som skulle slå hårdare än allt det andra. Min fru orkade inte mer och ville skiljas 2011. Jag var full av apati och inlagd på sjukhus.

Kamp för frihet började

Äktenskapet var över, men de hade inte separerat. När Samuel kämpade för att bli fri från depression och mediciner fick han också kämpa för sitt äktenskap och sin familj. 
– Det var som om mörkret lagt en svepning över allt så att jag inte skulle se klart. Lögnerna blev starkare än sanningen jag innerst inne visste.
På något sätt märkte Samuel att Gud rörde vid honom inne på sjukhuset. Det var som att bönerna från alla människor trängde igenom det mörka, minns han. Jesus kom och tände en gnista och kampen för frihet började.
– Han tog inte bort och löste allt, men han tände något på insidan och gav mig kraft att "spränga apatibojorna" och ta steg i helandets och befrielsens riktning.
En vårdare hjälpte honom att börja träna istället för att använda mediciner som är extremt beroendeframkallande.
– Träningen på gym hjälpte mig att sluta med medicinerna som blivit mitt fall. Nu har jag ett litet träningsrum hemma.

Lovsångens helande kraft

Lovsången hade helt tystnat inuti Samuel. Men så gick han en dag in i kyrkan alldeles själv och satte sig vid pianot.
– Mina händer och mitt hjärta darrade. Sakta började jag spela en gammal lovsång. Sedan spelade jag en till, ännu en och ännu en. Tårarna strömmade nerför mina kinder. Han hade dragit mig ”upp ur fördärvets grop, lagt en ny sång i mitt hjärta, ställt mina fötter på klippan”.
Någon sa att han skulle spela hemma, men det kände så märkligt, minns Samuel. 
– Atmosfären hemma var inte direkt laddad med Guds härlighet, men jag gjorde det ändå. Vad jag inte visste var att när Anna-Lena hörde mig sjunga lovsång, hände något i hennes hjärta.
Mitt i detta sa en av deras vänner till Samuel att gå in på internet och följa pastorsdagarna.
– Man bad om vederkvickelse för slagna Herrens tjänare. Under lovsången upplevde jag en frid som var helt obeskrivlig. Jag blev så enormt överraskad för ingenting hade ju löst sig hemma. Men jag hade ett sådant lugn på insidan efter det. 
En tid senare satt Samuel och hans fru i trädgården och pratade.  Då hände något avgörande.
– Vi kunde mötas i öppenhet, tårar och förlåtelse. Något gammalt tog slut och något nytt började. Gud helade vårt äktenskap steg för steg.
Idag har Samuel en oerhörd längtan efter att andra människor som gått på lögnerna också ska förstå att Gud inte ångrar sina kallelser eller sina gåvor. Och att Han vill hela trasiga äktenskap.
Sedan september förra året tjänar han som pastor i Pingstkyrkan i Pålsboda. Kallelsens eld brinner starkare än någonsin, säger han.
– Jag har fått möjligheten att spela in en cd med egna sånger. Min längtan är att när den kommer till en familj som är fylld av förtvivlan, hopplöshet eller depression, ska Gud låta sin härlighet komma över dem. De som upplevt att sången tystnat på insidan, ska få nytt liv. Sådant kan inte jag, men det kan Gud.
A​NGELICA VICTORIN
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019