Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Jag fick en insikt, jag är fri"

Monika Ekström | 30 aug , 2018
Rigmor Holst växte inte upp i ett kristet hem, men hon hade en barnatro som hon fått genom sin farmor. Föräldrarna kom till tro när Rigmor var i tidiga tonåren. – En kväll kom pappa och knackade på min dörr. Han grät och bad mig och syrran om förlåtelse för att han inte gett oss det bästa; tron, berättar Rigmor för Inblick.
Jag_fick_en_insikt_jag_ar_fri
– När pappa knackat på min dörr hade jag lust att säga till min syster: Kan inte vi också bli kristna?
Men jag vågade inte. Det tog några år till, fortsätter hon. 
Rigmor tror att hon egentligen blev frälst som 15-åring. Hon och en kompis skulle lifta till en dans.
– Vi fick ingen lift till dansen utan bara till en affär. Det snöade så fruktansvärt och det lyste i bönehuset. Där talade de om Jesu återkomst.
– Talaren frågade om vi skulle få vara med om Jesus kom tillbaka. Jag hade hört om det genom min farmor tidigare och vi gick fram när han bjöd fram till förbön.
Rigmor berättade för sina farföräldrar att hon trodde att hon blivit frälst, men livet fortsatte. Det blev en blandning mellan fester och möten.

Nära att drunkna

– Efter den kvällen i bönehuset började jag prata. Jag hade varit jätteblyg, men när jag började tro på Jesus började jag prata och försvara honom. Det växte fram en medvetenhet.
Någon tid innan denna händelse hade Rigmor varit nära att drunkna. Hon var 15 år och det var ett gäng som var ute i en flotte på en av Norges största älvar. En kille slängde ner henne i vattnet i tron om att hon kunde simma. 
– Det var mycket strömt och kallt i älven och jag kunde inte simma. 
Rigmor insåg att hon skulle komma att drunkna och fick en konstig känsla i axlarna. Hon kände sig förlamad, en känsla som fortfarande kan komma över henne. 
– Jag insåg att jag inte kommer att överleva.
Men en tjej på flotten uppfattade situationen och Rigmor blev räddad av två personer i en eka. Rigmor minns inte när hon kom i land. Hon ville bara därifrån. De hemska minnena från händelsen började jaga henne.
– På nätterna vaknade jag ofta och kunde inte andas. En gång var jag hos min faster och bara skrek att jag inte kunde andas. Jag ville inte dö, men jag fick sådan ångest under den här perioden. Jag tappade känseln, synen och fick kramp i armarna. De fick ta hem läkarna för att ge mig något lugnade så att jag kunde slappna av.

Hamnade på sjukhus

Till slut insåg de att Rigmor behövde vård och att alla fysiska problem berodde på att ångesten tog över totalt. Hon var på sjukhus i tio veckor. 
– Det kan bli så när själen tar slut. Jag blev självmordsbenägen och tog medicin i fyra år, från att jag var 15 till att jag blev 19 år. Jag var totalt beroende av medicin för att leva och för att sova.
Rigmor gjorde ett halvhjärtat självmordsförsök. Hon ville inte dö, men hade inga verktyg att hantera livet med. Drunkningsolyckan hade fått henne att fundera på vad det fanns efter döden och vad som hänt om hon inte nått land. 
Rigmor hade tänkt läsa till sjuksköterska, men fick tipset att gå bibelskola. 
– Jag hade tusen frågor. Varför går du inte på bibelskola ett år för att få svar på de här frågorna, var det någon som föreslog.
Väl på bibelskolan hamnade Rigmor på fel linje. Hon hade fått fel startdatum och det var några veckor till hennes kurs skulle starta. Rektorn tyckte att hon kunde vara kvar och hon började läsa teologiska ämnen på den linje som startat. 
– De såg att jag var jätteintresserad och sa att jag kunde fortsätta på den linjen även när grundkursen börjat. Det ser jag som Guds ledning.

