Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Jag fick en insikt, jag är fri"

Monika Ekström | 30 aug , 2018
Rigmor Holst växte inte upp i ett kristet hem, men hon hade en barnatro som hon fått genom sin farmor. Föräldrarna kom till tro när Rigmor var i tidiga tonåren. – En kväll kom pappa och knackade på min dörr. Han grät och bad mig och syrran om förlåtelse för att han inte gett oss det bästa; tron, berättar Rigmor för Inblick.
Jag_fick_en_insikt_jag_ar_fri
– När pappa knackat på min dörr hade jag lust att säga till min syster: Kan inte vi också bli kristna?
Men jag vågade inte. Det tog några år till, fortsätter hon. 
Rigmor tror att hon egentligen blev frälst som 15-åring. Hon och en kompis skulle lifta till en dans.
– Vi fick ingen lift till dansen utan bara till en affär. Det snöade så fruktansvärt och det lyste i bönehuset. Där talade de om Jesu återkomst.
– Talaren frågade om vi skulle få vara med om Jesus kom tillbaka. Jag hade hört om det genom min farmor tidigare och vi gick fram när han bjöd fram till förbön.
Rigmor berättade för sina farföräldrar att hon trodde att hon blivit frälst, men livet fortsatte. Det blev en blandning mellan fester och möten.

Nära att drunkna

– Efter den kvällen i bönehuset började jag prata. Jag hade varit jätteblyg, men när jag började tro på Jesus började jag prata och försvara honom. Det växte fram en medvetenhet.
Någon tid innan denna händelse hade Rigmor varit nära att drunkna. Hon var 15 år och det var ett gäng som var ute i en flotte på en av Norges största älvar. En kille slängde ner henne i vattnet i tron om att hon kunde simma. 
– Det var mycket strömt och kallt i älven och jag kunde inte simma. 
Rigmor insåg att hon skulle komma att drunkna och fick en konstig känsla i axlarna. Hon kände sig förlamad, en känsla som fortfarande kan komma över henne. 
– Jag insåg att jag inte kommer att överleva.
Men en tjej på flotten uppfattade situationen och Rigmor blev räddad av två personer i en eka. Rigmor minns inte när hon kom i land. Hon ville bara därifrån. De hemska minnena från händelsen började jaga henne.
– På nätterna vaknade jag ofta och kunde inte andas. En gång var jag hos min faster och bara skrek att jag inte kunde andas. Jag ville inte dö, men jag fick sådan ångest under den här perioden. Jag tappade känseln, synen och fick kramp i armarna. De fick ta hem läkarna för att ge mig något lugnade så att jag kunde slappna av.

Hamnade på sjukhus

Till slut insåg de att Rigmor behövde vård och att alla fysiska problem berodde på att ångesten tog över totalt. Hon var på sjukhus i tio veckor. 
– Det kan bli så när själen tar slut. Jag blev självmordsbenägen och tog medicin i fyra år, från att jag var 15 till att jag blev 19 år. Jag var totalt beroende av medicin för att leva och för att sova.
Rigmor gjorde ett halvhjärtat självmordsförsök. Hon ville inte dö, men hade inga verktyg att hantera livet med. Drunkningsolyckan hade fått henne att fundera på vad det fanns efter döden och vad som hänt om hon inte nått land. 
Rigmor hade tänkt läsa till sjuksköterska, men fick tipset att gå bibelskola. 
– Jag hade tusen frågor. Varför går du inte på bibelskola ett år för att få svar på de här frågorna, var det någon som föreslog.
Väl på bibelskolan hamnade Rigmor på fel linje. Hon hade fått fel startdatum och det var några veckor till hennes kurs skulle starta. Rektorn tyckte att hon kunde vara kvar och hon började läsa teologiska ämnen på den linje som startat. 
– De såg att jag var jätteintresserad och sa att jag kunde fortsätta på den linjen även när grundkursen börjat. Det ser jag som Guds ledning.

