Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Miraklerna fortsätter i sjukdomsdrabbade Jonnies liv

Ola Karlman | 22 aug , 2018
Jonnie Ströms sjukjournal innehåller många svårigheter och bakslag. Men genom all smärta och prövning har han fått se att Gud är den store överläkaren som aldrig ingriper för sent. – Jag har varit nära döden några gånger, men Gud är den som bestämmer hur och när han verkar. Jag är så tacksam till Gud för allt som han gjort för mig, säger Jonnie.
Miraklerna_fortsatter_i_sjukdomsdrabbade_Jonnies_liv
För knappt tre år sedan berättade Inblick om hur Jesus hjälper Jonnie Ström i hans kamp mot svåra sjukdomsbekymmer. Det började med astma så svår att den behandlades med skyhöga doser kortison vilket gav så svåra biverkningar att han hamnade i rullstol där han blev sittande i nästan tio år. 
Skelettet urkalkades, musklerna förtvinade och vid en fallolycka skadade han en ryggkota. Smärtan var svår, morfindosen hög och sjukvården gav Jonnie besked att rullstolen skulle förbli hans följeslagare. Lägg därtill synnedsättning på grund av grön starr samt diabetes. Det hade inte varit svårt att förstå om Jonnie undrat var den Gud som sägs vara god höll hus någonstans.
Han ropade efter Gud. Hur mycket ska en människa orka med att bära? Då upplevde Jonnie att Gud skulle hela honom del för del.
– Det är Gud som bestämmer hur och när han verkar, inte du och jag.

Stark uppmuntran

Ett bibelord blev till ett starkt tilltal från Gud. Först upptäckte han det själv. Dessutom fick han det av tre av varandra oberoende personer under ett års tid.”Man slog hans fötter i bojor, i järn fick han ligga fjättrad, till den tid då hans ord uppfylldes, då Herrens tal bevisade han oskuld. Då sände konungen och lät släppa honom lös, folkens härskare gav honom fri.” (Psalm 105, 18-20)
– Då sa jag till Gud att ”nu lämnar jag allt i dina händer. Jag vet inte var, när eller hur mitt helande kommer ske, men det vet du.” Under årens lopp har jag fått se hur träffsäkert bibelordet jag fick var. Det finns ingen möjlighet att förklara bort det, det är för mycket, säger Jonnie.

Lämnade rullstolen

Sakta men säkert började det hända saker. Först kunde Jonnie resa sig upp och gå ett par steg om han hade något att hålla sig i. Så en dag gick han kilometerlånga rundor och blev ett vittne om vad Jesus kan göra för människor som stannade sina bilar av förvåning när de fick se honom. Även läkare och sjuksköterskor på sjukhuset i Hudiksvall blev häpna när de såg Jonnie komma gående. Som om det inte vore nog fixade Jesus även Jonnies öga och ögonläkaren sa att det var ett mirakel.
– Jag har haft mina stunder med Gud när jag sagt till honom att nu får han skynda på lite.
Tillvaron såg ut att gå mot ljusare tider. Då kom nästa motgång som blev den svåraste prövningen någonsin.
– På kvällen den 28 december 2015 fick jag frossa. Senare på natten blev det riktigt illa och ambulans tillkallades. Jag minns ingenting av det. Veckan innan hade min fru varit bortrest men nu var hon hemma och vaknade just när jag behövde akut hjälp.

Livshotande tillstånd

Det visade sig att Jonnie drabbats av ett akut livshotande tillstånd orsakat av sepsis, mer känt som akut blodförgiftning. Hans fru var hemma och den bästa ambulanspersonalen tog hand om honom. Gud hade total kontroll.
– De hade utbildats om sepsis, det är lätt att tro att man drabbats av hjärtinfarkt.
Ambulanspersonalens kunskap ledde till att Jonnie fick rätt hjälp i tid och överlevde. Men från att ha kunnat promenera fem kilometer om dagen var han, lindrigt sagt, tillbaka på ruta ett.
– Jag tänkte att Gud måste ha en plan även för detta, annars hade han inte släppt upp mig en gång.
Även om Jonnie överlevde det akuta sjukdomstillståndet såg framtiden oviss ut då många svåra komplikationer medföljde. På grund av bristande syretillförsel var han blåröd ända upp till knäna och man övervägde att amputera båda benen som en livräddande åtgärd. Men i det skedet började njurarna åter visa livstecken.
– Komplikationerna höll på att ta livet av mig.
Jonnies hjärta fick en svår vävnadsskada och han var sedan tidigare drabbad av en stroke och proppar i båda lungorna. Dessutom hade han astma och diabetes. Så småningom kunde han lämna sjukhuset och ta emot vård i hemmet. Fötterna hade blivit brandskadade med stora öppna sår.
– De kom hem och la om såren varje dag. Det gick tillbaka, men jag hade tappat mycket hud. Mitt tidigare skonummer 43 byttes till 40.
I maj 2017 gav läkaren beskedet att hans sargade hjärta troligen inte skulle klara sommaren. Hoppet som fanns stavades hjärttransplantation. Jonnie hade drabbats av ännu en svår motgång och vände sig till Gud.
– Jag sa till Gud att du har lovat att hela mig steg för steg, nu får du hitta på något.

Läkaren höll med 

När läkaren vid återbesöket drygt en månad senare bröt den gängse ordningen och ville ha en omedelbar ultraljudsundersökning av hjärtat blev Jonnie fundersam. Något hade uppenbarligen hänt, frågan var bara vad. Han bad till Gud om något positivt.
– Läkaren kom ut och sa ”du Jonnie, jag vet inte vad jag ska säga. Jag kan inte se något fel på ditt hjärta. Där finns inget förmaksflimmer och inte ett spår av död vävnad. Ditt hjärta ser ut som en 26-årings”.
Jonnie berättade för doktorn om vad Gud sagt till honom.
– Doktorn sa till mig att han var benägen att hålla med, det här var ett mirakel utöver det vanliga.
En tid senare sökte han vård på grund av lågt blodsocker. Men det visade sig att insulinproduktionen var tillbaka för fullt. En ung mans hjärta och ingen diabetes. Nyligen var Jonnie hos fotvården som konstaterade att hans fötter var hur fina som helst trots att tiden var inne för behandling.

Miraklerna fortsätter

Som om det inte vore nog så ringde narkosläkaren samma dag. Han ville prata inför en knäoperation och lät bekymrad då han läst historiken i journalen. En stund senare var Jonnie på plats och läkaren menade att det inte stämde. En förväntan om en närmast halvdöd människa blev ett möte med en pigg krabat som dessutom hade ett hjärta samt annat som fixats till bortom mänsklig förklaring.
– Han frågade om jag har Jesus som överläkare. Jag blev lite paff men svarade att det är klart att jag har, men sen har jag även er som kollar till att jag inte hittar på något tok, säger Jonnie och skrattar.
– Många har gett upp hoppet om helande. Det finns hopp, om inte förr så när vi är hemma hos Herren. Innan dess har vi lite krämpor, avslutar Jonnie. 
O​LA KARLMAN
 
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.