Slängde sin medicin

Under den terminen kom en pensionerad präst till skolan för att undervisa om den helige Ande. Han sa att själens helande finns i Jesu försoning. 
– Vad säger han, tänkte jag. Alla läkare hade sagt att jag skull få lära mig att leva med panikångesten och äta medicin hela livet. Nej, det finns läkedom för själen i Jesus försoning, menade prästen.
Rigmor fick en aha-upplevelser och bokade en tid för samtal. Hon fick berätta vad hon varit med om, dödsångesten och drunkningstillfället. Efter samtalet gick Rigmor upp till sitt rum och slängde sin medicin. 
– Prästen sa inget om medicinen, men jag upplevde att jag skulle göra det. Jag fick en insikt: Jag är fri. Detta är inget jag rekommenderar någon annan att göra, utan det är mitt vittnesbörd.
– I det ögonblicket hände något som gjorde att jag fick en frimodighet i min tro som gick i rätt riktning.
– Det jobbiga försvann inte direkt, men jag fick nycklar att kunna hantera tankarna. Min utväg var inte att ta mer medicin, utan istället bad jag. Ibland kunde jag inte be utan jag sa bara Jesus, Jesus och det jag läste i Bibeln hjälpte mig. 
Det var inte så att hon aldrig mer kände oro eller ångest, men hon har inte behövt medicinen. Hon hanterade oron genom att ropa till Gud och läsa Bibeln. 

Välja väg

På sommarlovet kom Rigmor i dåligt sällskap. En kväll när hon åkte hurtigrutten hände något som fick henne att välja väg. 
– Det var fullmåne och jag hörde en röst som jag aldrig hört förut. ”Om du slutar att gå på två vägar ska jag ta hand om ditt liv” Detta upprepades tre gånger.
– Jag frågade mig själv: Gud är det du? Pratar du med mig? Då sprang jag ner till min hytt och tog en tumvers i Bibeln som mamma och pappa gett mig. Där stod det: ”Den som tror och blir döpt ska bli frälst”.
– Jag döptes den hösten. Det blev viktigt för mig. Jag gick och kollade på ett annat dop och sedan döptes jag. Jag tänkte: Nu skulle alla himlens klockor ringa, men när jag steg upp från dopgraven blev jag så anfäktad.
– Jag tänkte nu är alla broar brända. Jag kommer aldrig att ha en familj eller vänner. Jag har brutit mot allt jag lärt mig. Det var totalt kaos. Jag tänkte: "Nu är det slut". Jag hade aldrig hört något om attacker i andevärlden.
Det blev inte sjuksköterskeutbildningen för Rigmor, utan Betelinstitutet i Orsa. 
Rektorn på skolan förklarade att Rigmor troligen varit med om en attack från andevärlden.
– Det började ljusna när han sa att det kunde ha varit en attack och han sa att Gud hade en väg för mig. Jag började förstå att jag kan använda det jobbiga som hänt till hjälp för människor.

Gud hade en plan

Det började gå upp för Rigmor att hon inte bara damp ner på jorden, utan att Gud hade en plan. Tre gånger hade hon varit nära att mista livet i olyckor.
– Ibland har jag funderat på om det var någon som var intresserad av att jag inte skulle leva.  Jag är så tacksam att jag fick leva.
Rigmors farmor hade en kallelse och ville bli bibelkvinna. I farmors dagböcker har Rigmor kunnat läsa att hon kämpade med sin kallelse och till slut lade ner den. 
– Hon var en bedjare och gudskvinna. Hon lärde mig det mesta jag kan i Bibeln. Jag förstår och tror att jag tagit upp manteln efter min farmor. Hon blev glad när hon hörde att jag börjat predika. 
Rigmor är evangelist. Hon har också arbetat som VD för Kanal 10 i Norge under tre år. 
– Jag var blyg innan jag blev frälst, men när jag blev frälst ville jag inte bara predika för en utan för många. Det har jag fått göra genom tv-arbetet.
Nu tar Rigmor över stafettpinnen som chefredaktör för Inblick. 
– Framför allt vill jag vara med och bygga vidare på det som finns. Jag vill tillföra hopp och ljus till läsarna. Målet är att människor ska få möta Jesus och bli fångade av Guds gränslösa kärlek. 
–Jag ser Inblick som ett fiskenät, ett redskap som ska vara med och bärga in skörden och välja Jesus och allt som han står för, avslutar Rigmor Holst.
MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019