Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mosterns böner räddade Maleks liv

Rickard Bransell | 04 okt , 2018
När Malek Yacoub var fyra år förlorade han sin mamma i cancer. Det satte djupa spår i honom. Han kände saknad och blev utåtagerande. Under tonåren kom våld, droger och kriminalitet in i bilden. Det blev en nedåtgående spiral där Malek bara mådde sämre och sämre. Till slut mådde han så dåligt att han tänkte ta sitt liv. Men innan han gjorde det bestämde han sig för att ringa sin moster. Det blev ett samtal som förändrade hans liv.
Mosterns_boner _raddade_Maleks_liv
Familjen Yacoub kom till Sverige som flyktingar från Syrien 1990. Familjen hann knappt integreras i Sverige förrän mamman blev svårt sjuk i cancer. Sjukdomsförloppet blev hastigt och 1994 när Malek, som är yngst av tre syskon, var på väg att fylla fyra dog mamman.
– Det var en tuff och turbulent tid. Ganska snart gifte pappa om sig för att få hjälp med oss barn. Mina äldre syskon fick ta hand om mig, så storasyrran kom att betyda väldigt mycket för mig. Även min moster kom att betyda väldigt mycket.
När Malek blev äldre och mer medveten om att han hade förlorat sin mamma byttes den saknad han känt mot ilska. Han blev arg och utåtagerande och kände att livet var orättvist. 
– Redan som 13-14 åring hade jag blivit gripen av polis 30-40 gånger. Men eftersom jag inte var straffmyndig blev jag ett ärende för socialtjänsten.
Det var tal om fosterhem, barnhem och ungdomsvård, men Maleks pappa kämpade och fick ha kvar honom hemma.

Dömd för misshandel

Bland de brott Malet begick fanns snatterier, stölder och en mordbrand. Ett brott som resulterat i ungdomsanstalt om han varit över 15.
När Malek var 16 dömdes han för grov misshandel. En kille blev så alvarligt skadad att han blev inlagd på intensiven. På grund av att Malek ännu inte hade fyllt 18 var det aldrig tal om fängelse. Det blev istället ungdomstjänst, skadestånd och böter.
– Efter att jag blivit dömd kände jag att jag måste ta ett kliv tillbaka för våldet präglade mitt liv ganska starkt. Jag misshandlade någon nästan varje helg, utförde grova personrån, hotade med knivar och utdelade knivhugg. När jag blev dömd var det en verklighetssmäll, men samtidigt var våldet mitt sätt att fly verkligheten, säger Malek och fortsätter:
– Det går inte att ta bort något utan att ersätta det med något annat. Många i min krets hade testat droger, så droger kom att bli min ersättning. 

Levde ett dubbelliv

Småstölderna la Malek på hyllan och gick nu över till större och alvarligare brott. Nu handlade det om butikstölder och inbrott i företag och skolor. Grövre stölder som kunde ge mångåriga fängelsestraff. Men få visste vad han höll på med.
– Min familj var totalt omedveten om allt jag höll på med. Hemma var jag skötsam och eftersom jag hade lagt ned våldet hade polisen slutat ringa, säger Malek.
Utåt sett blomstrade Maleks liv. Han hade börjat studera på universitetet och 2009 nådde han slutaudition i Idol. Det ledde senare till skivkontrakt och Malek fick spela in en skiva tillsammans med en producent som idag jobbar med flera av världens största artister. Malek var stolt över skivan. Den var hans stora chans i livet. Men i stället för ett genombrott blev det ett avbrott. Maleks privatliv kraschade och han orkade inte med något annat. 
– Min farmor och farfar satt fast i kriget i Syrien. De blev sjuka och fick inte tag på några mediciner, så inom loppet av två, tre månader gick både farmor och farfar bort. Det var väldigt tungt för mig.

