Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Salafisten mötte Jesus i en dröm

Rickard Bransell | 27 sep , 2018
Som ung salafist närde Tomas Samuel en dröm om att bli jihadkrigare. Han ville återvända med segern eller dö i strid för Gud, precis som hans mamma lärt honom. När Tomas Samuels tänkta uppdrag i Irakkriget blev inställt drabbades han av depression. När så Jesus uppenbarade sig för honom i en dröm fick hans liv en helt ny riktning.
Salafisten_motte _Jesus_i_en_drom
Tomas Samuel växte upp i Egypten med saudiska rötter. Familjen härstammade i rakt nedstigande led från Muhammeds profethus och tillhörde den stränga salafistiska inriktningen av islam. Tomas Samuels farbror var en av ledarna inom salafismen. Det ledde till att Tomas också gick i samma riktning.
– Jag ledde bönesamlingar redan när jag var nio år och när jag var 13 började jag undervisa och predika i moskén, berättar Tomas, som snart även blev imam.
Redan som ung gick Tomas runt med dödsångest, rädd för helvetet och rädd för att inte kunna leva upp till alla högt ställda förväntningar hans familj hade på honom. Av sin mamma hade han också fått höra att hon önskade se honom dö för Allah.
– Hon önskade så mycket att jag skulle bli en av ledarna inom islam att hon sa: "Jag önskar se dig komma tillbaka med segern eller som död". För den som dör som martyr för Gud anses vara utvald av Gud, fortsätter Tomas

Ville bli jihadkrigare

Som tonåring reagerade Tomas starkt på vad som hände muslimerna i Irak. 2003 när kriget pågick som mest kände han att det inte räckte att bara ha känslor utan ansökte om att bli jihadkrigare. Men när beskedet kom fick han veta att uppdraget var inställt. Det krossade honom fullständigt och han drabbades av depression.
– Det var en stor besvikelse. Jag hade väntat sedan jag var barn på att få komma tillbaka med segern eller få dö för Gud. Jag kände att jag inte var utvald och blev deprimerad.
En konsekvens blev att Tomas undvek att träffa människor och höll sig för sig själv. I moskén var han saknad så en av ledarna efterfrågade ett möte med honom. Han fick Tomas att förstå att Allah hade skonat honom från att dö och ville använda hans gåva att predika så att andra människor kom till tro.
Tomas gillade det han hörde och började evangelisera överallt. Efter en tid kände han att det inte längre var tillfredsställande att bara omvända redan troende muslimer till salafismen. Han behövde en större utmaning som motsvarade jihad. Han började därför evangelisera bland icke-troende. 
Efter att inom loppet av tre månaders tid fått tre kristna att konvertera bestämde sig Tomas för att han skulle ha som mål att omvända Egyptens påve, men för att lyckas med det behövde han mer kunskap. Han bestämde sig därför att bli islamsk apologet. Men när studierna började tog det stopp. Istället för att gå igenom skillnaderna mellan islam och kristen tro smutskastade de kristen tro på ett så partiskt sätt att Tomas bestämde sig för att lämna gruppen chockad över vad han fått höra. För att ta reda på sanningen bestämde han sig för att få tag på en bibel, något som inte var helt lätt.
– Jag såg ut som en salafist med långt skägg och bönemärke i pannan. Folk var rädda för mig och trodde att jag skulle döda dem. Men till slut gick en av de kristna jag ytligt kände med på att ge mig en bibel.

Sökte sanningen i Bibeln

Slumpmässigt fick Tomas upp Johannesevangeliet. Men det var inte vad han hade tänkt sig.
– Jag fattade ingenting. Jag ville ha ett evangelium där Gud talade och gav instruktioner.  Jag började därför söka efter ett kristet uppslagsverk som kunde ge mig kristendomens ABC. 
Även detta visade sig svårt. Inte ens med hjälp av internet kunde han hitta en sådan bok, men en dag snubblade han på en webbsida med rubriken: "Älskar du Allah?". Det visade sig vara en kristen webbsida som hade all den kunskap han sökte. 
– Den var fokuserad och återgav berättelsen om Jesus genom alla profeter och universums historia från Adam till Jesus och visade att det var en plan som Gud låg bakom. Det överraskade mig, berättar Tomas. 
Redan som imam hade han funderat över varför Koranens berättelser om Gud var så osammanhängande. Det var berättelser, men det fanns ingen koppling dem emellan och du behövde läsa andra böcker för att fullt ut förstå.
– Plötsligt stod det klart för mig att i Bibeln är det en berättelse där allt bekräftar poängen. Det var en wow-upplevelse.
En annan skillnad mellan Bibeln och Koranen som Tomas upptäckte var att Bibeln förmedlar detaljer medan Koranen summerar en berättelse utan att ge detaljer.
– Det är som att ett ögonvittne har skrivit Bibeln. Det är inte någon som skrivit ned några ord som han fått ta emot från någon utan att förstå vad han pratar om. Sätter du Koranen under mikroskop märker du hur tomma de berättelserna är när det kommer till detaljer. 

