Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mosterns böner räddade Maleks liv

Rickard Bransell | 04 okt , 2018
När Malek Yacoub var fyra år förlorade han sin mamma i cancer. Det satte djupa spår i honom. Han kände saknad och blev utåtagerande. Under tonåren kom våld, droger och kriminalitet in i bilden. Det blev en nedåtgående spiral där Malek bara mådde sämre och sämre. Till slut mådde han så dåligt att han tänkte ta sitt liv. Men innan han gjorde det bestämde han sig för att ringa sin moster. Det blev ett samtal som förändrade hans liv.
Mosterns_boner _raddade_Maleks_liv
Familjen Yacoub kom till Sverige som flyktingar från Syrien 1990. Familjen hann knappt integreras i Sverige förrän mamman blev svårt sjuk i cancer. Sjukdomsförloppet blev hastigt och 1994 när Malek, som är yngst av tre syskon, var på väg att fylla fyra dog mamman.
– Det var en tuff och turbulent tid. Ganska snart gifte pappa om sig för att få hjälp med oss barn. Mina äldre syskon fick ta hand om mig, så storasyrran kom att betyda väldigt mycket för mig. Även min moster kom att betyda väldigt mycket.
När Malek blev äldre och mer medveten om att han hade förlorat sin mamma byttes den saknad han känt mot ilska. Han blev arg och utåtagerande och kände att livet var orättvist. 
– Redan som 13-14 åring hade jag blivit gripen av polis 30-40 gånger. Men eftersom jag inte var straffmyndig blev jag ett ärende för socialtjänsten.
Det var tal om fosterhem, barnhem och ungdomsvård, men Maleks pappa kämpade och fick ha kvar honom hemma.

Dömd för misshandel

Bland de brott Malet begick fanns snatterier, stölder och en mordbrand. Ett brott som resulterat i ungdomsanstalt om han varit över 15.
När Malek var 16 dömdes han för grov misshandel. En kille blev så alvarligt skadad att han blev inlagd på intensiven. På grund av att Malek ännu inte hade fyllt 18 var det aldrig tal om fängelse. Det blev istället ungdomstjänst, skadestånd och böter.
– Efter att jag blivit dömd kände jag att jag måste ta ett kliv tillbaka för våldet präglade mitt liv ganska starkt. Jag misshandlade någon nästan varje helg, utförde grova personrån, hotade med knivar och utdelade knivhugg. När jag blev dömd var det en verklighetssmäll, men samtidigt var våldet mitt sätt att fly verkligheten, säger Malek och fortsätter:
– Det går inte att ta bort något utan att ersätta det med något annat. Många i min krets hade testat droger, så droger kom att bli min ersättning. 

Levde ett dubbelliv

Småstölderna la Malek på hyllan och gick nu över till större och alvarligare brott. Nu handlade det om butikstölder och inbrott i företag och skolor. Grövre stölder som kunde ge mångåriga fängelsestraff. Men få visste vad han höll på med.
– Min familj var totalt omedveten om allt jag höll på med. Hemma var jag skötsam och eftersom jag hade lagt ned våldet hade polisen slutat ringa, säger Malek.
Utåt sett blomstrade Maleks liv. Han hade börjat studera på universitetet och 2009 nådde han slutaudition i Idol. Det ledde senare till skivkontrakt och Malek fick spela in en skiva tillsammans med en producent som idag jobbar med flera av världens största artister. Malek var stolt över skivan. Den var hans stora chans i livet. Men i stället för ett genombrott blev det ett avbrott. Maleks privatliv kraschade och han orkade inte med något annat. 
– Min farmor och farfar satt fast i kriget i Syrien. De blev sjuka och fick inte tag på några mediciner, så inom loppet av två, tre månader gick både farmor och farfar bort. Det var väldigt tungt för mig.