Planerade självmord

Redan innan detta hände mådde Malek psykiskt dåligt.
– Det var ett totalt mörker inom mig. Jag var så deprimerad och hade sådan ångest. Det åt upp mig inifrån. Jag fann ingen glädje i någonting. Jag hade allt jag någonsin kunde önska mig, men mådde skit. 
Inom loppet av ett halvår inträffade ytterligare en tragisk händelse i Maleks släkt. I en konfrontation med en annan släkt vid påsk 2014 mördades två av Maleks farbröder mitt framför ögonen på honom i en stadsdel i Norrköping. 
– Att hamna mitt i ett skottdrama och själv klara sig oskadd men att få se sina farbröder bli mördade kom att påverka mig väldigt mycket. Det gjorde att jag kände att livet var på botten. Det fanns inget kvar att leva för så självmordstankarna etsade sig fast, berättar Malek. 
I det här läget dumpade Malek allt. Han offrade musikkarriären och hade ingen ork och energi kvar för att leva. Han bestämde sig därför att begå självmord. Men innan han gjorde det ville han ringa sin moster.
– Min moster hade varit som min andra mamma efter att min riktiga mamma gick bort. Så jag ringde henne och berättade att jag tänkte begå självmord för att jag mådde skit. Hon sa då: "Du får göra precis vad du vill. Du är vuxen."
Det Malek inte visste var att tolv år tidigare, när hans moster blivit frälst, hade Gud talat till henne och sagt att det skulle komma en dag då Malek skulle bli frälst. Att Malek berättade att han tänkte ta livet av sig var därför inget som stressade henne. Hon sa i stället: "Innan du begår självmord så har jag en önskan och det är att vi ska be".
– I tolv års tid hade hon bett för mig i princip dagligen. Men när åren gick såg det bara värre och värre ut i mitt liv, så i hennes tankar fanns allt förutom en frälsning. Men bara dagar innan mitt samtal hade Gud talat på nytt till henne och sagt: "om några dagar kommer Malek ringa och då ska han ta emot Jesus".

Golvad av Guds kraft

Över telefonen bad mostern Malek hitta en lugn vrå där han kunde vara själv. Det blev toaletten då huset var fullt av gäster.
– Över telefonen började min moster be. Efter några minuter fullständigt exploderade det. Jag brast i tårar och fick världens känsloexplosion. Hon fortsatte be och efter fem-tio minuter föll jag handlöst i golvet och tuppade av, berättar Malek och fortsätter:
– Det var ett andligt krig. En verklig konfrontation mellan Satan och Gud om min ande, själ och hela min framtid. Jag begrep ingenting av det som skedde men min moster förstod så hon fortsatte kriga i bön. 
Efter nästan en timmas bön stannade hans moster upp och sa: "Nu är Jesus där". Malek kände då att något varmt, starkt och ljust var i atmosfären och när hans moster frågade vad han kände kunde han konstatera att han kände en fullständig frid. 
– Självmordstankarna, allt hat och de mord- och hämndtankar jag hade och allt mörker var borta. Jag undrade vad som hade hänt och min moster berättade att Jesus hade kommit för att ge mig en chans till ett helt nytt liv med nytt hopp.
Malek la på telefonen, gick in på sitt rum och började prata med Jesus. Efter en stund hämtade han en bibel och fick upp Johannesevangeliet där det stod: "I mörkret fanns ljuset och mörkret har aldrig övervunnit det". I samma ögonblick såg Malek hela sitt liv passera revy framför honom.
– Gud visade upp de tuffaste perioderna ur mitt liv och visade att han vakat över och burit mig. Det var han som hade sett till att det inte blev något allvarligt av knivhuggen jag hade fått, det var han som hade väckt mig när jag tagit överdos och det var han som hade skyddat mig från alla kulor i skottdramat.
Malek föll då i gråt och gick ned på knä och sa: "Gud om du verkligen finns så vill jag ha dig i mitt liv." När bönen var bedd somnade Malek. När han vaknade var det som en helt ny människa.
– Jag var kvitt mitt drogberoende, kände inget sug och behövde ingen avtändning. Jag vände om totalt, bröt med alla vänner, och fick en sådan glädje och kärlek. Jag fick ett helt nytt liv i Kristus och förstod att jag blivit frälst.
Allt har inte varit klockrent sedan dess. Det fanns många sår att bearbeta, men dopet i den Helige Ande har stärkt Malek och han har fått gråta ut inför Gud.
– Jag vet inte hur många hundratals om inte tusentals timmar jag suttit inför Gud och bara gråtit. Det har varit min själavård, säger Malek.

Jesus är lösningen

Tillsammans med andra med liknande bakgrund reser Malek idag runt till problemförorter där utanförskap råder och predikar Jesus.
– Jag vet att det bara är kärlek som kan förändra dessa ungdomar. Inget hat. Inget parti. Ingen politik. Jag var bunden av utanförskap och mörker. Inget kunde bota mig. Räddningen var Jesus. Jag vet att det inte bara var lösningen för mig utan att det är lösningen för hela världen.
RICKARD BRANSELL
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.