Mötte Jesus i en dröm

För första gången började Tomas tvivla på islams anspråk att vara sann. Muslimsk tro är byggd på att den är perfekt. Upptäcker du bara ett uns av imperfektion betyder det att hela islam kan vara fel. 
– Jag blev förvirrad och ledsen. Jag kände att jag började tappa min tro. Det var en stor kamp för mig att börja se Koranen som vilken bok som helst och inte helig, säger Tomas.
I denna fas bestämde han sig för att om det inte finns någon islam så finns det ingen Gud. Han försökte därför bli ateist.
– Efter att försökt vara ateist under lång tid tänkte jag: "varför inte försöka prata med Gud?" Jag var djupt deprimerad och hade nästan gett upp hoppet om att finna Gud, men då grät jag ut till honom från djupet av mitt hjärta och sa: "Om du är där, varför kommunicerar du inte med mig? Jag har misslyckats med att finna dig. Om du finns så får du finna mig." 
När Tomas hade somnat den kvällen fick han en dröm. Han såg sig själv springa på en lång väg. Han var jagad av träd och grenar som ville döda honom, men vid slutet av vägen fanns ett hus med en öppen dörr. Framför huset stod en man. 
– Jag ropade; "Snälla hjälp mig. Räck mig din hand". Han räckte ut sin hand och tog mig till sig. Jag upptäckte att mannen var Jesus. Han kollade mig djupt i ögonen och sade: "Nu är det dags för dig att följa mig".
När Tomas vaknade avvisade han drömmen som hallucinationer. Men nästa natt återkom samma dröm med exakt samma detaljer.
– Det överraskade mig. Var det en hallucination hur kunde den då bli repriserad med exakt samma detaljer? 
För att bli säker på sin sak ställde Tomas Jesus mot väggen och sa: "Om du är den Jesus jag läste om på webbsidan, kom till mig ännu en gång med exakt samma detaljer. Annars kommer jag inte ägna en tanke åt dig igen." 
Tomas tvivlade på att drömmen skulle komma tillbaka, men det gjorde den och den här gången sa Jesus: "Sa jag inte till dig att det är dags för dig att följa mig?" När Tomas vaknade tog han emot Jesus, men han var inte redo för att kalla sig kristen.
– Jag behövde få en bekräftelse från ett logiskt perspektiv. Så det tog mig tre år att bekräfta att drömmen var sann. 
Under de tre åren studerade Tomas både islam och kristen tro innan han lät döpa sig. Hans ögon var nu öppnade.
– Jag förstod det jag läste i Bibeln och även i Koranen såg jag saker jag aldrig sett, berättar Tomas. 
Därefter lade Tomas fem år på att djupstudera världens andra religioner för att ytterligare bekräfta att han valt rätt. Men efter en resa till Indien kunde han konstatera att ingen av de andra religionerna kunde ge honom det kristendomen gav honom; en personlig relation med Jesus Kristus.

Flydde till Sverige

Tillsammans med sin fru började Tomas hålla bönesamlingar i sitt hem. Men där började också problemen. Tomas morbror fattade misstankar och Tomas fru blev hotad av hennes bror. De blev även hotade av polisen.
– Vi kände att vi var tvungna att fly från Egypten. En vecka efter flykten upptäckte vi att vi var efterlysta på flygplatsen. Min familj hade gått ut med en efterlysning som sa att vem som helst hade rätten att döda mig. 
Flykten ledde dem till Sverige i december 2014. Idag har de funnit sig tillrätta. Tomas jobbar som kaplan inom Frälsningsarmén och är också apologet. Han predikar han även regelbundet i Rinkeby internationella församling.
RICKARD BRANSELL
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.