Planerade självmord

Redan innan detta hände mådde Malek psykiskt dåligt.
– Det var ett totalt mörker inom mig. Jag var så deprimerad och hade sådan ångest. Det åt upp mig inifrån. Jag fann ingen glädje i någonting. Jag hade allt jag någonsin kunde önska mig, men mådde skit. 
Inom loppet av ett halvår inträffade ytterligare en tragisk händelse i Maleks släkt. I en konfrontation med en annan släkt vid påsk 2014 mördades två av Maleks farbröder mitt framför ögonen på honom i en stadsdel i Norrköping. 
– Att hamna mitt i ett skottdrama och själv klara sig oskadd men att få se sina farbröder bli mördade kom att påverka mig väldigt mycket. Det gjorde att jag kände att livet var på botten. Det fanns inget kvar att leva för så självmordstankarna etsade sig fast, berättar Malek. 
I det här läget dumpade Malek allt. Han offrade musikkarriären och hade ingen ork och energi kvar för att leva. Han bestämde sig därför att begå självmord. Men innan han gjorde det ville han ringa sin moster.
– Min moster hade varit som min andra mamma efter att min riktiga mamma gick bort. Så jag ringde henne och berättade att jag tänkte begå självmord för att jag mådde skit. Hon sa då: "Du får göra precis vad du vill. Du är vuxen."
Det Malek inte visste var att tolv år tidigare, när hans moster blivit frälst, hade Gud talat till henne och sagt att det skulle komma en dag då Malek skulle bli frälst. Att Malek berättade att han tänkte ta livet av sig var därför inget som stressade henne. Hon sa i stället: "Innan du begår självmord så har jag en önskan och det är att vi ska be".
– I tolv års tid hade hon bett för mig i princip dagligen. Men när åren gick såg det bara värre och värre ut i mitt liv, så i hennes tankar fanns allt förutom en frälsning. Men bara dagar innan mitt samtal hade Gud talat på nytt till henne och sagt: "om några dagar kommer Malek ringa och då ska han ta emot Jesus".

Golvad av Guds kraft

Över telefonen bad mostern Malek hitta en lugn vrå där han kunde vara själv. Det blev toaletten då huset var fullt av gäster.
– Över telefonen började min moster be. Efter några minuter fullständigt exploderade det. Jag brast i tårar och fick världens känsloexplosion. Hon fortsatte be och efter fem-tio minuter föll jag handlöst i golvet och tuppade av, berättar Malek och fortsätter:
– Det var ett andligt krig. En verklig konfrontation mellan Satan och Gud om min ande, själ och hela min framtid. Jag begrep ingenting av det som skedde men min moster förstod så hon fortsatte kriga i bön. 
Efter nästan en timmas bön stannade hans moster upp och sa: "Nu är Jesus där". Malek kände då att något varmt, starkt och ljust var i atmosfären och när hans moster frågade vad han kände kunde han konstatera att han kände en fullständig frid. 
– Självmordstankarna, allt hat och de mord- och hämndtankar jag hade och allt mörker var borta. Jag undrade vad som hade hänt och min moster berättade att Jesus hade kommit för att ge mig en chans till ett helt nytt liv med nytt hopp.
Malek la på telefonen, gick in på sitt rum och började prata med Jesus. Efter en stund hämtade han en bibel och fick upp Johannesevangeliet där det stod: "I mörkret fanns ljuset och mörkret har aldrig övervunnit det". I samma ögonblick såg Malek hela sitt liv passera revy framför honom.
– Gud visade upp de tuffaste perioderna ur mitt liv och visade att han vakat över och burit mig. Det var han som hade sett till att det inte blev något allvarligt av knivhuggen jag hade fått, det var han som hade väckt mig när jag tagit överdos och det var han som hade skyddat mig från alla kulor i skottdramat.
Malek föll då i gråt och gick ned på knä och sa: "Gud om du verkligen finns så vill jag ha dig i mitt liv." När bönen var bedd somnade Malek. När han vaknade var det som en helt ny människa.
– Jag var kvitt mitt drogberoende, kände inget sug och behövde ingen avtändning. Jag vände om totalt, bröt med alla vänner, och fick en sådan glädje och kärlek. Jag fick ett helt nytt liv i Kristus och förstod att jag blivit frälst.
Allt har inte varit klockrent sedan dess. Det fanns många sår att bearbeta, men dopet i den Helige Ande har stärkt Malek och han har fått gråta ut inför Gud.
– Jag vet inte hur många hundratals om inte tusentals timmar jag suttit inför Gud och bara gråtit. Det har varit min själavård, säger Malek.

Jesus är lösningen

Tillsammans med andra med liknande bakgrund reser Malek idag runt till problemförorter där utanförskap råder och predikar Jesus.
– Jag vet att det bara är kärlek som kan förändra dessa ungdomar. Inget hat. Inget parti. Ingen politik. Jag var bunden av utanförskap och mörker. Inget kunde bota mig. Räddningen var Jesus. Jag vet att det inte bara var lösningen för mig utan att det är lösningen för hela världen.
RICKARD BRANSELL
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019