Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Maria Siren sökte snabba kickar

Monika Ekström | 19 jul , 2018
Maria Siren sökte sig till det äventyrliga. Livsstilen ledde in i dåliga relationer och missbruk. – Jag behövde fylla mig med något för att jag skulle känna mig bra och värdig. Jag fyllde mig med alkohol, tv-spel, droger och gick in i negativa relationer, berättar Maria som på krokiga vägar till slut hittade sin själs ankare.
Maria (1)
Maria Siren var ateist och funderade aldrig på existentiella eller andliga frågor. Samtidigt var hon känslig och tror att det var det som gjorde henne rebellisk. 
– Ända sedan min ungdom har jag haft ett rebelliskt sinneslag och jag tänkte aldrig på konsekvenserna av vad jag gjorde, berättar Maria, som bor utanför Kvevlax i norra Finland, för Inblick. 
Den upproriska livsstilen ledde henne in i ett mörker. 
– Jag kände mig själsligt föräldralös. Jag hade inget ankare någonstans. Ju mer jag gick in i den här livsstilen, desto mer fruktan kom in i mig. Den drev mig in i en känsla av tomhet.
– Det var bottenlöst och jag behövde fylla mig med någonting för att jag skulle känna mig bra och värdig. Jag fyllde mig med alkohol, tv-spel, droger, negativa relationer och annat missbruk. 

Många självmordsförsök

Men inget kunde rädda Maria och redan som 16-åring begick hon sitt första självmordsförsök. 
– Framtill jag var 24 år begick jag jättemånga självmordsförsök. Det talade ganska tydligt om att min trygghet och identitet var fast i opålitliga och förgängliga saker. 
Första vändpunkten kom när Maria som 25-åring blev gravid. Pappan var narkoman och fysiskt och psykiskt våldsam. 
– Jag fick en kraft att sluta med droger och gjorde slut med pappan. Han fick flytta ut och jag bodde ensam med min son. 
Hon bröt med gamla vänner och livet började stabilisera sig. Hon arbetade som frisör i Helsingfors och träffade sin nuvarande man, Kai. 
– Kai var pålitlig, trygg och tog bra hand om min son, som blivit tre år. 
De gifte sig och började planera att bygga sitt drömhus. De fann en tomt i Kvevlax där Marias syster bodde.
– Vi påbörjade bygget, men vi hade ingen aning om vilka år vi hade framför oss. 
Det visade sig att husentreprenören hade ekonomiska problem och inte betalade sina underleverantörer. 
– När det kom fram hade vi redan betalat för mycket. Vi tog kontakt med hustillverkarna, men varken de eller försäljaren ville ta något ansvar. 

Råkade ut för fuskbyggare

Husbygget stannade av och trots att de betalat för ett nyckelfärdigt hus, saknades mycket.
– Planering och installation av el, vatten och avlopp samt dränering var inte gjorda. 
Maria tog saken i egna händer och slutade sitt jobb för att själv vara projektledare. Hon började med att fixa det 150 kvadratmeter stora golvet som lutade. 
– Golvet och armeringsjärnen skulle tas bort. Det var tungt och där gick min rygg sönder. 
Efter hårda påtryckningar och på grund av att Maria var på plats kom entreprenören och byggde huset klart under Marias ledning. 
När sommaren började kunde de äntligen flytta in, men de hade stora skulder som väntade på indrivning. De gick till rätten. Men juristerna backade ur. 
I samma veva fattade den öppna spisen eld och det splitternya brandlarmet gick inte i gång. Brandkåren och polisen kom. 
– Vid det laget var det klart att vi var tvungna att sälja huset. Sista droppen var nog mannen som installerat spisen, men som inte ville ta något ansvar för att det börjat brinna. 

Inget hopp kvar

– Vi hade förlorat allt, alla pengar, alla våra besparingar och jag hade förlorat min hälsa. Vår dröm och vårt äktenskap var i spillror. 
– Det var så mörkt i mina tankar. Jag hade inget hopp kvar och min enda tanke var att ta min son med mig och flytta tillbaka till Helsingfors, skilja mig och börja om där.
Marias mamma gick på bibelskola i Sverige och uppmanade henna att komma på församlingens helandedagar i Stockholm. 
– Vid det laget kändes allt så hopplöst. Jag tänkte att jag kunde testa fastän jag inte alls trodde på Gud. 
Väl i Stockholm fanns det ingen plats på helandedagarna. 
– Mamman hade en inneboende och hon vittnade för mig. Hon berättade hur Gud hade dragit henne upp ur drogmissbruk. I och med att jag själv hade varit där så visste jag att det måste vara sant. Mitt intresse öppnades för vem den där guden kunde vara. 
I Kvevlax gick hon till en församling för att få svar på sina frågor.
– Efter två veckor tog jag emot Jesus i mitt hjärta och då kände jag sådan frid.
Sedan reste hon tillbaka till Stockholm för att gå på helandedagar. Nu visste hon att det fanns plats, men hon hade glömt att ta sin depressionsmedicin och led av abstinens. 

Fick förlåta

I förbönssamtalet hände något. 
– Jag fick frågan om jag ville förlåta någon och då bara kom det. Jag förlät den ene och den andre. Det var som om mörker for ut ur mig när jag förlät och ljus började strömma in. Inifrån maggropen kom skratt som bubblade fram. Jag bara skrattade och skrattade. 
Någon morgon senare vaknade Maria klockan fyra på morgonen. 
– Det var som hela himlen öppnades. Vågor av nåd sköljde in i mitt innersta. Då förstod jag att det var Gud och att han älskar mig, att han är en verklig far.
– När jag steg upp så hade jag inget mörker i mig mera. Det var totalt borttvättat. 
Sedan dess har hon aldrig behövt depressionsmedicinen och när hon kom hem undrade maken vad som hänt.
– Jag kunde bara skratta, gråta och peka upp åt och säga att Gud är riktig. Jag slutade röka, dricka, titta på tv och spela spel.
Istället började hon läsa Bibeln. 
– Jag förstod att Gud är en älskade far. Det var som att hitta sin bästa vän, som att hitta sin själs ankare. Och han hade likadan rättvisa som jag har. 
Efter mötet med Gud gick det väldigt snabbt att sälja huset.
– Han ledde oss ut ur hushärvan och han räddade vårt äktenskap. Huset såldes till det högsta huspriset någonsin i Kvevlax. 
De hyrde ett hus och både Marias man och son blev frälsta och många andra i omgivningen. 
– Jag bottnade i Gud och han blev som ett ankare. Jag blev fästad i honom. Jag kunde sitta vid köksbordet och tårarna bara rann när jag tänkte på hur god han är. 

Äktenskapet svängde 

– Humor kom in i äktenskapet och det räddade oss. När vi blev osams såg vi det komiska och vi började skratta.
Maria fick förbön för sin trasiga rygg och kunde sluta med alla värktabletter efter förbön. 
– Det hettade till i ryggen och sedan var all smärta helt borta. 
För ett år sedan köpte Maria och Kai ett eget hus där allt vad fixat. 
– Gud har varit trofast hela tiden. Vi har ett jättehärligt hus på landet med stor trädgård. 
Maria driver ett eget företag med frisörsalong och inredningstjänster, men hon vill i framtiden arbeta med att hjälpa människor på ett annat sätt. 
– Det finns inget som är viktigare än att hjälpa människor att komma till Guds rike för det är dit vi är på väg, avslutar Maria. 


Monika Ekström

 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019