Slängde sin medicin

Under den terminen kom en pensionerad präst till skolan för att undervisa om den helige Ande. Han sa att själens helande finns i Jesu försoning. 
– Vad säger han, tänkte jag. Alla läkare hade sagt att jag skull få lära mig att leva med panikångesten och äta medicin hela livet. Nej, det finns läkedom för själen i Jesus försoning, menade prästen.
Rigmor fick en aha-upplevelser och bokade en tid för samtal. Hon fick berätta vad hon varit med om, dödsångesten och drunkningstillfället. Efter samtalet gick Rigmor upp till sitt rum och slängde sin medicin. 
– Prästen sa inget om medicinen, men jag upplevde att jag skulle göra det. Jag fick en insikt: Jag är fri. Detta är inget jag rekommenderar någon annan att göra, utan det är mitt vittnesbörd.
– I det ögonblicket hände något som gjorde att jag fick en frimodighet i min tro som gick i rätt riktning.
– Det jobbiga försvann inte direkt, men jag fick nycklar att kunna hantera tankarna. Min utväg var inte att ta mer medicin, utan istället bad jag. Ibland kunde jag inte be utan jag sa bara Jesus, Jesus och det jag läste i Bibeln hjälpte mig. 
Det var inte så att hon aldrig mer kände oro eller ångest, men hon har inte behövt medicinen. Hon hanterade oron genom att ropa till Gud och läsa Bibeln. 

Välja väg

På sommarlovet kom Rigmor i dåligt sällskap. En kväll när hon åkte hurtigrutten hände något som fick henne att välja väg. 
– Det var fullmåne och jag hörde en röst som jag aldrig hört förut. ”Om du slutar att gå på två vägar ska jag ta hand om ditt liv” Detta upprepades tre gånger.
– Jag frågade mig själv: Gud är det du? Pratar du med mig? Då sprang jag ner till min hytt och tog en tumvers i Bibeln som mamma och pappa gett mig. Där stod det: ”Den som tror och blir döpt ska bli frälst”.
– Jag döptes den hösten. Det blev viktigt för mig. Jag gick och kollade på ett annat dop och sedan döptes jag. Jag tänkte: Nu skulle alla himlens klockor ringa, men när jag steg upp från dopgraven blev jag så anfäktad.
– Jag tänkte nu är alla broar brända. Jag kommer aldrig att ha en familj eller vänner. Jag har brutit mot allt jag lärt mig. Det var totalt kaos. Jag tänkte: "Nu är det slut". Jag hade aldrig hört något om attacker i andevärlden.
Det blev inte sjuksköterskeutbildningen för Rigmor, utan Betelinstitutet i Orsa. 
Rektorn på skolan förklarade att Rigmor troligen varit med om en attack från andevärlden.
– Det började ljusna när han sa att det kunde ha varit en attack och han sa att Gud hade en väg för mig. Jag började förstå att jag kan använda det jobbiga som hänt till hjälp för människor.

Gud hade en plan

Det började gå upp för Rigmor att hon inte bara damp ner på jorden, utan att Gud hade en plan. Tre gånger hade hon varit nära att mista livet i olyckor.
– Ibland har jag funderat på om det var någon som var intresserad av att jag inte skulle leva.  Jag är så tacksam att jag fick leva.
Rigmors farmor hade en kallelse och ville bli bibelkvinna. I farmors dagböcker har Rigmor kunnat läsa att hon kämpade med sin kallelse och till slut lade ner den. 
– Hon var en bedjare och gudskvinna. Hon lärde mig det mesta jag kan i Bibeln. Jag förstår och tror att jag tagit upp manteln efter min farmor. Hon blev glad när hon hörde att jag börjat predika. 
Rigmor är evangelist. Hon har också arbetat som VD för Kanal 10 i Norge under tre år. 
– Jag var blyg innan jag blev frälst, men när jag blev frälst ville jag inte bara predika för en utan för många. Det har jag fått göra genom tv-arbetet.
Nu tar Rigmor över stafettpinnen som chefredaktör för Inblick. 
– Framför allt vill jag vara med och bygga vidare på det som finns. Jag vill tillföra hopp och ljus till läsarna. Målet är att människor ska få möta Jesus och bli fångade av Guds gränslösa kärlek. 
–Jag ser Inblick som ett fiskenät, ett redskap som ska vara med och bärga in skörden och välja Jesus och allt som han står för, avslutar Rigmor Holst.
MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
palme
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020