Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Miraklerna fortsätter i sjukdomsdrabbade Jonnies liv

Ola Karlman | 22 aug , 2018
Jonnie Ströms sjukjournal innehåller många svårigheter och bakslag. Men genom all smärta och prövning har han fått se att Gud är den store överläkaren som aldrig ingriper för sent. – Jag har varit nära döden några gånger, men Gud är den som bestämmer hur och när han verkar. Jag är så tacksam till Gud för allt som han gjort för mig, säger Jonnie.
Miraklerna_fortsatter_i_sjukdomsdrabbade_Jonnies_liv
För knappt tre år sedan berättade Inblick om hur Jesus hjälper Jonnie Ström i hans kamp mot svåra sjukdomsbekymmer. Det började med astma så svår att den behandlades med skyhöga doser kortison vilket gav så svåra biverkningar att han hamnade i rullstol där han blev sittande i nästan tio år. 
Skelettet urkalkades, musklerna förtvinade och vid en fallolycka skadade han en ryggkota. Smärtan var svår, morfindosen hög och sjukvården gav Jonnie besked att rullstolen skulle förbli hans följeslagare. Lägg därtill synnedsättning på grund av grön starr samt diabetes. Det hade inte varit svårt att förstå om Jonnie undrat var den Gud som sägs vara god höll hus någonstans.
Han ropade efter Gud. Hur mycket ska en människa orka med att bära? Då upplevde Jonnie att Gud skulle hela honom del för del.
– Det är Gud som bestämmer hur och när han verkar, inte du och jag.

Stark uppmuntran

Ett bibelord blev till ett starkt tilltal från Gud. Först upptäckte han det själv. Dessutom fick han det av tre av varandra oberoende personer under ett års tid.”Man slog hans fötter i bojor, i järn fick han ligga fjättrad, till den tid då hans ord uppfylldes, då Herrens tal bevisade han oskuld. Då sände konungen och lät släppa honom lös, folkens härskare gav honom fri.” (Psalm 105, 18-20)
– Då sa jag till Gud att ”nu lämnar jag allt i dina händer. Jag vet inte var, när eller hur mitt helande kommer ske, men det vet du.” Under årens lopp har jag fått se hur träffsäkert bibelordet jag fick var. Det finns ingen möjlighet att förklara bort det, det är för mycket, säger Jonnie.

Lämnade rullstolen

Sakta men säkert började det hända saker. Först kunde Jonnie resa sig upp och gå ett par steg om han hade något att hålla sig i. Så en dag gick han kilometerlånga rundor och blev ett vittne om vad Jesus kan göra för människor som stannade sina bilar av förvåning när de fick se honom. Även läkare och sjuksköterskor på sjukhuset i Hudiksvall blev häpna när de såg Jonnie komma gående. Som om det inte vore nog fixade Jesus även Jonnies öga och ögonläkaren sa att det var ett mirakel.
– Jag har haft mina stunder med Gud när jag sagt till honom att nu får han skynda på lite.
Tillvaron såg ut att gå mot ljusare tider. Då kom nästa motgång som blev den svåraste prövningen någonsin.
– På kvällen den 28 december 2015 fick jag frossa. Senare på natten blev det riktigt illa och ambulans tillkallades. Jag minns ingenting av det. Veckan innan hade min fru varit bortrest men nu var hon hemma och vaknade just när jag behövde akut hjälp.

Livshotande tillstånd

Det visade sig att Jonnie drabbats av ett akut livshotande tillstånd orsakat av sepsis, mer känt som akut blodförgiftning. Hans fru var hemma och den bästa ambulanspersonalen tog hand om honom. Gud hade total kontroll.
– De hade utbildats om sepsis, det är lätt att tro att man drabbats av hjärtinfarkt.
Ambulanspersonalens kunskap ledde till att Jonnie fick rätt hjälp i tid och överlevde. Men från att ha kunnat promenera fem kilometer om dagen var han, lindrigt sagt, tillbaka på ruta ett.
– Jag tänkte att Gud måste ha en plan även för detta, annars hade han inte släppt upp mig en gång.
Även om Jonnie överlevde det akuta sjukdomstillståndet såg framtiden oviss ut då många svåra komplikationer medföljde. På grund av bristande syretillförsel var han blåröd ända upp till knäna och man övervägde att amputera båda benen som en livräddande åtgärd. Men i det skedet började njurarna åter visa livstecken.
– Komplikationerna höll på att ta livet av mig.
Jonnies hjärta fick en svår vävnadsskada och han var sedan tidigare drabbad av en stroke och proppar i båda lungorna. Dessutom hade han astma och diabetes. Så småningom kunde han lämna sjukhuset och ta emot vård i hemmet. Fötterna hade blivit brandskadade med stora öppna sår.
– De kom hem och la om såren varje dag. Det gick tillbaka, men jag hade tappat mycket hud. Mitt tidigare skonummer 43 byttes till 40.
I maj 2017 gav läkaren beskedet att hans sargade hjärta troligen inte skulle klara sommaren. Hoppet som fanns stavades hjärttransplantation. Jonnie hade drabbats av ännu en svår motgång och vände sig till Gud.
– Jag sa till Gud att du har lovat att hela mig steg för steg, nu får du hitta på något.

Läkaren höll med 

När läkaren vid återbesöket drygt en månad senare bröt den gängse ordningen och ville ha en omedelbar ultraljudsundersökning av hjärtat blev Jonnie fundersam. Något hade uppenbarligen hänt, frågan var bara vad. Han bad till Gud om något positivt.
– Läkaren kom ut och sa ”du Jonnie, jag vet inte vad jag ska säga. Jag kan inte se något fel på ditt hjärta. Där finns inget förmaksflimmer och inte ett spår av död vävnad. Ditt hjärta ser ut som en 26-årings”.
Jonnie berättade för doktorn om vad Gud sagt till honom.
– Doktorn sa till mig att han var benägen att hålla med, det här var ett mirakel utöver det vanliga.
En tid senare sökte han vård på grund av lågt blodsocker. Men det visade sig att insulinproduktionen var tillbaka för fullt. En ung mans hjärta och ingen diabetes. Nyligen var Jonnie hos fotvården som konstaterade att hans fötter var hur fina som helst trots att tiden var inne för behandling.

Miraklerna fortsätter

Som om det inte vore nog så ringde narkosläkaren samma dag. Han ville prata inför en knäoperation och lät bekymrad då han läst historiken i journalen. En stund senare var Jonnie på plats och läkaren menade att det inte stämde. En förväntan om en närmast halvdöd människa blev ett möte med en pigg krabat som dessutom hade ett hjärta samt annat som fixats till bortom mänsklig förklaring.
– Han frågade om jag har Jesus som överläkare. Jag blev lite paff men svarade att det är klart att jag har, men sen har jag även er som kollar till att jag inte hittar på något tok, säger Jonnie och skrattar.
– Många har gett upp hoppet om helande. Det finns hopp, om inte förr så när vi är hemma hos Herren. Innan dess har vi lite krämpor, avslutar Jonnie. 
O​LA KARLMAN
 
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019