Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Skillnad på skolk och vägran

Rigmor Holst | 13 dec , 2018
De flesta av oss har i en eller annan form kontakt med barn. En pappa uttryckte sig så här: ”Inte förstod jag hur sårbar jag skulle bli när vi fick barn. Jag skulle kunna göra vad som helst för dem. Jag oroar mig för deras framtid och jag undrar ständigt hur det ska gå för dem.”
Skillnad_pa_skolk_och_vagran
Han berättade vidare om skräcken han upplevde när yngsta barnet visade sig lida av en psykisk åkomma. Han berättade om kampen att få sonen iväg till skolan, om alla utredningar och till sist maktlösheten när han förstod att skolan inte hade tillräcklig med resurser för att möta hans sons behov.

Det finns olika orsaker till att barn och tonåringar inte vill gå till skolan. Till exempel kan det vara en depression som kan leda till psykosomatiska besvär som ont i magen och därför hellre stannar hemma. 
Forskning visar också på datorberoendet som är ett förhållandevis nytt system och som inte fanns för några år sedan. När barnen kommer upp i tonåren har föräldrar i stort sett inte kontroll över hur mycket tid deras barn använder vid datorn. 
Det kan jämföras med ett beroende eller missbruk. Att inte orka kliva upp på morgonen eftersom man varit vaken större delen av natten, eller att man stannar hemma för att man känner sig deprimerad, kan ses som en typ av skolvägran.

I Sverige råder skolplikt. Barn som är bosatta i Sverige har rätt till kostnadsfri utbildning och ska delta i grundskolans verksamhet. Det innebär att barn måste gå i skolan, om eleven inte har skäl att utebli. Skolplikten gäller i förskoleklassen (från höstterminen 2018), grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan. Den omfattar barn som är eller ska vara folkbokförda i Sverige enligt folkbokföringslagen (1991:481).

Barn med skolvägran är rädda för att gå till skolan och ska inte jämföras med barn som skolkar. Barn som skolkar väljer att inte gå till skolan. De struntar helt enkelt i det och berättar inte för sina föräldrar. 
Typiska drag hos barn med skolvägran är att de ofta är rädda för att gå till skolan. De känner sig inte trygga och vill i stället stanna hemma där det känns tryggt.
Nu kommer rapporter om att många barn som stannar hemma ofta har autism eller adhd. Tidigare i år kom en ny bok om barn som stannar hemma baserad på en undersökning från Karolinska institutet. Den visade att ungefär 75 procent av barnen som vägrar gå till skolan verkar vara barn som har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättningsdiagnos, som till exempel adhd. För dessa barn tar en hel dag i skolan väldigt mycket energi.

Skolans uppgift är att se till att alla kan vara där. Oavsett funktionsvariation ska skolan vara en plats för alla. Många pedagoger i vårt land känner frustration över läget i skolan. Brist på resurser och kompetens är också i viss mån rådande. 
De flesta lärare försöker verkligen att göra ett bra jobb, men hur mycket kan man begära av en pedagog? Om viljan och kunskapen finns men de ekonomiska resurserna för att anställa och utbilda fler specialpedagoger saknas, hur lätt är det då att vara en bra pedagog? Att skriva en åtgärdsplan räcker inte. Den måste verkställas för att göra en skillnad.

Om den oroliga pappans son kommer att få den hjälp han behöver återstår att se. Hoppas att den framtida regeringen ser till att vi får världens bästa skola. Att lova runt och hålla tunt räcker inte. 
Alla löften som inte omsätts i praktisk handling är inget mindre än en lögn. Och det är väl ingen som vill gå runt och vara känd för att ljuga? Eller?
RIGMOR HOLST
Chefredaktör
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.