Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Samuel trodde livet var över

Angelica Victorin | 28 jun , 2018
Depression, hopplöshet och förtvivlan hade fått honom i sitt grepp. Medicinerna gjorde honom bara sämre. – Jag orkade inte leva längre. Då kom Jesus och tände en gnista i mig. Kampen för frihet började. Han tog inte bort allt, men han gav mig kraft att ta steg i helandets riktning, berättar Samuel Ardenfors för Inblick. Gud helade även hans äktenskap genom lovsången.
Samuel_trodde_livet_var_over
Samuel Ardenfors har alltid anat kallelsen att predika. Det som blev en avgörande punkt var när han som ung fick följa med sin storasyster Zara på en gudstjänst. 
– Pastorn pekade upp mot läktaren och sa att jag skulle komma ner. Vid plattformen talade han ut ett budskap som bekräftade det jag hade i mitt hjärta. 
Samuel gick bibelskola i sin hemförsamling Smyrna i Göteborg. Där mötte han tjejen som senare skulle bli hans fru.
– Det har varit fantastiskt att tillsammans med Anna-Lena få stå i tjänst för Gud. Att se människors liv förvandlade, människor bli frälsta, helade och befriade. 

Ett djupt mörker

– Efter flera år i Örnsköldsvik var det precis som att mörkret satte in full kraft, inte bara mot mig utan mot min släkt.
Svägerskan och systerdottern fick cancer, pappan stroke, sonen epilepsi, en moster tog sitt liv, en brors församling gick sönder och det skedde ett missfall, berättar Samuel. 
– Det mänskliga lidandet, både i mitt eget liv och i andra människor har ibland träffat mig med all sin kraft. Då har jag som många andra ropat: ”var är du Gud?”
Under några år jobbade Samuel samtidigt väldigt hårt och åkte in och ut på sjukhus för magsmärtor, tester och vård utan att få en diagnos. 
– Då började motsättningar byggas upp i vår församling och vår föreståndare och andrepastor såg ingen annan möjlighet än att avgå. 2007 slutade jag också som ungdomspastor. 
– Mitt allt i allt detta kaos var det som att jag började sjunka djupare och djupare in i ett mörker i mina tankar. Hopplöshet och förtvivlan hade fått mig i sitt grepp. Jag orkade inte leva längre. Allt var dött.

Fel diagnos och mediciner

Samuel sökte vård, blev sjukskriven och började få medicin som i hans fall skulle förstöra hur mycket som helst, säger han.
En läkare i Örnsköldsvik ställde felaktigt diagnosen bipolär sjukdom och medicinerade Samuel därefter. 
– Ansvarsnämnden prickade sedan avdelningen och jag fick ersättning. Ingen ersättning kan dock ersätta all smärta som det orsakade i mitt liv. Lite i taget började sången i hjärtat att tystna.
Efter att ha bott i Örebro ett tag flyttade de ner till Anna-Lenas hemort Odensbacken, i tro att det skulle bli bättre.
– Men snart kom ännu ett slag som skulle slå hårdare än allt det andra. Min fru orkade inte mer och ville skiljas 2011. Jag var full av apati och inlagd på sjukhus.

Kamp för frihet började

Äktenskapet var över, men de hade inte separerat. När Samuel kämpade för att bli fri från depression och mediciner fick han också kämpa för sitt äktenskap och sin familj. 
– Det var som om mörkret lagt en svepning över allt så att jag inte skulle se klart. Lögnerna blev starkare än sanningen jag innerst inne visste.
På något sätt märkte Samuel att Gud rörde vid honom inne på sjukhuset. Det var som att bönerna från alla människor trängde igenom det mörka, minns han. Jesus kom och tände en gnista och kampen för frihet började.
– Han tog inte bort och löste allt, men han tände något på insidan och gav mig kraft att "spränga apatibojorna" och ta steg i helandets och befrielsens riktning.
En vårdare hjälpte honom att börja träna istället för att använda mediciner som är extremt beroendeframkallande.
– Träningen på gym hjälpte mig att sluta med medicinerna som blivit mitt fall. Nu har jag ett litet träningsrum hemma.

Lovsångens helande kraft

Lovsången hade helt tystnat inuti Samuel. Men så gick han en dag in i kyrkan alldeles själv och satte sig vid pianot.
– Mina händer och mitt hjärta darrade. Sakta började jag spela en gammal lovsång. Sedan spelade jag en till, ännu en och ännu en. Tårarna strömmade nerför mina kinder. Han hade dragit mig ”upp ur fördärvets grop, lagt en ny sång i mitt hjärta, ställt mina fötter på klippan”.
Någon sa att han skulle spela hemma, men det kände så märkligt, minns Samuel. 
– Atmosfären hemma var inte direkt laddad med Guds härlighet, men jag gjorde det ändå. Vad jag inte visste var att när Anna-Lena hörde mig sjunga lovsång, hände något i hennes hjärta.
Mitt i detta sa en av deras vänner till Samuel att gå in på internet och följa pastorsdagarna.
– Man bad om vederkvickelse för slagna Herrens tjänare. Under lovsången upplevde jag en frid som var helt obeskrivlig. Jag blev så enormt överraskad för ingenting hade ju löst sig hemma. Men jag hade ett sådant lugn på insidan efter det. 
En tid senare satt Samuel och hans fru i trädgården och pratade.  Då hände något avgörande.
– Vi kunde mötas i öppenhet, tårar och förlåtelse. Något gammalt tog slut och något nytt började. Gud helade vårt äktenskap steg för steg.
Idag har Samuel en oerhörd längtan efter att andra människor som gått på lögnerna också ska förstå att Gud inte ångrar sina kallelser eller sina gåvor. Och att Han vill hela trasiga äktenskap.
Sedan september förra året tjänar han som pastor i Pingstkyrkan i Pålsboda. Kallelsens eld brinner starkare än någonsin, säger han.
– Jag har fått möjligheten att spela in en cd med egna sånger. Min längtan är att när den kommer till en familj som är fylld av förtvivlan, hopplöshet eller depression, ska Gud låta sin härlighet komma över dem. De som upplevt att sången tystnat på insidan, ska få nytt liv. Sådant kan inte jag, men det kan Gud.
A​NGELICA VICTORIN
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.