Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jonas satt fast i drogmissbruk

Göran Jacobson | 06 sep , 2018
Ishockeyn var livet för Jonas Karlsson. Men när han i 25-årsåldern lade skridskorna på hyllan och slutade med hockeyn så ersattes all tid han lagt ner på träning och tävling istället av ett intensivt festande där drogerna snart gjorde entré. Ett andligt sökande ledde honom omsider till Jesus och idag reser Jonas land och rike runt och predikar på gator och torg om Jesus.
Idag_nar_Jonas_tusentals_med_evangelium
Jonas Karlsson växte upp i Vänersborg och tillbringade i princip all ledig tid i hockeyrinken. Ishockey var hans liv. Han bodde en period i Oslo där han spelade i ett hockeylag men kom till sist till en punkt där han i 25-årsåldern bestämde sig för att lägga skridskorna på hyllan och sluta.
– När jag slutade med hockeyn så blev all träningstid till ett enda festande istället. Det blev droger och mer destruktivt och jag gick all in på det. Jag odlade egna droger och sålde. Allt blev ett enda mörker, berättar Jonas Karlsson för Inblick.
– Jag kom på något sätt till slutet av mig själv. Drogerna kunde inte vara meningen med livet. Tomheten och mörkret hade tagit över, fortsätter Jonas.
Han började tänka i existentiella banor och därmed startade ett intensivt sökande efter meningen med livet. Sökandet ledde honom in i meditation, olika filosofier och ideologier samt även till islam. Jonas läste bland annat igenom Koranen, dock utan att finna Gud där.

Sökte i islam

– När jag betraktade islam så såg jag att muslimerna ändå hade tagit sin tro på allvar. De ger verkligen hela sitt liv för sin tro. Jag började fundera på om de hade funnit något. Vad är det de är så hängivna till?
Men Koranen och studiet av islam gav honom inte svaren på frågorna kring Gud som han hade. Efter att ha återvänt till Sverige och Vänersborg igen kom Jonas i kontakt med en äldre kvinna som i sin tur presenterade honom för en frikyrkopastor.
Jonas hade vid det här laget tillverkat en egen mix av olika filosofier, new age och islam som han trodde på. Men i kontakten med pastorn blev han presenterad för kristen tro utifrån vad Bibeln lär.
– Under det här samtalet kände jag att min längtan i mitt inre blev tillfredsställd. Jag kände att det var detta jag längtade efter. Det här var enkelt, ljust och sant.
– Men samtidigt var min stolthet i vägen och sade ”Nej! Du kan ju inte komma till Jesus”. Pastorn och jag bestämde i alla fall att vi skulle träffas en vecka senare, den 11 juli 2012. Min längtan och övertygelse hade vuxit sig starkare under den veckan.
Det hade även inträffat en händelse i samband med detta som gjorde Jonas ännu mer övertygad om att han var på rätt spår i sitt andliga sökande. Hans bror hade i ett tidigare skede varit i kontakt med ett medium och Jonas hade varit intresserad av att träffa detta medium som lovat att kontakta honom. Månaderna hade dock gått utan att hon hört av sig till honom.

Tog emot Jesus

– Men samma vecka som jag skulle träffa pastorn igen så hörde hon av sig. Det blev så tydligt för mig att det var mörkret som försökte locka mig bort från det jag hittat. Jag brydde mig därför inte om att svara henne, berättar Jonas.
– Jag hade ingen aning om vad det innebar att ta emot Jesus i sitt liv, men när pastorn kom hem till mig igen så berättade jag för honom att jag ville ta emot Jesus. Vi bad tillsammans och han hjälpte mig att be frälsningsbönen. Jag bad den bönen av hela mitt hjärta och det bara small i mitt inre när den helige Ande fyllde mig. Jag kände mig helt ren, som ett barn, och skrattade och grät om vartannat.
– I samma ögonblick som jag blev frälst så blev jag totalt fri från allt missbruk av droger, alkohol, nikotin och porr och har inte haft en sekund av abstinens sedan dess.
Där och då bestämde sig Jonas för att han skulle berätta för alla han mötte om det underbara som han varit med om.

Sociala medier

– Varför hade ingen berättat detta för mig? Om det är så här fantastiskt att bli frälst, varför har jag inte träffat någon tidigare som berättade det? Jag lovade Gud att ingen människa någonsin skulle kunna säga till mig ”varför har du inte sagt någonting?” Därför blev jag väldigt utåtriktad direkt med min tro.
Sociala medier kan man med fördel använda sig av när man vill nå ut brett med sitt budskap. Jonas tog till Facebook för att berätta om sin frälsningsupplevelse.
– Jag kände väldigt tydligt att det här måste jag vara offensiv med, annars skulle jag inte kunna vara äkta. Jag måste berätta för alla jag möter om Jesus.
Visst mötte han motstånd i sin approach men det stoppade inte den nyfrälste Jonas i hans iver att berätta om Jesus.
– Om du bara är ihärdig och genuin och älskar alla som går emot dig så slutar det med att de inte orkar längre, säger Jonas med glöd i rösten.

Ber för sjuka

Via Facebook fick Jonas omsider kontakt med en grupp kristna som tog med honom ut på gator och torg för att be för sjuka. Detta blev ett nytt kapitel i hans kristna liv där han upptäckte och kom i funktion i den andliga nådegåvan att be för sjuka. I samband med denna gatuevangelisation började en längtan efter att få predika göra sig gällande i Jonas hjärta.
– Jag hade aldrig tidigare haft modet att bryta med människofruktan och ställa mig upp för att predika. De första åren som kristen blev därför en slags förberedelsetid. Jag har känt att det är vad jag ska göra men inte vetat exakt när det skulle ske.
I våras bröt Jonas till sist isen och därmed föddes ett predikoministry som sedan dess har vuxit starkt på alla breddar. Inte minst på facebook och YouTube där tusentals människor tar del av hans budskap om Jesus.

Började predika

– Det började med en övernaturlig upplevelse på torget här i Vänersborg, när jag gick omkring och sjöng väldigt högt. Jag lovsjöng och välsignade alla människor jag mötte. Sedan lade jag in min egen text i de sånger jag sjöng och predikade på så sätt genom min sång.
På torget mötte han en kompis och i samma ögonblick hände något mycket märkligt. Jonas bröt med den människofruktan som tidigare hållit honom bunden och började predika ett budskap som bara flödade ur honom.
– Jag stod på torget och predikade i nästan en timme. Folk satt med sina glassar och tittade och lyssnade. All människofruktan som jag känt tidigare försvann direkt.
Något tidigare hade Jonas köpt en mobil högtalaranläggning som var anpassad för den predikoverksamhet han känt en längtan in i. I och med detta hade Gud försett Sverige med en ny evangelisttjänst som sedan dess har ångat på för full maskin.

Royal Blood

– Jag fick kontakt med David Rush, en härlig broder som kommer från Afghanistan. Tillsammans har vi bildat ett team som kallas för Royal Blood. Vi åker till förorter och städer i Sverige som är förknippade med rädsla, där vi predikar om Jesus. David filmar när jag predikar på gator och torg. Allt sänds live på Facebook.
– Vi upplever att städer och förorter kan vara bundna av olika andemakter som Gud uppenbarar för oss och att Gud ger ett specifikt budskap till varje stad eller bostadsområde för att bryta mörkret och leda till omvändelse, säger Jonas Karlsson.
GÖRAN JACOBSON
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.